Dodaj do ulubionych

Judejczykowie kontra Lechici!

15.04.06, 11:22
Podobno "Judejczykowie" to "mowa nienawisci" i "antysemityzm".

Czy uzywanie okreslania "Lechici" (copyright by Wincenty Kadlubek) to rowniez "mowa nienawisci" i "antypolonizm"?

A jesli nie, to gdzie tkwi roznica?
Obserwuj wątek
    • kropek_oxford W tym ze Kadlubek tez byl Lechita. A poza tym 15.04.06, 11:24
      te nazwe Lechici sami sobie nadali. A moze kadlubek byl Zydem, tylko ja nic o
      tym nie wiem?
      • tolerant11 Re: W tym ze Kadlubek tez byl Lechita. A poza tym 15.04.06, 11:32
        Z tego co czytalem w GW wynika, ze Tuwim byl Zydem.
        • mariner4 Tuwim był Żydem, to prawda 15.04.06, 13:20
          tak samo oczywista jak to, że Ty jesteś idiotą. Ciebie (i mnie też) kiedyś
          zakopią i łopatą d... przyklepią, i nikt o Tobie pamietał nie będzie, a Tuwima
          będą sie uczyły polskie dzieci.
          M.
          • sawa.com Re: Tuwim był Żydem, to prawda 15.04.06, 13:27
            mariner4 napisał:

> tak samo oczywista jak to, że Ty jesteś idiotą. Ciebie (i mnie też) kiedyś
            > zakopią i łopatą d... przyklepią, i nikt o Tobie pamietał nie będzie, a Tuwima
            > będą sie uczyły polskie dzieci.
            > M

Twoje słoa są mową nienawiści... wygłoszoną stonowanym pełnym rezygnacji głosem.
            • kropek_oxford A ty moze niesmiertelna? Chrzescijanskie memento 15.04.06, 13:29
              morii polska katoliczke w zgrabna pupke piecze?
            • mariner4 Przepraszam, a kto to jest Kasia 15.04.06, 13:32
              Kowalska?
              M.
          • tolerant11 Re: Tuwim był Żydem, to prawda 15.04.06, 14:17
            Marinerze4,
            czemu w tak agresywny sposob reagujesz na moje stwierdzenie, ze Tuwim byl Zydem? Kropek nawiazal do narodowosci Kadlubka wiec ja musialem nawiazac do narodowosci Tuwima.

A poza tym czy bycie Zydem lub mowienie o tym jest czyms niestosownym i w zwiazku z tym musiales zareagowac inwektywami?
      • leszab Jeżelity o tym nie wiesz to na pewno nie był 15.04.06, 14:45

• kropek_oxford PS: Zyda Tuwima za "Judejczykow" tez nikt o 15.04.06, 11:28
      antysemityzm po sadach nie ciagal - w cywilizowanych krajach Zachodu jedna
      polska pani wyzywajaca inna polska pania od "polskich qrew" nigdy nie stanie
      przed sadem za przestepstwo rasowe, a co najwyzej za zwykla zniewage slowna.
      Inaczej jednak, gdy polska pania wyzwie od "polskich qrew" jakas Amerykanka -
      jest sprawa na tle rasowym jak w pape strzelil! :)))
      • tolerant11 Re: PS: Zyda Tuwima za "Judejczykow" tez nikt o 15.04.06, 11:35
        Kropek, czy sugerujesz, ze "Lechici" to okreslenie rownie obelzywe co "polska qrew"?
        • kropek_oxford Obraza zalezy od percepcji obrazanego, nie zas 15.04.06, 13:28
          opinii o tym sprawcy - zapomnij o swej komunie i jej typowo bolszewickim, ze
          obeaza sa "wyrazenia POWSZECHNIE uznane za obrazliwe". Bolsze, bolsze,
          bolszenstwo, bolszewiki...
        • mariner4 Nie! BO piwo "Lech" 15.04.06, 13:34
          jest całkiem dobre!
          M.
    • atropa_belladonna Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 11:51
      Lechici jest określeniem przestarzałym, ale nie obelżywym. Chamstwem jest
      określenie typu Polaczki.
      • tolerant11 Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:10
        > Lechici jest określeniem przestarzałym, ale nie obelżywym. Chamstwem jest
        > określenie typu Polaczki.

Wlasnie. Wobec tego Judejczykowie tez nie jest okresleniem obelzywym. Powstalo w sposob identyczny jak "Lechici" i tez jest przestarzale, choc oczywiscie mniej.
        • atropa_belladonna Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:17
          IMO Judejczykowie jest określeniem pogardliwym, właśnie typu "Polaczki".
          • tolerant11 Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:21
            Z "IMO" jest trudno dyskutowac ale napisz cos wiecej dlaczego jest Twoim zdaniem pogardliwe. Za pogardliwosc napewno nie odpowiada sposob utworzenia pojecia poniewaz ani "Lechici" ani "Czesi" (potomkowie Czecha) nie sa pogardliwym okresleniem. Skad sie wobec tego bierze Twoje wrazenie pogardliwosci?
            • atropa_belladonna Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:29
              Subiektywne wrażenie :) Oczywiscie ma na to wpływ też osoba Michalkiewicza,
              który wielokrotnie w swoich felietonach dawał wyraz swojej niechęci do Żydów, co
              pozwala przypuszczać, że użył tego określenia jako pejoratywnego.
              • tolerant11 Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:35
                Atropino droga,
                Z tego co piszesz wynika, ze gdyby Michalkiewicz uzyl zamiast slowa "Judejczycy" slowa "Zydzi" to tez mozna by oskarzyc go o antysemityzm!
                Z tego wynika, ze odmawiamy Michalkiewiczowi mowienia czegokolwiek o Zydach poniewaz nie lubi Zydow. Dla mnie jest to zamach na wolnosc slowa.
                • atropa_belladonna Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:39
                  Ależ niczego nie odmawiam, niech sobie pisze, co mu się podoba. Najwyżej zajmie
                  się nim prokuratura, jego problem.
                • kropek_oxford Drogi Bolshie, obrazliwosc zalezy od percepcji 15.04.06, 13:34
                  danego slowa przez obrazanego, nie zas od powszechnosci jego uzycia;
                  pieszczotliwe w malzenstwie "ropuszko" skierowane przeze mnie do poslanki
                  Sobeckiej moze byc przez nia uznane za obraze. I nawet bym sie tu z Ropucha
                  Sobecka zgodzil:)))
            • stagra Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 13:25
              z kontextu, mój drogi, z kontextu
              • tolerant11 Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 13:36
                Czy w tym kontekście również słowo "Żydzi" brzmiałoby pogardliwie?
      • kropek_oxford Albo "Polactwo". Pod warunkiem, ze nie mowi tego 15.04.06, 13:31
        Polak - wowczas to narodowa samokrytyka i narodowe samolajanie. Jak u Tuwima z
        Judejczykami:)))
    • a.adas Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 11:54
      Powiedzmy, ze jestem Żydem (choc Niemcy tego w czasie II wś nie uznali, i Bogu
      dzięki, bo jeszcze urodziłbym się w "Palestynie") i nazwę Cię polactwem i
      ciemnactwem, mogę? Jako jak najbardziej obywatel polski...
      • tolerant11 Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:08
        Porownuje do Lechitow a nie do Polaczkow poniewaz:

Lechici = potomkowie legendarnego Lecha
        Judejczykowie = potomkowie mitycznego Judy

• dr3xhab Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:13
          Gdzie link na pochodzenie Judy od Lecha?
          Ewentualnie proszę o link zaprzeczjący pochodzeniu Lecha od Judy!
          • tolerant11 Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 12:22
            ?
            Gdzie napisalem, ze Juda pochodzi od Lecha?
            • marcus_crassus Polactwo jest od Polan 15.04.06, 12:37

• marcus_crassus Polaczki zreszta tez. Nawet Polaczki to milej 15.04.06, 12:39
                bo "zdrobniale"
              • tolerant11 Re: Polactwo jest od Polan 15.04.06, 12:42
                Gdyby to była prawda to by znaczyło, że Ziemkiewicz chciał skrytykować plemię Polan. Oczywiscie tak nie jest, chciał skrytykować Polaków.
                A więc Polactwo pochodzi od Polaków, a dopiero Polacy od Polan.

Ale może to jest dobry trop Marcusie. Sprobujesz pokazac dlaczego "Polactwo" nam kiepsko brzmi? Może dojdziemy dlaczego "Judajczykowie" brzmia niektorym kiepsko?
                • marcus_crassus mi nie brzmi kiepsko. tak samo jak nie brzmi mi 15.04.06, 12:46
                  to jak z kumplem bedziemy mowili "Polacy to zlodzieje"

ale mowiac szczerze jak Zyd napisze ksiazke Polactwo - i zacznie od "Polacy to
                  zlodzieje" wymowa bedzie troche inna.

A dlaczego? A dlatego ze w pewnych sprawach panuje zasada "co mnie wojwodzie to
                  nie Tobie smrodzie"

wiec Zydzi moga jechac na Zydow a Polacy na Polakow.

gorzej sie robi jak sie to zamienia
                  • tolerant11 Re: mi nie brzmi kiepsko. tak samo jak nie brzmi 15.04.06, 12:49
                    Kto na kogo moze jechac to jest osobny i bardzo interesujacy temat (mam tu kilka ciekawych obserwacji ale nie chce psuc watku) ale mnie teraz interesuje co powoduje, ze okreslenie "Judejczycy" jest nieodpowiednie?
                    • marcus_crassus Re: mi nie brzmi kiepsko. tak samo jak nie brzmi 15.04.06, 12:59
                      wytlumacze Ci to lopatologicznie. Ta sama czynnosc moze byc super sexem i
                      brutalnym gwaltem.

wszystko zalezy od formy ;) i hmmm..stosunku do siebie obu stron ;)

kazdy kto udaje ze nie wie o co chodzi w tym wypadku albo udaje idiote - albo
                      idiota jest.
                      • tolerant11 Re: mi nie brzmi kiepsko. tak samo jak nie brzmi 15.04.06, 13:17
                        Rzeczywiscie wiele od formy zalezy. Wlasnie dlatego chce zrozumiec czemu forma "Judejczykowie" jest niestosowna natomiast forma "Lechici" jest ok. Chcialby wiedziec kto i wedle jakich kryteriow okresla co jest niestosownym odniesieniem sie do Zydow a co jest stosowne.
                        • marcus_crassus Re: mi nie brzmi kiepsko. tak samo jak nie brzmi 15.04.06, 13:19
                          jak odpowiednikiem judejczykow sa "lechici" to ja do gwaltu uzywam paluszka.

nie wiem jak ci moge odpowiedziec. chyba tylko dowcipem

co robi homoseksualista w piekle?

rznie durnia
                          • tolerant11 Re: mi nie brzmi kiepsko. tak samo jak nie brzmi 15.04.06, 13:30
                            Dla mnie sprawa jest powazna dlatego nie wolalbym odpowiedz rzeczowa a nie dowcip. Zostawmy na chwile tych Lechitow i zajmijmy sie samymi "Judajczykami".
                            Czy to zle brzmi bo na poczatku jest "Juda"? Czy tez moze za zle brzmienie odpowiada koncowka "czyk" (jak w "Hebrajczyk")?
                            • marcus_crassus Re: mi nie brzmi kiepsko. tak samo jak nie brzmi 15.04.06, 13:40
                              w obliczu "tak zwanego pogromu kieleckiego" oraz "incydentu w jedwabnem"
                              polaczonego z "holokaustowa industria" oraz V kolumna zydostwa jaka jest GW
                              sadze ze analiza czesci "judaj" i "czykow" ma znaczenie drugoplanowe

natomiast jest jeszcze inna ciekawa sprawa - abstrahujac od winy antysemityzmu
                              lub jego braku dochodzi inny problem - fajne to audycje mamy w katolickim radiu
                              korzystajacym z przywilejow nadawcy spolecznego :D
                      • kropek_oxford Juz mu radzilem, by sobie podrecznik lingwistyki 15.04.06, 14:02
                        kupil, bo z takim jak on dyletantem rozmawia sie na ow temat jak ze sprzataczka
                        o neurologii:)))
                    • a.adas Judejczykowie 15.04.06, 13:46
                      nie Judejczycy
                      1 To niby określenie Tuwima, prawda? Ale użyte w ciekawym kontekscie, wczoraj
                      pisał o tym Indris, a Mu mozna wierzyć - dopóki nie zahacza o "awanturę iracką"
                      jest to jeden z najbardziej konkretnych użytkowników tego Forum

"Co do "judejczyków" i Tuwima, to dokonuje sie tu charakterystycznej manipulacji.
                      Otóż to słowo było rzeczywiście użyte przez Tuwima, ale JAKO CYTAT z
                      wyobrażonej sobie przez niego twórczości Adolfa Nowaczyńskiego, znanego
                      publicysty endeckiego, a więc ideowego przeciwnika."
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40279307&a=40288855
                      Potwierdzenie z najmniej spodziewanej strony
                      Otóż Tuwim
                      pisał kiedyś, jak to rozmaici poeci napisaliby wierszyk "Nie rusz Andziu tego
                      kwiatka,/ róża kole, rzekła matka / Andzia mamy nie słuchała / ukłuła się i
                      płakała". Więc Adolf Nowaczyński, zdaniem Tuwima, napisałby tak: "Gdy Czech
                      żelazem pracuje i stalą, / To u nas kwitną złotych śnień ogrójce / Płodzą się
                      poezjanci i przemysłobójce / Judejczykowie falą na nas walą..." i tak dalej.
                      No proszę! Julian Tuwim, jako prekursor "języka nienawiści"! A to ci dopiero
                      siurpryza! A przecież ten utalentowany poeta pisał wiersze, które Rada Etyki
                      Mediów ze strachu pewnie spaliłaby przed przeczytaniem. Np. wiersz pod
                      tytułem "Bank": "Jak czarne włochate kulki / Po banku toczą się srulki. /
                      Skaczą, skaczą nad biurkiem / targuje się srulek ze srulkiem. / Srulek
                      srulkowi uległ / i biegnie do kasy srulek. / Liczy drżącymi palcami / i zmyka
                      przed srulkami / W klubzeslach z dala od kasy / siedzą srule grubasy. /
                      Srulki z uśmiechem lubym / kłaniają się srulom grubym. / A w głębi - w ciszy -
                      wielki jak król / Duma sam główny Srul".
                      forum.o2.pl/temat.php?id_p=4769996
                      mam nadzieję, zę to nie fałszywka

2 Michalkiewicz użył tego słowa całkowicie niewinnie, prawda? Otóż raczej;) nie,
                      otóż miałem okazje wysłuchać (tak, w tym wywiadzie w którym niby zmiażdżył
                      Pochanke) jego tłumaczeń o co mu chodzi, co kryje sie za tym określeniem. Facet
                      na chwilę stracił głos, a potem ostrożnie, cedząć słowo za słowem, zaczął
                      tłumaczyc, dając pod płaszczykiem rozważania historycznego, religijnego lekcję
                      wykwitnie eleganckiego rasizmu. I tym bardziej obrzydliwego. I zaplątał się w
                      swych "wyjaśnieniach".
                      • tolerant11 Re: Judejczykowie 15.04.06, 14:04
                        > Otóż to słowo było rzeczywiście użyte przez Tuwima, ale JAKO CYTAT z
                        > wyobrażonej sobie przez niego twórczości Adolfa Nowaczyńskiego, znanego
                        > publicysty endeckiego, a więc ideowego przeciwnika.

Ale to znaczy, że autorem słowa dalej jest J. Tuwim. I dalej nie wiemy dlaczego miałoby być obraźliwie. Tuwim stawia w jednym rzedzie Czechow i Judejczykow co dosc dobrze nawiazuje do mojej intuicji w kwestii podobienstwa do slowa "Lechici".

Widze, ze wiekszosc dyskutantow podaza w kierunku nastepujacym: to słowo jest obraźliwie ponieważ użyte zostało w nieodpowiednim kontekście. Ale z tego wynika, że gdyby w miejce slowa Judejczykowie wstawć "Przedstawiciele Narodu Wybranego", "Żydzi", "Mieszkańcy państwa Izrael" itd. to wszystkie te wyrazenia nabralyby antysemickiego wydzwieku.
                        • kropek_oxford Nie o "kontekst", ale o ko-tekst i pramatyke tu 15.04.06, 14:07
                          chodzi. Juz ci mowielem - kup sobie podrecznik lingwistyki, przeczytaj, a potem
                          powrocimy do tej dyskusji, bo twa niewiedza jest tu irytujaca jak wrzod na
                          tylku:)))
                          • tolerant11 Re: Nie o "kontekst", ale o ko-tekst i pramatyke 15.04.06, 14:11
                            Kropku drogi,
                            Jaka jest pragmatyka uzycia slowa "Judejczyk"?
                            • kropek_oxford Ocipiales? Caly zakres? Min. zniewazenie Zyda:))) 15.04.06, 14:16
                              I to z bardzo prostego powodu - bo ZYD CZUJE SIE ZNIEWAZONY:))) Juz ci
                              radzilem: odetnij sie od swego BOLSZEWICKIEGO pojmowania zniewagi jako tego, o
                              czym decyduje obrazajaca wiekszosc:)))

I kup sobie w koncu ow podrecznik - "pragmatyka" w lingwistyce nie ma
                              potocznego znaczenia, nie bedziesz zadawal tu glupich pytan:))))
                        • a.adas Re: Judejczykowie 15.04.06, 14:23
                          Pytanie:
                          Czy Adam Michnik może o np. wyborcach PiS napisać polactwo?

I proszę się nie czepiać słowa "polactwo", bo kiedy powstało słowo Lechici? A
                          kiedy Judejczykowie (ponoc to Tuwima...)? Czyli polactwu czy lechitom kulturowo
                          blizej do jedejczyków?;)

W ten sposób można bawic się długo...
                        • a.adas Re: Judejczykowie 15.04.06, 14:26
                          Idąc Twoja logiką, słowo Lechici (jako nazwa historyczna) została w temacie
                          wątku użyta błędnie... jest to przykład nietrafionej analogii... pewnie wiesz
                          czemu?;)
                          • tolerant11 Re: Judejczykowie 15.04.06, 14:33
                            Nie wiem czemu i bede bardzo wdzieczny za wyjasnienie dzieki ktoremu bede mogl sie oderwac od komputera. Jesli chcesz isc tropem "Judejczykowie" - "Polactwo" to wczesniej pisalem czemu to nie jest dobre porownanie.
                            • a.adas Re: Judejczykowie 15.04.06, 14:43
                              tolerant11 napisała:

> Nie wiem czemu i bede bardzo wdzieczny za wyjasnienie dzieki ktoremu bede mogl
                              > sie oderwac od komputera. Jesli chcesz isc tropem "Judejczykowie" - "Polactwo"
                              > to wczesniej pisalem czemu to nie jest dobre porownanie.

Najlepsze! Obydwa określenia zostały wymyślone przez polskich pisarzy,
                              publicystów w XX wieku na potzreby bieżącej dyskusji. A do Lechitów to pasuja
                              jak juz Izraelici...

temat watku powinien brzmieć, chwila, "Judejczykowie kontra p(P)olactwo" A jeśli
                              zostają Lechici, to "Izraelici kontra Lechici"
                              • a.adas Re: Judejczykowie 15.04.06, 14:51
                                zresztą jak Polacy to Judejczycy
                                Jak Judejczykowie to Polactwo

ciekawe czy manipulujesz tymi dwoma słowami (Judejczycy, Judejczykowie)
                                specjalnie czy po prostu nie widzisz różnicy nawet ortograficznej...
                                • tolerant11 Re: Judejczykowie 15.04.06, 15:18
                                  1. Jednoznacznie negatywny sens slowu "Polactwo" nadal jego autor (RAZ). Taki negatywny sens nie wynika z oryginalnego tekstu Tuwima ("Judejczykowie falą na nas walą" - gdzie tu szyderstwo z Judejczykow?)

2. Słowo "Polactwo" nawiązuje do "buractwo". Do jakiego pogardliwego słowa nawiązuje "Judejczykowie"?

3. "Judejczykowie" to okreslenie wspolnoty narodowej poprzez wskazanie jednego z istotnych przodków wspólnoty. "Lechici" tak samo. "Polactwo" to diagnoza obecnego stanu rzeczy w Polsce a nie nazwa wspólnoty narodowej, w dodatku nie odnosi sie do zadnego zalozyciela wspolnoty.
                                  • a.adas Re: Judejczykowie 15.04.06, 15:29
                                    Bredzisz;)
                                    Dopiero co wyżej napisała/eś, ze to [ironicznie przypisywane komuś innemu-dop.
                                    mój] słowo wymyślone przez Tuwima, więc jak to moze byc określenie wspólnoty
                                    narodowej?

Aha, jeśli słowu wymyślonemu przez Tuwima moze rozszerzać w tym zakresie zakres
                                    znaczenia, to z Ziemkiewiczem tego nie można czynic? Jak Ty uważasz, ze
                                    Judejczykowie oznaczają cały naród żydowski, to ja twierdzę, ze Polactwo odnosi
                                    się do wszystkich obywateli III RP. Ok?

Pa pa
                                    • tolerant11 Re: Judejczykowie 15.04.06, 15:37
                                      > Bredzisz;)
                                      > Dopiero co wyżej napisała/eś, ze to [ironicznie przypisywane komuś innemu-dop.
                                      > mój] słowo wymyślone przez Tuwima, więc jak to moze byc określenie wspólnoty
                                      > narodowej?

Jesli "Judejczykowie" to nie jest okreslenie wspolnoty narodowej to czemu p. Pohanke i inni uwazaja, ze uzywanie go jest antysemityzmem?
    • gruby190 judejczykowie kontra polaczki :-((( 15.04.06, 12:52
      Nie rznij głupa!
      W takinm tontekscie jak to zrobił ten rasista dla ubogich to
      odpowiednikiem :judajczyków nie sa "Lechici" lecz "polaczki" :-(

A uąywanie okreslenia"przesiebiortwo holokaust" jest takim samym chamstwem i
      podłością jak "polskie obozy koncentracyjne" :-(((
      • tolerant11 Re: judejczykowie kontra polaczki :-((( 15.04.06, 13:21
        Odpowiednikiem "Polaczki" jest "Zydki". To jest identyczne zdrobnienie, ktore ma sugerowac, ze mamy do czynienia z malymi/ulomnymi/infantylnymi ludzmi. I tu nie mam watpliwosci, ze mamy do czynienia z pogardliwym okresleniem.

Ale odpowiednikiem "Judajczykowie" sa wlasnie "Lechici". Chyba, ze potrafisz wykazac cos innego (i to bez zwrotow "nie rznij glupa" itd.).

Do "przedsiebiorstwa holocaust" sie nie odnosze bo nie tego dotyczy watek.
        • kropek_oxford Kup sobie jakis podrecznik lingwistyki. Dowiesz 15.04.06, 13:39
          sie zen, ze nie tylko usus i geneza decyduje o znaczeniu slow (glownie decyduja
          one o ZMIANACH znaczen), ale takze syntaktyka, pragmatyka, kontekst i kotekst,
          tudziez osoby tzw. adresata i nadawcy komunikatu. Bez poznania przez ciebie
          tych podstawowych terminow trudno z toba na ten temat dyskutowac - rozmowa o
          semantyce z dyletantem jest jak spieranie sie ze slepym o odcienie koloru
          pomaranczowego.
          • weteran3 Przeczytałem twoje posty.Jesteś oczytanym durniem. 15.04.06, 15:37
            Swoję inteligencję wykorzystaj lepiej do robienia fortuny niż do dyskusji z
            takimi samymi durniami. Smacznego jajka i mokrego dyngusa.
            • kropek_oxford Fortuna sama mi sie robi: Polacy mi szmal bula . I 15.04.06, 18:38
              dzieki PiSuarom dlugo jeszcze pobula (chocby w postaci czynszow w chalupach pod
              wynajem). Smacznej kaczki z burakami:)))
          • x2468 Re: Kup sobie jakis podrecznik lingwistyki. Dowie 15.04.06, 15:43
            Polactwo jest slowem pogardliwym dla niedouczkow w rodzaju Zimkiewicza cz
            Michalkiewicza.Slowo to "od zawsze"okreslalo Polakow jako zbiorowisko.W ubieglym
            stuleciu zaczelo byc wypierane przez "polacy".Taka jest historia.Prawdziwa nie
            a`la slowotworca Ziemkiewicz.
            • kropek_oxford Slowo to pojawilo sie u Norwida. nie istnialo w 15.04.06, 18:39
              obiegu, poki Ziemkiewicz go nie odswiezyl. Doucz sie...
    • mason44 Re: Judejczykowie kontra Lechici! 15.04.06, 18:34
      pani kruk prosze zdjac z ekranu ,,pasje", nie mozna w moeje religgi w
      jakikolwiek
      sposb przedsawuiac boga w biblii jest napisane,, nie bedzieszmial obrazow na
      podobientwo moje" a w filmie bog jest pokazany jako duzy ciemny oblok to
      obraza moje uczucia jak i 96% polakow ktorzy sa katolikami amen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka