Dodaj do ulubionych

Parawaniarze a w tle fatshaming

19.08.21, 08:34

kobieta.onet.pl/wiadomosci/wakacje-i-baltyk-wladyslawowo-cetniewo-chalupy-parawan-i-szok/mxx7fvc
Co to za dziunia wysmażyła ten artykulik?
Pojechała do Władysławowa 'przypadkiem' i zaszokował ją zalew buractwa. Gdzie ona się uchowała, przecież to powszechnie wiadomo kto do Władka jeździ a jeśli nie wiadomo to można poczytać opinie w necie.
Ale w artykuliku co jakiś czas wypływa niczym nie skrywany fatshaming. Kilka razy wspomina że otyli ludzie nie powinni pokazywać się w bikini. I pisze to pańcia w artykule na popularnym portalu informacyjnym bez żadnego poczucia obciachu! To niczym nie rozni się od buractwa parawaniarzy blokujących dostęp do morza. Jest tak samo chamskie.
Obserwuj wątek
    • nuclearwinter Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 08:47
      Faktycznie, co za żenada. Chyba że to miało być w założeniu właśnie takie niby prześmiewcze, że atakuje chamów a sama jest chamką? Aż trudno mi uwierzyć, że ona tak na serio, choć jak na prześmiewczy tekst, to wyjątkowo mało polotu. Nie dziwię się, że się nie podpisała własnym imieniem i nazwiskiem, też bym się wstydziła.
    • jowita771 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 08:53
      Tekst kobiety mi się nie podoba, ale co do parawaniarzy, to ma rację. Parę lat temu byłam w Chłapowie i było jeszcze gorzej, niż na jej zdjęciach, wiem, że nigdy więcej. W tym roku też byłam nad polskim morzem:
      • little_fish Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:03
        Wszystko zależy od pory dnia, pogody i kąta zrobienia zdjęcia. Chłapowo, w tym roku. Serio gorzej niż na zdjęciu w artykule?
        • lauren6 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:36
          W Chłapowie byliśmy na plaży raz: po raz pierwszy i ostatni. Byliśmy z małym dzieckiem, a jakieś prymitywy urządziły sobie grę w piłkę plażową nad naszymi głowami.
          Tam jest ten nieszczęsny klif i przez to plaża jest strasznie wąska. Chyba najgorsza polska plaża, na której byłam. Żaden kąt robienia zdjęcia jej nie uratuje.
          • little_fish Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:45
            Tak, to prawda. Przez klif plaża jest wąska. Też za nią nie przepadam. Chociaż ta we Władysławowie też nie jest szeroka, co przy dużej ilości turystów w mieście powoduje jej błyskawiczne zapełnienie.
            • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:03
              Mówię o miejskiej. Ta koło klifu to już w ogóle, tam odrobiny wiatru się nie uświadczy.
            • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:05
              O pardon, pomyliłam wątki.
    • marinella Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 08:59
      Przez ciebie przeczytałam ten ściek. Ale tępa dzida. Poza fatshamingiem pluje tez na matki z dziećmi, sama chcąc „obserwować” swoją pływająca córkę z kocyka.
      • heca7 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:04
        Nie z kocyka ale z cienkich jak prześcieradło ręczników tongue_out wink
        • marinella Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:10
          Kajam się, do tego matka-ratowniczka chce obserwować córeczkę w morzu przez szparę między parawanami. Prawdziwa Pamela z Baywatchu.
          • heca7 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:30
            I dzwoni do Straży miejskiej z plaży w sprawie parawanu. Coś jak- Hallo? Policja? Proszę przyjechać na ematkę bo mnie obrażają big_grin
            • marinella Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:36
              Mam nadzieję, ze jakaś dobra dusza zapoda jej linka do ematki 🤪
              • heca7 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:41
                Racja, przydałby się nam nowy, świeży troll wink
      • raczek47 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:09
        I błędy ortograficzne oraz niedbalstwo językowe : " nie przerwanym" ," lecą bluzki " ( bluzgi),
        wstyd ,że Onet to opublikował.
      • magdallenac Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:41
        Rzeczywiście idiotka, na miejscu tej córki poprosiłabym mamę, aby do końca pobytu nie wychodzić z hotelu po obciachu, który mi mama zrobiła na plaży. Pozostaje mieć nadzieję, że to fake.
    • 35wcieniu Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:05
      Artykuł chyba pisany przez nastolatkę po pobieznym riserczu na fejsie. Wszystko tu jest, nawet "biedni otyli ludzie, martwię się o ich zdrowie dlatego uważam że nie powinni chodzić w bikini". Co tu komentować...
      • joana012 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:09
        Szkoda czasu na otwieranie takich artykułów. Autorom takich dennych tekstów o to właśnie chodzi, na tym robią kasę.. Nieważna treść, chodzi o ilość odsłonięć.
        Plaża to miejsce publiczne dla chudych, grubych, rudych i bezzębnych. I tego się trzymajmy
      • black.emma Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:15
        35wcieniu napisał(a):

"biedni otyli ludzie, martwię się o ich zdrowie dlatego uważam
        > że nie powinni chodzić w bikini"
        >

Co się czepiasz? Przewieje ich i przeziębienie gotowe big_grin
      • eliszka25 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 09:20
        To ty nie wiedziałaś, że bikini jest szkodliwe dla zdrowia? Zwłaszcza, jak się nie nosi rozmiaru 34 😄
    • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:07
      Chamka wśród swoich.
      Co do parawanów - ma rację. NIGDZIE indziej na wybrzeżu Bałtyku nie ma takiego czegoś jak w Polsce z tymi parawanami. Ewentualnie przy granicy niemiecko polskiej - bo tam plażują Polacy smile
      Chamstwo i buractwo - no jest. Z tego powodu od wielu lat nie byłam nad polskim morzem.
      Fatshaming w Polsce jest normą.
      • raczek47 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:11
        "Dźwięki mew i szum fal zagłuszane są przez syk otwieranych puszek " 😀😀😀
      • nenia1 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:17
        chicarica napisała:

> Chamka wśród swoich.
        > Co do parawanów - ma rację. NIGDZIE indziej na wybrzeżu Bałtyku nie ma takiego
        > czegoś jak w Polsce z tymi parawanami.

No ba, właśnie sobie jeżdżę po plażach Bałtyku, konkretnie Estonii, Łotwy a dzisiaj jedziemy na Mierzeje Kurońską, więc zobaczę jak na Litwie. I owszem, jak na razie nie ma parawanów, ale też właściwie nie ma plażowiczów, a w morzu kąpią się jednostki. Zresztą wcale się nie dziwie skoro żeby popływać najpierw trzeba pół km iść po płyciźnie. Ludzie głównie spacerują nad brzegiem, niektórzy puszczają latawce.
        Każdy tylko pisze NIGDZIE o la boga nie ma parawanów, ale już nie napisze o innych istotnych różnicach.

• chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:36
          No cóż. Ja z drugiej strony Bałtyku mogę powiedzieć, że z tego co widziałam to ludzi full, parawanów zero, trafiają się namiociki plażowe.
      • maly_fiolek Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:27
        > Co do parawanów - ma rację. NIGDZIE indziej na wybrzeżu Bałtyku nie ma takiego czegoś jak w Polsce z tymi parawanami.
        Parawany nad Bałtykiem są koniecznością bo wieje bardzo zimny wiatr.
        Nad jeziorami parawanów nie ma bo nie ma takiej potrzeby.
        Na zdjęciach z lat 60tych lub wcześniejszych widać wiklinowe budki, również do ochrony przed wiatrem.
        Co do parawanów - spokojnie, rozprzestrzeni się smile
        • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:37
          Rozumiem, że w Szwecji, Danii, na Litwie, Łotwie, w Finlandii, Estonii, Niemczech - zimny wiatr nie wieje. Pojawia się magicznie w Polsce. Ewentualnie w Niemczech blisko granicy z Polską smile
          Figlarny ten wiatr, naprawdę.
          • nenia1 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:48
            chicarica napisała:

> Rozumiem, że w Szwecji, Danii, na Litwie, Łotwie, w Finlandii, Estonii, Niemcze
            > ch - zimny wiatr nie wieje. Pojawia się magicznie w Polsce. Ewentualnie w Niemc
            > zech blisko granicy z Polską smile
            > Figlarny ten wiatr, naprawdę.
            >
            Tak, tak chicarica "tylko w Polsce" big_grin
            Sorry, ale jesteś bardzo tendencyjna, wyżej pisałam jak wygląda sytuacja na Łotwie i w Estonii
            nie ma parawanów, ale ludzi jest niewielu, jak już ktoś siedzi to w dołach pomiędzy wydmami, albo przy samych wydmach. Ludzie też nie kąpią się w morzu, może jedną, dwie osoby widziałam, nie ma rodzin z dziećmi, ani dzieci bawiących się na plażach, a na pewno nie ma w takich ilościach jak w Polsce.
            Porównujesz nieporównywalne i wyciągasz tendencyjne wnioski.
            W Danii z tego co pamiętam również było podobnie, na wyspie Mon ludzie tylko spacerują, nikt nie leżał, nie pływał i się nie opalał. W Skanii byłam parę lat temu w sierpniu i też jakoś tłumy nie siedziały, może teraz coś się zmieniło.
            • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:09
              Ilość ludzi nie ma nic wspólnego z rozstawianiem parawanów, skoro - jak twierdzicie - parawany są konieczne do osłony od wiatru, a nie do wydzielenia sobie sporej działeczki na zatłoczonej plaży. No chyba że jednak do wydzielenia - co potwierdza moją tezę.

Tu masz przykład jak wygląda plaża w upalny letni dzień w okolicy Böda Camping, jednego z najpopularniejszych campingów nadmorskich w Szwecji. Wiaterek, jak widać, jest. Ludzi jak mrówek. Parawanów? Zero. Jakoś nikt nie umarł od przewiania...

www.expressen.se/kvallsposten/pa-insidan-av-boda-sand-det-ar-en-sadan-press/
            • ichi51e Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:12
              może dlatego się nie kapią bo nie odkryli parawanów a nie lubią dostawać w twarz piachem?
              • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:19
                Czy ja może czegoś nie wiem? Bo według mnie parawanu nie używa się podczas kąpieli...
                • ichi51e Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:22
                  ale kiedyś trzeba na plaże wyjsc...
                • little_fish Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:23
                  Parawany są wielofunkcyjne. Osłaniają od wiatru, od innych plażowiczów, zagradzają przestrzeń, tworzą kojec dla dziecka....
                  Byłam w tym roku 4 tygodnie nad Bałtykiem. Z parawanem na plażę poszłam raz. Nie rozstawiliśmy go. 😁. Ale są wierni wyznawcy parawanowej religii.
        • lauren6 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:40
          Na wspomnianej plaży przy granicy Polski z Niemcami są właśnie te kosze, więc parawanów też nie ma.

Ale dajmy jej się pomądrzyć, wielkiej pańci ze Szwecji, która nad polskim morzem nie była od lat.
          • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:49
            We Władysławowie też są kosze, a parawany są. Czy to nie było na tym forum, że ktoś mi wstawił zdjęcie z niby niemieckiej plaży, żeby udowodnić że parawany są? Patrzę, a to plaża w Ahlbeck big_grin Tam też są kosze, tak w ogóle.
            Lauren, weź ty się z łaski swojej odpierdol ode mnie, dobra?
      • kura17 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:11
        > Co do parawanów - ma rację. NIGDZIE indziej na wybrzeżu Bałtyku nie ma takiego
        > czegoś jak w Polsce z tymi parawanami. Ewentualnie przy granicy niemiecko
        > polskiej - bo tam plażują Polacy smile

nie wiem, co to jest "takie cos jak w Polsce s tymi parawanami", ale w niemczech nad baltykiem jak najbardziej sa parawany, i nie na granicy z Polska - na przyklad na plazach miedzy Stralsundem i Rostokiem. jezdze tam od ponad 10 lat i parawany sa i byly. nie jakos ciasno upchane, nie jakies gigantyczne, ale jest to normalne, rowniez takie niewielkie namiociki plazowe i parasole. glownie do ochrony przed wiatrem i sloncem.

zdjecie bardziej zatloczonej plazy, my jezdzimy na spokojniejsze (dalej od miast), ale one tez nie sa wolne od "parawaningu"

https://th.bing.com/th/id/R.ad579be25c40116b53b34fe1b8bb05e6?rik=2DDyU0OMFk8FfA&riu=http%3a%2f%2fc7.alamy.com%2fcomp%2fEFYD0Y%2fbeach-at-prerow-island-darss-germany-EFYD0Y.jpg&ehk=fvNwcH5r9HmREmbgKvUE6i4GhxJVY1sA7mnTL8ZlAWo%3d&risl=&pid=ImgRaw&r=0
        • fornita111 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:21
          No jak w Polsce. Nigdy nie zrozumiem nie tyle parawanow, co upodobania do plazowania w tlumie. U mnie (Podczele) to wyglada tak, ze wystarczy przejsc kilkadziesiat metrow i juz sa piekne puste plaze.
          • kura17 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:23
            tam gdzie jezdzimy to pustych tak naprawde nie ma, ale sa duzo mniej zaludnione (na przyklad plaze nudystow wink ), tylko trzeba sie troche ruszyc "w bok" - tak wlasnie robimy. na plaze przy miasteczku wybralismy sie raz i po jednej kapieli w morzu dzieciakow zmylismy sie stamtad "na zawsze".
            • fornita111 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:27
              No wlasnie sie zawsze zastanawiam, czy ci ludzie nie wiedza, ze "troche w bok" jest luzniej, czy wiedza, ale lubia relaks w zbitej grupie wink Jeszcze rozumiem rodzicow z dziecmi, ktorym zalezy na tym, zeby plaza byla strzezona, ale reszta... Dziwuje sie niezmiennie od lat.
              • little_fish Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:34
                We Władysławowie akurat nie można "trochę w bok", bo zaraz jest kolejna strzeżona plaża, a potem Chłapowo. I dodatkowo właśnie wąska plaża.
                No i właśnie tej strzeżonej, a nie przeludnionej plaży to trzeba trochę poszukać 😉
          • maly_fiolek Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:40
            > Nigdy nie zrozumiem nie tyle parawanow, co upodobania do plazowania w tlumie.
            Największe tłumy, zwłaszcza rodzin z dziećmi są na odcinkach z ratownikiem. Domyśl się czemu suspicious.
            • fornita111 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:48
              Wyzej o tym wspomnialam, geniuszu tongue_out
          • wapaha Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:32
            fornita111 napisała:

> No jak w Polsce. Nigdy nie zrozumiem nie tyle parawanow, co upodobania do plazo
            > wania w tlumie. U mnie (Podczele) to wyglada tak, ze wystarczy przejsc kilkadzi
            > esiat metrow i juz sa piekne puste plaze.

Kołobrzeg i wszystko jasne 😉- nie każdy lubi mocny wiatr, prądy, chlod, zimna wodę. Pod żele z jednej, Grzybowo z drugiej - każd większy nadmorski kurort ma obok siebie mniejsze, bardziej puste 😉
            Ci, co nie znają zakamarków, nie mają miejscówek jadą tam gdzie większość.

P. S. Jeśli jesteś na plaży przy b.terenie wojskowym uważaj na zdradliwe prądy
            😉
        • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 11:26
          Ja na tej fotce widzę dwa krótkie parawany. Absolutnie nieporównywalne do parawaningu w polskim wydaniu, czyli grodzenia działek metrami parawanowego płotu.
          • sko.wrona Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 11:39
            Zgadzam się z Tobą chicarica.
            To jest trochę jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Tak, owszem, parawany/parasole/namioty można spotkać nie tylko w Polsce.
            Ale tylko w Polsce parawany stawia się po to żeby wygrodzić dla siebie kawałek plaży. Bo ja was bardzo przepraszam, ale wiatr zazwyczaj wieje z jednej strony, a nie np. z czterech.
            I to nie jest tylko Władysławowo. Mieszkam w okolicy i takich parawaniarskich plaż jest kilka.
            • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:11
              Dokładnie. Polskiego parawaningu nie da się obronić, po prostu nie da się. Podobnie grodzenia płotami osiedli mieszkaniowych. Co nie znaczy, że forumowiczki nie będą próbowały smile
              • nenia1 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 23:15
                chicarica napisała:

> Dokładnie. Polskiego parawaningu nie da się obronić, po prostu nie da się. Podo
                > bnie grodzenia płotami osiedli mieszkaniowych. Co nie znaczy, że forumowiczki n
                > ie będą próbowały smile
                nie bronię parawaningu, natomiast nie znoszę tej maniery wynikającej w gruncie
                z zaburzonego poczucia wyjątkowości a mianowicie "tylko w Polsce".
                Nie odpowiada ci parawaning? To napisz o tym. Ale nie, trzeba się porównać do innych i stwierdzić niezwykłą wyjątkowość. Pleciesz że "tylko w Polsce" tak się plażuje i nigdzie indziej nad Bałtykiem, ale jaki to ma sens skoro ogólnie nad Bałtykiem plażuje się inaczej. Gdybyś wyemigrowała z Litwy wklejałabyś właśnie puste litewskie plaże kontra pełne szwedzkie dowodząc, jak to "tylko w Litwie" społeczeństwo litewskie siedzi jak buce w domu a szwedzkie korzysta z wdychania jodu wspólnie się integrując.
                Parawaning oczywiście, że poszedł w przesadną stronę, ale też wziął się z konkretnych warunków pogodowych. To że morze w różnych krajach nazywa się Bałtyk nie oznacza, że wiatr wszędzie wieje tak samo i panują te same warunki pogodowe. Plaża na Litwie w sierpniu wygląda tak, nie dlatego, że "tylko w Litwie" ludzie nie wiedzą co to pływanie w morzu i korzystanie z plaży, tylko jest tu po prostu bardzo wietrznie i znacznie zimniej niż na południu Szwecji.
                Chcesz gadać o parawaningu mów po prostu o nim a nie popadaj w egzaltację w rodzaju "tylko w Polsce" bo to głupie po prostu.

• kropkacom Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 06:14
                  No ale dziewczyny pisały, ze parawany w Polsce to jednak pewien ewenement. Nie, że tylko w Polsce są, ale są na wielka skalę, która już dawno przekroczyła granice ochrony przed wiatrem. Ludzie po prostu zaczęli się grodzić na plażach.
                  • chococaffe Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 07:59
                    Tak, ja biorę jeszcze karabin
                    • kropkacom Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 08:04
                      Ok big_grin
                      • chococaffe Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 08:14
                        A serio. Nigdy nie błam w sytuacji, że nie było luźnego kawałka plaży, niemal pustego, jeżeli nie upierało się, że trzeba koniecznie się "rozłożyć" przy głownym wejściu na plażę. Nawet w sezonie.

I druga wazna, i praktyczna rzecz: parawany znikają razem ze swoimi właścicielami. Podczas gdy trwałe, miejskie konstrukcje typu miliony leżaczków i parasolów w zagęszczeniu jak w metrze w Tokio, nie znika cudownie tylko sterczy tam nawet jak jesteś sama na plaży. Jeżeli mówimy o miejscowościach typowo turystycznych a nie normalnych plażach to niestety ale masówka nie jest ładna. Nigdzie.
                        • chococaffe Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 08:19
                          Np coś takiego mam na myśli - to magicznie nie ginie kiedy ludzi nie ma

https://www.dltviaggi.it/immagine/37408/1%20HOTEL%20FELLINI%20-%20RIMINI.jpg
                          • kropkacom Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 09:11
                            No ale chociaż morze widać miedzy tymi parasolami smile
                        • kropkacom Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 09:11
                          No mi się plaża na fotce kury podobała. Mimo iż ludzie na niej znajdujący się tez się kryją przed wiatrem czy słońcem.
                • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 09:28
                  Nenia, ale to akurat jest tylko w Polsce.
                  Serio, myślisz że na polskim wybrzeżu wieje bardziej niż na zachodnim wybrzeżu Szwecji? Wolne żarty. Tak jak tam potrafi pizgnąć złem, to chyba nigdzie indziej nie potrafi.
                  Szkoda mi czasu na dalszą dyskusję. Skoro tak kochacie te działki rekreacyjne na plaży, to sobie je pielęgnujcie. Jest to durne, szkodliwe i powoduje problemy dla wszystkich, ale widać taki klimat.
          • kura17 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 23:03
            > Ja na tej fotce widzę dwa krótkie parawany. Absolutnie nieporównywalne do paraw
            > aningu w polskim wydaniu, czyli grodzenia działek metrami parawanowego płotu.

napisalam wyraznie: nie wiem, co to jest "takie cos jak w Polsce s tymi parawanami".
            jednak parawany same w sobie wystepuja.
            • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 09:31
              Proszsz. Zwróć uwagę na rozmiar co niektórych z tych plażowych latyfundiów.

www.jastrzebia-gora.com/atrakcje/plaza-za-parawanem-czyli-nadbaltycki-trend-wsrod-plazowiczow-1426
        • ichi51e Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:54
          bo Bałtyk bez parawanu znaczy ze cały czas dostajesz w twarz piachem. Tyle ze ludzie współcześnie jakiś dziwnie te parawany obecnie ustawiają - zamiast robic parawan od wiatru budują fortece
          • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:13
            Przecież nikt nie czepia się o postawienie sobie parawanika od nawietrznej. Ja w dzieciństwie i nastolęctwie na plaży bywałam bardzo dużo, również w znienawidzonym na forum Władysławowie. Takiej parawanotrzody jaka obecnie jest praktykowana nie było w ogóle.
    • str8.up Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:09
      Autorka pomieszala poważne problemy z tematami natury estetycznej. Trochę bez sensu. Komuś się może nie podobać grubas w bikini czy golas na ulicy, ale oni nie zagrażają zdrowiu i życiu innych. Natomiast te parawany zasłaniające widok na morze i kapiący się /pilnujący dzieci, którzy są pod wpływem alkoholu, to już jest poważny problem. I nie wiem czy da się je rozwiązać . Na parawany pomogłoby pewnie zorganizowanie plaży tak jak w kurortach śródziemnomorskich, czyli ustawienie rzędów leżaków. Na alkoholizujacych się to chyba tylko patrole straży i mandaty.
      • grey_delphinum Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:14
        Zgadzam się, że w tym z bożej kaski artykule jest pomieszanie z poplątaniem.
        Jestem teraz na Mierzei Wislanej I nie widzę parawaningu, z tym że unikam jak ognia popularnych miejsc do plażowania.
        • str8.up Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:19
          Ja szczerze mówiąc też nie widziałam takiego parawaningu jak na niektórych zdjęciach, ale pewnie gdzieś to zjawisko występuje. Przy czym rozumiem ludzi z parawanami na plażach na Helu, od strony otwartego morza, bo tam faktycznie wieje jak wiadomo gdzie i żadna to przyjemność leżeć na ręczniku jak piachem sypie w oczy. Ale często te parawany są stawiane zupełnie bez sensu na zacisznych plażach.
          • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:39
            Parawaning w wersjii max jest nad Zatoką Gdańską. Szczytem absurdu jest parawaning w Gdyni, gdzie plaża położona jest w takim miejscu, że prędzej się tam człowiek udusi z upału niż schłodzi wiatrem.
      • joana012 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:15
        Rzędy leżaków sprawdzają się nad morzem ciepłym. Bałtyk do takich nie należy
        • str8.up Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:21
          Dlaczego tylko nad ciepłym morzem? Imo sprawdzą się wszędzie, gdzie jest pogoda do opalania, a Polskie wybrzeże powoli staje się takim miejscem.
          • joana012 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:25
            Są dni do opalania bez parawanu gdyż pogoda jest bezwietrzna a są dni do opalania ale wiatr jest na tyle silny i chłodny, że opalanie jest nieprzyjemne.
            Są też dni, gdy wiatr jest na tyle mocny, że leżaki zwiałoby z plaży
            • str8.up Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:37
              Hmm, jade w tym roku na Fuertę, to porównam smile Chociaż tam akurat większość plaż jest niezagospodarowana, ale jakoś sobie radzą z tymi leżakami, tam gdzie one są, a wieje podobno okrutnie.
              • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:40
                O, tam to potrafi zawiać.
              • havena Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:58
                Właśnie pomyślałam o Fuercie. Objechałam cała, żadnego parawanu na plażach nie widziałam. Nie jestem pewna, czy by się utrzymał wink
                • str8.up Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:02
                  Moi znajomi jeżdżą z namiotem plażowym, ale okopywanie go to jest cały rytuał, który podobno trwa minimum pół godziny 🤣
          • heca7 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:37
            Na polskim wybrzeżu mocno wieje. I dlatego ludzie stawiają parawany. Ale one jak wiele rzeczy w naszym kraju tracą swoje pierwotne przeznaczenie na rzecz wygradzania swojej prywatnej przestrzeni. Kiedyś wystarczyło postawić parawan od strony, z której wiało. Składał się zwykle z 4 części, nie więcej. Teraz ludzie mają parawany 10 częściowe i dokładają następne. Nie osłaniają się od wiatru ale oddzielają od innych.
            Co do temperatur to w Polsce nigdy nie będzie jak w Chorwacji. U nas jak jest zbyt ciepło zakwitają sinice. Śmierdzą i wejść do wody się nie da. A wieje jak wiało tylko trochę cieplejszym wiatrem.
            • madame_edith Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:11
              Dokładnie, pewnie nikt by nie mial problemu gdyby ludzie tymi parawanami ogradzali 4 ręczniki, a nie wygradzali działkę, na której by sie można budowac. Chamstwo niepojęte.
              • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 11:27
                W samo sedno.
    • daniela34 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:24
      Cudowny ten artykuł. I tak poprawnie napisany. Od razu widać, że to wykształcona osoba, która do tej pory jeździła do Chałup i tylko w tym roku przez pomyłkę trafiła do Władysławowa. "Wzrok siedzący na podwyższeniu" mnie urzekł.
    • lauren6 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:44
      Taka wyszczekana babka, a zabrakło odwagi by podpisać się imieniem i nazwiskiem pod tym wysrywem.
      • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:51
        Trzeba być niezbyt sprawną umysłowo, żeby myśleć że to list prawdziwej osoby, o prawdziwych przeżyciach.
        • lauren6 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:10
          Walcz ze swoim wewnętrznym chamem, bo powoli zaczynasz prezentować poziom kloaki w okolicach Zośki.

Artykulik jest podpisany: agas. Proponuję najpierw czytać załączony tekst, a potem się wymądrzać i obrażać dyskutantów.
        • homohominilupus Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 11:35
          chicarica napisała:

> Trzeba być niezbyt sprawną umysłowo, żeby myśleć że to list prawdziwej osoby, o
          > prawdziwych przeżyciach.
          >

Nie wiem czy mam brać do siebie jako że artykulik zalinkowalam.
          • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 22:15
            Nie, absolutnie. Artykulik porusza problem. Tym niemniej, prawdopodobnie jest to wysryw produkowany w redakcji przez osobę, która w danym tygodniu najczęściej spóźniała się do pracy albo coś w tym stylu.
      • daniela34 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 09:55
        Przy tym tekście to tamten "list do redakcji" o Energylandii to był naprawdę popis erudycji, klasy i poprawnej polszczyzny.
      • sumire Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 10:43
        Czego chcecie, sezon urlopowy, w redakcjach siedzą studenty na darmowych praktykach.
    • z.szarych.stron Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:10
      4 lata temu byłam właśnie we Władysławowie. Dopiero emama mnie uświadomiła kto tam jeździ smile to już nie pojadę wink
      PS Czy w innych nadmorskich miejscowościach nie ma parawanów na plaży?
      • daniela34 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:14
        Wszędzie, gdzie byłam (Jastrzębia Góra, Łeba, Kołobrzeg, Dźwirzyno, Międzyzdroje, Rewal, Pobierowo) parawany były. Sama z nich korzystałam i bardzo je lubię (jestem zakałą ematki).
      • z.szarych.stron Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:19
        Ale fakt, ten artykuł jest beznadziejny.
      • homohominilupus Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:45
        z.szarych.stron napisała:

> 4 lata temu byłam właśnie we Władysławowie. Dopiero emama mnie uświadomiła kto
        > tam jeździ smile to już nie pojadę wink
        > PS Czy w innych nadmorskich miejscowościach nie ma parawanów na plaży?

Tu nie chodzi o parawany. Zupełnie nie
        Jeśli Władek Ci odpowiada to voila! Mnie nie I podobnych miejsc unikam.
    • koraleznasturcji Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:32
      Pachnie trollingiem. Kobieta zadzwoniła na policję, że na plaży jest taki tłum, że nie widzi dziecka - w to bym jeszcze ewentualnie była w stanie uwierzyć, zdarzają się pieniacze. Ale czemu ta miłośniczka Chałup, psychofanka tamtejszych campingów, koneserka tamtejszych szampanów nie wsiadła z dzieckiem w pociąg i do tych Chałup sobie nie podjechała? Przecież to pięć minut i pięć złotych.
      • little_fish Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:35
        Ale w pociągach też tłok 😁
        • koraleznasturcji Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:49
          To prawda, ale pięć minut by przebiedowała, skoro aż tak jej zależy na chałupskiej bryzie. Zresztą z tekstu wynika, że jak już pokłóciła się ze wszystkimi, obdzwoniła wszystkie służby mundurowe i nasiedziała się ostentacyjnie na swoim składanym krzesełku w końcu się zebrała i odjechała do tego Innego Lepszego Świata Wyższej Kultury, od którego przez cały czas dzielił ją tylko port we Władysławowie.

I żeby nie było - oczywiście, że w okolicach Chałup można wypocząć w ciszy i spokoju, a we Władysławowie nie. Ale mam wrażenie, że wszyscy to wiedzą i ludzie z alergią na tłok i huk po prostu nie jeżdżą do Władysławowa.
          • little_fish Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:57
            Dokładnie.
            Fotografie jak ta w artykule, czyli przedstawiające zatłoczone i zaparawanione plaże we Władysławowie pojawiają się w prasie co roku. Co roku są artykuły o tłoku, braku kultury, parawanach i piwie.
            Więc nie rozumiem zdziwienia, jeśli ktoś się tam wybierze.
      • ichi51e Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 15:12
        bo za darmo było - przecież firma płaciła...
        • little_fish Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 15:21
          To nadal nie zobowiązuje do leżenia na plaży we Władku. Zwłaszcza, że Cetniewo jest w samym centrum, więc plaża najbardziej zagęszczona
    • ichi51e Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 19.08.21, 14:44
      to dobre "Strażnikowi miejskiemu mówię: "Jestem na plaży we Władysławowie, przejechałam 300 km, a parawaniarze zasłaniają mi widok na dziecko, które pływa". Słyszę, że "nie ma na to paragrafu" 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    • molllla Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 07:30
      Czytałam. Pani jest głupia. Nie przewyższa intelektem parawaniarzy, których tak odsądza od czci, tylko do swej głupoty dokłada zadufanie.
      Pani to przykład osoby, która pcha się na targ w Kabulu i ma pretensję, że nie uczestniczy w koncercie symfonicznym w Wersalu. Co więcej, domaga się od towarzystwa natychmiastowego przybrania wersalskich póz i obyczajów. Janusze mają przestać pić piwo i sikać w krzakach, a zacząć ćwiczyć jogę w promieniach wschodzącego słońca. Grażyny mają schudnąć do rozmiaru 36 i przestać gadać z Bożenami (używając niecenzuralnych słów!) i zacząć objaśniać wsłuchanym dziatkom budowę meduzy. Warowne parawany mają zamienić się w dyskretne fotele z bambusa, śmierdzące dorsze w ostrygi, a dynia w karetę...
      Nieodmiennie dziwią mnie ludzie, którzy ciągną w towarzystwo o specyficznych obyczajach i dziwią się, że to oni muszą się podporządkować, a nie to towarzystwo. Głupota w rozkwicie.
      Osobiście mogłabym spędzić kilka dni we Władysławowie i dobrze się bawić, mieć obserwacje obyczajowe i towarzystwo, tylko nie na własny koszt ta zabawa, sama bym sobie za to nie zapłaciła, szkoda pieniędzy. Ale gdyby ktoś zasponsorował mi taką wycieczkę, umiałabym wyciągnąć z niej możliwie sympatyczne treści.
      • triss_merigold6 Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 07:36
        Idealne podsumowanie, pisz więcej, proszę!
      • chococaffe Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 07:58
        Pani raczej nie istniejewink big_grin
      • chicarica Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 09:37
        Problemem dla mnie osobiście nie jest targ w Kabulu, bo jadąc do Władysławowa, wiem mniej więcej czego się spodziewać.
        Problemem jest natomiast to, że coraz więcej miłych, przyjemnych miejsc na poziomie niewładysławowskim, z powodu najazdu suwerena zmieniło się w targ w Kabulu. Przykładem takiego miejsca są np. plaże w Gdańsku, zwłaszcza te miejskie ale położone w dzielnicach oddalonych od centrum.
    • chococaffe Re: Parawaniarze a w tle fatshaming 20.08.21, 07:50
      big_grin

Najbardziej mnie ujął tekst portalu: więcej takich tekstów znajdziesz tu" big_grin

Kto tam pracuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka