kicho_nor 04.05.11, 18:23 Wziął się za abstrakcję Mistrz pędzla rococo I pizdnął na płótno Pięć plam szeroko I przyszli znawcy I brody podparte Mistrzu to genialne W duchu gówno warte Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
king.james Re: Abstrakcja 05.05.11, 08:22 Tak się właśnie zastanawiałem, dlaczego dzieło przedstawiające czerwony kwadrat jest genialne i warte ileś tam milionów dolarów. Nie znam się na sztuce, toteż zastanawiam się, jakież to czynniki wpływają na dziwną moim zdaniem ocenę (i wycenę!) wielu prac malarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
drzazga.wyobrazni Re: Abstrakcja 05.05.11, 09:00 Wolny rynek proszę pana. Obraz jest wart tyle, ile chcą zapłacić klienci. Im głośniejsze nazwisko malarza tym a) większy prestiż posiadania takiego obrazu (niektórzy wolą się chwalić bogactwem w taki sposób niż nowym Ferrari) b) większa szansa, że za jakiś czas ktoś inny będzie chciał zapłacić za niego więcej (inwestycja jak na giełdzie). A teoria sztuki służy tu wyłącznie do wymyślania dlaczego czerwony kwadrat symbolizuje wewnętrzną spójność jednostki ludzkiej zachowywaną mimo palących problemów świata współczesnego. Tak mnie się wydaiii jak mawiał pewien trener. Odpowiedz Link Zgłoś
ore.ona Re: Abstrakcja 05.05.11, 18:57 Piszesz konkretnie o abstrakcji geometrycznej. Podstawy do zrozumienia to m.in. zasady złotego podziału, teoria zawarta w książce- W. Kandinsky Punkt linia a płaszczyzna i wiele innych. Sztuka przedstawiająca jest zrozumiała dla wszystkich i odbiór jej opiera się często tylko na ocenie odwzorowania natury /w tym warsztat/. Geniusze realizmu to inna półka. Zmienia się myślenie ludzi, idziemy do przodu, zmienia się sztuka, artyści sięgają po inne środki wyrazu. Obecnie w sztuce na świecie dzieje się bardzo dużo, sztuka jest różnorodna i nie zawsze dobra. Bawią mnie oceny osób które 'wszystko wiedzą o sztuce' i prowadzą uczone rozmowy na forum. Naprawdę nie wystarczy przejść się po muzeum, przeczytać pare biografii lub posiadać mamę/tatę artystę. Sztuka to nie tylko treść. Sztuka nie musi być poważna. Sztuka na szczęście nie musi też być realistycznym przedstawieniem/rzemiosłem/. Sztuka to bardzo delikatna materia, często bardzo osobista, często koncepcyjna i niezrozumiała dla kogoś kto jest tylko odbiorcą. Mamy sztukę genialną, bardzo dobrą, dobrą, słabą, kiepską i czasem wypromowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
drzazga.wyobrazni Re: Abstrakcja 05.05.11, 20:26 > i niezrozumiała dla kogoś kto jest tylko odbiorcą Bo przecież prawdziwy Artysta tworzy tylko dla siebie i tych, którzy go rozumieją. Reszta to komercha. Odpowiedz Link Zgłoś