twardycukierek 15.06.10, 14:32 Uff, Scorro... znalazłam! Około 3:26 plus na samym końcu... ;D Trudno było, bo nie bardzo pamiętałam, który tekst tak przetłumaczyli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scorro Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 15:24 :* Dzięki. Aczkolwiek myślałem, że w oryginale brzmi to bardziej przekonująco. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 15:27 Heh, dokładnie tak myślałam i ja... :D Duński w tych filmach jest tak aksamitny i łagodny, wcale nie taki jaki znam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
scorro Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 15:29 A co to właściwie znaczy? To znaczy, czy fajno jak cholera mniej więcej właściwie oddaje istotę rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 15:34 Neee... skid to dosłownie 'gówno' :D ale dosadnie mówi się skide godt, po szwedzku skitgott. Oddaje klimat jak na tamte czasy, dziś mówi się trochę inaczej, zależnie od środowiska np. dö-bra gdzie dö znaczy śmierć :DD Odpowiedz Link Zgłoś
scorro Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 15:39 Gadka z Tobą, Cukierku, przypomina mi, kiedy na zastępstwo z niemieckiego przyszedł mąż naszej germanistki i wyłożył nam logicznie, jak zmieniają się słowa w różnych językach począwszy od niemieckiego przez hollenderski po angielski, nie pomijając skandynawskich. Kopara mi wtedy opadła i tak mi zostało. :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 15:44 W sęęęsie, że wyglądam na męża nauczycielki? :D Bo te języki bardzo proste są. Serio :))) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 15:51 Lansiaro jak już, no... ;))) przy obecnej nagonce na wykształciuchów to strach się przyznawać do czegokolwiek, bo posadzą na 24h tylko za odróżnienie Mozarta od Moczara :D Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier_z_niemodlina Scorro! 15.06.10, 19:24 To znaczy po prostu "Niezle sranie, Egon!". Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Skide godt, Egon! 15.06.10, 23:06 > Lansiaro jak już, no... ;))) przy obecnej nagonce na wykształciuchów to strach > się przyznawać do czegokolwiek, bo posadzą na 24h tylko za odróżnienie Mozarta > od Moczara :D O, gdzie nagonka, gdzie? Chętnie się dołączę. :] Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Skide godt, Egon! 17.06.10, 17:11 Och, no właśnie nie przypominam sobie. Chyba nie masz na myśli mojego zdania nt. konieczności znajomości angielskiego przez prezydenta? Inne moje vota separata też raczej się nie kwalifikują do tej kategorii, no chyba, że ktoś chciałby budować twierdzę i na siłę szukał barbarzyńców u bram. :] Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Skide godt, Egon! 17.06.10, 18:08 Niczego nie mam na myśli. Nagonka ma to do siebie, że trudno jej nie zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Skide godt, Egon! 17.06.10, 18:35 A, jak niczego i jak trudno, no to trudno. Nie chcę, abyś się czuła niekomfortowo. Postaram się to ograniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś