Dodaj do ulubionych

Nie wierzę

20.03.11, 19:04
w chirurgiczne bombardowania, atakowanie wyłącznie celów militarnych i operacje wojskowe, które mają rzekomo na celu ochronę ludności cywilnej.
Daję głowę, że w Libii będzie tak jak w Iraku i niedługo dowiemy się o jakimś omyłkowo zbombardowanym suku. A może się nie dowiemy? :-/ Ech...
Obserwuj wątek
    • morelka_1 Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:10
      Właśnie poczytałam o tym co tam się dzieje. Chyba jednak zgodzę się z Rosją. Każdy kraj ma społeczność, która jest w stanie zwalczyć dyktatora. To ma być ich decyzja. Nasz kraj też to przerabiał. To nie skończy się dobrze. Aż nasuwa się pytanie: jaki kraj następny?
    • flissy Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:11
      Na 100 trafionych celów zawsze trafi sie jeden cywilny,,kiedyś były inne proporcje,trafiano o wiele więcej celów cywilnych.
      • mi-l-ja Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:22
        Tak? A ja słyszałam kiedyś, że jak na operację wojskową zakrojoną na taką skalę straty wśród cywili są stosunkowo niewielkie. Bardzo pocieszające :-/.
        • flissy Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:37
          Taka już jest wojna.
          • mi-l-ja Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:24
            Piootrek!! ;) Nie mówi się wojna!! Nie ma takiego słowa w XXI wieku! Jest operacja wojskowa/ interwencja/ misja pod kryptonimem, etc.
            • flissy Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:25
              A ta w Libii to jaki ma kryptonim bo nawet nie wiem:)
              • mi-l-ja Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:29
                Zarąbisty :-P. Odyssey Dawn czyli Świt Odysei czy jakoś tak...
                • flissy Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:36
                  Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa faktycznie:)

Wiesz kryptonimy wojskowe zawsze są śmieszne,,,np jak byłem w wojsku to moja kompania miała kryptonim MOTOZBYT :)
                  • mi-l-ja Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:38
                    hihi w mojej wsi był taki sklep :D tzn. motozbyt, nie świt Odysei..
                    • flissy Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:46
                      Widzisz jaka głupia nazwa:)
    • mala200333 Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:12
      Napewno troszke cywili ucierpi, nie ma na to rady,..
      Przyszlosc pokaze czy warto bylo, czy nowy rzad bedzie dla ludzi czy tez bedzie nowy okrotny Iran.

• mi-l-ja Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:44
        Jak to nie ma na to rady?
    • funny_game Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:23
      Miłka, mamy czasy informacji i wiesz, za co głównie płacimy? Za blokadę informacji, więc będzie, jak mówisz.
      • mi-l-ja Re: Nie wierzę 20.03.11, 19:33
        Za blokadę albo za przedstawianie jedynie słusznej wersji połączone z wmawianiem ludziom, że mają do czynienia z niezależnymi mediami. Wiem, że piszę straszne truizmy, ale jakoś tak mnie wzięło...
        • kicho_nor Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:17
          Cywil z kałachem to jest cywil czy gejsza po arabsku?
          • mi-l-ja Re: Nie wierzę 20.03.11, 20:21
            A dziecko tego cywila, takie dajmy na to roczne, to jest po prostu dziecko czy dziecko cywila z kałachem?
    • tygrysgreen Re: Nie wierzę 20.03.11, 22:11
      znaczy, wygląda na to, że niektórzy chłopcy chcą sie pobawić. a producenci broni zarobić. pretekst zawsze się znajdzie.
      ciekawe, że Kadafi nie przeszkadzał wodzom przez tyle lat. i żadnych misji ratowania ludu przed dyktatorem nie było.
      a teraz też jakoś nie kwapią się ratować Koreańczyków północnych. hmmm
      jakie bogactwa są w tej Libii?
      • ore.ona Re: Nie wierzę 20.03.11, 23:05
        > ciekawe, że Kadafi nie przeszkadzał wodzom przez tyle lat. i żadnych misji rato
        > wania ludu przed dyktatorem nie było.
        > a teraz też jakoś nie kwapią się ratować Koreańczyków północnych. hmmm
        > jakie bogactwa są w tej Libii?<

Ot, właśnie.
        Może i czaruś ten nasz premier, ale rozsądnie postanowił.
        Mnie się bynajmniej podoba, z tym że ja jestem przeciwna każdej zbrojnej interwencji chyba że dochodzi już do rzezi na cywilach.
        W ogóle uważam że ludzkość dobrowolnie powinna poddać się jakiejś wysoce specjalistycznej i bezpiecznej lobotomii /?/ żeby wyeliminować tą agresję którą mamy w sobie, lub bardziej humanitarnie -jakaś ingerencja w DNA zamiast nowej broni nuklearnej i wydatków z tym związanych.
        Ja naprawdę mam już dość patrzenia na to g co wyprawiają ludzie.
        I wstyd mi że ludź jestem też...
        • tygrysgreen Re: Nie wierzę 21.03.11, 08:06
          a tu akurat myślę że nie ma się czego wstydzić, agresja jest wpisana w samo życie. wszystko co żyje jest agresywne. tylko my , ludzie zamiast kłów i pazurów używamy pałek i rakiet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka