Dodaj do ulubionych

Buractwo Polactwo

10.08.06, 17:50
nie wiem czy tez macie podobne do mojego wrażenie
ale odkąd w warszawie nastała nowa koalicja to zauważam iż prostactwo polskie
które dotychczas znało swoje miejsce zaczęło coraz bardziej wdzierać się w
każdy zakamarek życia społecznego
to głosne, jazgotliwe, wulgarne, przepite, zawsze lepiej wiedzące na każdy temat
choć posiadające najwyżej szkołe mechanizacji rolnictwa prostactwo
zdewociałe, zakompleksione, nienawidzące wszystkiego co obce
i nieznajome, z prenensjami do arystokratycznych manier co zwłaszcza w
konfrontacji z całokształtem kulturowym prostactwa wypada szczególnie żałosnie
zauwazyłem że moja tolerancja do wyżej wymienionego ostatnimi czasami szybko
zostaje wyczepywana i tak sobie myslę że to wlasnie na skutek nagłego zalewu
tegoż prostactwa które teraz uzyskało status obiektu kultu
Czy też macie takie wrażenia?
czy może stałem się ostatnio nadwrażliwy?
Obserwuj wątek
    • gumowy_kaczor Re: Buractwo Polactwo 10.08.06, 17:53
      Jakoś nie zauważyłem. Takie rzeczy na razie oglądam głównie w telewizji ;)
    • katrina_bush Zgadza sie. Do listy dodam jeszcze: 10.08.06, 18:34
      Zgadza sie.

Na fali sa teraz TKM-owcy bez obycia i kultury...ale za to z jakimi pretensjami !

Do listy dodam jeszcze:
      tania komercha i tani prowincjonalny glanc.
    • seth.destructor Re: Buractwo Polactwo 10.08.06, 18:47
      Hm, po prostu liczba tych lepszych Polakow znacznie sie zmniejszyla - wyjechali
      za granice. Jak zetniesz drzewa, zostana same krzaki.
    • Gość: ant nie jesteś nadwrażliwy, zapewniam cie. n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 19:25
    • kamajkore Re: Buractwo Polactwo 10.08.06, 21:59
      hmmm...cóż zgadzam się z Tobą,
      tylko w związku z powyższym ciągle mnie gnębi pytanie, dlaczego nie-buractwo w większości albo nie poszło do wyborów, albo zagłosowało na buraków vel kartofelki...?
      • zeberdee24 Re: Buractwo Polactwo 10.08.06, 22:01
        Być może odkrycie własnego nie-buractwa jest wyjątkowo świeże...
      • truten.zenobi Re: Buractwo Polactwo 10.08.06, 22:17
        dlaczego nie-buractwo w
        > większości albo nie poszło do wyborów...

kiedyś chyba nawet dyskutowaliśmy na ten temat.
        Poprostu nie było na kogo głosować. zauważ że byli członkowie AWS, UW, Zchn,
        tworzą teraz PO, PIS, LPR (oczywiście po przetasowaniu)

SLD było zbyt skostniałe, skorumpowane i uległe by cokolwiek zmienić, PO
        tworzyło dotychczasowe (skorumpowane i biurokratyczne) struktury władzy
        (poniekąd są to ci sami ludzie którzy się nie sprawdzili w UW i jeszcze paru
        innych partiach)
        O PiS, LPR i SO pozwolisz że nie będe się wypowiadał
        Tak wiec nie było na kogo(!!!) głosować.
        jednocześnie pragnę przypomnieć iż każdy głos to nie tylko szansa na mandat ale
        i kasa.
        dlatego też przed wyborami była taka nagonka na to by głosować (ba nawet na
        forum znalazło się paru tyle że jak chciałem na ten temat po wyborach
        podyskutowac to już nie miałem z kim)
        • kamajkore Re: Buractwo Polactwo 10.08.06, 22:20
          a ja się upieram przy PD - mimo pewnych wad po prostu podobają mi się.
          na buraków z PO i PiS nie zagłosowałabym nigdy....brrrrr....:/
          już wolałabym "postkomunistów" - serio :)
          • samentu Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 00:08
            też głosowałem na PD tylko że biedaki szans na wejście nie mają
            co do PO to miałem jakieś tam złudzenia co do tego że Nowi Polacy jednak w jakiś
            stopniu będą dbali o modernizację
            ale przyznaje byłem naiwny
            PO nie różni się niczym od PiSu a łatwość przechodzenia aparatczyków z jednego
            gangu do drugiego wprost przeraża
            co do lewicy - problem jest taki że jak narazie rządzi tam jeszcze postkomuna
            czyli pokolenie Millera i spólki, a to taki sam homo sovieticus jak i Kaczory
            głosowałbym na FMS (i głosowałem obok PD) ale biedkai tez nie weszli;(
            • kamajkore Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 00:21
              > też głosowałem na PD tylko że biedaki szans na wejście nie mają
              takie myślenie jest przyczyną klęski...
              ludzie nie głosują, bo nie mają szans według sondaży - nie mają szans według sondaży, bo... ludzie nie glosują bo nie mają szans...
              chociaż widzę, że nie tylko dlatego :( strasznie kiepski PR :/
              cóż... kiedy dobry PR polega na prawieniu śliskich, kłamliwych i zupełnie
              a-racjonalnych opowiastek... niektórzy ludzie nie zejdą chyba nigdy poniżej pewnej granicy, nazwijmy to, przyzwoitości.
              • samentu Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 00:36
                to nie kwestia PRaru
                bo umówmy się PD nie jest partią ciemnego ludu i wyborcom PD nie trzeba
                wyjasniać jak sytuacja w kraju wygląda
                to kwestia dostosowania sie do ordynacji czylipójścia do wyborów bloku
                czy sie lubi czy się nie lubi z Olejniczakiem i Borowskim żeby zaistnieć trzeba
                stosować się do reguł
                nawet Pisuar i jego satelici o tym wiedzą
                a tak ja głosujący na PD SdPl I SLD(FMS) musiałem rozproszyć głosy i nikt się
                nie dostał z rozsądnych partii
                miejmy nadzieję że tym razem poszli po rozum do głowy
                • truten.zenobi nie głosują bo kojażą z UW 11.08.06, 07:50
                  prawda jest taka iż jest to partia powstała na gruzach UW parti która
                  deklarowała się jako partia inteligencji i klasy średniej ale tak naprawdę
                  swoimi działaniami niewiele różniła sie od Zchn (nawet swego czasu jej to
                  wypominano - ostrzegano że walcząc o elektorat Zchn nie mają szans na jego
                  pozyskanie a stracą własny), wspierała rozwój polskiego biurokratyzmu, itd, itd,

myślę że dopiero obecni nastolatkowie jak osiągną wiek około 30 bedą w stanie
                  stworzyć partię reprezentującą klasę średnią (o ile nie opuści ona kraju w
                  całości ;) )

z drugiej strony mam nadzieję że za 3 lata wszelkie ekstremizmy polityczno
                  religijne "dostatecznie znudzą " sie ludowi
                  • Gość: firestarter Re: nie głosują bo kojażą z UW IP: *.v.pppool.de 11.08.06, 10:43
                    www.inicjatywa2009.org
                    to tyle w temacie. zamiast lamentować i żyć nadzieją, że coś samo się zmieni
                    może lepiej samemu coś zrobić?
                    • truten.zenobi Re: nie głosują bo kojażą z UW 11.08.06, 13:09
                      nadziei już nie mam..

prawda jest taka iż to co zabija polską gospodarke to wszechobecna biurokracja
                      w wymiarze totalnym.
                      Ale odstawić biurokracji od wpływu na państwo się nie da gdyż żyje ona
                      podsycając postwy roszczeniowe 60% społeczeństwa.

czyli tak naprawdę problem sprowadza się do odpowiedzi na pytanie jak przekonać
                      60% społeczeństwa że zamiast oczekiwać na mannę z nieba (pomoc państwa
                      zaspakającego jedynie słuszne potrzeby) czas najwyższy zacząć żyć z własnej
                      pracy...
                      • samentu Problem w tym 11.08.06, 18:05
                        że sprytni politycy nie tylko podgrzewają roszczenia obywateli ale także robia
                        wszystko by utrudnić obywatelom założenie własnego biznesu
                        i trzeba przyznać że im się to rewelacyjnie udaje
                        a obywatel ubogi który nie jest w stanie utrzymać swojego kartonowego interesu nawet
                        jest w pełni zależny ekonomicznie od polityków i tworzy te 60% roszczeniowe
                        kólko się zamyka:(
                        • truten.zenobi dokładnie tak! 11.08.06, 19:13
                          dokładnie tak!

przy czym by jeszcze pogorszyć sytuację część panów biurokratów na okrągło
                          ogłasza że są liberałami tak więc o powstaniu jakiejkolwiek partii liberalnej w
                          chwili obecnej nie może być mowy - nie ma szans sie przebić.
          • heretic_969 Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 00:26
            Ale wiesz, że PD się rozleciało - część poszła z "lewicą", a część tworzy coś w
            rodzaju partii liberalnej (chyba tak to najłatwiej określić).
            • samentu I bardzo dobrze 11.08.06, 00:39
              ta część rozłamowa to żadni idowi tylko zwyczajne aparatczykostwo
              od lat zabiegają o miejsca na listach w PO
              tylko że Platformersi nie chcą ich widzieć
              teraz jak założą niby konkurencje mają nadzieję że jednak PO się zlituje i ich
              połknie
        • samentu Tak po przemysleniu dochodze do wniosku 11.08.06, 00:02
          że zadecydowały oba czynniki
          1. nie ma na kogo głosować, bo politycy niezależnie od partii to emeryty rocznik
          40 - 45 od 16 lat istniejące na scenie politycznej te same kompletnie zgrane twarze
          2. ale dodatkowo w ten czarny wrzesień (kolejny już w naszej historii)
          zadecydowała jeszcze jedna mistyfikacja
          ludzie byli pewni że powstanie koalicja PO PiS
          więc pomysleli po co mam iść do głosowania jak wyniki i tak juz znam
          wystarczy że na Popis zagłosuje te 30 % społeczeństwa a przynajmniej bedzie
          można im powiedzieć że mają kiepską legitymację
          a ponieważ wyborcy PO mają zwyczaj aktywnego spedzania słonecznych niedzieli
          tosumma sumarum pojawiło ich się mniej u urn i marginesem marginesu Kaczory po
          16 latachwzdychania moga teraz sapać i mlaskać do woli;(
          • truten.zenobi Re: Tak po przemysleniu dochodze do wniosku 11.08.06, 08:01
            może i tak tyle że ja osobiście nie widzę różnicy pomiedzy PO i PIS (to znaczy
            oczywiście PO to zwykle ludzie bardziej obyci ale tez bez przesady)
            razem czy osobno i tak każda z tych parti dąży do wzrostu biurokracji (a co za
            tym idzie korupcji, osłabienia gospodarki, komplikowania życia szarym
            obywatelom)

ale coś w tym jest znam parę osób kture się zastanawiały (a teraz pewnie prawdy
            nie powiedzą) nad głosowaniem na PIS bo chociaż popierały(może to zbyt duże
            słowo) PO ale chciały troche nosa mu przytrzeć (np za schetynę, układy
            korupcyjne itp.)
    • Gość: :DD nazwijmy to wprost - kaczyzm i pisiorowatość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 23:39
    • terence Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 01:50
      Cholera a ja myślałem, że to tylko ja tak mam. Dużo dobrych ludzi powyjedżało,
      prostactwo u władzy więc i prostacy czują się żwawiej... ech coście sk.....
      uczynili z tą krainą?
      Najgorsze jest to, że uważają się za wszystkowiedzących i znających się na
      wszystkim, a ich osądy są jedynie słuszne. (głównie nasi polytycy ale nie tylko
      oj nie tylko)
      Nie, nie jesteś nadwrażliwy.
    • antykreator Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 08:07
      cóż coraz więcej na ulicach ludzi pokroju "polak katolik alkoholik-dewota z
      zaścianak"... napływowa fala podsycana przez naszą władzę
      • ejkuraczek Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 08:17
        A ja myslę ,ze to Wy macie porządne kompleksy.
        Ostatnio rozmawiałam z pewnym doktorantem z Kanady ,ktory na mapie Europy
        Polski szukał gdzies w okolicach Albanii i ostatecznie stolice Polski odkrył w
        Pradze, a kto pracowaał w fabryce w Anglii wie,ze najlepsi z gramatyki
        angielskiego sa tam Polacy nawet ci z marna znajomościa angielskiego...
        • antykreator Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 08:20
          A Ty jak zwykle nie na temat wiesz, że dzwoń, ale, w którym kościele to już nie
          za bardzo.
          Mówimy tu o tym, co się dzieje na naszej lokalnej scenie a nie gdzieś na innym
          kontynencie, a po za tym to lepiej porównywać się do lepszych a nie do gorszych
          jak Ty to robisz - chyba właśnie tak leczysz swoje zaściankowe kompleksy,
          • ejkuraczek Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 08:23
            antykreator napisał:

> A Ty jak zwykle nie na temat wiesz, że dzwoń, ale, w którym kościele to już
            nie
            >
            > za bardzo.
            > Mówimy tu o tym, co się dzieje na naszej lokalnej scenie a nie gdzieś na
            innym
            > kontynencie, a po za tym to lepiej porównywać się do lepszych a nie do
            gorszych
            >
            > jak Ty to robisz - chyba właśnie tak leczysz swoje zaściankowe kompleksy,

A na innych scenach jest lepiej? Niestety ale głupota jest bardzo
            miedzynarodowa.
            I faktycznie meczy mnie juz te ciagłe opluwanie narodu polskiego przez samych
            Polaków-sorry, ale to tak jak nasr... na siebie.To sie bierze własnie z
            kompleksów czyli z niedowrtosciowania.
            • antykreator Re: Buractwo Polactwo 11.08.06, 08:46
              jak to dobrze że w naszym "wspaniałym" narodzie są takie perły jak Ty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka