Dodaj do ulubionych

pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka piersi!

07.12.10, 11:03
www.fronda.pl/news/czytaj/tabletki_antykoncepcyjne_to_koktajl_molotowa_dla_raka_piersi_mo
- i w wysokim stopniu odpowiada za masowy problem bezpłodności u kobiet.To jest udowodnione na 100%. Wystarczy prześledzić medyczną literature w tym zakresie ale lewacy w dalszym ciągu brną w te bagno. Cóż, są tez tacy którzy i dzis palą paierosy bez umiaru czy tez upijają się w sztok..
Dla strikemastera i koltera
to nie są wymysły Frondy. Fronda jedynie cytuje pewne wypowiedzi cytaty źródła
Obserwuj wątek
    • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:07
      Zacznij czytać literaturę medyczną/strony medyczne, jak Cię temat interesuje. Bo laikiem jesteś w temacie oszołku.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:09
        na pewno nie wiekszym laikiem niz ty. Czytam i znajduję coraz więcej dowodów na swoje tezy
        • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:12
          No wiesz ja brałam tabletki i żyje, na nic nie zachorowałam, a wręcz mi pomogły bo tabletki pomagają na problemy hormonalne. Moje koleżanki też brały, biorą, dzieci mają i są zdrowe. Chodzą do lekarza i się badają. Trzeba umieć ze wszystkiego mądrze korzystać.
          • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:15
            mam nadzieje ze nigdy nie korzystałaś z RU486?
            • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:18
              Idz się leczyć, Ty w ogóle rozumiesz co ja piszę? Czytasz ze zrozumieniem? Chyba nie bo byś zrozumiał. Niby po co miałam korzystać ze środka który podałeś. Nie było takiej potrzeby. Idz na terapię lepiej.
              • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:22
                ty pierwsza bo poziom agresji i nietolerancji u ciebie jest niebezpiecznie wysoki. Radziłbym tobie wziąc coś na uspokojenie
                • strikemaster Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:25
                  Czy twoja partia (PIS aktualnie) jest wspierana przez producentów leków na uspokojenie, że je relkamujesz? Bo, że wspierają cie koncerny produkujące leki na przerost prostaty i cyklostatyki do zwalczania nowotworów jader i prostaty to jest chyba dość oczywiste.
                  • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:26
                    ???? jakiś dowód na to?
                    • strikemaster Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:33
                      Dowodów nie mam, mam tylko poszlaki w postaci twojej antykiltowej akcji forumowej, to wystarczy. Wiesz, ze spodnie szkodzą, a mimo to usilnie próbujesz robić wszystko, by rozpowszechnianie się kiltu utrudnić. To albo jest wynik korupcji, albo bezinteresownej złośliwości (ze skutkami potencjalnie smiertelnymi do tego).
                      • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:47
                        Ciasne spodnie szkodzą! Jesli masz za ciasne to sie albo zacznij odchudzac albo kup se o rozmiar wieksze a cała reszta twoich wypocin nie jest warta nawet splunięcia bo to sa ataki ad personam a na nie nie odpoiadam bo nie mam zwyczaju wchodzić w dziecinne pyskówki
                        • strikemaster Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 12:05
                          Ty masz chyba czapkę za ciasną, bo nie potrafisz zauważyć, że z jakiegoś powodu jądra u stałocieplnych są na zewnątrz, gdzie łatwo jest je odciąć, podczas gdy u zwierząt zmiennocieplnych jądra są wewnątrz ciała. Zamiast dezinformować mozesz spokojnie iść do szkoły podstawowej, koledzy nie będą mieli do ciebie pretensji, nie będziesz im poziomu zawyżał.
                          • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:18
                            poczytaj sobie wpisy kotkowej. Ona to lepiej potrafi uzasadnić. Ide o zakłąd że ją zwymyślasz tak jak mnie
                            • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:25
                              Niczego nie potrafi. Powtarza takie same bzdury co Ty, tylko bardizej fachowym zargonem....

nie dziwie sie, ze na Tobie zrobilo wrazenie. W temacie jestes laikiem.
                            • strikemaster Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:28
                              Zansz jakiś gatunek zwierząt stałocieplnych, w którym samce mają jądra zlokalizowane w jamach ciała (oprócz XX-to wiecznych Europejczyków, a to za sprawą spodni)?
                        • kolter-xxl Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 21:32
                          oszolom-z-radia-maryja napisał:

> Ciasne spodnie szkodzą! Jesli masz za ciasne to sie albo zacznij odchudzac albo
                          > kup se o rozmiar wieksze a cała reszta twoich wypocin nie jest warta nawet spl
                          > unięcia bo to sa ataki ad personam a na nie nie odpoiadam bo nie mam zwyczaju w
                          > chodzić w dziecinne pyskówki

Nie każdy chce w przydużych spodniach wyglądać jak głupol :))
            • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:19

> mam nadzieje ze nigdy nie korzystałaś z RU486?

Wszystko Ci się pie..., bierzesz się za temat, o którym pojęcia nie masz.
            • lernakow Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:19

> mam nadzieje ze nigdy nie korzystałaś z RU486?
              >
              Oszołku, nie bierz się za tematy okołomedyczne, dopóki nie nauczysz się odróżniać środków antykoncepcyjnych od środków wczesnoporonnych.
              • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:21
                wszystkie tabletki łykane w nadmiarze szkodzą,
                • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:30

> wszystkie tabletki łykane w nadmiarze szkodzą,

Weź se prochy nasenne w nadmiarze, to zamiast Ci zaszkodzić, jeszcze Ci pomoże.
                  • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:48
                    w zejsciu tego świata, no ale takie życzenia u leaków pod adresem swoich adwersarzy jak widac to normalka. to I tak łagodnie mnie potraktowałes bo przecież mogłeś mnie zabić jak Marka Rosiaka w Bbviurze PiS prawda?
                    • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:53
                      Możliwości u mnie wiele, jednak satysfakcję uzyskuję stosując rozwiązania finezyjne, a nie przypominające mokrą robotę. Eliminować z gry można na różne sposoby, sposób fizyczny jest z mojego punktu widzenia, nieestetyczny.
                • lernakow Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:40

>
                  Doprawdy? Słyszałem, że nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem, więc akurat te tabletki można łykać szufelką.
                  • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:48
                    no to łykaj! i nie zqracaj mi głowy więcej
                    • strikemaster Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 12:55
                      Kto tu komu głowę zawraca? :D
                • kolter-xxl Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 21:28

Tobie najwyraźniej mieszanka frondy i hostii burzę w głowie wywołuje .
          • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:05
            To, że ty nie zachorowałaś, to nie znaczy, że nikt. Statystyki mówią za siebie. Są liczne badania naukowe na ten temat. Myślenie, że branie tabletek ma jeszcze dobroczynne działanie to już szczyty.
            • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:21
              kotkowa napisała:

> Myślenie, że branie tabletek ma jeszcze dobroczynne działanie to już szczyty.

To nie szczyty, to fakty. Niech wypowiedzą się kobiety, którym właśnie pigułka złagodziła bóle menstruacyjne. Bóle, które bez tej pomocy, wyłączały je na kilka dni z normalnego życia.
              Niech sie również wypowiedzą kobiety, którym pigułka pomogła uregulować okresy. One wiedzą co to za zmora, nawet 20 dniowe okresy z tylko kilkudniowymi przerwami.
              • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:35
                Znam ilka kobiet, ktore przed wzieciem pigulek mialy okres raz na kwartal... Zaburzenia hormonalne to rzecz zdarzajaca sie.

Po to ludzie poswiecili wiele lat nauki, zeby zdobyc wiedze na temat naturalnego cyklu hormonalnego" u kobiet i mezczyzn.

Zaburzenia leczy sie pigulka. Jak katar, czy angine. Akurat to nie jest wiedza tajemna. Hormony mozna oznaczyc i dostosowac terapie do potrzeb pacjentki.

Podobnie z antykoncepcja hormonalna. Znamy mechanizxm i potrafimy go reguowac. Nie ma tutaj czegos magicznego.
              • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:05
                Mówisz o tabletkach przepisywanych leczniczo, a to różnica. One tak samo mają skutki uboczne, ale są przyjmowane jako leki. A mi chodzi o to, że ktoś przyjmuje je czysto antykoncepcyjnie, bez wskazań zdrowotnych i jeszcze uważa, że mają dobroczynne działanie. Otóż nie mają. Jak każdy lek, mają skutki uboczne. Im dłużej się bierze, tym bardziej to wychodzi.
                • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:35
                  Nawet te, przepisane bez powodu mają dobroczynne działanie, jest nim pozytywny skutek związany z komfortem psychicznym jaki ma kobieta, która pigułkę zażywa. A taki komfort to towar często bezcenny.
                  • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 20:36
                    A słynny spadek libido, suchość w drogach rodnych, większa podatność na stany zapalne i częsta u kobiet obawa, że tabletka może zawieść? Wcale nie jest różowo.
                    • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 21:15
                      kotkowa napisała:

> A słynny spadek libido, suchość w drogach rodnych, większa podatność na stany z
                      > apalne i częsta u kobiet obawa, że tabletka może zawieść? Wcale nie jest różowo.

Różowo nigdy nie jest, a postęp w dziedzinie antykoncepcji hormonalnej jest ogromny i symptomy, o których piszesz, przy stosowaniu dzisiejszych środków, o ile są właściwie dobrane, są odczuwalne najwyżej w stopniu minimalnym. Więc nie ma co demonizować skutków ubocznych.
            • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:22
              kotkowa napisała:

> To, że ty nie zachorowałaś, to nie znaczy, że nikt. Statystyki mówią za siebie.

Ta dziewczyna tylko 33 lata. Niech zabierze głos za 10 , 20 lat...

> Są liczne badania naukowe na ten temat. Myślenie, że branie tabletek ma jeszcz
              > e dobroczynne działanie to już szczyty.

głupoty... :(
            • sabinac-0 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:22
              kotkowa napisała:

> Statystyki mówią za siebie.

Bedziesz uprzejma podac takowe, by same przemowily?

> Są liczne badania naukowe na ten temat.

Jakie? Bo powiedzenie ze sa bo sa i to liczne to ciut malo.

> Myślenie, że branie tabletek ma jeszcz
              > e dobroczynne działanie to już szczyty.

Lykanie roznych tabletek czesto ratuje zycie.
              Jeszcze czesciej poprawia jakosc zycia.
          • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:19
            ania7718 napisała:

> No wiesz ja brałam tabletki i żyje, na nic nie zachorowałam, a wręcz mi pomogły
            > bo tabletki pomagają na problemy hormonalne. Moje koleżanki też brały, biorą,
            > dzieci mają i są zdrowe. Chodzą do lekarza i się badają. Trzeba umieć ze wszyst
            > kiego mądrze korzystać.

33 latko daj znać jak będziesz miała np 53 lata :)
            • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:56
              Akurat w tej kwestii czyli profilaktyki, leczenia słucham mojego lekarza a ma on specjalizację nie tylko z ginekologii ale też z endokrynologii ginekologicznej. I po co mam dawać znać za 20 lat? Sugerujesz że będę brać leki przez 20 lat? Nie znam osoby która by brała tabletki anty bez przerwy. Przerwy się robi dla dobra własnego zdrowia.
      • strikemaster Jego tematy medyczne nie isteresują 07.12.10, 11:23
        interesuje go poparcie wśród ignorantów i przestraszonych.
        • oszolom-z-radia-maryja mów za siebie 07.12.10, 11:25
          i nie oceniej wg siebie innych
          • strikemaster Re: mów za siebie 07.12.10, 12:53
            Oceniam cie według twoich wpisów, wystartowałeś z tematem antykoncepcji pomimo tego, że nawet nie zadałeś sobie trudu, żeby sprawdzić, na co mogłaby szkodzić, czyli wpadka. Forsujesz tezę o rzekomej kobiecości spódnic, bo nie zadałeś sobie trudu, żeby sprawdzić, kiedy w Europie pojawiły się spódnice dla kobiet. A stało się to w paryżu w 1822 roku i wywołało ogólną modową sensację, nikt się nie spodziewał, że kobieta może chodzic w spódnicy, nosiły suknie, tuniki, różne szaty, spodnie, ale nie spódnice. Zresztą samo słowo kilt oznacza w Staroskandynawskim właśnie spódnicę, dla mężczyn wyłącznie, bo aż do lat 60-tych XXw kobietom żadnych kiltów nie było wolno nosić, to by była obraza majestatu. Przypuszczam, że z racji uczestnictwa w forumowych dyskusjach przynajmniej część z tych informacji widziałeś, a mimo to postanowiłes je zignorować, czyli manipulujesz celowo. Po co miałbys to robic będąc politykiem?
          • kolter-xxl Re: mów za siebie 07.12.10, 21:31

> i nie oceniej wg siebie innych

Ciebie można tylko oceniać w zestawieniu z osłem.
    • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 11:16
      Głupstwa, które powtarzasz za Frondą, to juz tylko głupia propaganda, głupia, bo z daleka śmierdzi propagandą, tak odległa jest od jakichkolwiek faktów.
    • strikemaster Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 11:21
      do tego rośnie liczba zachorowań na nowotwory prostaty i jąder, a jedną z przyczyn jest noszenie przez mężczyn spodni, cp na to konserwatywny polityk? Zajmiesz się chorobami wszystkich ludzi, czy nadal będziesz rozsiewał dezinforamcje szkodzącą ludziom, a budującą twoje poparcie wśród ludzi przestraszonych zmianami?
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 11:25
        noszenie obcisłych spodni moze to spowodować, ja nosze luźne.
        Te obcisłe to efekt głupkowtej mody lansownej przez lewactwo zwanej unisex.Zmień spodnie na luxniejsze to nie będzioesz miał tych problemów
        • strikemaster Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 11:31
          > noszenie obcisłych spodni moze to spowodować, ja nosze luźne.

Noszenie każdych s[podni powoduje wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory, spadek płodnosci i pogorszenie jakości nasienia (wady nasienia są główną przyczyną wad genetycznych u dzieci). Dzieje się tak dlatego, że jądra wymagają do prawidłowego funkcjonowania temperatury o 2 do 4 st. niższej od temperatury ciała, dlatego u zwierząt staocieplnych jądra znajdują się na zewnątrz ciała (u zmiennocieplnych wewnątrz, jak u ryb na przykład, bo nie ma ryzyka przegrzania). Spodnie pod względem termodynamicznym działają tak samo jak syndrom niezstąpienia jąder, niezależnie od stopnia ich obcisłości - blokują przeiwew, a przeiwew to jedyna metoda chłodzenia wymiennika ciepła chłodzącego krew płynąca do krocza.
          Co ciekawe, już ci kiedyś ten wykład podawałem, postanowiłeś mimo to sugerować jakoby kilt był strojem dla gejów i nadal rozsiewasz różne dezinformacje zdając sonbei sprawę, ze w ten sposób skazujesz wiele osób na śmierć. jesteś doskonałym przykłądem zakłamanego konserwatywnego polityka. :/
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 11:49
            gdzies ty to wyczytał?
            Ja nosze spodnie i jakoś się nie uskarzam a jestem juz ojcem dwójki dzieci więc twój argument jest jak kula w płot
            • strikemaster Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 12:03
              > gdzies ty to wyczytał?

W książce do biologii, medical reports, Wikipedii i wielu innych źródłach. Cos jest dla ciebie niejasne, czy tylko chciałbyś, żeby byli ludzie, do których to nie dotarło?

> Ja nosze spodnie i jakoś się nie uskarzam a jestem juz ojcem dwójki dzieci więc
              > twój argument jest jak kula w płot

Wiele kobiet używa pigułek i się nie uskarżają (BTW słyszałem o przypadkach chorób wątroby wywołanych przez antykoncepcję starych generacji, o tym, co przytaczasz jakoś nie, czyli niczego tak na prawdę nie zgłębiałeś tylko jak zwykle dezinformujesz w celach politycznych). Poza tym, czy wiesz, co oznacza zwrot "zwiększone ryzyko"? Bynajmniej nie oznacza to, że po jednorazowym wyjściu w spodniach każdy mężczyzna staje się bezpłodny i ma raka, ale przy długotrwałym używaniu ubrań damskich, jakimi są spodnie, ryzyko rośnie i to znacząco.
              • oszolom-z-radia-maryja Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 14:14
                zwiększone zone ryzyko oznacza że jest większe prawdopodobieństwo zaintnienia jakiegoś faktu np zapadnięcia na jakąś chorobę
                • strikemaster Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 15:23
                  > zwiększone zone ryzyko oznacza że jest większe prawdopodobieństwo zaintnienia j
                  > akiegoś faktu np zapadnięcia na jakąś chorobę

No widzisz, da sie zrozumieć. :)
            • kolter-xxl Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 21:33

> Ja nosze spodnie i jakoś się nie uskarzam a jestem juz ojcem dwójki dzieci więc
              > twój argument jest jak kula w płot

To ze je wychowujesz nie dowodzi ze je zrobiłeś :))
        • kolter-xxl Re: Męska bezpłodność jest częstsza niż kobieca 07.12.10, 21:30

> Te obcisłe to efekt głupkowtej mody lansownej przez lewactwo zwanej unisex

To lewactwo to zło całego świata :)
    • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:00
      To wiadomo nie od dziś. I dzisiaj lekarze są ostrożniejsi w wypisywaniu pigułek, a pacjentki coraz bardziej świadome. Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu nie można było praktycznie znaleźć informacji o skutkach ubocznych, dziś jest tego pełno, wypowiadają się autorytety naukowe. Tableki przyczyniają się do raka piersi, do blokady przysadki mózgowej odpowiedzialnej za sterowanie hormonami płciowymi, która nierzadko po odstawieniu nie chce ruszyć i kobiety mają problemy z płodnością albo z donoszeniem ciąży (utrzymuje się za wysoka prolaktyna, a co za tym idzie za niski progesteron odpowiedzialny na odżywianie zarodka). Tabletki powodują choroby zakrzepowo-zatorowe żył, żylaki, migreny, upośledzają mikrokrążenie krwi, przyczyniają się do chorób neurologicznych takich jak stwardnienie rozsiane. Bardzo obciążają wątrobę itd. Chyba każdy głupi wie, że jak się łyka coś sztucznego latami, co zmienia pracę organizmu, całą gospodarkę hormonalną, to to musi mieć skutki uboczne.
      • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:13
        OMG! Co za belkot. Przysadka nigdzie nie rusza... Mozesz wyjasnic jak gonadotropy "blokuja" przysadke?

Chyba każdy głupi wie, że jak się ły
        > ka coś sztucznego latami, co zmienia pracę organizmu, całą gospodarkę hormonaln
        > ą, to to musi mieć skutki uboczne.

Powiedz to chorym na cukrzyce ....
        • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:17
          kotkowa bardzo merytorycznie odnosi się do tematu. Jest kobietą więc wie o czym mowa, zna szcególy których nawet ja nie znam a ty po prostu jak kazdy postępowec zakłądasz że ktoś kto ma inne zdanie niz ty musi być debilem, tu się kolego mocno przejechałeś
          • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:25
            Zadalem pytanie oszolomie. Kotkowa jako kobieta nie musi seie znac na neurobiologii, albo na fizjologii.. Bycie kobieta nie oznacza wrodzonej wiedzy z tego zakresu.

Masz cos do powiedzenia? Znasz odpowiedz? Nie, to sie nie wtracaj , bo sam cienki w uszach jestes i papalasz bzdury i kopiujesz bzdury z frondy.
            • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:27
              a czy ty czasem nie skierowałeś tego pytania do kotkowej właśnie?
              • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:32
                To po co odpowiadasz ? Masz cos do powiedzenia? Nie? To milcz!
                • oszolom-z-radia-maryja Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 08.12.10, 11:54
                  i vice versa
          • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:59
            Ja też jestem kobietą i wiem co mówię, wiem co mówi mój lekarz który zna się na rzeczy i cały czas dokształca.
        • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:18
          na zasadzie sprzężenia zwrotnego - przyjmujesz dodatkowo hormony, które blokują owulację tak? a dlaczego owulacja jest zablokowana? bo zablokowane jest wytwarzanie hormonow, ktore do niej prowadza, a te wytwarza przysadka. caly czas utrzymuje sie wysoki poziom tych, ktore uniemozliwiaja dojrzewanie jajeczka i pekniecie pecherzyka graafa. odnosnie cukrzykow co mam im powiedziec? biora leki bo musza, a nie z przyjemnosci. i oczywiste jest, ze te leki tez maja skutki uboczne. nikt sie nie łudzi, ze jest inaczej.
          • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:31
            Znaczy sie? Bo ja funkcje przysadki znam doskonale. Fizjologie ukladu hormonalnego rowniez.

> na zasadzie sprzężenia zwrotnego
            Dodatniego, ujemnego? Co gdzie blokuje? Znasz fakty, czy przeklejasz ogolniki z sieci...

odnosnie cukrzykow co mam im powiedziec? biora leki bo
            > musza, a nie z przyjemnosci. i oczywiste jest, ze te leki tez maja skutki ubocz
            > ne. nikt sie nie łudzi, ze jest inaczej.

Powiedz im, ze dozywotnie spozwanie sztucznej insuliny do niczego dobrego nie doprowadzi i tylko zaszkodzi - podobnie jak z pigulka antykoncepcyjna sie produkujesz...

Ja nie twierdze, ze pigulka jest obojetna.. Ale takie bnbajduzenie, ktore przedstawiasz powoduja, ze mam mdlosci widzac ilosc manipulacji.

Przedstaw badania swiadczace o tym wszystkim co napisalas, albo przestan przeklejac bzdury z frondy i innych portalikow skrzywionych katolicko oszolkow.
            • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:49
              Nie przeklejam niczego z frondy, nawet tam nie weszłam. Medycyny nie skończyłam, ale interesowałam się działaniem pigułek. Sama je brałam przez 6 lat jako gó...ara, w celach "na poprawę cery" jak mi je zareklamowała ówczesna pani doktor. Zapisywała je jak cukierki. Nie mam zamiaru się uzewnętrzniać, ale miałam dzięki nim konkretne problemy. A wiedzę jaką mam na ich temat można już teraz znaleźć wszędzie. Ich działanie uświadomili mi jako pierwsi lekarze w szpitalu. Potem sama zaczęłam szukać potwierdzenia i nietrudno było znaleźć, trzeba chcieć pewne rzeczy przyjąć do wiadomości i tyle. Potem znalazłam lekarza, który zdaje sobie sprawę z konsekwencji pigułek i nie owija w bawełnę. Szczęśliwie pomógł mi wrócić do zdrowia i pięknie się opiekował moją ciążą. Mam wiele.. naprawdę wiele koleżanek, które po pigułkach miały mniejsze lub większe problemy ze zdrowiem. I pamiętam, że na studiach wszystkie dziewczyny je brały na "hip hip hura", a parę lat później nastąpił całkowity odwrót, tak wiele osób się przejechało. Nie mam zamiaru moralizować odnośnie ich przyjmowania, ale pigułki są szkodliwe dla zdrowia i to jest po prostu fakt.
              • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:53
                Badania prosze....
          • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:02
            Mam w rodzinie osobę chorą na cukrzycę, od 20 lat przyjmuje insulinę. Nie ma dla niej żadnego skutku ubocznego, prócz tego że ma dobry poziom glukozy i czuje się dobrze i jest pod stałą opieką lekarza.
      • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:43
        Kotkowa masz rację. Dlatego na Zachodzie jest popularna w małżeństwa wasektomia, ale NIE w PL, która jest 202 lat za murzynami i rządzi w niej patriarchat. Który Polak zadbałby o zdrowie swojej żony?
    • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 14:37
      Oczywiscie masz badania na ten temat. Potrafisz zacytowac i mozemy sie zapoznac...

Jakies recenzowane czasopismo prosze.
    • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:47
      1x zgadzam się z Oszołomem :D i pewnie ostatni.
      Na zachodzie jest popularna wasektomia ze względu na szkodliwość antykoncepcyjnych środków na zdrowie kobiety.
      • Gość: ka_p_pa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.lukman.pl 07.12.10, 14:49
        W PL jest, a w zasadzie uchodzi z zakazaną.
        • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:53
          Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> W PL jest, a w zasadzie uchodzi z zakazaną.

Doprawdy?
          A to to co:
          www.wazektomia.pl/
          • Gość: ka_p_pa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.lukman.pl 07.12.10, 15:14
            > > W PL jest, a w zasadzie uchodzi z zakazaną.
            >
            > Doprawdy?
            > A to to co:
            > www.wazektomia.pl/

Doprawdy. Napisałem uchodzi za zakazaną i takie przekonanie panuje w społeczeństwie. Ponadto nie zabezpiecza przecież kobiety przed ciążą, ale jedynie mężczyznę przed byciem ojcem.
            • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:17
              Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Napisałem uchodzi za zakazaną i takie przekonanie panuje w społeczeńs
              > twie...

Jeśli to prawda to mamy chore prawo, które trzeba zmienić!
              Chyba ważniejsze jest zdrowie polskich kobiet i ich drogie leczenie onkologiczne niż jakieś widzimisię starych pryków z uwiądem starczym!
              • Gość: ka_p_pa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.lukman.pl 07.12.10, 15:52
                > Jeśli to prawda to mamy chore prawo, które trzeba zmienić!

Nie ma prawnego zakazu, jeśli chodzi o sterylizację mężczyzn, jest tylko brak infomacji, a raczej informacje są błędne i jest "zła atmosfera"

> Chyba ważniejsze jest zdrowie polskich kobiet i ich drogie leczenie onkologiczn
                > e niż jakieś widzimisię starych pryków z uwiądem starczym!

Zaraz zaraz. Jeszcze raz. Wazektomia to nie jest środek zastępujący pigułkę. Już pisałem, chroni przed niechcianym byciem ojcem, nie chroni kobiety. Zabieg jest alternatywą dla par zdecydowanych już nie mieć nigdy dzieci, a więc raczej po czterdziestce. A młodzi? Młode w szczególności?
        • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:55
          Wiecie co jest najdziwniejsze? Że większość pisze kompletnie nie na temat. Wątek jest o szkodliwości dla zdrowia pigułek antykoncepcyjnych, a nie o tym czy stosować czy nie, o tym co kościół o tym mówi itd. Prosta, jednoznaczna sprawa - są obojętne dla zdrowia, czy są szkodliwe? Myślę, że każdy wie, że nie są obojętne. Oczywiście nie każdy zachoruje na raka od nich, nie każdy będzie miał te najgorsze skutki uboczne, ale one są i mogą dotknąć każdego. To tak jakby dyskutować z faktem, że palenie jest szkodliwe i może prowadzić do raka płuc albo chorób serca. Tak po prostu jest i pewnie palacze są tego świadomi. A tutaj przestajecie być obiektywni, bo emocje światopoglądowe biorą górę.
          • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 14:58
            Zobacz Kotkowa dlaczego weci wyrzekają środków antykoncepcyjnych na rzecz sterylizacji, np: antykoncepcja u kocicy kończy się prawie zawsze rakiem stuka...
            • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:00
              To prawda. Oczywiście u zwierząt te środki są dużo silniejsze, ale działanie podobne.
              • 0ffka Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:02
                kotkowa napisała:

> To prawda. Oczywiście u zwierząt te środki są dużo silniejsze, ale działanie po
                > dobne.

Dokładnie :(
              • sabinac-0 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:32
                kotkowa napisała:

> To prawda. Oczywiście u zwierząt te środki są dużo silniejsze, ale działanie po
                > dobne.
                >
                Dawki dla kotek sa jakies 100 razy wyzsze (w przeliczeniu na kg) niz dla kobiet.

W ten sam sposob mozna protestowac przeciw np. lekom na nadcisnienie - ze dawka 100 razy wyzsza niz terapeutyczna moze byc niebezpieczna...
          • strikemaster Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 15:26
            > Wiecie co jest najdziwniejsze? Że większość pisze kompletnie nie na temat. Wąte
            > k jest o szkodliwości dla zdrowia pigułek antykoncepcyjnych, a nie o tym czy st
            > osować czy nie, o tym co kościół o tym mówi itd. Prosta, jednoznaczna sprawa -
            > są obojętne dla zdrowia, czy są szkodliwe? Myślę, że każdy wie, że nie są oboję
            > tne.

Zaden lek nie jest całkowicie obojętny, ale pracuje się nad zmniejszaniem ryzyka, w tym celu powstają środki coraz nowszych generacji. Chodzi o to, żeby korzyści bilansowały ewentualne ryzyko i taki stan uzyskano. Dlatego też antykoncepcję przypisuje i kontroluje lekarz po uprzednim zbadaniu kobiety.
            • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:12
              Właśnie dobiera się tabletki do profilu hormonalnego kobiety, ja miałam wywiad, badania hormonalne na hormony płciowe, tarczycy, próby wątrobowe, cukier itd. I dopiero jak lekarz zobaczył badania to mi zapisał odpowiednie tabletki, i nie odczuwam skutków ubocznych. Miałam przerwę w braniu, powtórzone badania hormonalne plus próby wątrobowe bo to bardzo ważne i wyszły bardzo dobrze. Kotkowa sie uwzięła bo jej pseudo lekarz przepisał tabletki na cerę, śmieszne poprostu. Trzeba było iść do dermatologa bo to on się skórą zajmuje. Tabletki anty mają wtedy dobroczynne działanie na cerę jeśli są problemy hormonalne których skutkiem jest trądzik hormonalny. Jeśli tego nie ma to nie ma co brać tabletek anty "na cerę"
              • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 21:12
                No nie zrozumiałaś mnie. To, że brałam na cerę nie ma żadnego znaczenia. Byłam zupełnie zdrowa i mogłam je brać równie dobrze czysto antykoncepcyjnie. Po prostu pseudo lekarka w ten sposób mnie do nich zachęciła, bo pewnie dostaje kasę za recepty. Cery też nie miałam złej, ale wiadomo, że zawsze fajnie mieć lepszą, więc jako młode nieświadome dziewczę poleciałam na to. Przyjmij, że brałam je jako zdrowa osoba, tak jak Ty, bez żadnych wskazań zdrowotnych i bez żadnych przeciwwskazań. I długo wydawało się, że jest ok, dopiero z czasem zaczęłam je odczuwać. A co do gospodarki hormonalnej to najgorzej jest po odstawieniu, wtedy dopiero widać co tabletki spowodowały, bo organizm nie może się pozbierać, cykle nie chcą wrócić itd. Nie mówię, że każda kobieta zazna tych najgorszych skutków, ale trzeba mieć świadomość, że tabletki mogą powodować różne problemy ze zdrowiem.
                • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 21:24
                  To miałas źle dobrane tabletki, ale niezależnie od samych tabletek, przy antykoncepcji hormonalnej palenie papierosów jest tabu. Palisz?
                  • kotkowa Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 08.12.10, 09:26
                    Nie, nie palę. Tabletki miałam też dobrane normalnie, tak, jak się przepisuje zdrowej osobie, jest duży wybór, a działanie wszystkich jest generalnie takie samo. Z resztą nawet w ulotkach piszą o działaniach niepożądanych, z tym, że piszą np. - ból głowy, ale nie wyjaśniają skąd ten ból głowy się bierze, co w tabletkach powoduje, że może wystąpić ból głowy. I co się może stać, jeśli mimo bólu głowy, którego nie powiążesz z tabletkami, będziesz je łykała codziennie przez kilka lat. Jest też sporo przeciwwskazań w samej ulotce - to są właśnie problemy zdrowotne, które tabletki mogą potęgować i się do nich przyczyniać. Jak ktoś już je ma, to nie może brać tabletek, a jak ich nie ma, to musi wiedzieć, że tabletki mogą "pomóc" wystąpić takim schorzeniom.
                    • piwi77 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 08.12.10, 09:46
                      Wszystkie środki farmakologiczne mają jakieś działania uboczne i słusznie, że są one wyszczególnione w dołączanych do nich ulotkach. Dobrze jest jednak zwrócić uwage na prawdopodobieństwo ich wystąpienia, często podawane liczbowo w tychże ulotkach. Wtedy mozna sie przekonać, że w przypadku pigułki jest ono minimalne. Ja nie zamierzam nikogo zachęcać do antykoncepcji hormonalnej, każdy sam musi wiedzieć, czy komfort, który daje pigułka, wart jest minimalnego ryzyka, ale nie podoba mi się, gdy niesłusznie się pigułkę demonizuje i straszy skutkami w rozmiarach, które nie mają miejsca. Innymi słowy propaganda nie może zastępować rzetelnej informacji, a ostateczna decyzja zawsze musi należeć do zainteresowanego.
                • ania7718 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 08.12.10, 11:03
                  Mnie mój lekarz na oko tabletek nie przepisuje tych anty i innych też. Ja miałam robione badania i robię je co pół roku i na ich podstawie lekarz decyduje jakie mają być. Mnie bardzo pomogły uregulowały mi hormony gdyż miałam z tym problem. Mam koleżankę której też uregulowały poziom hormonów.
          • sabinac-0 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:27
            kotkowa napisała:

> Prosta, jednoznaczna sprawa -
            > są obojętne dla zdrowia, czy są szkodliwe? Myślę, że każdy wie, że nie są oboję
            > tne.

Ciaza tez nie jest obojetna dla zdrowia, zwlaszcza ktoras z kolei.

Zatem, jak widzisz, dyskusja nie jest o medycynie, tylko czysto swiatopogladowa.
            Frondzia i Oszol za Frondzia postuluja, by odebrac kobietom mozliwosc kontrolowania ilosci swych ciaz - oczywiscie wszystko pod pozorem "troski o zdrowie pan". :P
    • sabinac-0 Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:18

> To jest
      > udowodnione na 100%.

Ciekawe...
      W medycynie, jak to w naturze, nic nie jest na 100%, no moze stwierdzenie zgonu.
      Fronda i oszol, jak zwykle, bardziej papiescy niz sam papiez. :)

> Wystarczy prześledzić medyczną literature w tym zakresie

Wiec przesledz literature medyczna, a nie radosna tworczosc frondystow.

P.S. Glowna przyczyna raka piersi sa:
      1- wiek,
      2- zaburzenia genetyczne.

P.S. 2 Istotna przyczyna naglych zgonow u mezczyzn w wieku 50-60 lat jest uzycie Viagry. Ciekawe, iz tak zatroskani zdrowiem pan Frondysci nie pochyla sie z troska nad panami i nie zaczna postulowac zakazu stosowania tego specyfiku.
      • strikemaster Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 16:30
        > P.S. 2 Istotna przyczyna naglych zgonow u mezczyzn w wieku 50-60 lat jest uzyci
        > e Viagry. Ciekawe, iz tak zatroskani zdrowiem pan Frondysci nie pochyla sie z t
        > roska nad panami i nie zaczna postulowac zakazu stosowania tego specyfiku.

Zatroskany zdrowiem pan frondysta męskim zdrowiem się zainteresował, ale w tym negatywnym znaczeniu, postanowił wciskać kity w sprawie kiltuć, żeby utrudnić mężczyznom wybór stroju bardziej adekwatnego do męskiej anatomii, a tym samym pogorszyć stan zdrowia statystycznego mężczyzny, może po to, by jeszcze ktoś wykitował i zwolnił mu miejsce? /to nawiązanie do oryginalnych wypowiedzi Oszołka w sprawie jego awansu na radnego osiedla gdzieś z 2005 roku/
    • kolter-xxl Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie 07.12.10, 21:25

> to nie są wymysły Frondy. Fronda jedynie cytuje pewne wypowiedzi cytaty źródła

Oszołomstwo z frondy , wybiera sobie te kawałki które frondzie pasują !
    • Gość: tlenek_wegla Re: pigułka antykonc jedną z gł przyczyn raka pie IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 21:33
      Nie zapominajmy o temaccei.. Jedna z GLOWNYCH przyczyn raka piersi!!!!!.... Znaczy sie masz jakies dane na ten temat. Z checia sie zapoznam.
      • oszolom-z-radia-maryja odsyłam do Breast Cancer Prevention Institute 08.12.10, 12:15
        wygooglaj se to w wyszukiwarce
    • takataka_ta oszołku... 08.12.10, 10:13
      Właśnie parę dni temu na raka piersi zmarła moja koleżanka :(
      W życiu nie stosowała antykoncepcji hormonalnej !
      Dlatego daj se spokój i nawołuj do badania piersi !
      • Gość: skin na raka mozna umrzeć z róznych powodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 10:24
        niekoniecznie stosują antykocepcje hormonalną. To mogł być np wynik palenia papierosów oddychanie zatrutym powietrzem itd
      • ania7718 Re: oszołku... 08.12.10, 11:05
        Właśnie badania profilaktyczne są bardzo ważne. Usg piersi po 30 roku życia i samokontrola w domu. W czasopismach często są instrukcje jak samemu badać sobie piersi. Po 50 roku życia mammografia. Szkoda że u nas służba zdrowia strasznie kuleje i ciężko jest zrobić badania na NFZ.
        • kotkowa Re: oszołku... 08.12.10, 11:13
          No tak, chociaż USG czy mammografia raz w roku to nie jest jakiś kosmiczny wydatek, kilkadziesiąt złotych można przełknąć. I tak się poprawiło, że cytologia jest refundowana, bo kiedyś i ona nie była.
          • ania7718 Re: oszołku... 08.12.10, 11:15
            Refundowana jest jak się jest w określonym wieku i objętym programem profilaktycznym. Wiesz ile trzeba czekać na wizytę u ginekologa w przychodni na NFZ, nie mówiąc już o cytologii. Dlatego tak wiele kobiet chodzi do ginekologa prywatnie.
            • kotkowa Re: oszołku... 08.12.10, 11:19
              Wiem, też chodzę prywatnie. To samo z dentystami i właściwie niemal wszystkimi innymi specjalistami. Co gorsza, prywatnie też już się robią kolejki.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: oszołku... 08.12.10, 13:35
        wspólczuje z powodu kolezanki a badania piersi to szlachetna i potrzebna rzecz
        • strikemaster Re: oszołku... 08.12.10, 13:56
          Oczywiście, że to potrzebna rzecz, i nie tylko badania piersi, innych organów też, bo choroby sie szerzą. Ważne jest też rozpowszechnienie w społeczeństwie wiedzy o tym, co i na co szkodzi, jak i gdzie badać. A właśnie, czy twoja obecna lub któraś z poprzednich partii zrobiła coś z niesprawnym systemem publicznej opieki zdrowotnej? A może zamiast tego lepiej jest rozsiewać nieprawdziwe i niesprawdzone mity na temat medycyny zwiększając poparcie polityczne, a równocześnie skazując wiele osób na śmierć i cierpienie?
          • oszolom-z-radia-maryja Re: oszołku... 09.12.10, 10:11
            gdyby realizowano konsekwetnie program Z Religi to dziś mielibyśmy lepszą syt w służbie zdrowia niż mamy. Pani Kopaczowa jest totalnym dyletantem w zarządzaniu służbą zdrowia i politykiem tez zresztą marnym bo ona odpowaida za jedyna przeghraną PO z piS w Radomiu (jest szefem radomskiego PO)
            • strikemaster Re: oszołku... 09.12.10, 10:16
              > gdyby realizowano konsekwetnie program Z Religi to dziś mielibyśmy lepszą syt w
              > służbie zdrowia niż mamy.

Dlaczego tak myslisz? Jego program kojarze głównie z rzekomo powstającego koszyka negatywnego, czyli terapii, za które NFZ miał nie płacić, nie wiem, w jaki sposób odmowa zastosowania nowoczesnych metod leczniczych ma poprawić stan ochrony zdrowia (bo to aktualnie nie jest żadna służba - mamy kapitalizm).
        • 0ffka Re: oszołku... 08.12.10, 19:03

> wspólczuje z powodu kolezanki a badania piersi to szlachetna i potrzebna rzecz

Prostaty Oszolomku też :) Pamiętaj o tym ;P
          • strikemaster Re: oszołku... 08.12.10, 19:36
            Na prostatę Oszołek ma prosty sposób - przegrzeje sobie jądra, a prostata sama się tak rozrośnie, że mu przez głowę wyjdzie i badać nie trzeba będzie.
            • oszolom-z-radia-maryja Re: oszołku... 09.12.10, 11:59
              żarty żartami a sprawa jest powazna. Jak dożyję 50tki to będe się tym martwić
              • strikemaster Re: oszołku... 09.12.10, 12:06
                Jak zaczniesz odczuwać, to generalnie na martwienie się będzie trochę za późno, pozostaną tabletki i sprawdzanie, jak szybko rośnie.
                • oszolom-z-radia-maryja Re: oszołku... 09.12.10, 12:32
                  nie pije nie pale nie ćpam i nie pie.. bez sensu
                  • strikemaster Re: oszołku... 09.12.10, 12:34
                    > nie pije nie pale nie ćpam i nie pie.. bez sensu

Z tym ostatnim się nie zgodzę. A co to ma wspólnego z tematem?
                    • oszolom-z-radia-maryja Re: oszołku... 09.12.10, 12:37
                      generalnie powiem jedno, chemia truje
                      • strikemaster Re: oszołku... 09.12.10, 12:44
                        > generalnie powiem jedno, chemia truje

Też, ale szybkość wzrostu zachorowalności na choroby prostaty każe uważać, że chemia nie jest jedynym czynnikiem. Dawniej też była obecna, warunki zycia bywały bardzo trudne, wyżywienie złe, a woda zatruta, mimo wszystko zachorowań było mniej. Wiesz, że za kilkanaście lat nowotwór prostaty będzie najczęściej występującym nowotwoerem u mężczyn, a chorują coraz młodsi, wiek przed 50-tką już nie pomaga?
                        Nie można też zaprzeczyć, że przegrzewanie jąder na to ma istotny wpływ, a przegrzewanie wywołuje siedzący tryb życia i spodnie (a szczególnie połączenie obu czynników). Dawniej zachorowań było mniej, bo męzczyźni przeważnie pracowali fizycznie, jeansy nie były modne. Jeszcze dawniej zachorowań było znacznie mniej, bo mężczyźni mieli chwile na odpoczynek od spodni, slipów i innych bokserek - sypiali w koszulach nocnych (jeszcze z 50-lat temu było to spotykane). Teraz przy pomocy mody na konserwatyzm (czyli zakaz wszeklich odstępstw od stroju obecnie obowiązującego) się nas zabija.
                        • oszolom-z-radia-maryja Re: oszołku... 09.12.10, 13:07
                          tu masz racje dlatego jak mówi popularne powiedzenie lepiej zapobiegać niz leczyć. Pamietam o tym, noszenie luźnych spodni jest tego przejawem. Obcisłe noszę homoseksualiści o ile się nie mylę, dla nich to moze być poważny problem
                          • strikemaster Re: oszołku... 09.12.10, 13:16
                            Na homoseksualistach się nie znam, za to zbyt luźne spodnie źle wyglądają, nie jestem hip-hopowcem, do tego plączą się między nogami i przeszkadzają. A i tak niewiele pomagają, bo przewiewu nawet w luźnych spodniach nie da sie uzyskać (a przewiew do chłodzenia krwi jest wymagany), dlatego spodnie męskie być nie mogą.
                            • oszolom-z-radia-maryja czy ty wiesz co to jest umiar i rozsądek? 09.12.10, 13:44
                              popadasz z jednej skrajości w drugą
                              • strikemaster Re: czy ty wiesz co to jest umiar i rozsądek? 09.12.10, 13:54
                                > popadasz z jednej skrajości w drugą

Nie, przedstawiam ci jak problem wygląda od strony biologii. Nie przetrwał żaden gatunek zwierząt stałocieplnych u którego samce mają jądra wewnątrz ciała (a musiały takie gatunki powstawać, bo stałocieplne wyewoluowały ze zmiennocieplnych, które jadra mają wewnątrz, bo tam organy te nie są narażone na urazy). Mężczyźni w Europie od pewnego czasu rezygnują z normalnych ubrań na rzecz spodni i równocześnie obserwujemy bardzo szybki wzrost zachorowalności (za kilkanaście lat nowotwór prostaty stanie się głównym zabójcą mężczyn - zachorowalność rosnie w przerażającym tempie, bo coraz wiecej siedzimy i członkowie partii konserwatywnych rozsiewają dezinformację nt. rzekomego zwiazku kiltów i innych męskich spódnic z homoseksualizmem).
                                • oszolom-z-radia-maryja Re: czy ty wiesz co to jest umiar i rozsądek? 10.12.10, 10:29
                                  i nie przetrwa tz żaden atunek który bedzie spółkował w obrębie osobników o tej samej płci
                                  • strikemaster Re: czy ty wiesz co to jest umiar i rozsądek? 04.01.11, 07:29
                                    > i nie przetrwa tz żaden atunek który bedzie spółkował w obrębie osobników o tej
                                    > samej płci

Wiele gatunków spółkuje i ich populacji nic nie grozi.
                                    • oszolom-z-radia-maryja Re: czy ty wiesz co to jest umiar i rozsądek? 04.01.11, 09:38
                                      ostatnio gdzies przeczytałem info ze niedźwiedzie polarne z grizzly zaczeły spólkowac co grozi zagładzie tym pierwszym, podobno to efekt topnienia lodowców
            • 0ffka Re: oszołku... 04.01.11, 04:17
              strikemaster napisał:

> Na prostatę Oszołek ma prosty sposób - przegrzeje sobie jądra, a prostata sama
              > się tak rozrośnie, że mu przez głowę wyjdzie i badać nie trzeba będzie.

Strikemaster :D
    • piwi77 Której piersi? /nt 04.01.11, 07:29

• oszolom-z-radia-maryja obie są narażone w równym stopniu 04.01.11, 10:03
        • piwi77 Czy aby na pewno? 04.01.11, 10:06
          Półkule mózgowe też niby identyczne, a jednak.
          • oszol-om.z-radia.maryja widzę kpinę zawartą u ciebie między wierszami 04.01.11, 10:19
            • yoma Re: widzę kpinę zawartą u ciebie między wierszami 04.01.11, 14:19
              Przecież on pisze po jednym wierszu.
    • Gość: A. pigułka antykoncyjna mniejsze ryzyko raka jajnika! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 13:52
      Jak na razie nie udowodniono powiązania pomiędzy hormonalną antykoncepcją a problemem płodności.

Zwiększanie ryzyka raka piersi może być związane nie z samym faktem stosowania hormonów, a np. z następstwem faktu stosowania hormonów, czyli mniejszą liczbą dzieci i krótszym okresem karmienia piersią.

A z rakiem jajnika jest tak, że faktycznie zmniejsza ryzyko. I badania są w tym kierunku i wiadomo jaki jest mechanizm.
      • oszol-om.z-radia.maryja Re: pigułka antykoncyjna mniejsze ryzyko raka jaj 04.01.11, 14:00
        na jedno pomaga na drugie zaszkodzi
        • Gość: A. Re: pigułka antykoncyjna mniejsze ryzyko raka jaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 14:09
          Nie wiadomo czy szkodzi. Fakt, że coś jest skorelowane nie musi oznaczać, że jest ze sobą powiązane - i z tym rakiem piersi może tez tak być.

To tak jak powiedzieć, że przyjmowanie pigułki zwiększa ryzyko raka szyjki macicy. Pomimo korelacji jest to bzdura. To ryzyko raka szyjki macicy jest związane z kontaktami seksualnymi z różnymi partnerami - większe ryzyko złapania stosownych wirusów. Ale to nie pigułka to ryzyko powoduje - można brać pigułkę i jednego partnera.

A akurat z rakiem jajnika mamy dowody wynikające z genezy samego procesu nowotworowego.

Pomijając to czy zgadzam się z twierdzenie, że to pigułka powoduje zwiększenie ryzyka raka piersi - rak piersi jest łatwy do diagnozowania i daje dobre rokowania. A rak jajnika wprost przeciwnie, zwany jest cichym zabójcą, bo nie daje objawów, brak jest badań przesiewowych, a rokowania są bardzo złe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka