Dodaj do ulubionych

Czy Polska jest państwem prawa?

20.02.06, 02:21
Szukałam czegoś innego, ale wyszukiwarka zaprowadziła mnie do REGULAMINU
SZKOŁY obowiązującego w Zespole Szkół Nr 1 w Bartoszycach (11-200 Bartoszyce,
ul.Traugutta 23, telefon (89)763-52-90, e-mail gim1bart@wp.pl), a tam w
rozdziale I. (CELE I ZADANIA SZKOŁY) zobaczyłam takie oto zdanie:

„Cały proces postępu i ubogacenia osobowości uczniów oparty jest na
światopoglądzie i wartościach chrześcijańskich (do szkoły mogą uczęszczać
tylko dzieci z rodzin katolickich) ze szczególnym uwzględnieniem systemu
wychowawczego św. Anieli Merici opartego na miłości rozumie i religii.”

DO SZKOŁY MOGĄ UCZĘSZCZAĆ TYLKO DZIECI Z RODZIN KATOLICKICH.

Wydaje mi się, że jest to sprzeczne z konstytucją. Nie jestem soecjalnie mocna
w prawie, ale wydaje mi się, że w Bartoszycach uprawia się bezkarnie
bezprawie. Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby dać kompetentny komentarz?
Obserwuj wątek
    • dorianne.gray Re: Czy Polska jest państwem prawa? 20.02.06, 02:26
      Podoba mi się ten uduchowiony nowotwór słowny "ubogacenie" ;)
      Czy ktoś zna może pierwotne źródło? Wydaje mi się, że to sprawka JP2, ale mogę
      się mylić oczywiście.
      • ra_cha Re: Czy Polska jest państwem prawa? 20.02.06, 07:34
        dorianne.gray napisała:

> Podoba mi się ten uduchowiony nowotwór słowny "ubogacenie" ;)
        > Czy ktoś zna może pierwotne źródło?

źródła nie znam, ale samo słowo znam od kilkudziesięciu lat, więc to taki
        raczej "starotwór";

do mici-kici - Ty naprawdę myślałaś, że żyjesz w państwie prawa? nie wierzę...
      • crax I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 13:33
        ...że nie widzicie postępującej klerykalizacji państwa.

Może który "dyżurny" skomentuje główny temat wątku?
        • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 13:46
          crax napisał:

> ...że nie widzicie postępującej klerykalizacji państwa.
          >
          > Może który "dyżurny" skomentuje główny temat wątku?

Po pierwsze poproszę o konkretny przepis Konstytucji złamany przez statut. Bo
          tuszę, że nie chodzi o art. 70 ust. 3. Może warto zajrzeć do ustawy...
          • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 13:49
            Wedle Konstytucji nikt nie może być dyskryminowany ze względu m.in. na wyzawaną
            religię. A jeśli ja upatrzyłem sobie akurta tę szkołę a nie przyjmują mnie do
            nie przez to, że nie jestem katolikiem to dla mnie jest DYSKRYMINACJA I ŁAMANIE
            KONSTYTUCJI.
            • katointegra Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:38
              crax napisał:

> A jeśli ja upatrzyłem sobie akurta tę szkołę a nie przyjmują mnie do
              > nie przez to, że nie jestem katolikiem to dla mnie jest DYSKRYMINACJA I
              ŁAMANIE
              >
              > KONSTYTUCJI.

Szkola ma jeszcze swoj regulamin, szczegolnie, jesli to szkola prywatna i
              wyznaniowa! Jak ci regulamin szkoly nie pasi - szukaj innej, publicznej i
              *konstytucyjnej*!
              • crax to PUBLICZNA szloła 20.02.06, 14:42
                • crax a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 14:43
                  ...to Konstytucja jest aktem NADRZĘDNYM nad jakimś tam Regulaminem szkoły.
                  Prawda? A może nie??
                  • katointegra Re: a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 15:21
                    crax napisał:

> ...to Konstytucja jest aktem NADRZĘDNYM nad jakimś tam Regulaminem szkoły.
                    > Prawda? A może nie??

Szkola nie powstala na dziko. Zostala zarejestrowana (regulamin tez). Zaloz
                    jakas bojowke i ksztalc kadry. Przyjmiesz katoli? Po co?
                    • crax Re: a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 15:28
                      Nie mógłbym nie przyjąć katoli, jakbym założył własną szkołę. Po prostu nie
                      mógłbym założyć szkoły tylko dla ateistów czy muzułmanów, protestantów czy
                      kogokolwiek innego!! Spróbuj pomyśleć!
                      • supaari Re: a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 15:30
                        crax napisał:

> Nie mógłbym nie przyjąć katoli, jakbym założył własną szkołę. Po prostu nie
                        > mógłbym założyć szkoły tylko dla ateistów czy muzułmanów, protestantów czy
                        > kogokolwiek innego!! Spróbuj pomyśleć!

Ale Ty masz egalitarne nastawienie! Gratuluję!
                        • crax Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 15:32
                          ...to najlepiej kpić. Żałosny jesteś.
                          • supaari Re: Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 15:37
                            crax napisał:

> ...to najlepiej kpić. Żałosny jesteś.

Kpij i Ty! Ale nie oceniaj innych... Bo szkoły jeszcze nie założyłeś ;-)
                            Jeśli jednak chciałbyś wiedzieć, to miałem zamiar także napisać, że "katoli"
                            przyjmowałbyś do szkoły, bo kogoś trzeba w końcu czasem na drugi rok zostawić...
                            Mam nadzieję, że docenisz moją powściągliwość i nie obrazisz się, że w końcu
                            nie wytrzymałem. To przez to Twoje "żałosny jesteś" pod moim adresem.
                            • crax Re: Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 15:41
                              I nie mam zamiaru zakładać. A twoje złośliwości (bo na merytoryczną dyskusję
                              intelektu i odwagi nie starcza) nie robią na mnie wrażenia.
                              • supaari Re: Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 17:05
                                crax napisał:

> I nie mam zamiaru zakładać. A twoje złośliwości (bo na merytoryczną dyskusję
                                > intelektu i odwagi nie starcza) nie robią na mnie wrażenia.

Rzeczywiście - nie starcza mi ani intelektu, ani odwagi, aby uznać, że szkoła
                                to organ władzy publicznej.
                                • crax Re: Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 17:16
                                  Rzeczywiście - nie starcza ci ani intelektu, ani odwagi, aby uznać, że
                                  regulamin szkoły nie powinien być sprzeczny z Konstytucją.
                                  • supaari Re: Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 17:23
                                    crax napisał:

> Rzeczywiście - nie starcza ci ani intelektu, ani odwagi, aby uznać, że
                                    > regulamin szkoły nie powinien być sprzeczny z Konstytucją.
                                    >

A w szczególności z jej przepisem uniemożliwiającym WŁADZY PUBLICZNEJ zmuszania
                                    obywateli do ujawniania ich światopoglądu, przekonań religijnych i wyznania.
                                    Taaaa...
                                    • crax Re: Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 17:26
                                      Nie WŁADZY PUBLICZNEJ, tylko ORGANOM władzy publicznej, analfabeto. Tak jest w
                                      artykule. Czy ty czytać nie umiesz??
                                      • supaari Re: Jak się nie ma argumentów... 20.02.06, 17:34
                                        crax napisał:

> Nie WŁADZY PUBLICZNEJ, tylko ORGANOM władzy publicznej, analfabeto. Tak jest
                                        w
                                        > artykule. Czy ty czytać nie umiesz??

Och, wybacz mi pośpiech, jak ja wybaczam Ci nazwanie mnie analfabetą!
                      • katointegra Re: a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 15:35
                        crax napisał:

> Nie mógłbym nie przyjąć katoli, jakbym założył własną szkołę. Po prostu nie
                        > mógłbym założyć szkoły tylko dla ateistów czy muzułmanów, protestantów czy
                        > kogokolwiek innego!! Spróbuj pomyśleć!

Nie mam czasu szukac ale popatrz sobie i zglab:

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=wydarzenia&id=616
                        Szlola (a nawet przedszkole dziala)!
                        • crax Re: a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 15:40
                          W przyszłym roku szkolnym w Warszawie działalność rozpocznie pierwsze w Polsce
                          żydowskie liceum. Szkoła, która powstaje z inicjatywy Fundacji Laudera, będzie
                          instytucją świecką, przeznaczoną dla młodzieży zainteresowanej kulturą
                          żydowską.

Liceum zamierza realizować program edukacyjny poszerzony o język hebrajski,
                          historię i kulturę Żydów, judaizm, etykę i myśl żydowską. Jego program
                          wychowawczy wyrastać będzie z wartości żydowskiej Tikun Olam (hebr., naprawa
                          świata). Założyciele szkoły deklarują, że będzie ona wspierać postawy otwarte
                          wobec świata i ludzi, mobilizować do dbałości o najbliższe i dalsze otoczenie
                          oraz promować dobro.

A gdzie tam jest napisane, że szkoła przyjmuje tylko te osoby, które spełnieją
                          określone kryteria?? A innych nie? Weź nie ośmieszaj się!
                          • katointegra Re: a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 15:43
                            crax napisał:

> A gdzie tam jest napisane, że szkoła przyjmuje tylko te osoby, które
                            spełnieją
                            > określone kryteria?? A innych nie? Weź nie ośmieszaj się!

To ty sie nie osmieszaj i jak pisalam, poszukaj!
                            • crax Re: a nawet, jakby nie była... 20.02.06, 15:48
                              Tak samo jak ty, mogę odpowiedzieć, że NIE MAM CZASU!!!!
          • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:29
            Chcesz atrykułu (bo Konstytucja zawiera artykuły a nie "przepisy", geniuszu
            prawniczy)???

Proszę bardzo:
            Art. 53. ust. 7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do
            ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

A nawet jakby to była szkoła prywatna, także musi się do tego przepisu
            stosować. A może nie?
            • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:34
              crax napisał:

> Chcesz atrykułu (bo Konstytucja zawiera artykuły a nie "przepisy", geniuszu
              > prawniczy)???

> Proszę bardzo:
              > Art. 53. ust. 7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy
              publicznej do
              >
              > ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
              >
              > A nawet jakby to była szkoła prywatna, także musi się do tego przepisu
              > stosować. A może nie?
              Po pierwsze - przepis to najmniejsza część redakcyjna aktu prawotwórczego. Może
              przybierać różne postacie: artykułu, paragrafu, ustępu, punktu, litery...
              Po drugie - geniuszu!! - szkołą jest organem władzy publicznej?!!!
              Szukaj dalej...
              • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:37
                Ale Konstytucja NIE ZAWIERA przepisów!! A jeśli zawiera, to pokaż mi, gdzie? I
                nie kompromituj się.

Czy Ministerstwo Oświaty nie jest organem władzy publicznej????!!!! Jeśli nie,
                to czym jest???? Puknij się w łeb.
                • crax errata... 20.02.06, 14:41
                  Chodziło mi nie o Ministerstwo Oświaty, a o Ministersto Edukacji Narodowej i
                  Sportu.
                  • supaari Re: errata... 20.02.06, 14:44
                    crax napisał:

> Chodziło mi nie o Ministerstwo Oświaty, a o Ministersto Edukacji Narodowej i
                    > Sportu.

To nie zmienia faktu, że to nie ono prowadzi nabór do wzmiankowanej szkoły.
                    • crax Ale każda szkoła mu podlega! 20.02.06, 14:47
                      • supaari Re: Ale każda szkoła mu podlega! 20.02.06, 14:52
                        Przepis, misiu, przepis... Na jakiej podstawie twierdzisz, że mu podlega? I w
                        jaki sposób mu podlega?
                        • crax Re: Ale każda szkoła mu podlega! 20.02.06, 14:56
                          Na jakiej podstawie twierdzisz, że mu podlega?
                          Każda placówka oświatowa na terenie Rzeczpospolitej podlega pod Ministerstwo
                          Edukcji. KAŻDA! NIE WIESZ O TYM??!!
                          • supaari Re: Ale każda szkoła mu podlega! 20.02.06, 14:57
                            crax napisał:

> Na jakiej podstawie twierdzisz, że mu podlega?
                            > Każda placówka oświatowa na terenie Rzeczpospolitej podlega pod Ministerstwo
                            > Edukcji. KAŻDA! NIE WIESZ O TYM??!!
                            >

Tak, bo tak? Na czym polega ta "podległość"?
                            • crax Po prostu nie kompromituj się takimi pytaniami 20.02.06, 14:59
                              • supaari ????? 20.02.06, 15:01
                                Czy dowolna "podległość" oznacza, że na podległym ciążą
                                obowiązki "przełożonego"? Zastanów się nad odpowiedzią....
                                • crax Re: ????? 20.02.06, 15:07
                                  Podległego obowiązują TE SAME przepisy, które obowiązują przełożonego!!
                                  Nie wiesz o tym???? To TY się zastanów!!!!!
                                  • supaari Re: ????? 20.02.06, 15:14
                                    crax napisał:

> Podległego obowiązują TE SAME przepisy, które obowiązują przełożonego!!
                                    > Nie wiesz o tym???? To TY się zastanów!!!!!

Czy mam rozumieć, że skoro np. art. 9 ust. 2 ustawy o systemie oświaty stanowi,
                                    iż "Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania może określać, w drodze
                                    rozporządzenia, inne typy szkół niż wymienione w ust. 1 pkt 1-3 oraz ustalać
                                    zasady ich działania", to może to zrobić także każda szkoła niepubliczna?
                                    Ciekawe... Jakiejś rewolucji chyba dokonujesz...
                                    • crax kolejny raz zmieniasz temat 20.02.06, 15:18
                                      • supaari nie zmieniam! 20.02.06, 15:24
                                        Twierdzisz, że każda szkoła "podlega" MENiS-owi i w związku z tym - choć nie
                                        jest organem władzy publicznej - nie może podjąć pewnych działań. Zapytałem
                                        grzecznie, czy w związku z tym, że mu "podlega" ciążą na niej także inne
                                        obowiązki ministra.
                                        • crax Re: nie zmieniam! 20.02.06, 15:30
                                          A ja odpowiadam, że WSZYSTKIE placówki oświatowe w Polsce muszą trzymać się
                                          przepisów Konstytucji!!!! Wszystkie!! Jak nie mi wierzysz to zapytaj prawnika!!
                                          • supaari Re: nie zmieniam! 20.02.06, 15:33
                                            crax napisał:

> A ja odpowiadam, że WSZYSTKIE placówki oświatowe w Polsce muszą trzymać się
                                            > przepisów Konstytucji!!!! Wszystkie!! Jak nie mi wierzysz to zapytaj
                                            prawnika!!

Nawet tych, które dotyczą włądzy publicznej? To niedługo zaczną uchwalać
                                            ustawy! Każy sobie wybierze której szkoły prawo będzie dla niego podstawą
                                            działań...
                                            • crax Re: nie zmieniam! 20.02.06, 15:36
                                              O czym ty bełkoczesz??
                                              • supaari Re: nie zmieniam! 20.02.06, 15:41
                                                crax napisał:

> O czym ty bełkoczesz??

Bełkoczę? Sam napisałeś, że szkoła wprawdzie nie jest organem władzy
                                                publicznej, ale przepis dotyczący tej władzy ją obowiązuje. To pomyślałem - per
                                                analogiam - że nie jest też sejmem, ale przepisy obowiązujące sejm też ją
                                                obowiązują! W tym art. 120 Konstytucji. Coś pokręciłem?
                                                • crax Re: nie zmieniam! 20.02.06, 15:43
                                                  No uwielbiacie analogie stosować. Zauważyłem. Jak się nie ma niczego do
                                                  powiedzenia (a zwykle nie macie) to porównujecie to do tego, tamto do tamtego.
                                                  I wychodzi katolicki bełkot.

Jeszcze raz mówię - zapytaj prawnika!!
                                                  • supaari Re: nie zmieniam! 20.02.06, 17:10
                                                    crax napisał:

> No uwielbiacie analogie stosować. Zauważyłem. Jak się nie ma niczego do
                                                    > powiedzenia (a zwykle nie macie) to porównujecie to do tego, tamto do
                                                    tamtego.
                                                    > I wychodzi katolicki bełkot.
                                                    >
                                                    > Jeszcze raz mówię - zapytaj prawnika!!

Ja tylko mam wątpliwości. Mógłbyś je łatwo rozwiać prezentując rozumowanie, na
                                                    podstawie którego jedne obowiązki lub uprawnienia "zwierzchnika"
                                                    obowiązują "podwładnego", a inne nie. Mam nadzieję, że masz problemy z
                                                    prezentacją, a nie z rozumowaniem ;-)
                                                  • crax Re: nie zmieniam! 20.02.06, 17:18
                                                    Twoje wątpliwości niech rozwieje prawnik. On ci wytłumaczy, że polska
                                                    Konstytucja obowiązuje WSZYSTKIE polskie szkoły.
                                                  • supaari Re: nie zmieniam! 20.02.06, 17:25
                                                    crax napisał:

> Twoje wątpliwości niech rozwieje prawnik. On ci wytłumaczy, że polska
                                                    > Konstytucja obowiązuje WSZYSTKIE polskie szkoły.

Obowiązuje je szczególnie przepis uniemożliwiający ORGANOM WŁADZY PUBLICZNEJ
                                                    zmusznia obywateli do ujawnienia ich światopoglądu, przekonań religijnych lub
                                                    wyznania. Brawo!!!
                                                  • crax Re: nie zmieniam! 20.02.06, 17:27
                                                    Nareszcie! Dziękuję za uznanie.
                  • supaari Re: errata... 20.02.06, 14:47
                    crax napisał:

> Chodziło mi nie o Ministerstwo Oświaty, a o Ministersto Edukacji Narodowej i
                    > Sportu.

Możesz próbować zaskarżyć do TK art. 7 ust. 3 pkt. 2 ustawy o systemie oświaty.
                    • crax nie zmieniaj tematu 20.02.06, 14:49
                      • supaari nie zmieniam! 20.02.06, 14:55
                        Przepis ten mówi co nieco o sposobie naboru w szkołach niepublicznych.
                    • crax Re: errata... 20.02.06, 15:14
                      Czy TK art. 7 ust. 3 pkt. 2 ustawy o systemie oświaty jest aktem NADRZĘDNYM w
                      stosunku do Konstytucji? Rzeczywiście jesteś "geniuszem".
                      • supaari Re: errata... 20.02.06, 15:19
                        crax napisał:

> Czy TK art. 7 ust. 3 pkt. 2 ustawy o systemie oświaty jest aktem NADRZĘDNYM w
                        > stosunku do Konstytucji? Rzeczywiście jesteś "geniuszem".

Nie! Skądże?
                • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:43
                  crax napisał:

> Ale Konstytucja NIE ZAWIERA przepisów!! A jeśli zawiera, to pokaż mi, gdzie?
                  I
                  > nie kompromituj się.
                  >
                  > Czy Ministerstwo Oświaty nie jest organem władzy publicznej????!!!! Jeśli
                  nie,
                  > to czym jest???? Puknij się w łeb.
                  >

Konstytucja zawiera przepisy!!! To, co przytoczyłeś jest przepisem.
                  Od kiedy to Ministerstwo Oświaty przyjmuje do szkoły, o której napisano w
                  poście inicjującym ten wątek? Każdy akt prawotwórczy zawiera przepisy. Si
                  tacuisses, philosophus manisses!
                  Ani ciebie, ani siebie pukać w cokolwiek nie zamierzam.
                  • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:46
                    To co przytoczyłem to ustęp zawierający się w artykule Konstytucji. A szkoła,
                    jako organ podlegający Ministerstwu MUSI stosować się do przepisów Konstytucji.
                    KAŻDA!!!!
                    • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:56
                      crax napisał:

> To co przytoczyłem to ustęp zawierający się w artykule Konstytucji. A szkoła,
                      > jako organ podlegający Ministerstwu MUSI stosować się do przepisów
                      Konstytucji.
                      > KAŻDA!!!!

Przytoczyłeś przepis, a szkoła nie jest organem władzy publicznej.
                      • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 14:58
                        Ale podlega pod ten organ! Więc musi się stosować do jego przepisów. A z kolei
                        przepisy Ministerstwa NIE MOGĄ być sprzeczne z Konstytucją. Czy ty to
                        rozumiesz??
                        • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 15:05
                          crax napisał:

> Ale podlega pod ten organ! Więc musi się stosować do jego przepisów. A z
                          kolei
                          > przepisy Ministerstwa NIE MOGĄ być sprzeczne z Konstytucją. Czy ty to
                          > rozumiesz??
                          >

A jeśli przepisy "tego organu" (zajdziemy na poziom rozporządzeń i zarządzeń?)
                          nie regulują sposobów rekrutacji do szkół niepublicznych, to co? Świta Ci coś?
                          • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 15:10
                            Sposób rekrutacji nie może być sprzeczny z KONSTYTUCJĄ. NIE MOŻE. Nigdy i w
                            żadnym wypadku. A jest sprzeczny. I to cholernie.
                            • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 15:26
                              crax napisał:

> Sposób rekrutacji nie może być sprzeczny z KONSTYTUCJĄ. NIE MOŻE. Nigdy i w
                              > żadnym wypadku. A jest sprzeczny. I to cholernie.

A twierdzisz tak na podstawie przepisu zakazującego WŁADZY PUBLICZNEJ podjęcia
                              określonych działań?
                              Może jednak skorzystasz z mojej podpowiedzi? Będziemy mogli pchnąć sprawę
                              dalej...
                              • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 15:45
                                Twierdzę tak na podstawie atrykułu Konstytucji, który podałem.

ZAPYTAJ PRAWNIKA!! Bo po prostu teraz to się kompromitujesz.
                                • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 17:17
                                  crax napisał:

> Twierdzę tak na podstawie atrykułu Konstytucji, który podałem.
                                  >
                                  > ZAPYTAJ PRAWNIKA!! Bo po prostu teraz to się kompromitujesz.

To ja pozwolę sobie skomproitować się wprost: SZKOŁA NIE JEST ORGANEM WŁADZY
                                  PUBLICZNEJ.
                                  • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 17:19
                                    SZKOŁĘ OBOWIĄZUJE KONSTYTUCJA!!!!
                                    • supaari Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 17:26
                                      crax napisał:

> SZKOŁĘ OBOWIĄZUJE KONSTYTUCJA!!!!

Zwłasza jej przepis zakazujący ORGANOM WŁADZY PUBLICZNEJ zmuszania obywateli do
                                      ujawnienia ich światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
                                      • crax Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 20.02.06, 17:28
                                        Tak, właśnie ten. Jak nie wierzysz - spytaj prawnika.
                                    • Gość: marysia_b szkola??? IP: *.243.81.adsl.skynet.be 20.02.06, 17:35
                                      Szkole, w kazdym cywilizowanym panstwie, obowiazuje konstytucja, zgoda. Szkola
                                      jest jednak nie tylko placowka oswiatowa ale i wychowawcza i co z tego wynika?
                                      Ano to, ze jest regulamin, ktorego rodzice *nie musza* podpisac, jesli nie
                                      zgadzaja siez *ideologia* bezposrednio z niego plynaca.
                                      Dla *wszystkich opcji swiatopogladowych* pozostaje wiec jedynie szkola
                                      publiczna. Po jakiego grzyba ateista ma szukac wyznaniowej szkoly dla swego
                                      potomstwa?
                                      • crax Re: szkola??? 20.02.06, 17:39
                                        "Szkole, w kazdym cywilizowanym panstwie, obowiazuje konstytucja, zgoda."

Wytłumacz to może niektórym, bo nie przyjmują tego do wiadomości a mnie się już
                                        z kretynami nie chce gadać.

"Po jakiego grzyba ateista ma szukac wyznaniowej szkoly dla swego potomstwa?"

A jeśli tych szkół będzie kiedyś 90% to co?
                                        • Gość: marysia_b Re: szkola??? IP: *.243.81.adsl.skynet.be 20.02.06, 18:43
                                          Szczerze mowiac, to za bardzo sie unosisz. Spoko, luz! Jak bedzie 90%
                                          prywatnych szkol, to bedzie znaczylo, ze Polska najbogatszym krajem w
                                          Zjednoczonej Unii!!! ;)))
                                          • supaari Re: szkola??? 20.02.06, 18:47
                                            Gość portalu: marysia_b napisał(a):

> Szczerze mowiac, to za bardzo sie unosisz. Spoko, luz! Jak bedzie 90%
                                            > prywatnych szkol, to bedzie znaczylo, ze Polska najbogatszym krajem w
                                            > Zjednoczonej Unii!!! ;)))

I oczywiście nie zwolni to władz publicznych od konstytucyjnego obowiązku
                                            zapewnienia powszechnej dostępności do edukacji. I dokładnie o to chodzi!
                                          • crax Re: szkola??? 20.02.06, 20:14
                                            Jeżeli to, że PAŃSTOWA SZKOŁA nie przyjmuje uczniów innego wyznania niż
                                            katolickie uważasz za normalne, to ja ci serdecznie gratuluję.

"Jak bedzie 90% prywatnych szkol..."

To PAŃSTWOWA szkoła, powtarzam.

P.S. Życzę w dalszym ciągu dobrego samopoczucia, kochani katolicy. I wcale nie
                                            dążymy do państwa wyznaniowego. Wcale a wcale.
                                            P.S.2. O ile ten wątek to nie jest głupia prowokacja. Bo ja cały czas mam
                                            nadzieję, że jednak jest.
                                            • Gość: marysia_b Re: szkola??? IP: *.243.81.adsl.skynet.be 20.02.06, 21:59
                                              Nie PANSTWOWA, szkola nie moze byc panstwowa, tak jak sklep nie moze byc
                                              panstwowy ani sad!!! Szkola moze natomiast byc publiczna, badz prywatna. Moze
                                              byc prywatna i bezwyznaniowa. Rozna moze byc!!! Cytujesz KONSTYTUCJE a nie
                                              rozumiesz podstaw funkcjonowania instytucji. Ja tez umiem sie wsciec i
                                              zapewniam cie, nie jestem *zacietrzewionym* katolem!

Ten, czy inny watek moze byc prowokacja a ty plyniesz jak korek, z pradem i
                                              ponosi cie, oj ponosi...

O panstwie... nic ci nie napisze, bo po co?
                                              Jesli tak cenisz wolny i nieskrepowany umysl, to przypomnij sobie Woltera;
                                              warto!
                                              • crax Re: szkola??? 20.02.06, 22:34
                                                Przepraszam... pomyliłem się. Uniżenie przepraszam! Użyłem potocznie używanego
                                                sformułowania "państwowa szkoła" Cóż za legalistka z ciebie!
                                                Ale dlaczego uczepiłaś się akurat tego?? Tak mało ważnej rzeczy?? Jednego
                                                niewłaściwie użytego słowa??

Czyli wg ciebie zasady rekrutacji prowadzone przez polskie szkoły nie muszą być
                                                zgodne z Konstytucją RP. Wspaniale!! Jeszcze raz gratuluję wiedzy i dobrego
                                                samopoczucia.

Nawet, jeśli to jest prowokacja (a dopuszczałem to już dawno temu, zauważ), to
                                                dyskusja ta bardzo wiele mi dała. Uświadomiłem sobie, jakie zdanie mają
                                                fanatycy katoliccy, jeśliby taka sytuacja RZECZYWIŚCIE zaistniała. A jeśli
                                                chodzi o ten korek to nie "płynę" tylko "płyniemy"!! Zwróć łaskawie uwagę.
                                                • Gość: marysia_b Re: szkola??? IP: *.243.81.adsl.skynet.be 20.02.06, 23:01
                                                  Ja o szydle a Ty o motowidle no i masz chlopie placek!
                                                  Szkola, jako instytucja, ma przestrzegac zasady ustalone w konstytucji (celowo
                                                  pisze mala litera!). Koniec, kropka. Poniewaz, w konstytucji gwarantowana jest
                                                  wolnosc wyznania i swiatopogladu (krotko) mozna, za zgoda odpowiednich
                                                  ministerstw powolac (takze!) szkoly *wyznaniowe*.
                                                  W szkolach katolickich warunkiem jest nie wiara (to prywatna sprawa i jak
                                                  chcesz to sprawdzic???) ale poszanowanie regulaminu (w regulaminie, szczegolowo
                                                  potrakrowane sa prawa i obowiazki ucznia oraz rodzicow, czy opiekunow, jako
                                                  osoby za owego ucznia odpowiedzialne). Informuje sie zatem, ze np.: istnieje
                                                  obowiazek uczestnicwa w mszy, paciorek przed kazda lekcja, wkuwanie Ewangelii i
                                                  wszystkie *te rzeczy*, ktore Tobie, z zasady sie nie podobaja ale podobaja sie
                                                  tym, ktorzy do takiej szkoly swoje potomstwo chca poslac.
                                                  I o co kruszyc kopie???

Jacy fanatycy katoliccy??? Ci *fanatycy* umieszcza swoje dzieci u Jezuitow a Ty
                                                  gdzie indziej, tam, gdzie bedzie tolerancja i *poszanowanie wartosci*, o ktore
                                                  walczysz!

Z drugiej zas strony ludzie, ktorym na dzieciach naprawde zalezy, posylaja
                                                  swoje do *najlepszej* ich zdaniem, szkoly. I pal szesc, czy wyznaniowa ona,
                                                  publiczna, czy kosmiczna...
                                                  • crax to co piszesz to bzdury 21.02.06, 12:18
                                                    "...mozna, za zgoda odpowiednich ministerstw powolac (takze!) szkoly *
                                                    wyznaniowe*"

Można, oczywiście. Ale nie można ZABRONIĆ uczęszczania do niej innowiercom lub
                                                    tzw. bezwyznaniowcom.

"Informuje sie zatem, ze np.: istnieje obowiazek uczestnicwa w mszy, paciorek
                                                    przed kazda lekcja..."

NIE MOŻE być takiego obowiązku!!!!
                                                    Konstytucja RP, Art. 53. ust. 6 - "Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia
                                                    ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych."

Jeszcze raz mówię: SPYTAJ JAKIEGOŚ PRAWNIKA, skoro mi nie wierzysz!!
                                                  • Gość: marysia_b duby smalone opowiadasz IP: *.243.81.adsl.skynet.be 21.02.06, 12:24
                                                    O kim innym myslisz, komu innemu odpowiadasz! Niedlugo sie dowiem od ciebie, ze
                                                    do synagogi sie idzie zeby *Pater Noster* odmawiac! Ot, Twoja logika!
                                                  • crax Re: duby smalone opowiadasz 21.02.06, 12:32
                                                    marysia_b napisała:
                                                    "Ja o szydle a Ty o motowidle no i masz chlopie placek!
                                                    Szkola, jako instytucja, ma przestrzegac zasady ustalone w konstytucji (celowo
                                                    pisze mala litera!). Koniec, kropka. Poniewaz, w konstytucji gwarantowana jest
                                                    wolnosc wyznania i swiatopogladu (krotko) mozna, za zgoda odpowiednich
                                                    ministerstw powolac (takze!) szkoly *wyznaniowe*.
                                                    W szkolach katolickich warunkiem jest nie wiara (to prywatna sprawa i jak
                                                    chcesz to sprawdzic???) ale poszanowanie regulaminu (w regulaminie, szczegolowo
                                                    potrakrowane sa prawa i obowiazki ucznia oraz rodzicow, czy opiekunow, jako
                                                    osoby za owego ucznia odpowiedzialne). Informuje sie zatem, ze np.: istnieje
                                                    obowiazek uczestnicwa w mszy, paciorek przed kazda lekcja, wkuwanie Ewangelii i
                                                    wszystkie *te rzeczy*, ktore Tobie, z zasady sie nie podobaja ale podobaja sie
                                                    tym, ktorzy do takiej szkoly swoje potomstwo chca poslac.
                                                    I o co kruszyc kopie???

Jacy fanatycy katoliccy??? Ci *fanatycy* umieszcza swoje dzieci u Jezuitow a Ty
                                                    gdzie indziej, tam, gdzie bedzie tolerancja i *poszanowanie wartosci*, o ktore
                                                    walczysz!

Z drugiej zas strony ludzie, ktorym na dzieciach naprawde zalezy, posylaja
                                                    swoje do *najlepszej* ich zdaniem, szkoly. I pal szesc, czy wyznaniowa ona,
                                                    publiczna, czy kosmiczna..."
                                                    ================================

Ja odpisałem:

"...mozna, za zgoda odpowiednich ministerstw powolac (takze!) szkoly *
                                                    wyznaniowe*"

Można, oczywiście. Ale nie można ZABRONIĆ uczęszczania do niej innowiercom lub
                                                    tzw. bezwyznaniowcom.

"Informuje sie zatem, ze np.: istnieje obowiazek uczestnicwa w mszy, paciorek
                                                    przed kazda lekcja..."

NIE MOŻE być takiego obowiązku!!!!
                                                    Konstytucja RP, Art. 53. ust. 6 - "Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia
                                                    ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych."

Jeszcze raz mówię: SPYTAJ JAKIEGOŚ PRAWNIKA, skoro mi nie wierzysz!!

Więc napisałaś TY odpisałem TOBIE. Z podaniem argumentów. A już ten twój tekst
                                                    o synagodze jest idiotyczny.
                                                • supaari Re: szkola??? 21.02.06, 09:52
                                                  crax napisał:

> Czyli wg ciebie zasady rekrutacji prowadzone przez polskie szkoły nie muszą
                                                  być zgodne z Konstytucją RP. Wspaniale!! Jeszcze raz gratuluję wiedzy i dobrego
                                                  samopoczucia.
                                                  >
                                                  > Nawet, jeśli to jest prowokacja (a dopuszczałem to już dawno temu, zauważ),
                                                  to dyskusja ta bardzo wiele mi dała. Uświadomiłem sobie, jakie zdanie mają
                                                  fanatycy katoliccy, jeśliby taka sytuacja RZECZYWIŚCIE zaistniała. A jeśli
                                                  chodzi o ten korek to nie "płynę" tylko "płyniemy"!! Zwróć łaskawie uwagę.

Pozwól, że jeszcze raz wytłumaczę Ci co nieco i co nieco przypomnę...
                                                  Na tej prowokacji popłynąłeś sam - nie sprawdzając faktów nieco histerycznie
                                                  domagałeś się "wytłumaczenia" nieistniejącego przepisu w regulaminie szkoły.
                                                  Przy okazji w odniesieniu do pewnej części obywateli tego kraju użyłeś
                                                  słowa "tchórze", zaś mnie indywidualnie określiłeś m. in. mianem "analfabety" i
                                                  uraczyłeś słowami "żałosny jesteś".
                                                  Z przytoczonego przez Ciebie przepisu konstytucji nie wynika żaden obowiązek
                                                  dla szkoły niepublicznej, podobnie jak dla mnie nie wynika żaden obowiązek np.
                                                  z art. 51 ust. 2 konstytucji: "Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić
                                                  i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym
                                                  państwie prawnym".
                                                  Podsunąłem ci art. 32 konstytucji, jako trop... Nie chciałeś skorzystać - Twoja
                                                  sprawa. Sugestia co mogę sobie zrobić z podpowiedzią świadczy jedynie o tym w
                                                  jakim stanie emocjonalnym byłeś wczoraj.
                                                  Gdybyś miał ochotę jeszcze pooburzać się na "polskie szkoły", to proponuję
                                                  sprawdzić jakie zasady obowiązują np. w szkołach sióstr urszulanek. Bywają tam
                                                  konieczne np. zaświadczenia z parafii, metryka chrztu...
                                                  Będziesz miał okazję popytać "fanatyków katolickich" co o tym myślą i czy
                                                  zasady te nie łamią art. 53 ust. 7 konstytucji... I zapamiętaj - tego przepisu
                                                  nie łamią!
                                                  • crax Re: szkola??? 21.02.06, 12:21
                                                    Jesteś PEWNY, że to prowokacja? Bo ja nie.
                                                    Ktoś około południa grzebał na stronie. Regulamin nie chciał się otworzyć. Jak
                                                    to wytłumaczysz?

A reszta twojej wypowiedzi... wybacz, pominę.
                                                  • supaari Re: szkola??? 21.02.06, 16:01
                                                    crax napisał:

> Jesteś PEWNY, że to prowokacja? Bo ja nie.
                                                    > Ktoś około południa grzebał na stronie. Regulamin nie chciał się otworzyć.
                                                    Jak
                                                    > to wytłumaczysz?
                                                    >
                                                    > A reszta twojej wypowiedzi... wybacz, pominę.

Czy byłato prowokacja, czy nie, to dla mojego stanowiska nie ma najmniejszego
                                                    znaczenia. Chciałem się dowiedzieć jaki przepis konstytucji łamie zacytowany
                                                    fragment regulaminu szkoły, a Ty mi nie byłeś w stanie odpowiedzieć sensownie.
                                                    Wybaczam Ci pominięcie reszty mojej wypowiedzi... A nawet więcej - baaaardzo
                                                    dobrze to pominięcie rozumiem. Naprawdę bardzo dobrze!
                                                  • crax Re: szkola??? 21.02.06, 16:07
                                                    Miło, że coś w końcu do ciebie dotarło.
                                                  • supaari Re: szkola??? 21.02.06, 16:22
                                                    crax napisał:

> Miło, że coś w końcu do ciebie dotarło.

W końcu????
                                                    Od dawna nie jest dla mnie tajemnicą, że:
                                                    - jeśli kiedykolwiek miałeś jakieś wykłady z podstaw prawa (jakaś
                                                    iurisprudentia albo coś w tym stylu), to zapewne wszystko zapomniałeś (Twoje
                                                    dywagacje na temat przepisów... kucharzem jesteś czy co?);
                                                    - Twoja duma nie pozwala Ci skorzystać z jakiejkolwiek sugestii;
                                                    - masz wizję państwa wszechogarniającego (to z kolei na podstawie domniemania,
                                                    że szkoła to "organ władzy publicznej").
        • dorianne.gray Re: I wy, katolicy, śmiecie jeszcze twierdzić,... 21.02.06, 00:47
          Rany boskie, mam nadzieję, że to "wy katolicy" nie było adresowane do
          mnie?!... ;)
    • monia478 Re: Czy Polska jest państwem prawa? 20.02.06, 08:05
      Możesz się udac do wydziału oświaty i załatwić tą sprawe i masz racjie to jest nie zgodne z konstytucją.
      • aktsieta Nie może być państwem prawa skoro łamana jest 20.02.06, 08:06
        KONSTYTUCJA!
    • Gość: Jjaco Re: Czy Polska jest państwem prawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 08:14
      Czy to jest szkoła prywatna czy państwowa?
      • micia-kicia Re: Czy Polska jest państwem prawa? 20.02.06, 13:25
        No właśnie, to też mnie interesuje. Szkoła, o której pisałam, jest zapewne
        szkołą państwową lub komunalną, raczej na pewno nie ma prawa odrzucać uczniów "z
        rodzin niekatolickich". Ale czy prywatna szkoła ma takie prawo? Moja krewna
        ukończyła przed kilku laty gimnazjum O.O. Jezuitów i wiem, że uczęszczały tam
        również dzieci z różnych niekatolickich rodzin. Więc czekam w dalszym ciągu na
        opinię kogoś, kto wie na pewno, czy szkoła może kierować się przy naborze
        uczniów kluczem wyznaniowym, i ewentualnie w jakich wypadkach.
    • crax No i co, katole, języka w gębie zabrakło? 20.02.06, 14:15
      Jak się boi przyznać do błędu to najlepiej udawać, że się nie zauważa problemu.
      Że go nie ma. Cholerne tchórze. Nic więcej.
      • supaari Re: No i co, katole, języka w gębie zabrakło? 20.02.06, 14:25
        crax napisał:

> Jak się boi przyznać do błędu to najlepiej udawać, że się nie zauważa
        problemu.
        >
        > Że go nie ma. Cholerne tchórze. Nic więcej.

Poprosiłem Cię już o konkretny przepis Konstytucji. Pamiętasz co napisałeś?
        Może potrzebujesz pomocy? Art. 12 czy art. 32 ust. 2 Konstytucji?
        • crax To czytaj wyżej !!!! 20.02.06, 14:30
          • supaari Re: To czytaj wyżej !!!! 20.02.06, 14:35
            Szukaj, szukaj.... Dałem ci podpowiedź!
            • crax Re: To czytaj wyżej !!!! 20.02.06, 14:38
              Swoją "podpowiedź" możesz sobie wsadzić...
              • supaari Re: To czytaj wyżej !!!! 20.02.06, 14:45
                crax napisał:

> Swoją "podpowiedź" możesz sobie wsadzić...

Ja tylko chciałem pomóc... Przepraszam.
                • crax Nie potrzebuję pomocy. Proszę. 20.02.06, 14:47
    • crax Mam nadzieję, że to prowokacja... 20.02.06, 14:54
      ...albo jakaś fałszywka. TO NIE MOGŁO SIĘ ZDARZYĆ!! PO PROSTU NIE MOGŁO!!
    • po_godzinach gdzieś ty to znalazła? 20.02.06, 15:41
      www.gim1bart.fr.pl/
      • crax Re: gdzieś ty to znalazła? 20.02.06, 15:47
        Też tam zajrzałem. Zwróciłaś uwagę, że "Regulamin" już się nie otwiera?
        • po_godzinach Re: gdzieś ty to znalazła? 20.02.06, 15:53
          Jak to nie?

Ma 2 części:

WARUNKI I TRYB PRZYJMOWANIA ABSOLWENTÓW SZEŚCIOLETNICH SZKÓŁ PODSTAWOWYCH DO
          GIMNAZJUM nr 1 w Bartoszycach - rekrutacja

I.Do klasy pierwszej Gimnazjum nr 1 w Bartoszycach przyjmuje się:
          1. z urzędu - absolwentów sześcioletnich szkół podstawowych zamieszkałych w
          obwodzie Gimnazjum nr 1.
          2. na prośbę rodziców (prawnych opiekunów) - absolwentów sześcioletnich szkół
          podstawowych zamieszkałych poza obwodem Gimnazjum nr 1, w przypadku gdy
          dysponuje ono wolnymi miejscami.
          W razie dużej liczby kandydatów spoza obwodu Gimnazjum nr 1 będą brane pod
          uwagę następujące czynniki:
          a/ średnia ocen na świadectwie ukończenia sześcioletniej szkoły podstawowej,
          b/ osiągnięcia: sportowe, artystyczne i inne wymienione na świadectwie
          ukończenia sześcioletniej szkoły podstawowej,

3. Absolwenci sześcioletniej szkoły podstawowej z terenu miasta Bartoszyce mają
          pierwszeństwo
          w przyjęciu do Gimnazjum nr 1.

4. Decyzję o przyjęciu kandydatów podejmie komisja powołana przez dyrektora
          Gimnazjum nr 1.

5. Do 15 kwietnia rodzice (opiekunowie) uczniów mieszkających w obwodzie szkoły
          powinni potwierdzić podjęcie nauki przez dziecko w Zespole Szkół nr 1
          (osobiście lub telefonicznie w sekretariacie szkoły). Rodzice uczniów
          mieszkających poza obwodem Zespołu Szkół nr 1 powinni złożyć podanie o
          przyjęcie do 15 kwietnia.

IIWymagane dokumenty:
          1/ świadectwo ukończenia sześcioletniej szkoły podstawowej i zaświadczenie ze
          sprawdzianu (w dniu zakończenia roku szkolnego).

oraz

Prawa i obowiązki ucznia
          • crax Re: gdzieś ty to znalazła? 20.02.06, 15:57
            Godzinę temu nie otwierało się. Czyżby zmieniony naprędce Regulamin? :)))
            • po_godzinach Re: gdzieś ty to znalazła? 20.02.06, 15:59
              a tego to już nie wiem:)

wiem tylko, że wszystko trzeba sprawdzać, co ludzie piszą na Forum :)

jeśli autorka nie wskaże, skąd te informacje wzięła, dla mnie nie jest
              wiarygodna

• crax To może to prowokacja? Oby!! 20.02.06, 16:01
                • po_godzinach linku nie podała :) 20.02.06, 16:01
                  • crax Re: linku nie podała :) 20.02.06, 16:05
                    Sam też nie zawsze podaję :)
                    • po_godzinach a to błąd 20.02.06, 16:07
                      taki link - mała rzecz, a cieszy :)
                  • Gość: Polak Re: linku nie podała :) IP: 62.87.223.* 20.02.06, 16:07
                    Ktoś dzisiaj grzebał na stronie.Dlatego się nie otwierało.
    • autenty Bezprawie 20.02.06, 17:16
      Jesli szkola jest publiczna to jest to bezprawie.
      • Gość: o.Nadredaktor Państwo wyznaniowe czy totalitarne IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.02.06, 18:40
        Szkoła państwowa nie ma prawa do takiej selekcji,
        szkoła prywatna lub społeczna - ma prawo.
        W przeciwnym razie mamy państwo totalitarne.
        Jeśli rodzice chcą uczyć swoje dzieci w takiej szkole,
        to dlaczego państwo ma tego zabronić?
        • micia-kicia Re: Państwo wyznaniowe czy totalitarne 22.02.06, 17:07
          Nie miałam zamiaru sprowokować kłótni między Crax i Supaari, która widocznie
          żywi się każdym pretekstem. Chodziło mi o sprawdzenie, czy istnieją w Polsce
          pewne standardy i czy są egzekwowane.

Przekonałam się przy okazji - i to jast ważne dla nas wszystkich - że na
          bezprawie nie należy odpowiadać oportunistycznym milczeniem. Z witryny Szkoły w
          Bartoszycach ZNIKNĄŁ LINK PROWADZĄCY DO REGULAMINU!!!

Ktoś na tym forum odsyłał do wiadomości o założeniu w Warszawie szkoły
          żydowskiej, co miało być argumenten na rzecz prawa do "katolickości" szkoły w
          Bartoszycach. Otóż znalazłam odpowiednią informację:
          "Gimnazjum Nr 22 Lauder Morasha - ul. Wawelberga 10; 01-188 Warszawa; tel. (22)
          862 63 30; fax. (22) 862 63 29; e-mail: laudermorasha@yahoo.com; e-mail:
          morasha@jewish.org.pl[Szkoła podstawowa istnieje w Warszawie od 1994 r. Ma
          prawa publicznej placówki edukacyjnej. W 2000 r.
          wyodrębniono gimnazjum. Poza obowiązującym w szkołach
          polskich programem dzieci i młodzież poznają tradycję
          żydowską oraz uczą się hebrajskiego. Jednym z celów
          statutowych szkoły jest wychowanie uczniów w duchu
          tolerancji i poszanowania wszystkich kultur i światopoglądów.
          Szkoły są otwarte dla wszystkich chętnych. W roku
          szkolnym 2001/2002 uczęszczało do nich ponad 170
          dzieci.]

CZYLI, ŻE UCZĘSZCZAĆ MOGĄ RÓWNIEŻ DZIECI Z RODZIN KATOLICKICH I INNZCH
          NIEŻYDOWSKICH. Być może dlatego, że polskie prawo tak stanowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka