Dodaj do ulubionych

Bezreligijne Boze Narodzenie....

23.11.05, 19:05
Coz, swieta nam sie komercjalizuja..w Niemczch i USA na swiatecznych rynkach
nie wolno rostawiac szopek, bo wyznawcom innych religii mogloby byc przykro
zr to nie "ich" siweto. Ale przeciez Boze narodzenie to 100% sieto
chrzescijanskie. Coraz ciezej jest kupic kartki swiatecznie z szopka. za to
wszedzie sa renifeki, zajaczi, mikolajki i ine elementy, ktore z bozym
narodzeniem, nie maja prawie nic wspolnego...
zaczyna mi brakowac siwat ktore znam z dziecinstwa.
Obserwuj wątek
    • 17_mgnien_wiosny Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 19:09
      Zapraszam, tu kupisz ile dusza zapragnie. Wczoraj słyszałem biskupa który mówił,
      że może warto się zastanowić nad odprawianiem mszy w supermarketach. Co kraj to
      obyczaj.
      • alberto4 Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 19:28
        1. Jeżeli Watykan tak inteligentnie oszukuje nas, w takim razie co można
        powiedzieć o świętach Bożego Narodzenia? Czy może to być forma białej magii
        albo czy jest to okultyzm?

2. Biblia oznajmia: "Babilon był w ręku Pana złotym kielichem, upajającym całą
        ziemię. Jego wino piły wszystkie narody, dlatego w szał popadły" - Jeremiasz
        51,7 (Apokalipsa 17,5)

3. Królowa Babilonu (Semiramida) nakazała światu celebrowanie urodzin swego syna
        Tammuza. Oczywiście, był on bogiem słońca, Baal'em, reprezentującym szatana.
        Ustanowiła dzień 25 grudnia jako dzień narodzin Baala. Jej astrologowie
        powiedzieli, że w tym dniu Słońce znajduje się w punkcie najbardziej odległym
        od Ziemi podczas przesilenia zimowego.*

4. Ludziom powiedziano, że 21 grudnia Słońce, czyli Baal umiera.

Następnie 24 grudnia zaczyna powracać do życia, a 25ego są jego narodziny.

5. Zimowe przesilenie.

6. Z upływem czasu na całym świecie w dniu 25. grudnia słońce było czczone pod
        różnymi nazwami: Tammuz, Horus, Ozyrys, Sol itp. Był to czas orgii, ofiarowania
        Baalowi niemowląt, pijaństwa i wesołości. Semiramida zarządziła dekorowanie
        drzew małymi kulkami wyobrażającymi Słońce.

7. Bóg zwalczał to pogańskie święto przez...

8. zabranianie Żydom dekorowania drzew, jak to czynili poganie. (Jr 10,1-4)

9. Gdy po raz pierwszy odprawiono mszę o północy 24. grudnia 394 r., była to
        msza Chrystusowa albo Boże narodzenie. Machina religijna zamieniła narodziny
        Baala na narodziny Jezusa. Poganie byli zachwyceni. Dla instytucji rzymskiej
        dzień ten stał się największym w roku.

10. Jest to uroczysty czas świateł, pieśni, świątecznych choinek, prezentów, ale
        także czas samobójstw i rozpaczy bezdomnych.

Widzimy ciasta wigilijne, przyjęcia, dzieci czekające na Świętego Mikołaja
        zostawiającego im prezenty. Widać też Dziewicę Marię i Dziecię z słońcami wokół
        ich głów.

Czy Biblia instruuje nas, aby obchodzić narodziny Chrystusa? Nie! Ani Chrystus,
        ani apostołowie nie mówili o tym. Nie ma żadnego zapisu świadczącego o tym,
        żeby pierwsi chrześcijanie kiedykolwiek obchodzili narodziny Chrystusa. Ta
        niebiblijna praktyka została usankcjonowana przez Watykan w celu powiązania
        Chrystusa z mszą. Obecnie zmusza się protestantów do przestrzegania
        tego rzymskokatolickiego "świętego dnia".

11.* Okultyzm wielkiego dnia
        • Gość: camel alberto...komiks czytales? IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.05, 22:21
          bo takie bzdety wypisujesz..
    • mary_ann Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 20:43
      Amerykanie dokonali prawdziwego wyczynu: nakręcili póltoragodzinny film
      fabularny dla dzieci o Bożym Narodzeniu, w którym to obrazie ani razu nie pada
      imię "Jezus" (!)
      Zwało się toto "Ekspres polarny" (teraz dostępne na DVD). Drżę, co zrobią z
      kolei z "Narnią"...:-(
    • 0golone_jajka Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 20:45
      Ja właśnie bezreligijnie będę obchodził Gwiazdkę. Nie jestem religijny, nie wierzę w bogów. Ale miło jest siąść sobie przy stole, najeść się, napić i porozdawać prezenty.
      • ninka71 Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 21:50
        hehe- będziesz obchodził święta których nie uznajesz-chyba z daleka
        • 17_mgnien_wiosny Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 21:58
          A czemu nie uznaje, napisał tylko, że nie wierzy w religijny przyczynek tych
          świąt, cała tradycja z nimi związana jest sympatyczna.
          • ninka71 Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 22:01
            Oczywiście że tak ale śmieszy mnie BEZRELIGIJNE-BOŻE narodzenie- fajny paradoks
            • mala.mi74 Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 22:02
              ninka71 napisała:

> Oczywiście że tak ale śmieszy mnie BEZRELIGIJNE-BOŻE narodzenie- fajny
              paradoks
              jednym slowem bezbożne obchodzenie Bozych urodzin ...hmm...
              • ninka71 Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 22:05
                Tak mniej więcej z cyklu " nowa świecka tradycja"
            • 17_mgnien_wiosny Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 22:05
              Za komuny było "święto zmarłych", na "boże narodzenie" nie znaleźli patentu :)
              • Gość: Antychryst A GWIAZDKA???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 09:34
                Ja cały czas mówię Gwiazdka, zamiast bogów mieszać w te kilka wolnych dni.
                • 17_mgnien_wiosny Re: A GWIAZDKA???? 24.11.05, 09:41
                  No tak, zapomniałem o Gwiazdce :)
          • Gość: camel 17 mgnie... IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.05, 22:26
            > A czemu nie uznaje, napisał tylko, że nie wierzy w religijny przyczynek tych
            > świąt,

no ale jaki jest inny przyczynek? ostetcznie moze w takim razie odwalis sobei
            swieta bozego narodzenia w maju:)
            • 17_mgnien_wiosny Re: 17 mgnie... 24.11.05, 06:51
              Może ty odwalasz, ja się cieszę i świętuję. A w maju zdaje się są święta .
              • Gość: camel Re: 17 mgnie... IP: 81.19.200.* 24.11.05, 08:55
                no i wlasnei to jest czesc religii i tradycji...
                • 17_mgnien_wiosny Re: 17 mgnie... 24.11.05, 09:11
                  Dla mnie to są dwa różne pojęcia.
                  • Gość: camel Re: 17 mgnie... IP: 81.19.200.* 24.11.05, 12:02
                    tak. rownie dobrze mozna chodzic do kosciola i mowiec, ze to tradycja..bo robai
                    tak inni.
      • Gość: camel ogolone jajka.... IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.05, 22:22
        jak mozna swietowac boze narodzenie jednoczesnie nie swietujac? to jakby poscic
        i bic uklony w ramadan jednoczesnie tego nie robiac...
        niezle....
        • 0golone_jajka Re: ogolone jajka.... 24.11.05, 09:37
          A może można po prostu odpoczywać i się relaksować oraz zadawalać jedzeniem, piciem i prezentami, tudzież rodziną. Poza tym można świętować fakt, że nie trzeba pracować. Nie każdy musi od razu modlić się do boga.
          • Gość: camel tczesciowa prawda... IP: 81.19.200.* 24.11.05, 12:05
            muzulmanie i zyc´dzi nie swietuja bozego narodzenia, bo wiedza, ze to ma cos
            wspolnego z inna religia... wiec jakby nie patrzec jest to religia. Oczywiscie
            jej czescia jest kolacja wigilijna, pasterka, koledy, ktore w USA sa zabronione
            jezeli maja cos wspolnego z religia. Ot po prostu marketing, zeby inni sie nie
            buntowali.
    • mala.mi74 Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 23.11.05, 20:53
      świetne to z zakazem szopek ,zeby innym nie bylo przykro...
      Równie dobrze powinni chudym nakazac nosic obszerne ciuchy ,zeby sie tym grubym
      nie zrobilo przykro..hehe
    • Gość: sklepowa Moze dlatego, ze 25 grudnia to urodziny Boga Mitry IP: *.cybernet.ch 23.11.05, 22:08
      Moze dlatego, ze 25 grudnia to urodziny Boga Mitry,
      a chrzescijanie przejeli te swieto ?!...

wiecej na temat:
      www.nsik.com.pl/archiwum/151/a8.html
      • 17_mgnien_wiosny Re: Moze dlatego, ze 25 grudnia to urodziny Boga 23.11.05, 22:15
        Stąd się wziął sukces chrześcijaństwa, że potrafiło czerpać z wielu źródeł...
        • Gość: lolik ale macie problem..phi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 01:43
        • 0golone_jajka Re: Moze dlatego, ze 25 grudnia to urodziny Boga 24.11.05, 09:38
          Chrześcijaństwo po prostu wchłonęło poprzedzające je religie i tradycje, nazywając je chrześcijańskimi i nieznacznie zmieniając (np. Mitrę na Jezusa). Po wiekach ludzie zapomnieli...
          • 17_mgnien_wiosny Re: Moze dlatego, ze 25 grudnia to urodziny Boga 24.11.05, 10:00
            Podobnie z ikonografią, Dobry pasterz ma pierwowzór zdaje sią w greckiej
            mitologii, podobnie Pieta , itd
          • Gość: camel Re: Moze dlatego, ze 25 grudnia to urodziny Boga IP: 81.19.200.* 24.11.05, 12:06
            ale zesz sie naczytal.. ojej...
    • blinski Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 24.11.05, 10:15
      z tym zakazem rozstawiania szopek to przegięcie, ale sądzę że to jakaś legenda
      (chyba tylko u polakó mogąca budzić przerażenie:).
      ja i moja rodzina jesteśmy ateistami, a święta bożego narodzenia obchodzimy, bo
      to bardzo sympatyczne święto. ba, nawet opłatkiem się łamiemy! po prostu jest
      to u nas wyzute z wszelkiej religijnosći, opłatek jest symbolem wspólnoty,
      jedności rodziny. tak jak ktoś napisał wcześniej, chcrześcijaństwo wchłaniało i
      przetwarzało tradycje świeckie i pogańskie, tak my, ateiści, przetwarzamy teraz
      na swój sposób święta uznawane za chrześcijańskie:)
      i co, co w tym złego że tak wielu ludzi, nawet nie związanych z religią pozwala
      tradycji przetrwać?
      • Gość: Antychryst Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 11:17
        U wielu ludzi łamanie się opłatkiem jest tak samo religijne jak dawanie kwiatka na imieniny. Po prostu taki zwyczaj - większość nie zastanawia się co inni przez ten zwyczaj rozumieją. Kogo to zresztą obchodzi. Ja np. nie wiem skąd się wziął zwyczaj obdarowywania pań kwiatami? Nie mam pojęcia. Być może to jakiś prastary, broń boże, pogański zwyczaj. Nie wiem, nie dbam o to.
        • Gość: camel Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... IP: 81.19.200.* 24.11.05, 12:10
          u wielu ludzi ramadan to tez moze zwyczaj..ale jakbys do tego nie podchodzil to
          jest swieto religijne. Sama nazwa o tym swiadczy.

• Gość: Gośka Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:12
          Boze Narodzenie to jak najbardziej święto chrześcijańskie tyle tylko,że
          obchodzone w niewłaściwym czasie.Bo jak by nie liczyć to Jezus urodził się w
          pażdzierniku a nie w grudniu.Kiedy był ukrzyzowany miał 33,5 roku,śmierć Jezusa
          obchodzona jest w kwietniu więc każdy chyba umie liczyć.
          • blinski Re: Bezreligijne Boze Narodzenie.... 24.11.05, 23:10
            nikt nie kwestionuje tego, że to święto chrześcijańskie. mnie po prostu to nie
            obchodzi, i wątpię, by ktoś sie czuł urażóny tym że ja, ateita, je obchodzę:)
            powinien być raczej zadowolony z tego, że sekularyzujące się społeczeństwo z tą
            tradycją nie walczy, a wręcz przeciwnie - a nie jeszcze narzekać.
            :)
      • Gość: camel Bilinski... IP: 81.19.200.* 24.11.05, 12:08
        Nie mozna obchodzic czegoc w co sie nie wierzy. Ja nie obchodze ramadanu i
        swiat buddyjskich, a ty? przeciez one tez sa sympatyczne?
        ale przywaliles..
        • blinski Re: Bilinski... 24.11.05, 23:12
          jak widać można. nie cieszy cię to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka