Dodaj do ulubionych

Ludzie to mordercy

09.11.06, 13:42
Cięgle tu słychac głosy, że aborcja to morderstwo. Biedne bezbronne dzieci.
Które jeszcze czasami nie czują, nie myślą... Ale ok, przyjmijmy, że to jest
morderstwo.
Ale dlaczego ludzie dają sobie prawo w ingerencje w inne życia, w życie innych
stworzeń i w dodatku, uważają, że tak trzeba, że robią coś dobrego. Mam
namyśli eksterminacje zwierząt- np. usypiania bezdomnych psów i kotów.
Dlaczego? Bo jest ich za dużo, bo się pałętają po dworzu. A czemu się
pałętają, bo jakiś człowiek nawalił. Ale czemu muszą być usypiane, na
wolności, jako bezdomne jakoś do tej pory udało im się przeżyć, dzięki,
jedzeniu w śmietnikach, dzięki pomocy dobrych ludzi, nie wiele potrzeba im do
życia, może tylko miłości, opieki, ale pies, który nigdy tego nie miał nie
odczuwa, tak tego braku.
Nie uważam, żeby życie zwierzęcia było mniejszą wartością niż życie człowieka.
Wiec czemu, wszyscy zawzięcie bronią życia człowieka, a jak ginie zwierze, to
jest ok, bo jeden mniej i dobrze. One bardziej zasługują na współczucie, ufaja
człowiekowi, bo dał mu jeść, ciesza się kiedy do niego przyjdzie, patrzą z
ufnością, nawet nie wiedzą, że za chwile zakończą życie.Bo pan prowadzi go na
zastrzyk, po którym się nie obudzi. Dla mnie to jest jak zdrada.
Czemu uważamy, że mamy prawo usypiać zdrowe zwierzęta, bo ich nikt nie chciał.
Szkoda mi och, bo ich nikt nie broni, bo sa traktowane z obojętnością.
Słyszałam nawet o schronisku, które jest na wsi, gdzie jeżdziłam na wakacje,
gdzie niedość, że sprzedawali, pokarm dla zwierząt, to jeszcze samym psom na
dzieńdobry ucinano łeb i przerabiano na smalec. 7 zł za słoiczek. Najgorsze w
świecie jest to, że zwierzęta w naszym świecie są od nas zależne. Że my możmy
decydować, kiedy któreś stanie się zbędne i nadaje sie tylko do eksterminacji.
Uśpienie jest czasem mniejszym złem. Ale u nas jest to na straszną skalę. W
USA najpierw zwierze wyleczą, odkarmią, a dopiero potem myślą co z nim zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: ant nic nowego nie wymyśliłeś ! IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.06, 14:04
      :)
      • misscraft Re: nic nowego nie wymyśliłeś ! 13.11.06, 21:10
        cóż, jakbym wymyśliła coś nowego, to od razu bym to opublikowała:)
    • Gość: beti22 Re: Ludzie to mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:44
      Ludzie to najgorsze bestie. Tak samo żal mi zwierząt skazanych na rzeź.
      Rozumiem, że są potrzebne do jedzenia (mi nie, ja potrafię żyć bez mięsa i mieć
      świetne wyniki oraz tryskać zdrowiem i szczęściem), ale czemu tak strasznie te
      zwierzęta są zabijane. Psy, koty, krowy, konie wszystkie po kolei człowiek
      zabija, bo dał sobie takie prawo. Jedne idą na jedzenie, inne na futra, jeszcze
      inne dla zabawy, kolejne, bo jest ich za dużo. Człowiek to bestia dlatego mi
      bardziej żal zwierząt niż ludzi, bo uważam, że skoro człowiek obdarzony jest
      rozumem to powinien z niego korzystać aby wszystkim istotom żyło się dobrze, a
      nie egoistycznie tylko jemu. Bez zwierząt nie można żyć, świat byłby smutny, a
      człowiek daje sobie prawo (nie wiadomo dlaczego) do odbierania życia innym
      istotom, którym życia najpierw nie ofiarował, więc odebrać też nie ma prawa. Ja
      jednak wierzę w sprawiedliwość i jak nie na Ziemi to w Niebie odpowiedzą za
      swoje czyny. Człowiek jest sam sobie winien wszelkich swoich krzywd. Człowiek
      stworzył cywilizację i musi ponosić tego konsekwecje. Bardziej lituję się nad
      zwierzętami, bo każde małe dziecko, które się rodzi może zostać kiedyś
      potencjalnym mordercą zwierząt. Drażni mnie ten temat, bo krew mnie zalewa
      kiedy pomyślę o tym jakim człowiek jest egoistą i jakie prawa sobie daje,
      chociaż nie powinien.
      • misscraft Re: Ludzie to mordercy 13.11.06, 21:08
        To nie jesteś jedyna. Jednak coś jest w tym, że człowiek to zaraz która się
        panoszy na ziemi. Zwierzęta się rządzą instynktem przetrwania, a nas co
        usprawiedliwia?
        • crax Re: Ludzie to mordercy 14.11.06, 19:41
          "...człowiek to zaraz która się panoszy na ziemi. [...] nas co usprawiedliwia?"

No jak to co? Nie wiesz????

No to poczytaj sobie:

Rdz 1, 26-28 (31)

A wreszcie rzekł Bóg: "Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!" Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi".

"...i uczynili ją [Ziemię] sobie poddaną..."

Wystarczy?
          • misscraft Re: Ludzie to mordercy 14.11.06, 20:51
            to jakoś do mnie nie przemawia- biblia to książka fantasy, którą napisał jakiś
            wyjątkowy agocentryk, który chciał, żeby ludzie mieli się za jedynych i
            wyjątkowych... ech... przyjmijmy, że to było dawno i nieprawda;]
            • crax Re: Ludzie to mordercy 15.11.06, 11:28
              Wiesz, do mnie też Biblia nie przemawia i też uważam, że to kupa bzdur. Ale powiedz to tym, którzy dzięki tej książce uznaja się za władców świata. Bo bóg dał im takie prawo. Tak przynajmniej twierdzą.
              • misscraft Re: Ludzie to mordercy 16.11.06, 17:35
                tak, szkoda, że nie wrócą do fragmentu, który mówi, że człowiek jest tylko
                marnym pyłem w porównaniu do Boga i że pycha to grzech.
    • Gość: V. Re: Ludzie to mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:02
      Reinkarnacja! Poczekaj jeszcze kilkaset wcieleń. Niech tylko ludzie się
      zezwierzęcą a zwierzęta nauczą okrucieństwa, a role się odwrócą. Życie jest
      sprawiedliwe, wbrew pozorom. ;)
      • misscraft Re: Ludzie to mordercy 13.11.06, 21:12
        też w to próbuje wierzyć. Kiedyś chciałam być weterynarzem, ale chyba za bardzo
        by mnie bolało, jakby ludzie przynosili do śupienia zdrowe szczeniaczki i
        podejrzewam, że mogłoby się to skończyć syndromem Violetty Villas:)
        • beti222 Re: Ludzie to mordercy 13.11.06, 21:43
          Mam dokładnie tak samo. Wierzę w sprawiedliwość i wiem, że każdy odpowie za to
          co zrobił. Ludzie kierują się posiadaniem pozornej władzy, tak pozornej, bo
          posiadanie przez nas rozumu to tylko przywilej, a nie możliwość decydowania o
          życiu albo śmierci, którego nie daliśmy. Jedne zwierzęta lubimy inne zabijamy,
          domagamy się praw ludzi, a co z prawem zwierząt, które również uczestniczą w
          życiu na Ziemi ?? Czy mamy rozum tylko dla siebie ?? Czy naukowcy, którzy
          kiedyś odkryją skuteczny lek na raka mają zostawić ten przywilej tylko dla
          siebie ?? Tak samo jest z rozumem, skoro mają go ludzie, to niech wykorzystają
          go dla dobra wszystkich istot, a nie tylko dla siebie. Ja tak robię, sama
          świata nie zmienię, ale przygarnęłam do domu pieska, którego znalazłam na ulicy
          (jest u nas już ponad 4 lata), nie jem mięsa i staram się przekonywać do takiej
          postawy bliskich (mają podobne podejście). Pozdrawiam.
          • Gość: jaija Re: Ludzie to mordercy IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.11.06, 00:26
            Mnie też bardzo obchodzi los zwierząt, szczególnie tych, które są zdane na
            łaskę człowieka, a jest ich za dużo, by wszyscy mogli je przygarnąć. Co prawda,
            jem mięso, bo nie potrafię nie jeść, poza tym ze względów zdrowotnych, ale
            bezpańskie zwierzaki zawsze leżą mi na sumieniu. Najbardziej żal mi tych
            wszystkich kotów, bo rozmnażają się wyjątkowo łatwo, ludzie mniej je lubią od
            psów i bywają dla nich szczególnie okrutni, a sterylizacja jest droga, choć
            niektóre gminy finansują zabiegi. Ale najbardziej wkurza mnie, kiedy człowiek
            weźmie małe zwierzę, a jak mu się znudzi - bez skrupułów wyrzuca. To jest hańba.
            • misscraft Re: Ludzie to mordercy 14.11.06, 19:15
              Moi rodzice opowiadali,że ich znajomi znaleźli psa- kundelka, ale sporego
              przywiązanego- DRUTEM do drzewa, miał prawie poderżnięte gadło, niestety nie
              udało się go uratować...;( nie wiem co za potwór jest zdolny do czegoś takiego.
              Jeśli już ludzie nie są zdolni do jakiegoś gestu dobroci- pomocy zwierzęta, to
              niech chociaż nie przykładają reki do okrucieństwa. Oglądam Anilmal Planet-
              sprawy psów wykorzystywanych jako "ofiary" do walk psów, czy sprawa psa,który
              zdechł po właściciel zostawił go zamkniętego w samochodzie w upalny dzień, a
              potem nawet nie wrócił po samochód,dopóki ktoś psa nie uprzątnął. Pełno jest
              spraw w programie Policja dla Zwierząt przy których poprostu płacze, jestem
              masochistką chyba, ale tam przynajmniej starają się łapac i karać tych ludzi...
              a u nas, kto by się przejmował. Przecież to "tylko" zwierze...
    • mr_woland Re: Ludzie to mordercy 14.11.06, 19:31
      zgadzam sie z Toba w 100% ale za malo ludzi mysli tak jak my, mniejszosc naprawia zlo tego swiata a wiekszosc je niszczy, i to jest najsmutniejsze :(
      • Gość: Jola ;-) Re: Ludzie to mordercy IP: 195.117.182.* 15.11.06, 10:11
        NIE aborcji!
        NIE eutanazji!
        NIE karze śmierci!
        i oczywiście NIE zabijaniu (okrucieństwu) zdrowych zwierząt!

Dla mnieto żadna różnica, czy chodzi o człowieka, czy o zwierzę- skoro się
        urodził,to znaczy, że ma żyć i ja nie mam prawa podejmować decyzji o długości
        tego życia!

Pozdrawiam!

PS W ramach wyjaśnienia- aborcja jest dokonywana teoretycznie do 3 misiąca
        życia płodowego, a już w 3 tygodniu wykształca się układ krwionośny serce, więc
        chyba powoli staje się ta istotka człowiekiem a do 3 miesiąca już czuje ból i
        potrafi się poruszać w wodach płodowych...
        • nancyboy Re: Ludzie to mordercy 15.11.06, 10:22
          Ja bym jednak chciał mieć prawo do podjęcia decyzji o skróceniu własnego życia.
          • misscraft Re: Ludzie to mordercy 15.11.06, 11:17
            w sumie mamy takie prawo- przecież jeśli próba okaże się skuteczna to żadnych
            konsekwencji prawnych nie będzie.
            • karbat Re: Ludzie to mordercy 15.11.06, 11:49
              crax napisał:

> No to poczytaj sobie:
              > Rdz 1, 26-28 (31)
              > A wreszcie rzekł Bóg: "Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech
              panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i
              na d wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!" Stworzył więc Bóg człowieka
              na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. Po
              czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się,
              abyście
              zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami mors
              > kimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po
              ziem
              > i"."...i uczynili ją [Ziemię] sobie poddaną..."
              > Wystarczy?

;)
              tragiczne slowa z wielu powodow
              tragiczne sa skutki tych slow
              no i brak sensu i logiki uderzajacy

ten text pojac to chyba trzeba dluuuggggoooo studiowac teologie katolicka aby
              poznac jego pozytywny wydzwiek i sens

ale wiem co ksaidz powie ,tych slow nie trzeba brac doslownie to taka
              alegoria ,opis zrozumily dla czlowieka
              tyko czemu trzeba pisac glupie texty aby ludzie je szybciej ,pojeli rozumieli
              tez nie rozumiem

Bog powiedzial tak jak Abraham myslal ,...to rozumiem ;)

• karbat Re: Ludzie to mordercy 15.11.06, 11:52
                mialo byc
                Bog powiedzial tylko to ,co i jak Abraham myslal ,..to rozumiem !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka