Dodaj do ulubionych

gdzie poznać kogoś ...

20.06.06, 15:23
wydawałoby się, że pytanie jest banalne, ale dla mnie to problem :(
pracuję z ludźmi dużo starszymi (40-50) sama mam 26 lat, od 2 lat mieszkam w
Warszawie, prawie nie mam znajomych rówieśników, o przyjaciołach nie wspomnę.
Wiele razy obserwowałam ludzi w tramwajach, w metrze na zakupach i wcale nie
jest łatwo poznać nowe osoby. Bo jak miało by to wyglądać? zaczepiam w parku
kogoś i przedstawiam się? pomyślą, że jestem nienormalna :(
Może ktoś da mi jakąś radę, bo mam już dosyć obecnego życia.
Obserwuj wątek
    • meta-kris Re: gdzie poznać kogoś ... 20.06.06, 15:24
      Zapisz się np. na kurs tańca, kurs językowy, wybierz się do jakiegoś klubu...
      • zazou1980 Re: gdzie poznać kogoś ... 20.06.06, 15:31
        pójść samej dziewczynie do klubu w Polsce to porażka :/ byłam kiedyś sama w
        barze to przyczepił się jakiś pijak i nie dał spokojnie piwa wypić. Na kursy
        tańca się nie nadaje, bo nie lubię tańczyć. Na kursach językowych prawie sami
        licealiści.
        • 33qq Re: gdzie poznać kogoś ... 20.06.06, 16:53
          Chyba najlepiej połączyć własne zainteresowania z poszukiwaniem znajomych. Z
          pewnością wśród ludzi o podobnym hobby znajdziesz kogoś, kto ci będzie odpowiadał.
        • Gość: Nan Re: gdzie poznać kogoś ... IP: *.chello.pl 21.06.06, 03:00
          o chryste. z takim podejsciem to faktycznie nikogo nie znajdziesz. sorry, ale
          taka jest prawda. pijaki sa wszedzie, w związku z tym masz rezygnowac z
          wszelkich wypadów? daj spokój, masz lat 26. chodz na koncerty, juwenalia. tam
          jest sporo twoich rowiesników.
          kursy jezykowe nie sa tylko i wylacznie dla licealistow. na UW są kursy
          jezykowe, tanie i dla wszystkich.
        • meta-kris Re: gdzie poznać kogoś ... 21.06.06, 14:56
          O kurde. Babka, która nie lubi tańczyć. :-)

Ani kluby, ani kursy tańca czy języków. To może zacznij ćwiczyć jakieś sztuki
          walki? Jeśli jesteś lewaczką, zacznij chodzić na spotkania młodych
          konserwatystów, a jak konserwatystką - to na spotkania lewaków. Ponoć
          przeciwieństwa się przyciągają, ale różnie z tym bywa.

Jak lubisz pranie mózgu, to może jakaś wspólnota religijna (oazy, nowe ruchy
          religijne - zwane też sektami, pokolenie JP2, itp.)?
          • zazou1980 Re: gdzie poznać kogoś ... 21.06.06, 15:53
            Tańczyć nie lubię na tyle, żeby się na tańce zapisywać ;) żadne oazy mnie nie
            kręcą, ale problem mam trochę inny - bo jakoś z nikim poznanym nie potrafię się
            na dłużej zakolegować/zaprzyjaźnić. To zapewne kwestia mojego poczucia humoru i
            tego, że nie potrafię owijaćw bawełnę, a jak coś mi się nie podoba to mówię,
            bez zastanowienia. Dodatkowo w kwestii facetów nie mam zbyt dużego rozeznania -
            praktycznie przez całe moje dorosłe życie byłam związana z 1 osobą, a teraz się
            to skończyło i pustka jest jeszcze większa. Zawsze to on potrafił znaleźć
            jakichś znajomych i przy nim oni pozostali, a ja jestem sama w "obcym mieście".
            Nie jest lekko :(
            • meta-kris Re: gdzie poznać kogoś ... 21.06.06, 21:31
              Najpierw poszukaj sobie jakichś koleżanek, bo tak na moje oko to dążysz do
              znalezienia "tego jedynego", od którego chciałabyś się uzależnić, itd., tyle że
              to nie rozwiąże problemu znajomych. Tak jak piszesz: znajomi zostali przy
              nim...

No to jest problem, jeśli nie potrafisz się zakolegować, ale nie wiem czy
              przyczyną jest nieowijanie w bawełnę. Wyczucie w kontaktach z ludźmi jednak się
              przydaje, ale niekoniecznie to musi być przyczyną niepowodzeń.

Aha, odradzam szukanie znajomych/chłopa przez Internet!

No nie jest lekko, ale warto ruszyć dupę :)
    • dzimbim Re: gdzie poznać kogoś ... 20.06.06, 18:13
      zazou1980 napisała:

> wydawałoby się, że pytanie jest banalne, ale dla mnie to problem :(
      > pracuję z ludźmi dużo starszymi (40-50) sama mam 26 lat, od 2 lat mieszkam w
      > Warszawie, prawie nie mam znajomych rówieśników, o przyjaciołach nie wspomnę.
      > Wiele razy obserwowałam ludzi w tramwajach, w metrze na zakupach i wcale nie
      > jest łatwo poznać nowe osoby. Bo jak miało by to wyglądać? zaczepiam w parku
      > kogoś i przedstawiam się? pomyślą, że jestem nienormalna :(
      > Może ktoś da mi jakąś radę, bo mam już dosyć obecnego życia.
      -----------------------------------------------------------------------------

Jest takie b.miłe miejsce w Warszawie,gdzie przebywa wiele osób w Twoim wieku.
      Jest to Traffic - olbrzymia księgarnia z klubem. Można czytac książki,prasę itp
      podłączyć komputer ,wypic kawę,zjesc ciasteczko,posiedzieć w wygodnym fotelu.
      Acha,Traffic jest przy ul. Kruczej. Innym,b. przyjemnym miejscem jest Czuły
      Barbarzyńca,gdzie również można czytać,pić dobrą kawe,zjeśc wiśniowe ciasteczko
      - nieopodal Biblioteki Uniwersyteckiej. Innym miejscem jest Fabryka Trzciny
      na Pradze. Takich miejsc jest naprawdę sporo. Wszędzie możesz iść sama,ale
      istnieje możliwość,że spotkasz jakiegoś -jak w piosence- zaczytanego
      okularnika:).
    • Gość: Moiki Re: gdzie poznać kogoś ... IP: 219.133.160.* 20.06.06, 19:19
      Proponuje pojsc na dworzec centralny - tam jest duzo przyjezdnych takich jak ty
      wiec latwo znajdziesz sobie wspolny jezyk...
    • mandaryna65 są wspólnoty katolickie i inne... 20.06.06, 21:02

w Wawie jest mnóstwo wspólnot dla studentów i pracujących... jest to świetne
      miejsce przede wszystkim do poznania przyjaciół , nawet niekoniecznie do jakiejś
      specjalnej modlitwy.
      Wspólnoty sa naprawdę duże i nie sposób nie znaleźć tam chociaż kilku przyjaciół
      np. w czasie kilkudniowych wyjazdów....
      • Gość: m Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:04
        A czym sie interesujesz? Jesli niczym to sprobuj sie czyms zainteresowac: moze
        kursem tanca, moze kursem fotograficznym, językowym ( nieprawda,ze chodza tam
        sami licealisci-sam chodziłem to wiem), warsztatami plastycznymi dla dorosłych,
        idź na studia zaoczne, podyplomowe, zaangazuj się w dzialalnosc
        charytatywną ,społeczną, jesli jestes jakiegos wyznania poszukaj sobie jakiejs
        wspolnoty, jesli szukasz faceta to jest wiele portali randkowych, u nas koło
        bloku wisi reklama www.single.pl
    • kotbehemot6 Re: gdzie poznać kogoś ... 20.06.06, 22:15
      idż sobie na jakieś studia-tak dla przyjemnośći...
      • Gość: evita Re: gdzie poznać kogoś ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.06, 12:12
        na studia ,np we Wrocławiu,to piękne i przyjazne miasto dla wszystkich,nawet
        dla "migrantów" i łatwo na Rynku kogoś poznać
    • Gość: ant masz problem, ceną IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.06, 01:08
      za emigrację jest samotnośc, nie znajdziesz tu łatwo bratniej duszy, bo to mały
      tygielek polskosci, nie daj sie tylko naciągaczom i oszustom.
      jest ich pełno.
      pozdrawiam.
    • Gość: Marek w internecie IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.06, 02:35
      W serwisie gazeta.pl jest dział "<a href="cafe.gazeta.pl/cafe/0,0.html target=_blank>randki</a> ", poza tym jest jeszcze <a href=www.sympatia.onet.pl/ target=_blank>Szympansja</a> i wiele innych serwisow. Ludzi z Warszawy tam straszna ilosc.
      • Gość: yutoiuo Ale chyba nie o tej porze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 02:51
        • allspice Każda pora jest dobra na poznanie kogoś miłego:-) 21.06.06, 12:09
          • pim68 Re: Każda pora jest dobra na poznanie kogoś miłeg 21.06.06, 13:26
            Polecam Cafe Gazeta. Wystarczy, ze uda Ci sie pociagnąć korespondencję z 2-3
            osobami, które mają swoje grona znajomych. Umieść swój profil, pogadaj w sieci
            z tymi co sie odezwą potem spotkaj się z nimi w realu i kłopot z głowy.
            Powodzenia!
        • Gość: ant Re: Ale chyba nie o tej porze? IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.06, 22:03
          "zawsze o tej porze, woże się jak boże" :))
    • gytha_ogg Re: gdzie poznać kogoś ... 21.06.06, 21:59
      wiesz, chyba jednak wszyscy dobrze radza - zapisz sie gdzies, obojetnie gdzie.
      w sytuacjach typu wspolna szkola, wspolne studia, wspolna praca - poznaje sie
      zawsze najwiecej osob i sa to chyba najtrwalsze znajomosci. zadne tam
      przypadkowe spotkania w parku, czy w knajpie, serio. skoro jestes juz po
      wszyskich szkolach, a w pracy nieciekawie, to musisz poszukac innych tego typu
      zrodel.

jak sie tak dobrze zastanowic, to wsrod moich znajomych moznaby wyroznic grupy:
      1) ludzie z moich szkol i studiow
      2) ludzie zapoznani poprzez ludzi z grupy 1
      3) pozostali (znajomosci internetowe, przypadkowe, poprzez rodzine, sasiedztwo
      itd.)

najliczniejsze sa grupy 1 i 2, a grupa 3 to w zasadzie mala garstka wyjatkow od
      reguly.

wiec nie trac czasu, tylko przegladaj oferty i ulotki - w takim miescie, jak
      Warszawa na pewno nie brakuje przeroznych kursow, dla kazdego. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka