Dodaj do ulubionych

Komu potrzebna jest Polska???

10.05.06, 00:36
Komu potrzebna jest Polska, i czy w ogóle jest potrzebna??Czy ktoś może
odpowiedzieć na to pytanie: "Potrzebna jest mnie"???
Obserwuj wątek
    • robertrobert2 Re: Komu potrzebna jest Polska??? 10.05.06, 22:36
      paru tysiącom urzędników, biurokratów, strażnikom systemu, ich rodzinom kolesiom
      szwagrom i jeszcze prezydentowi
    • Gość: yz MNie IP: *.aster.pl 10.05.06, 23:56
      • Gość: marysia pracujesz dla US (urzad skarbowy)? IP: *.rev.dls.net 11.05.06, 00:43
        ja mysle, ze politykom jest Polska potrzebna.
        Jeden eurodfeputowany, czyli posel na EP zarabia ~€k1,8 - to po to jest
        polityce potrzebna Polska, o reszte musicie sie martwic sami - drodzy Polacy.
    • estimat Re: Komu potrzebna jest Polska cd. 11.05.06, 01:04
      Piszę pracę na ten temat. Prosiłabym o dłuższe wypowiedzi...
      • 3promile Re: Komu potrzebna jest Polska cd. 12.05.06, 22:51
        Dłuższa wypowiedź będzie taka, że zaczynam rozumieć tych Polaków, którzy w
        Polsce rozbiorowej otwierali składy bawełniane i sklepy kolonialne, nie
        przejmując się zbytnio tym, że szyldy ich firm malowane były cyrylicą, skoro
        dzieci i tak od maleńkości we francuskich szkołach Europy zażywały...
      • Gość: omnipotentny komu potrzebne jest państwo? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 13.05.06, 10:28
        jeżeli rzeczywiście piszesz pracę na ten temat, to powinnać wyjść od
        postawienia sobie pytania - komu potrzebne jest państwo? i brnąc poprzez
        poglądy arystotelesa, platona, monteskiusza, hobbesa, locke'a, rousseau,
        kelsena, webera, schmitta, jellinka, kanta, marksa, itd. starać się
        odpowiedzieć na to pytanie. Bo Polska to państwo :) czy można żyć poza
        państwem? czy możliwe jest życie ludzi bez żadnego państwa? już locke zauważył,
        że państwo powstało po to, by ochraniac wlasność czlowieka. czy jestesmy w
        stanie sami na wlasna reke ohronic swoja wlasnosc? i czy jestesmy w stanie
        obiektywnie karać za jej naruszenie? (co w przypadku, jesli np. rabusiem okaze
        sie nasz najlepszy przyjaciel - czy wymierzymy mu taka sama kare jak
        nieznajomemu?) to generalnie bardzo obszerny temat.
      • podyki Re: Komu potrzebna jest Polska cd. 13.05.06, 12:36
        Dopóki czegoś nietracimy niedoceniamy tego co mieliśmy. Wyobraż sobie że jesteś
        zagranicą bez prawa powrotu do kraju. Wtedy doceniasz swoją ojczyzne. Mam
        znajomych którzy wiele by dali za możliwoćś powrotu do Polski.Jaka Ona by
        niebyła tam sie urodzili, dorastali mają rodziny i znajomych których
        niewidzieli pokilkanaście lat. Ale niestety są skazanie na dożywotnią
        emigracje. Dla nich Polska to tylko wspomnienie!
        • Gość: Marta50 Re: Komu potrzebna jest Polska cd. IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.06, 20:34
          Odpowiadasz na :
          podyki napisała:
          > Dopóki czegoś nietracimy niedoceniamy tego co mieliśmy. Wyobraż sobie że jesteś
          > zagranicą bez prawa powrotu do kraju. Wtedy doceniasz swoją ojczyzne. Mam
          > znajomych którzy wiele by dali za możliwoćś powrotu do Polski.Jaka Ona by
          > niebyła tam sie urodzili, dorastali mają rodziny i znajomych których
          > niewidzieli pokilkanaście lat. Ale niestety są skazanie na dożywotnią
          > emigracje. Dla nich Polska to tylko wspomnienie!
          Mylisz sie, wiekszosc nie teskni za Polska i nie czuje sie skazanym na
          dozywotnia emigracje. W obliczu tego co dzieje sie ostatnio w Posce wiekszosc
          ludzi mieszkajacych poza granicami Polski jest szczesliwa ze nie musza
          przezywac, sluchac, czytac tego codziennie do czego zmuszeni sa rodacy
          mieszkajacy w kraju.
          Kiedys myslalam zeby sie przeniesc do Polski, zalozyc cos, wybudowac cos
          wlasnego, po paru dluzszych wizytach w POlsce wybilam sobie te mrzonki z glowy,
          poniewaz juz niestety nie pasuje do polskiego spoleczenstwa, po prostu moja
          mentalnosc nie pasuje do tej jaka poznalam w Polsce. Zaznaczam bedac w Polsce
          mialam doczynienie duzo z polska sluzba zdrowia, z polskimi urzedami, wczesniej
          narzekalam na nasze jak wrocilam z POlski doszlam do wniosku ze nasze sa
          wspaniale. Nie ma idealu na swiecie ale w bylych krajach tak zwanego "Ostblocku"
          to jest rzeczywiscie nie do zaakceptowania.
    • Gość: tessa Re: Komu potrzebna jest Polska??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 02:05
      A kto pyta?

Kolejny frustrat , czy emigrant ?
      Na jedno wychodzi.
    • Gość: P. Re: Komu potrzebna jest Polska??? IP: *.fbx.proxad.net 11.05.06, 08:02
      Polska potrzebna jest Polakom.
    • Gość: liberał Re: Komu potrzebna jest Polska??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:05
      Jaki cel ma to pytanie? Czy masz zamiar dowieść, że tak naprawdę to jest
      niepotrzebna i właściwie szkoda że 1918 Piłsudski wpadł na pomysł jej
      wskrzeszenia? Moim zdaniem lekko "niefajnie" byłoby nie móc dziś mówić po
      Polsku na ulicy tylko po rosyjsku albo niemiecku. To, że miliony naszych
      żołnierzy i cywilów ginęły na wojnach wskazuje, że Polska jednak jest komuś
      potrzebna.
      Mnie również jest potrzebna, choćby nie wiem jakie problemy polityczne
      przeżywała - to mój kraj, w którym naprawdę czuję się u siebie.
      Ten wątek jest moim zdaniem kolejną beznadziejną prowokacją, a może przy okazji
      ma na celu pokazanie, że są wśród nas komuniści o internacjonalnych zapędach
      łączenia światowego proletariatu. Tak już kiedyś było - na szczęście nie
      sprawdziło się.
      • markiz.de.sade Re: Komu potrzebna jest Polska??? 11.05.06, 12:14
        Gość portalu: liberał napisał(a):

> Moim zdaniem lekko "niefajnie" byłoby nie móc dziś mówić po
        > Polsku na ulicy tylko po rosyjsku albo niemiecku.

Po rosyjsku to i owszem. Ale po niemiecku - czemu nie? W końcu Kopernik
        polskiego nie znał, na co dzień posługiwał się właśnie niemieckim i nie
        przeszkodziło mu to pracy dla dobra światowej nauki. Nawet Kościół pod koniec
        XX wieku uznał, że w teorii Kopernika jest sporo racji i bynajmniej nie
        zasługuje on na potępienie ;)
      • taus Re: Komu potrzebna jest Polska??? 11.05.06, 14:56
        >Ten wątek jest moim zdaniem kolejną beznadziejną prowokacją, a może przy okazji
        >ma na celu pokazanie, że są wśród nas komuniści o internacjonalnych zapędach
        >łączenia światowego proletariatu.

Polejny liberał z mania postkomunistyczna :/
      • estimat Chce dowieść, że... 11.05.06, 22:02
        Polska jest potrzebna, nie tylko pojedynczej jednostce, ale wszystkim.Dlatego
        zainicjowałam taki watek na forum.
        • Gość: liberał Re: Chce dowieść, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:48
          W takim razie przepraszam, w okresie nieustannego krytykowania wszystkiego co
          polskie przez samych Polaków ten wątek wydał mi się być kolejnym przykładem tej
          tendencji.

Do tausa: wykorzystam każdą okazję do napisania czegoś niepochlebnego o
          komunistach. Nie zapominajmy o ich "zasługach" w naszej historii.

• seth.destructor Re: Komu potrzebna jest Polska??? 11.05.06, 23:02
      Niemcom - żeby ich swołocz nie zalała.
    • Gość: marysia pewnie krzakowi (bushowi) jako tani lotniskowiec? IP: *.rev.dls.net 11.05.06, 23:07
      ale co wy Polacy z tego macie? zaszczyt jezdzenia po Afganistanie? / Iraku?
      • markiz.de.sade Re: pewnie krzakowi (bushowi) jako tani lotniskow 11.05.06, 23:19
        Gość portalu: marysia napisał(a):

> ale co wy Polacy z tego macie? zaszczyt jezdzenia po Afganistanie? / Iraku?

Cóż, z pokorą przyjmujemy polecenia naszych władców w Waszyngtonie. Zrobimy
        wszystko co każą i niczego za to nie zażądamy. Tacy już z nas dobrzy i
        posłuszni ludzie ;)
        • 17_mgnien_wiosny Re: pewnie krzakowi (bushowi) jako tani lotniskow 12.05.06, 22:03
          Wiernopoddańczość Polak ma we krwi, przedtem z Moskwy, teraz z Waszyngtonu i
          Watykanu dobrych rad słuchamy.
          • magnusg Re: pewnie krzakowi (bushowi) jako tani lotniskow 13.05.06, 10:48
            Ty caly czas sluchasz tylko z Moskwy.
    • estera.new Re: Komu potrzebna jest Polska??? 12.05.06, 17:36
      POTRZEBNA JEST MNIE
    • raveness1 Re: Komu potrzebna jest Polska??? 12.05.06, 22:42
      Mnie, ale nie taka.
      • ten_jeden_raz Mnie potrzebna jest Polska 12.05.06, 23:54
        poczułam to szczególnie mocno gdy wyjechałam stąd na raptem 24 godziny za
        granicę. Nigdy nie myslałam, że tak może mi się tu podobać dopóki nie poczułam
        oddalenia.
        • raveness1 Re: Mnie potrzebna jest Polska 13.05.06, 00:06
          Wiem cos na ten temat, ale tak naprawde teskni sie glownie za kontaktem z
          ludzmi nie za domem. Stad wiszacy godzinami na komorkach desperados.
          • ten_jeden_raz Re: Mnie potrzebna jest Polska 13.05.06, 00:09
            byłam tam z rodziną , więc to nie to.
            Nawet nigdzie nie byłam za specjalnie , bo odwiedziliśmy naszą najbliższą rodzinę.
            Okazałam się patriotką chociaż nie podejrzewałam w sobie czegoś takiego , bo
            mnie też wiele rzeczy drażni. Jednak bez apelacyjnie potwierdzam fakt , że
            powinna być i oby jak najdłużej.
            • raveness1 Re: Mnie potrzebna jest Polska 13.05.06, 00:12
              Patriotyzm to puste slowo dobre na lekcje historii, powiedzialbym raczej
              przyzwyczajenie.
              • magnusg Re: Mnie potrzebna jest Polska 13.05.06, 10:50
                Puste tylko dla tych,ktorzy zrownali do europejskiej nijakosci.
                • raveness1 Re: Mnie potrzebna jest Polska 13.05.06, 13:35
                  magnusg napisał:

> Puste tylko dla tych,ktorzy zrownali do europejskiej nijakosci.

Nie potrzebuje do niczego ani do nikogo rownac. Jestem obywatelem planety Ziemia
                  i to wyjasnia wszystko.
                  Inna definicja patriotyzmu to mania wielkosci lub prozna pycha.
    • Gość: ant Re: Komu potrzebna jest Polska??? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.06, 00:14
      polska jest potrzebna pracownikom na posadach państwowych - innym raczej zbędna
      z tymi podatkami i obciązeniami.
      jeśli dobrze zrozumiałem temat.
      • ten_jeden_raz Re: Komu potrzebna jest Polska??? 13.05.06, 10:32
        nadal powiem
        potrzebujej Polski właśnie takiej jaka jest
        z niedouczonymi ludźmi
        z brudem
        z małymi i wielkimi szwindlami
        z pracocholikami
        z leniami
        Ale mówimy po polsku
        Uczymy się polskiej histori
        ,ożemy tworzyć w tym języku
        i jednak tu mamy dom:-)
        Coś w tym jednak jest.
        • Gość: ant Re: Komu potrzebna jest Polska??? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.06, 13:37
          > Coś w tym jednak jest.

dla romantyka,
          ale nie kazdy jest tak uczuciowy wobec miejsc, ja przykładowo nie jestem.
          "gdzie my, tam ojczyzna nasza"
          przemawia do mnie bardziej.
    • fnoll polonistom ;) 13.05.06, 13:22
      a jeśli chodzi o mnie, to czuję się bliżej związany z regionem, w którym
      mieszkam, niż z krajem w ogóle, i silniej związany z ponadgranicznymi prądami w
      kulturze, które mają swe źródła też w najbliższych fizycznie okolicach, niż z
      jakimś hermetycznym klimatem "narodowym"

potrzebuję natomiast rodziny i ludzi, z którymi mogę współdziałać :) choćby na
      marsie! ;)
    • kadrowa Re: Komu potrzebna jest Polska??? 13.05.06, 13:59
      Polacy wyjeżdzają z kraju żeby zarobić. Zarabiają niektórzy wracają i kupują
      drogie samochody, budują domy w Polsce, otwierają własne firmy. Im potrzebna
      jest Polska po to aby poprawić sobie standard życia przez wydawanie pieniędzy
      zarobionych w innym kraju właśnie w Polsce, bo gdyby chcieli je wydać w kraju w
      którym je zarobili to o samochodzie i budowie domu raczej trzeba zapomnieć.
      Polska jest potrzebna obcokrajowcom aby mówili Polakom że polska wódka jest
      najlepsza.
      Rosjanom żeby mogli na targach polskich handlować i zarobione dudki wydać w
      swoim kraju.
      Przemytnikom, żeby mieli alternatywną drogę tranzytu.
      Ludziom zatrudnionym w administracji Państwowej, żeby mieli pracę.
      Bezrobotnym, bo lepiej być bezrobotnym Polakiem niż Rosjaninem.
      Pracującym w Polsce Polakom, żeby mieli za powyżej 45% swoich zarobionych
      pieniędzy co utrzymywać.
    • olivia19801 Re: Komu potrzebna jest Polska??? 14.05.06, 20:17
      Polska potrzeban jest polakom to logiczne
      • 666kgb Re: Komu potrzebna jest Polska??? 14.05.06, 20:21

> Polska potrzeban jest polakom to logiczne

niekoniecznie i nie zawsze.
        polakom jest potrzeban normalna polska - a nie taka jaką mamy tu i teraz...

• Gość: P. Re: Komu potrzebna jest Polska??? IP: *.fbx.proxad.net 14.05.06, 21:53
          Do tego potrzeba normalnego spoleczenstwa...
          • ten_jeden_raz Re: Komu potrzebna jest Polska??? 15.05.06, 12:08
            wiecie , że to Wasze marudzenie o lepszych wyższych nurtach ideologicznych
            gdzieś o wspólnym świecie miało miejsce na zachodzie przed 30-stu laty.
            Nikt nie będzie rządził Twoim własnym krajem od Polaka. I nikt .
            Nie mamy najlepszych usposobień , ale jednak tak poprostu jest. Nic na to nie
            poradzimy.
            • ten_jeden_raz errata 15.05.06, 12:11
              nikt nie będzie rządził lepiej Twoim włsnym krajem od Polaka
              tak miało być
              • estimat Re: errata 15.05.06, 13:10
                masz rację, teraz sa trudne czasy ale przez to trzba przejść aby zobaczyć jak
                może byc pieknie i to docenić. Najprosciej jest uciec gdzies gdzie jest lżej...
                • ten_jeden_raz Re: errata 15.05.06, 14:43
                  e tam ,
                  pamiętaj
                  wszędzie dobrze gdzie Nas nie ma ... przecież ja też czasami mam dość , ale
                  ucieczka niczego nie załatwi.
                  • estimat Re: errata 15.05.06, 15:00
                    mi dobrze tu gdzie jestem :))
                    • Gość: Echo Po co jakiekolwiek korzenie i tradycja?? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 15.05.06, 16:05
                      Sa tacy ktorzy tego nie potrzebuja. Polska jako twor panstwowy bedzie sie
                      rozplywac w EU. Proces jest nieodwracalny.

Co do tradycji, kultury etc. to bylabym ostrozna. Kazda odmiennosc kulturowa
                      daje ludziom odmienne i bardziej kreatywne spojrzenie na rzeczywistosc.
                      W nauce pytanie po co komu Polska tlumaczy sie po co komu rozmaite teorie naukowe?
                      Kazda kultura, szczegolnie taka co przetrwala ponad 1000 lat w Europie i
                      definiowala zycie milionow ludzi pomimo wysilkow zeby ja zetrzec z powierzchni
                      Ziemi, ma swoja wartosc. Brytyjczycy przez setki lat chcieli zniszczyc Irlandie
                      jako nie warta istnienia. Tymczasem witalnosc Irlandii jest natchnieniem dla wielu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka