Dodaj do ulubionych

Abstrakcja

04.05.11, 18:23
Wziął się za abstrakcję
Mistrz pędzla rococo
I pizdnął na płótno
Pięć plam szeroko

I przyszli znawcy
I brody podparte
Mistrzu to genialne
W duchu gówno warte
Obserwuj wątek
    • ore.ona Re: Abstrakcja 04.05.11, 18:55
      Aczkolwiek bynajmniej
      bywają genialne
      • king.james Re: Abstrakcja 05.05.11, 08:22
        Tak się właśnie zastanawiałem, dlaczego dzieło przedstawiające czerwony kwadrat jest genialne i warte ileś tam milionów dolarów. Nie znam się na sztuce, toteż zastanawiam się, jakież to czynniki wpływają na dziwną moim zdaniem ocenę (i wycenę!) wielu prac malarskich.
        • drzazga.wyobrazni Re: Abstrakcja 05.05.11, 09:00
          Wolny rynek proszę pana. Obraz jest wart tyle, ile chcą zapłacić klienci. Im głośniejsze nazwisko malarza tym
          a) większy prestiż posiadania takiego obrazu (niektórzy wolą się chwalić bogactwem w taki sposób niż nowym Ferrari)
          b) większa szansa, że za jakiś czas ktoś inny będzie chciał zapłacić za niego więcej (inwestycja jak na giełdzie).
          A teoria sztuki służy tu wyłącznie do wymyślania dlaczego czerwony kwadrat symbolizuje wewnętrzną spójność jednostki ludzkiej zachowywaną mimo palących problemów świata współczesnego.
          Tak mnie się wydaiii jak mawiał pewien trener.
        • ore.ona Re: Abstrakcja 05.05.11, 18:57
          Piszesz konkretnie o abstrakcji geometrycznej. Podstawy do zrozumienia to m.in. zasady złotego podziału, teoria zawarta w książce- W. Kandinsky Punkt linia a płaszczyzna i wiele innych.
          Sztuka przedstawiająca jest zrozumiała dla wszystkich i odbiór jej opiera się często tylko na ocenie odwzorowania natury /w tym warsztat/. Geniusze realizmu to inna półka. Zmienia się myślenie ludzi, idziemy do przodu, zmienia się sztuka, artyści sięgają po inne środki wyrazu. Obecnie w sztuce na świecie dzieje się bardzo dużo, sztuka jest różnorodna i nie zawsze dobra.
          Bawią mnie oceny osób które 'wszystko wiedzą o sztuce' i prowadzą uczone rozmowy na forum. Naprawdę nie wystarczy przejść się po muzeum, przeczytać pare biografii lub posiadać mamę/tatę artystę.
          Sztuka to nie tylko treść.
          Sztuka nie musi być poważna.
          Sztuka na szczęście nie musi też być realistycznym przedstawieniem/rzemiosłem/.
          Sztuka to bardzo delikatna materia, często bardzo osobista, często koncepcyjna i niezrozumiała dla kogoś kto jest tylko odbiorcą.
          Mamy sztukę genialną, bardzo dobrą, dobrą, słabą, kiepską i czasem wypromowaną.
          • drzazga.wyobrazni Re: Abstrakcja 05.05.11, 20:26
            > i niezrozumiała dla kogoś kto jest tylko odbiorcą

Bo przecież prawdziwy Artysta tworzy tylko dla siebie i tych, którzy go rozumieją. Reszta to komercha.
    • funny_game Re: Abstrakcja 05.05.11, 10:12
      <3
      !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka