pyorunochron 27.11.06, 23:00 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne, żałosne.' - tak twierdzi Greenaway: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53668,3751293.html Czy zgadzacie sie z tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomas_torquemada Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 27.11.06, 23:02 Zgadzam sie z tym ze mowienie w ten sposob jest objawem niedojrzalosci :/ Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 27.11.06, 23:03 tomas_torquemada napisał: > Zgadzam sie z tym ze mowienie w ten sposob jest objawem niedojrzalosci :/ A jesli on ma racje? Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 27.11.06, 23:06 pyorunochron napisał: > A jesli on ma racje? A jesli Bog istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 27.11.06, 23:21 tomas_torquemada napisał: > pyorunochron napisał: > > > A jesli on ma racje? > > A jesli Bog istnieje? Zalozmy, ze Bog istnieje. To kto ma wtedy przechlapane? Katolicy, protestanci, czy wyznawcy islamu? Wszyscy oni uwazaja, ze maja racje, a pozostali pojda do piekla... Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 05.12.06, 21:21 Ty jestes jednym z tych, co nie widza zydow wsrod innych religii tylko nad nimi? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.12.06, 21:47 Przeciez on nic o zydach nie powiedzial... Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 06.12.06, 02:08 No wlasnie.. a mialo byc "wszystkie religie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Tylko to.. 27.11.06, 23:06 tomas_torquemada napisał: > mu pasowalo do ideologii.. Skad wiesz, ze to nie jest wlasciwa ideologia? Wlasciwasza jest rzymski katolicyzm? A moze jednak islam? Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Zdecydowanie tak! 27.11.06, 23:05 Czy jest cos ciekawszego w tym wywiadzie niz to tak prosto a jednoczesnie tak odwaznie sformulowane twierdzenie? A jesli on ma racje? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Oczywiście. 27.11.06, 23:07 > Czy jest cos ciekawszego w tym wywiadzie niz to tak prosto a jednoczesnie tak > odwaznie sformulowane twierdzenie? To zdanie jest najmniej interesujące Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Oczywiście. 27.11.06, 23:20 woda.woda napisała: > > Czy jest cos ciekawszego w tym wywiadzie niz to tak prosto a jednoczesnie > tak > > odwaznie sformulowane twierdzenie? > > To zdanie jest najmniej interesujące A co jest niby ciekawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Dla Ciebie pewnie nic 27.11.06, 23:29 No nie, mowi on sporo ciekawych rzeczy w tym wywiadzie, ale ta uwaga o religiach wydala mi sie najciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dla Ciebie pewnie nic 27.11.06, 23:31 Widocznie jesteś na etapie,gdy młodzi ludzie borykają się z takimi sprawami. Dośc normalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Dla Ciebie pewnie nic 27.11.06, 23:35 woda.woda napisała: > Widocznie jesteś na etapie,gdy młodzi ludzie borykają się z takimi sprawami. > Dośc normalne :) Myslisz, ze to sprawa wieku? Niegdy nie jest za pozno, zeby przejrzec... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dla Ciebie pewnie nic 27.11.06, 23:36 Myślę, że to sprawa wieku :) Myślący młodzi ludzie powinni miec takie problemy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Dla Ciebie pewnie nic 27.11.06, 23:57 woda.woda napisała: > Myślę, że to sprawa wieku :) > Myślący młodzi ludzie powinni miec takie problemy :)) Mlodym jest sie do kiedy? 20, 30, 40 czy 50 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dla Ciebie pewnie nic 28.11.06, 00:09 To chybanie jest do końca kwestia kalendarza, tylko ciekawości. Jest się tak długo młodym, dopóki jest sie ciekawym. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Dla Ciebie pewnie nic 30.11.06, 17:53 woda.woda napisała: > To chybanie jest do końca kwestia kalendarza, tylko ciekawości. Jest się tak > długo młodym, dopóki jest sie ciekawym. Obiektywnie wcale nie jestem taki mlody. Subiektywnie mlody ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Oczywiście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 23:23 A mnie bardziej zainteresowało to co napisał o Polakach bo szczerą prawdę napisał. Tak nas widzą. Trudno sie identyfikowac z takim narodem. Co do religi to nie ma racji bo religia spełnia bardzo wazną rolę kulturową, nie ma i nie było społeczeństw bez religii. Człowiek wcale nie ejst wolny gdy nie ma granic i wydaje mu sie że wszystko mu wolno. Gdy nie ma granic to jest chaos, zagubienie. Mi żal ludzi, którzy w nic nie wierzą. Ja jestem agnostykiem i dopuszczam istnienie siły wyższej chociaż pojmujemy ją w ludzki i ograniczony sposób i dzielimy na poszczególne religie, które sa do siebie bardzo podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Oczywiście. 27.11.06, 23:25 > A mnie bardziej zainteresowało to co napisał o Polakach O Polakach, o Holendrach, o domu rodzinnym,orobieniu filmów. > Mi żal ludzi, którzy w nic nie wierzą Mnie nie. Mnie żal głuptasów :) Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Sa! 27.11.06, 23:33 Gość portalu: Majka napisał(a): > A mnie bardziej zainteresowało to co napisał o Polakach bo szczerą prawdę > napisał. Tak nas widzą. Trudno sie identyfikowac z takim narodem. A podobno Polacy to narod goscinny, wesoly, lubiacy sie bawic, sympatyczny... Tak myslimy sami o sobie. > Co do religi to nie ma racji bo religia spełnia bardzo wazną rolę kulturową, ni > e > ma i nie było społeczeństw bez religii. Sa takie spoleczenstwa! - i to te najbardziej rozwiniete. Wlasciwie wszystkie spoleczenstwa zachodnie sa takie, lacznie z 'katolicka' Francja. > Człowiek wcale nie ejst wolny gdy nie m > a > granic i wydaje mu sie że wszystko mu wolno. Gdy nie ma granic to jest chaos, > zagubienie. Tak, ale wyznaczanie tych granic za pomoca religii to blad! Od tego jest prawo a nie religia. > Mi żal ludzi, którzy w nic nie wierzą. Ja jestem agnostykiem i > dopuszczam istnienie siły wyższej chociaż pojmujemy ją w ludzki i ograniczony > sposób i dzielimy na poszczególne religie, które sa do siebie bardzo podobne. Mi tam nie zal Greenawaya. Wydaje sie szczery i sympatyczny, w przeciwienstwie do 99% ksiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Sa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 01:48 Nieprawda :) Materializm jest dosyc smutną perspektywą, prawa nie reguluja etyki, norm społecznych i ludzkich uczuć! Mi sie wydaje że ktoś kto wierzy tylko w to co widzi coś traci, traci wiarę w tajemnicę świata, popada w antropocentryzm - a to bardzo niebezpieczne i właśnie widać negatywne skutki takiej tendencji świata zachodniego. Wszystkie społeczności zachodnie mają korzenie chrześcijańskie :)) Ba, cała Europa ma takie korzenie! Bez tego by nas nie było. Chrześcijaństwo przyniosło cywilizację, to jest historia tworzenia sie państw i kultury europejskiej. Prawa ustanawiaja ludzie a jakie sa te prawa wynika z naszej kultury a nasza kultura jest oparta na tradycjach chrześcijańskich. To sie wszystko ze sobą ściśle wiąże. Nie zgadzam się z Greenawayem. Chociaz nie jestem specjalnie wierząca :) Ale doceniam wartość wiary generalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Sa! 28.11.06, 11:28 Hej Majka, zdecyduj sie w koncu kim jestes: agnostykiem, niespecjalnie wierzacym, czy niepraktykujacym, jak to piszesz na innym watku... Wyczuwam ze jestes dobrym i wartosciowym czlowiekiem, moze troche zagubionym. Zycze ci odnalezienia prawdy, a prawda jest tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Sa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 11:41 Jestem agnostykiem wychowanym w rodzinie wierzącej i praktykującej :) Agnostyk nie neguje istnienia Boga ani nie zwalcza wiary. Nie jestem zagubiona :)) Mam bardzo uporządkowany własny świat. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Sa! 28.11.06, 11:56 A praktyka polegala na coniedzielnym chodzeniu do Kosciola, czy na praktykowaniu wiary w zyciu codziennym, wspolnej modlitwie, rozmowie o Bogu, itp.? Pytam bo powszechnym bledem jest rozumienie "praktykowania wiary" jako chodzenia do Kosciola, a nie praktykowania jej codziennie. Wiem, kim jest agnostyk. To ktos kto rozumowo stara sie zglebic wiare. A to nie jest mozliwe. Wiara to :wiara: jak sama nazwa wskazuje, a nie poznanie. Gnostycyzm wypalil sie we wczesnym sredniowieczu. Wspolczesny gnostycyzm nie ma nic z nim wspolnego moze tylko nazwe. Tak naprawde jest to zwykle odejscie od wiary i ateizm. Prawdopodobnie zyjesz w grzechu i w ten sposob to usprawiedliwiasz. Masz czas an nawrocenie. Tylko ile? 50 lat, 20, miesiac, moze godzine? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Sa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 13:00 No moim zdaniem i na chodzeniu do kościoła i na przestrzeganiu przykazań i nauk kościoła na codzień, na modlitwach i rozmowach. Ja jestem niepraktykująca bo nic z tych rzeczy nie robię i nie mozna mi tez zarzucić że wybieram sobie z wiary to co mi wygodne jak robi wielu tzw. praktykującyh katolików. To jest żadna wiara :) Jeśli rozmawiam o Bogu to raczej w kontekście filozofii a nie wiary jako takiej. Nieeee agnostyk to ktoś kto uważa że świat jest niepoznawalny do końca, nie neguje istnienia Boga ani nie potwierdza bo ani na jedno ani na drugie nie ma żadnych niezbitych dowodów. Haha, nie żyję w grzechu, nie uznaję pojęcia grzechu bo nie praktykuję :)) Nie próbuj mnie nawracać bo to ani to forum ani dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Sa! 28.11.06, 13:09 > Haha, nie żyję w grzechu, nie uznaję pojęcia grzechu bo nie praktykuję :)) To ze tak piszesz, jest juz grzechem pychy. Kazdy grzeszy, takze swieci (!) To ze nie uznajesz pojecia grzechu, nei znaczy ze go nie popelniasz. Nie > próbuj mnie nawracać bo to ani to forum ani dobry pomysł. Nie bede cie nawracac, bo przez internet sie nie da (cala szczescie) Jestes bardzo inteligentna osoba, co jest rzadkie na forum. Zycze ci Bozej opieki. czesc Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron To nie sa korzenie. 29.11.06, 21:42 Gość portalu: Majka napisał(a): > Nieprawda :) Materializm jest dosyc smutną perspektywą, prawa nie reguluja > etyki, norm społecznych i ludzkich uczuć! Prawo reguluje etyke i normy spoleczne, religii tu nic do tego. Po to jest oddzielenie religii od panstwa, zeby ta sie nie mieszala do tego. Obywatelem panstwa jest kazdy a wyznawca religii nie kazdy. Ludzkich uczuc nie ma prawa regulowac nic, a tym bardziej chore ideologie religijne. > Mi sie wydaje że ktoś kto wierzy tylk > o > w to co widzi coś traci, traci wiarę w tajemnicę świata, popada w > antropocentryzm - a to bardzo niebezpieczne i właśnie widać negatywne skutki > takiej tendencji świata zachodniego. Wierzy w cos, czego nie ma... Bzdura. > Wszystkie społeczności zachodnie mają > korzenie chrześcijańskie :)) Ba, cała Europa ma takie korzenie! Bzdura. Chrzescijanstwo to nalecialosc, kurz na Europie. Korzenie to antyczna Grecja i Rzym, a nie prymitywne chrzescijanstwo, z ktorego Europa w koncu jakos sie otrzasa. > Bez tego by nas > nie było. Tak? A Chinczykow, jest 10 razy wiecej bez chrzescijanstwa. > Chrześcijaństwo przyniosło cywilizację, to jest historia tworzenia si > e > państw i kultury europejskiej. Chrzescijanstwo zawsze hamowalo rozwoj cywilizacji i do tej pory to robi. > Prawa ustanawiaja ludzie a jakie sa te prawa > wynika z naszej kultury a nasza kultura jest oparta na tradycjach > chrześcijańskich. Nie ma czegos takiego jak tradycje chrzescijanskie. Jest tylko religijna ideologia. > To sie wszystko ze sobą ściśle wiąże. > Nie zgadzam się z Greenawayem. Chociaz nie jestem specjalnie wierząca :) Ale > doceniam wartość wiary generalnie. Wartosc wiary jest wartoscia negatywna. Zreszta o jaka wiare ci chodzi? W Jezusa czy Mahometa? Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Wielki prorok z tego Greenawaya 27.11.06, 23:46 pyorunochron napisał: > 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne, żałosne.' - tak twierdzi Greenaway: > Czy zgadzacie sie z tym? Ktoś napisał o nmim poemat 3 tysiące lat temu: Psalm 14,1 Przewodnikowi chóru. Dawidowy. Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga! Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił. 14,2 Pan spogląda z niebios na ludzi, aby zobaczyć, czy jest kto rozumny, który szuka Boga. 14,3 Wszyscy odstąpili, wespół się splugawili. Nie ma, kto by dobrze czynił, nie ma ani jednego. 14,4 Czyż są nierozumni wszyscy czyniący nieprawość? Pożerają lud mój tak, jak się je chleb, Ale Pana nie wzywają. 14,5 Tam ogarnie ich strach, Gdyż Bóg jest z rodem sprawiedliwym. 14,6 Doznacie zawodu w zamyśle przeciw ubogiemu, Gdyż Pan jest jego schronieniem. 14,7 Oby przyszło z Syjonu zbawienie Izraela! Kiedy Pan odwróci niewolę ludu swego, Uraduje się Jakub, rozweseli się Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wielki prorok z tego Greenawaya 27.11.06, 23:53 husyta napisał: > pyorunochron napisał: > > > 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne, żałosne.' - tak twierdzi Greenaw > ay: > > Czy zgadzacie sie z tym? > > Ktoś napisał o nmim poemat 3 tysiące lat temu: Chyba nie tylko o nim... Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Wielki prorok z tego Greenawaya 27.11.06, 23:54 husyta napisał: > Ktoś napisał o nmim poemat 3 tysiące lat temu: > Psalm > 14,1 Przewodnikowi chóru. Dawidowy. Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga! Są > znieprawieni, popełniają ohydne czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił. ... Slodkie! :-) Jednak wielki prorok skoro juz 3 tys. lat temu o nim pisano... Chyba nawet o Jezusie nie pisano 3 tys. lat wczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Z zasady nie zniżam się do komentowania 27.11.06, 23:52 Greenawaya. Jest to przerośnięty gó..arz, który wyobraża sobie, że ma Bóg wie jaką misję "obudzenia mieszczaństwa" swoimi chorymi filmami. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Filmow jego tez nie lubie 27.11.06, 23:56 kochanica-francuza napisała: > Greenawaya. Jest to przerośnięty gó..arz, który wyobraża sobie, że ma Bóg wie > jaką misję "obudzenia mieszczaństwa" swoimi chorymi filmami. Uwazam, ze sa pretensjonalne i prezentuja wyuzdana estetyke, ktora mi nie za bardzo odpowiada. Ale cenie jego poglady na religie, sa ciekawe, stanowcze i jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Filmow jego tez nie lubie 27.11.06, 23:58 > > Uwazam, ze sa pretensjonalne i prezentuja wyuzdana estetyke, ktora mi nie za > bardzo odpowiada. Ale cenie jego poglady na religie, sa ciekawe, stanowcze i ja > sne. Stanowcze i jasne - to na pewno... Ale żeby zaraz ciekawe... Jak ci drech mówi "Pie..się!" to jest to i stanowcze, i jasne, ale chyba nie ciekawe? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Filmow jego tez nie lubie 28.11.06, 00:00 Upieram się, że mentalność przerośniętego gó..arza typu "a ja wiem lepiej i wam dam kopa w wasze wartości, aha!" wyraża się zarówno w filmach, jak i poglądach Greenawaya. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Filmow jego tez nie lubie 28.11.06, 00:01 kochanica-francuza napisała: > Stanowcze i jasne - to na pewno... Ale żeby zaraz ciekawe... Jak ci drech mówi > "Pie..się!" to jest to i stanowcze, i jasne, ale chyba nie ciekawe? Pie... sie jest przede wszystkim niekulturalne. A Greenaway jest kulturalny. Uwazam, ze bardziej niekulturalny jest np. Glemp. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Filmow jego tez nie lubie 28.11.06, 00:08 > Pie... sie jest przede wszystkim niekulturalne. A Greenaway jest kulturalny. Ale to nie znaczy, że ciekawy. > Uwazam, ze bardziej niekulturalny jest np. Glemp. Jak kiedy. Pytanie też kto z nich jest bardziej szkodliwy społecznie - Greenaway jako rezyser czy Glemp jako hierarcha Kościoła. Moim zdaniem obaj, ale Greenaway 100 razy bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Filmow jego tez nie lubie 28.11.06, 00:20 kochanica-francuza napisała: > Jak kiedy. Pytanie też kto z nich jest bardziej szkodliwy społecznie - Greenawa > y > jako rezyser czy Glemp jako hierarcha Kościoła. Moim zdaniem obaj, ale Greenawa > y > 100 razy bardziej. E tam. Greenaway robi dobra robote - upowszechnia ateizm, ktory jest porzadna ideologia. A Glemp upowszechnia katolicyzm, ktory uwazam jest gorsza ideologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) jak najbardziej się zgadzam - to uzasadnienie IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.06, 00:08 do bycia porządnym, bo bóg pokarze jak będziesz zły (a bez strachu już widać porządnym delikwent nie potrafi być) - etap przejściowy w ewolucji człowieka, niektorzy utkneli na dobre na tym etapie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: jak najbardziej się zgadzam - to uzasadnienie 28.11.06, 00:09 no, no, co za głębia przemyśleń, uważaj, żebyś się nie utopił. buahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex. Skarżypyta. IP: *.toya.net.pl 28.11.06, 00:36 Jeśli nie jest prawdą co pisze pyorunochron, to nie jego wina, bo on tylko informuje o tym co niektórzy ludzie mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 28.11.06, 03:47 kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3751293.html Uwaza sie za "wolnego" i dlatego porzucil zone i dwojke dzieci. Bedac "czystym" moze ujadac na katolikow ktorym cos takiego sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 28.11.06, 03:52 Konkretny cytat: "Dla pewnej Holenderki porzuciłem pierwszą żonę i dwójkę dzieci." Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:23 inny cytat: "Czy liberalny klimat Holandii jest dobry dla artysty? Dziś żyję w najbardziej tolerancyjnej i ucywilizowanej stolicy w Europie. To chyba najbardziej wyrafinowane miejsce na Ziemi. Od lat tolerancyjne wobec mniejszości seksualnych, narkotyków, aborcji i eutanazji. Oni torują nowe drogi dla Europy, mają wielką świadomość bycia Europejczykami." Nowe drogi dokad? Chyba na cmentarz. Nawiasem mowiac, klimat sie ociepla, poziom oceanow stale podnosi. Zagadka: jaki kraj jest w Europie polozony w depresji i jako pierwszy zostanie zalany woda? Dzisiejsze czytanie: (Ap 14,14-20) Ja, Jan, ujrzałem: oto biały obłok, a Siedzący na obłoku, podobny do Syna Człowieczego, miał złoty wieniec na głowie, a w ręku ostry sierp. I wyszedł inny anioł ze świątyni, wołając głosem donośnym do Siedzącego na obłoku: Zapuść Twój sierp i żniwa dokonaj, bo przyszła już pora dokonać żniwa, bo dojrzało żniwo na ziemi! A Siedzący na obłoku rzucił swój sierp na ziemię i ziemia została zżęta. I wyszedł inny anioł ze świątyni, która jest w niebie, i on miał ostry sierp. I wyszedł inny anioł od ołtarza, mający władzę nad ogniem, i donośnie zawołał do mającego ostry sierp: Zapuść twój ostry sierp i poobcinaj grona winorośli ziemi, bo jagody jej dojrzały! I rzucił anioł swój sierp na ziemię, i obrał z gron winorośl ziemi, i wrzucił je do tłoczni Bożego gniewu - ogromnej. I wydeptano tłocznię poza miastem, a z tłoczni krew wytrysnęła aż po wędzidła koni, na tysiąc i sześćset stadiów. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:35 Albo jeszcze taki cytat: "Mogę zaryzykować stwierdzenie, że jestem szczęśliwym człowiekiem. To dla mnie bardzo istotne, żeby nie być sytym, bo uważam, że wtedy traci się ciekawość świata, pragnienie podejmowania wyzwań. Pracuję więcej niż kiedykolwiek. Mój kalendarz jest wypełniony do końca 2012 roku. Mogę nie dożyć do tego czasu" I komentarz: Łk 12,16-21 "Pola jednego zamożnego człowieka bardzo obrodziły. 17 Myśląc o tym, tak sobie mówił: "Co z tym powinienem zrobić, bo nie mam gdzie złożyć swoich plonów?" 18 I rzekł: "Tak zrobię: zburzę moje spichlerze i zbuduję większe. Tam zbiorę całe zboże i moje dobra. 19 I wtedy powiem swojej duszy: Duszo, masz wiele dóbr odłożonych na wiele lat. Odpoczywaj, zjedz, wypij i ciesz się!" 20 A Bóg mu powiedział: "O bezmyślny, dzisiejszej nocy zażądają twojej duszy od ciebie! I czyje będzie, coś przygotował?" 21 Tak z tym, kto skarby sobie gromadzi, a nie staje się bogaty wobec Boga". Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:38 To nie jest forum literackie. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:43 Coz, nic na to nie poradze ze "Na poczatku bylo Slowo" Aaa, rozumiem, ty myslisz ze to moja tworczosc wlasna? Dzieki za niezasluzony komplement Wiesz, to sa cytaty z tzw. Pisma Swietego, to taka ksiazka. Taki "Kod Leonarda Da Vinci" tylko prawdziwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:44 > to taka ksiazka Dokładnie o to mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:49 > > to taka ksiazka > Dokładnie o to mi chodzi. Dla Ciebie ksiazka, dla innych Prawda Objawiona. Znasz inna prawde? Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 12:06 > Znasz inna prawde? Nikt nie zna prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 12:17 Ja znam. I wielu, wielu innych. Nie mamy tylko jako chrzescijanie, monopolu na prawde w zyciu doczesnym. I nie staramy sie miec. I to trzeba odroznic. Chrystus jest Prawda i Zyciem. Po to przyszedl do nas. A ty mowisz jak Pilat ?>Na to narodziłem się i na to przyszedłem na świat, aby prawdzie dać świadectwo<? Piłat odparł ?>Cóż to jest prawda?< Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 12:31 Masz rację, ja bym tak samo odpowiedział jak Piłat. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Doskonala uwaga! :-) :-) :-) 28.11.06, 23:56 nancyboy napisał: > To nie jest forum literackie. Doskonala uwaga! :-) :-) :-) Prayboy jest nudny jak flaki z olejem z ta swoja grafomania. A propos - czy grafomania to nie jest grzech? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzybelle Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:42 Kiedy wpływowi ludzie w różnych osadach, grupach i innych skupiskach wymyślili Boga narzucili pewne zasady, dzięki którym życie stało się uporządkowane. Przynajmniej teoretycznie. Nikła wiedza o świecie wśród prostego ludu powodowała, że łatwiej było nim sterować strasząc bądź mamiąc Bogiem. System działał (i działa!) dopóki świadomość społeczna była niska. W miarę rozwoju kultur i błyskawicznego przepływu informacji ludzie zaczęli porównywać wyznania. Zaświtało im, że dogmaty sobie przeczą, nikt nie dowiódł istnienia Boga, każdy inaczej go sobie wyobraża, a więc "coś tu nie gra". W dodatku nie ma mowy o sprawiedliwości - Afryka umiera z głodu, Ameryka pławi się w luksusie. Dlatego ateizm, w łagodnej postaci agnostycyzm, stał się modnym symbolem wykształcenia i wysokiej świadomości społecznej. Nie bądźmy jednak automatami; doświadczamy przecież miłości. Już samo to jest cudem udowodnionym empirycznie. Wszystko właściwie robimy dla miłości: naszym działaniem najpierw steruje pragnienie seksu, wspólnoty z partnerem, potem pragnienie posiadania dzieci, potem dobro dzieci. I tak cały czas. Czyli po prostu kochamy. To religia uniwersalna i chcąc nie chcąc Greenaway też ją wyznaje. Tylko jak? Porzucenie żony i dzieci dla "pewnej Holenderki" to zwyczajne lenistwo i oportunizm; porzucenie starej miłości dla nowej. Tylko, że człowiek to nie płaszcz, który się znudził, można go wyrzucić i kupić nowy. Niestety, niektórzy patrzą na na ludzi jak na płaszcze. I nie ma znaczenia, czy są wielkimi reżyserami, czy kasjerami w Tesco - egoizm ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:46 > Wszystko właściwie robimy dla miłości A miłość to wrażenie które wytwarza mózg, kiedy zaspokajamy instynkty (np. instynkt macierzyński). Odpowiedz Link Zgłoś
jazzybelle Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:57 nancyboy napisał: > A miłość to wrażenie które wytwarza mózg, kiedy zaspokajamy instynkty (np. > instynkt macierzyński). Wcale mi to nie przeszkadza:) Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:47 > Kiedy wpływowi ludzie w różnych osadach, grupach i innych skupiskach wymyślili > Boga To nie ludzie wymyslili Boga, tylko On ich. > Nikła wiedza o świecie wśród prostego ludu > powodowała, że łatwiej było nim sterować strasząc bądź mamiąc Bogiem. Tylko jakos tak sie dziwnie sklada ze najkrwawsze systemy ktore mamily i straszyly ludzi to: - stalinizm i inne systemy totalitarne ktore Boga wlasnie zwalczaly > W dodatku nie ma mowy o > sprawiedliwości - Afryka umiera z głodu, Ameryka pławi się w luksusie. A to akurat wina ludzi a nie Boga, zaprzeczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzybelle Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 11:55 prayboy napisał: > To nie ludzie wymyslili Boga, tylko On ich. Na to właśnie jak dotąd nie mamy dowodów:) > > Nikła wiedza o świecie wśród prostego ludu > > powodowała, że łatwiej było nim sterować strasząc bądź mamiąc Bogiem. > > Tylko jakos tak sie dziwnie sklada ze najkrwawsze systemy ktore mamily i strasz > yly ludzi to: > - stalinizm i inne systemy totalitarne ktore Boga wlasnie zwalczaly Systemy, o których piszesz były okrutne nie dlatego, że zwalczały Boga, lecz dlatego, że karą za nieposłuszeństwo była śmierć, czyli odpowiednik "wiecznego potępienia". > > W dodatku nie ma mowy o > sprawiedliwości - Afryka umiera z głodu, Am > eryka pławi się w luksusie. > > A to akurat wina ludzi a nie Boga, zaprzeczysz? To wina klimatu i wielu innych czynników, w tym także religijnych (tych niechlubnych). > > Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 12:03 > > To nie ludzie wymyslili Boga, tylko On ich. > Na to właśnie jak dotąd nie mamy dowodów:) A nie musimy wcale miec! Wiara, to "wiara", wierzymy ze cos jest, a nie poznajemy to w sposob dowodowy. > Systemy, o których piszesz były okrutne nie dlatego, że zwalczały Boga, lecz > dlatego, że karą za nieposłuszeństwo była śmierć, czyli odpowiednik "wiecznego > potępienia". Smierc to smierc, a wieczne potepienie to co innego. Czlowiek sam sie na nie skazuje odrzucajac Boga. Gdy odrzuca Boga, a czyni to z wlasnej woli, Bog nie moze go zmusic do zbawienia, szanuje jego wolna wole. I to jest wlasnie to co czyni religie katolicka najbardziej "ludzka" Nigdzie indziej wolnosc czlowieka nie jest bardziej uszanowana. > To wina klimatu i wielu innych czynników, w tym także religijnych (tych > niechlubnych). A tu sie zgodze. Afryka jest w 90% muzulmanska. Zapomniales dodac jeszcze wieksza nedzem Indie itp. 90% wyznania niechrzescijanskie. WIec jesli jest wina religii to nie katolickiej w tym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
jazzybelle Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 12:16 prayboy napisał: > A nie musimy wcale miec! Wiara, to "wiara", wierzymy ze cos jest, a nie poznaje > my to w sposob > dowodowy. Jasne, bo miło jest wierzyć. Błogo, słodko i bezpiecznie jest wierzyć. Mnie na przykład, jako małej dziewczynce, było bardzo przykro, kiedy zrozumiałam, że cała ta szopka ze św. Mikołajem to perfidne oszustwo. > Smierc to smierc, a wieczne potepienie to co innego. Czlowiek sam sie na nie sk > azuje odrzucajac Boga. > Gdy odrzuca Boga, a czyni to z wlasnej woli, Bog nie moze go zmusic do zbawieni > a, szanuje jego wolna > wole. I to jest wlasnie to co czyni religie katolicka najbardziej "ludzka" Nigd > zie indziej wolnosc > czlowieka nie jest bardziej uszanowana. Ok, szanuję Twoją wiarę, bo myślę, że dzięki niej jesteś lepszym człowiekiem. > > To wina klimatu i wielu innych czynników, w tym także religijnych (tych > > niechlubnych). > Zapomniales ZapomniałAm. Jeśli chodzi o Afrykę, to tylko niektóre kraje są muzułmańskie. Nie jestem pewna, ale jest też wiele krajów katolickich. To zresztą nie jest takie ważne, a argument chybiony, bo to kraje arabskie mają ropę, więc opływają w pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 12:27 > Jasne, bo miło jest wierzyć. Błogo, słodko i bezpiecznie jest wierzyć. Ja wiem czy milo... Czlowiek wierzacy nie ma milego zycia z punktu widzenia ludzkiego. Te wszystkie ograniczenia, przykazania. Z ludzkiego punktu widzenia wcale nie sa mile i latwe. Milo to jest w hinduizmie. Orgie i seks grupowy aby zjednoczyc sie z Bostwem. To jest mile z ludzkiego punkru widzenia. > Ok, szanuję Twoją wiarę, bo myślę, że dzięki niej jesteś lepszym człowiekiem. Tylko dzieki niej. Kiedys bylem naprawde, baaardzo, baardzo zly. A teraz jestem troche mniej zly. A ja szanuje ludzi ktorzy mimo ze sa niewierzacy, sa dobrzy. I jestem pewien, ze Bog ich zbawi. Moga sie nawrocic w dowolnym momencie zycia, nawet w chwili smierci, tylko kiedy to nastapi? Dzis czy za 20 lat? > ZapomniałAm. Jeśli chodzi o Afrykę, to tylko niektóre kraje są muzułmańskie. Ni > e > jestem pewna, ale jest też wiele krajów katolickich. Zdecydowana wiekszosc nie jest katolicka Poza tym jesli pamietasz jeszcza najwieksza masakre XX wieku czyli rzez HUTU i Tutsi to nie byli chrzescijanie. To zresztą nie jest takie > ważne, a argument chybiony, bo to kraje arabskie mają ropę, więc opływają w > pieniądze. Jasne. Co to za bogaty kraj IRAK. Jak tam ludzie zyja! I jakiego wspanialego mieli przywodce Saddama, Odpowiedz Link Zgłoś
jazzybelle Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 13:33 prayboy napisał: > A ja szanuje ludzi ktorzy mimo ze sa niewierzacy, sa dobrzy. I jestem pewien, z > e Bog ich zbawi. Czyli co konkretnie zrobi?:) > Jasne. Co to za bogaty kraj IRAK. Jak tam ludzie zyja! I jakiego wspanialego mi > eli przywodce Saddama, IRAK padł pod reżimem i nie zmienia to faktu, że muzułmanie mają ropę. Gdyby nie mieli ropy, tylko paśli kozy nigdy nie doszłoby do zburzenia WTC. Rozgraniczasz wyraźnie katolicyzm od innych religii, ale nie zmienia to faktu, że terror muzułmański jest bezpośrednim wynikiem ich wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 13:47 Jasne jasne. A w obronie wiary - nic dobrego nie wynika z modnego i postępowego ateizmu. Religia porządkuje człowiekowi świat, robiła to od dawna i robi nadal. I zupełnie nie zgadzam się z twoim twierdzeniem że każda religia jest inna wręcz przeciwnie - wszystkie są do siebie bardzo podobne :) Przynajmniej te monoteistyczne bo nie mówie o religiach prymitywnych, które tłumaczą świat i zjawiska natury. Religia nie robi nic złego, na systemie religijnym sa oparte nasze normy moralne a nawet prawa, to że za zło uważasz kradzież, zabicie drugiego człowieka, a za dobro współczucie, zrozumienie, empatię. To się z księżyca nie wzięło :) Muzułmanie to fanatycy i zupełnie inna para kaloszy. Całe zamieszanie bierze sie nie z zasad ich wiary tylko prymitywnej agresji. Koran nie każe zabijać ani siać terroru. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzybelle Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 14:00 Gość portalu: Majka napisał(a): > Jasne jasne. A w obronie wiary - nic dobrego nie wynika z modnego i postępowego > ateizmu. Nie mamy o czym dyskutować - parafrazujesz i rozwijasz moje wypowiedzi. Nie wiem z czym się nie zgadzasz - przecież nie twierdzę, że religie pod względem proponowanych zasad postępowania różnią się znacząco - sama powołałam się na przykład dziesięciu przykazań, ktore są chyba najbardziej uniwersalne. Religie różnią się jednak na poziomie tradycji, wyobrażeń, czasem sobie przeczą i to powoduje, że młody człowiek zaczyna się zastanawiać nad istotą wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 14:37 Mialem juz sie nie wypowiadac w tym watku, ale poniewaz napisalem ze Majka jest inteligentna to teraz cofam te slowa bo : > przeciwnie - wszystkie są do siebie bardzo podobne :) Przynajmniej te > monoteistyczne To belkot ignoranta. Pokaz mi podobienstwa miedzy chrzescijanstwem (jedyny Bog, raz sie rodzimy i raz umieramy, posmierci zycie wieczne) a poteznymi religiami wschodu, jak hinduizm czy buddyzm (tysiace bogow, w tym bogowie zwierzeta, reinkarnacja, itp.) Takze islam ma niewiele wspolnego z chrzescijanstwem, judaizm oczywiscie tak, ale religie protestanckie juz nie. Papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:22 Ale mnie to w ogóle nie obchodzi czy uważasz że jestem inteligentna czy nie :)) Jeśli ci to potrzebne do szczęścia to sobie uważaj co chcesz. Pisałam religie monoteistyczne. A nie wielobóstwo. Ale nawet te politeistyczne mają wspólne cechy z monoteistycznymi. Wszystkie za siedzibe zła uważają strefę ziemi lub podziemia a bóstwo lokuja gdzieś w niebiosach. Wszystkie miały jakichś proroków, nauczycieli szerzacyh wśród ludzi "prawdę". Wszystkie mają miejsca kultu, kapłanów czy kapłanki. Wszystkie porządkują ludziom świat dając normy, których należy przestrzegać i które często sa bardzo sensowne i logiczne. Wszystkie mają swoje świete księgi. Wszystkie oprócz życia doczesnego mają jakies życie w zaświatach, czy to wieczne czy do ponownej inkarnacji. Wszystkie obiecują nagrodę za godne i dobre życie na ziemi. Chodziło mi matołku o podobieństwa ogólne a nie szczegółowe, bo religia generalnie jest ludziom potrzebna, jako ogół norm, praktyk, granic, człowiek w nich czuje sie bezpieczny, troche jak dziecko któremu matka czy ojciec pokazuje: to ci wolno a tego nie wolno, w tych granicach nic ci sie złego nie stanie. Pa, paaaa :D Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 28.11.06, 16:02 > Chodziło mi matołku o podobieństwa ogólne a nie szczegółowe, bo religia > generalnie jest ludziom potrzebna, jako ogół norm, praktyk, granic, człowiek w > nich czuje sie bezpieczny, troche jak dziecko któremu matka czy ojciec pokazuje Ogolnie to czlowiek jest podobny do malpy, a szczegolnie nie, prawda? Oboje maja glowy, rece, uszy, mozgi, itp. Nie znaczy to wszakze ze ludzie i malpy sa do siebie podobni. Bo "diabel tkwi w szczegolach" Wiesz co to jest New Age? Doskonale wpisujesz sie w ten trend. Poza tym jestes kompletnym ignorantem, bo reinkarnacja polega na kolejnym wcielaniu sie w istoty zyjace na ziemi a nie w zaswiatach. Az do momenty "znikniecia i uwolnienia" To sie ma nijak do chrzescijanstwa. Swoja droga co za durnota wierzyc ze sie powroci jako drzewo albo zgnile jablko. To jest dopiero ciemnota i zabobon. Kupa smiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 17:10 Wiem doskonale na czym polega reinkarnacja, jestem kobietą a nie "ignorantem", ty za to jesteś chamem. Cham i nawracający chrześcijanin, a to ci mieszanka, skąd cie wytrzasnęli??:D Z zoo? To nie przypadek że człowiek jest poodbny do małpy, różnimy się od szympansa tylko 1 parą chromosomów. Spadaj bo zaczynam podejrzewac że jestes jednak moherowym beretem, który plecie na forum 3 po 3 próbując kogo tu może i jak obrazić. Nie mam z tobą o czym już dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 29.11.06, 09:45 Zabraklo ci argumentow i zastosowalas metode Schopenchauera, czyli obrazenie. "Twoje poglady sa tak odrazajace jak twoj wyglad, Sokratesie" Tak to mozna zawsze pojechac, nie. Innym internautom pozostawiam ocene co jest bardziej obrazliwe:"ignorant" czy "cham" albo "spadaj" "jestes z zoo" Ja cie od chamow nie wyzwalem. To ja nie mam o czym dyskutaowac z toba. I wcale nie chce. Agnostyczka... szkoda gadac. Guzik. P prostu jedziesz na fali, na tym co jest modne. Tak najlatwiej w zyciu. To jeszcze ci powiem ze tylko zdechle ryby plyna z pradem. To tak a propos zwierzat. Ja jestem z zoo a ty jestes zdechla ryba. Nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.06, 13:48 Hiszpanie dali Inkom wiare ,ukradli im ich zloto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 28.11.06, 14:30 Ja nie jestem dobra pomimo,że nie wierząca, ale po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 28.11.06, 14:30 A Irak i inne państwa z ropą sa w AZji! Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Re: Przyklad dziecinnego i zalosnego biedaka... 29.11.06, 18:25 Gość portalu: Echo napisał(a): > Konkretny cytat: > > "Dla pewnej Holenderki porzuciłem pierwszą żonę i dwójkę dzieci." No to nareszcie mamy niezaprzeczalny dowod na istnienie boga i nieomylnosc papieza. Pewien filmowiec zachowal sie kiedys jak lajdak, czy to znaczy ze religie nie sa glupie? Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 28.11.06, 14:59 > I to jest wlasnie to co czyni religie katolicka najbardziej "ludzka" Nigdzie indziej wolnosc czlowieka nie jest bardziej uszanowana. > A najlepszy przyklad uszanowania tej wolnosci byl w sredniowieczu, kiedy setki tysiecy niewinnych ludzi plonelo na chrzescianskich stosach za to, ze zbierali ziola w lesie... Niezla mi wolnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 28.11.06, 15:50 > A najlepszy przyklad uszanowania tej wolnosci byl w sredniowieczu, kiedy setki > tysiecy niewinnych ludzi plonelo na chrzescianskich stosach za to, ze zbierali > ziola w lesie... HAHAHA! Wiesz ze gdzies dzwonia ale nie wiesz w ktorym kosicele (tak a propos) Powtarzasz bzdety Po pierwsze: - nie w srednieczu ale pozniej (Mlot na Czarownice napisano w 1486) - po drugie nie setki tysiecy - po trzecie - w krajach ktore odeszly od chrzescijanstwa, w protestanckich, najzajadleszym wrogiem czarownic nie byl Kosciol Rzymski a Luter. Kościół początkowo traktował czarownice i czarowników wyrozumiale (synody w Paderborn w 785 r. i w Trewirze w 1310 r. zabraniały stosowania represji). Sytuację zmieniły postanowienia papieży Jana XXII, Grzegorza IX i Innocentego VIII [20] . Powodem były coraz częstsze, wręcz masowe doniesienia o łączeniu dawnych guseł z kultem diabła, a także o rosnącej brutalizacji sekt (składanie ofiar z ludzi). Za przełom uważa się wydanie głośnej pracy 'Młot na czarownice' któej autorami byli Henryk Kramer i Jakub Sprenger [21] (w 1486 r. ? co warto podkreślić - 46 lat po wykryciu zbrodni Gillesa de Rais i jego wspólników). Liczbę osób zabitych za uprawianie czarów ( pierwsza egzekucja odbyła się już w 1022 r. [22], ostatnie samosądy zdarzały się jeszcze w XX wieku [23]) szacowano z przesadą nawet na 8 - 9 milionów (!), współczesne obliczenia mówią o 50 ?100 tys. ofiar (z tego 10% mężczyzn). Co charakterystyczne, większość poniosła śmierć w krajach protestanckich (głównie w Niemczech i Anglii) [24]. W katolickich państwach - Hiszpanii, Portugalii i Włoszech, gdzie Święta Inkwizycja była mocno zakorzeniona - odbyło się wprawdzie 12.000 procesów o czary, ale skazano w nich łącznie ...36 osób [25]. 'Przez wszystkie wieki istnienia Inkwizycji na całym obszarze Nowej Kastylii ani jedna osoba nie zginęła z powodu oskarżenia o czary. (...) zdrowy rozsądek, wydalony z Europy, schronił się u inkwizytorów kastylijskich' [26]. Również w koloniach Święta Inkwizycja traktowała problem czarów i satanizmu nader ostrożnie. Spośród 3.000 osób ściganych na przestrzeni trzech wieków przez trybunał inkwizycyjny w Limie, jedynie 172 odpowiadały za czary ? było ich tylko nieco więcej, niż niedyskretnych spowiedników (109) i zdecydowanie mniej, niż bigamistów (297) [27]. I choć na dzieje Świętej Inkwizycji kładą się cieniem takie sprawy, jak procesy templariuszy [28] czy św. Joanny d?Arc [29], praca inkwizytorów na ogół korzystnie wyróżniała się wśród dokonań ówczesnego sądownictwa. Gdzie byles na lekcjach historii w szkole? Chyba na wagarach, zbierales "ziola" w lesie i sie upaliles :))) Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 28.11.06, 16:17 To fakt, ze lubialem troche wagarowac. A ziol nie palilem nigdy, choc ostatnio moj znajomy z Niemiec goraca mnie do tego namawial. No way... Jednak to nie zmienia faktu, ze dzieje kosciola nie sa takie czyste i niewinne jak to niektorzy probuja przedstawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 28.11.06, 16:33 > Jednak to nie zmienia faktu, ze dzieje kosciola nie sa takie czyste i niewinne > jak to niektorzy probuja przedstawia Konkretnie kto to robi? Nikt tak nie przedstawia. Jan Pawel II oficjalnie przeprosil za zlo i bledy Kosciola. W przeciwienstwie do np. Putina ktory nigdy nie przeprosi za Katyn. Nie zapominaj ze kiedys Kosciol byl tym samym co wladza panstwowa. Ale to historia i moze wreszcie sie od tego odczepicie. Skad wiesz ze twoj praprapra w ktoryms tak pokoleniu nie byl zwyrodnialym morderca, z calym szacunkiem dla Twojej rodziny. Liczy sie tu i teraz. A nikt tak nieszerzy pokoju na swiecie od ponad 100 lat jak Kosciol Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 28.11.06, 16:38 A jakie to ma znaczenie kim byl moj prapra... Moze byl zlym czlowiekiem, wiec biarac pod uwage, ze np. prawo karmy dziala i funkcjonuje, to ja i moja rodzina w jakis sposob pokutuje za to. Tak jak Afryka pokutuje dzis za to, ze miala tylu wspanialych rodakow, ktorzy sprzedawali swoich "innych" rodakow jako niewolnikow... Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 szerzenie 'pokoju' obrazki z ostatnich 100lat 28.11.06, 21:45 prayboy napisał: >A nikt tak nieszerzy pokoju na swiecie od ponad 100 lat jak Kosciol Zwlaszcza Chorwacki. Odniosl niezwykle zaslugi w szerzeniu tegoz wsrod nawracanych Serbow w Republice Ustaszow. en.wikipedia.org/wiki/Involvement_of_Croatian_Catholic_clergy_with_the_Ustasa_regime Fajny byl tez Caudillo de España por la gracia de Dios albo dla reszty swiata Franco. Znow pierwse miejsce na stronach Wszechgalaktycznego Pokoju zapewne sobe w/g prayboy & co. zapisa. Pokojowo nastawieni byli takze ksieza we Wloszech, w czasach Duce Mussoliniego kiedy to widac w celu poglebienia pokojowej natury tegoz panstwa katolicyzm byl religia panstwowa. www.aloha.net/~mikesch/treaty.htm A moze pogadamy o 'pokojowosci' katolickich niewatpliwie dyktatorow z Ameryki Lacinskiej? W skrocie: pitolisz propagandowe glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:07 >Ale to historia i moze wreszcie sie od tego odczepicie. Skad wiesz ze twoj praprapra w ktoryms tak pokoleniu nie byl zwyrodnialym morderca, z calym szacunkiem dla Twojej rodziny. Liczy sie tu i teraz. A nikt tak nieszerzy pokoju na swiecie od ponad 100 lat jak Kosciol< Praboy, czytałem Twoje wypowiedzi i ręce mi opadały ale stwierdziłem że nie ma sensu z Tobą dyskutować bo jesteś po prostu odporny na myślenie. Jednak zacytowana wyzej wypowiedz mnie zagotowała. Człowieku a przyszło Ci do głowy że Twój świety kosciół w który tak wierzysz jest podobno instytucją boską, działającą pod natchnieniem jeśli nie Boga to przynajmniej Ducha św. i jako taka nie ma prawa się mylić. Przecież duchowny nie wybiera "zawodu" ale otrzymuje POWOŁANIE. Zgodnie z Twoją wiarą tak było zawsze i nie jest ważne tu i teraz ale własnie to ZAWSZE. Jakie to wygodne - jak wam pasuje to twierdzicie że kościół jest świety, że nie ma Boga bez koscioła, że Bóg kieruje kosciołem ale jak coś jest niewygodne to wtedy mowicie: "no tak, ale przecież kosciół tworzą tylko ludzie". I nie chrzań o tym jaki to kościół katolicki jest święty, że to protestanci palili na stosach. Słyszałeś o rzezi Jerozolimy przez krzyzowców mordujacych z okrzykiem "Bog tak chce", słyszałeś o krucjatach przeciwko katarom i albigensaom we Francji, o słynnym poleceniu katolickiego biskupa: "mordujcie wszystkich, Bóg rozpozna swoich", o zbrodniach w Czechach w czasie wypraw przeciwko husytom. A inkwizycja to moze wymysł protestantów ? Stosy nie zaczynaja sie od "młota na czarownice". Według ciebie bieda afryki to wynik braku katolicyzmu. Niestety Twoja bieda to jego nadmiar. Jesteś biedny bo głupota to najwieksza bieda. Głodujących dzieci w slamsach katolickiej Ameryki południowej pewnie twoje zaslepienie już nie pozwala Ci dostrzec, podobnie jak umierajacych z głodu w katolickiej Irlandii na poczatku XX w. Ociekajace złotem Kuwejt lub Singapur pewnie są wg twojej teorii katolickie ? Gdyby twoja wiara chciaz troche podpierała się rozumem moze przyszłoby ci do głowy ze dla Boga (jeśli istnieje) nie jest ważne w co wierzysz ale jakim jesteś człowiekiem. Wątpię czy to zrozumiesz ale może inni czytajacy mojego posta choć przez chwilę się zastanowią. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 28.11.06, 22:39 Duzo tam 'faktow' i liczb przepisanych z ksiazek, malo jednak oryginalnych mysli, a jedyny wlasny poglad, ktory wyrazasz to 'Hahaha'. Czyli mamy rozumiec ze jestes katolikiem? A propos tych 'faktow', to prawda ze katolicy nie dyskryminowali czarownic w Ameryce Poludniowej, bo zabijali wszystkich po rowno i zapach zlota byl bardziej kuszacy od zapachu krwi, nawet dla Watykanu. I to rowniez prawda ze katolicy zamordowali mniej czarownic niz protestanci, ale to glownie dlatego ze protestanci byli bardziej religijni i traktowali slowa biblii nadmiernie powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Zalosny facet jak wielu w znikajacej Europie IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 28.11.06, 16:54 Ten facet glosi religie braku odpowiedzialnosci charakterystyczna dla niedorostkow i wiekszosci Europejczykow. Religie TU i TERAZ. I co gorsza, poucza innych o wyzszosci jego religii rozkladu, wygody, krzywdzenia wlasnych dzieci. Jest "wolny" od odpowiedzialnosci. Straszna kreatura. Ciekawe po co GW drukuje te bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Znowu o religii braku religii... 28.11.06, 22:25 Gość portalu: Echo napisał(a): > Ten facet glosi religie braku odpowiedzialnosci charakterystyczna dla > niedorostkow i wiekszosci Europejczykow. Religie TU i TERAZ. I co gorsza, poucz > a > innych o wyzszosci jego religii rozkladu, wygody, krzywdzenia wlasnych dzieci. > Jest "wolny" od odpowiedzialnosci. Straszna kreatura. Ciekawe po co GW drukuje > te bzdety. W artykule byl taki kretynski frazes o tym ze swieckosc tez jest religia. To jest typowo pusty pseudo-argument ze strony bogowcow. Oni nie sa w stanie zyc bez swoich bostw, nie moga rozumiec ze inni potrafia zyc normalnie, nie bojac sie ciemnosci, wampirow itd. Zamiast wytlumaczyc nam zalety ich prymitywnych przesadow pieprza glupoty typu 'Brak religii tez jest religia'. Nie mozna walczyc religii logika czy rozsadkiem, wiec niech balwochwalcy maja swoje 'brak zabobonow tez zabobonem'. Ja mam do wyboru - albo jestem odpowiedzialna sama za swoje zycie i decyzje, albo ufam magicznym obrazom, sredniowiecznej biurokracji i postaciom z zydowskiej mitologiej. Hmmm... A gdyby wiecej ludzi wybralo odpowiedzialnosc to swiat nie bylby w takim ch..owym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Znowu o religii braku religii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:10 Ja mam do wyboru - albo jestem odpowiedzialna sama za swoje zycie i decyzje, > albo ufam magicznym obrazom, sredniowiecznej biurokracji i postaciom z > zydowskiej mitologiej. Hmmm... A gdyby wiecej ludzi wybralo odpowiedzialnosc to > > swiat nie bylby w takim ch..owym stanie." A co to ma do religii??? Religijni sa i ludzie po doktoratach i profesorowie uniwersytetów i ludzie wybitni i bardzo inteligentni wierzą w Boga, i nie ma to nic wspólnego z babką zielarką co odprawia czary jak usiłujesz tu insynuować :D A mnie irytuje ten brak szacunku dla własnych korzeni, nawet sobie nie zdajecie sprawy na czym wyrośliście. Religia chrześcijańska to kultura Europy. Choćby dlatego należy się jej szacunek i szacunek ludziom, którzy w coś wierzą. A walcz to sobie z wiatrakami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Znowu o religii braku religii... 29.11.06, 09:15 Na szacunek to trzeba sobie zapracowac, ale na pewno nie obwieszaniem sie dewocjonaliami. Zrob cos dobrego dla swiata i ludzkosci a potem oczekuj szacunku. (Choc watpliwe, czy kiedykolwiek go uswiadczysz bo jak mowi pewne niemieckie powiedzonko: Denn Undank ist der Welt Lohn...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Znowu o religii braku religii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 12:28 Do szacunku dla własnej tradycji i kultury to trzeba dorosnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
prayboy Re: Znowu o religii braku religii... 29.11.06, 09:48 Ty chyba masz wszystkie mozliwe poglady, zaprzeczasz sobie w kazdym kolejnym poscie, typowe kobiece niezdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Znowu o religii braku religii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 12:32 Ja z toba już nie rozmawiam, ale cobys sie nie zameczył to ci wyjaśniam że to że samemu nie jest sie praktykującym ani wyznającym jakąś konkretna religię nie znaczy że nie szanuje się swoich korzeni i czyichś przekonań religijnych i się z nimi walczy. Tak robią tylko idioci i totalni abnegaci wszelkich wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
mika74 Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 29.11.06, 13:32 To mnie przeraża w tym kraju. Jestem totalnym ateistą, choć moja matka była protestantką, a ojciec agnostykiem. Wszystkie religie są głupie, dziecinne, żałosne. Taka wypowiedx bez adnych argumentów jest no własnie: dzicinna, glupia i żałosna. Wystarczy prześledzić dzieje Europy. Ano wlasnie.Wystarczy przesledzic co działa sie z ludźmi, systemami w Europie, ktore odrzucały Boga. To ludzie wymyślili bogów, a nie odwrotnie. Skad ta pewnosc? Tak powiedziec bez zadnych dowodów jest żałosne,dziecinne i głupie. I pelne ignoracji. Po co to wam? A po co czlowiekowi poznanie sensu i celu życia? Nie rozumiem, jak inteligentny człowiek może wierzyć w te przesądy. W przesądy tez nie wierze. Religia nie jest przesadem jesli juz mówimy o słownictwie. Nie wiem jak takie głupoty moze mówic osoba uwaznjaca sie za inteligenctą."Inteligentny,a taki niemadry" jak powiedziałby ks. Twardowski... No i to poczucie winy, które wmawia swoim wiernym Kościół katolicki. Mysle,ze poczucie winy w sosunku do religii i moralnosci charakteryzuje wlasnie osobe ,ktora moze powiedziec cos podobnego... Po co wierzyć w zło i dobro? W dobro i zło nie trzeba wierzyc. Wystraczy dobra obserwacja zycia i mozna jezobaczyc. Myślę, że nadeszły czasy, kiedy możemy powiedzieć bez ogródek: jesteśmy sami na tym świecie i wszystko zależy tylko od nas samych. Chyba ten facet uwaza sie za boga skoro mysli ,ze to,ze np.świeci słonce zalezyo do niego... Nie możemy winić nikogo innego. Z tym się zgadzam.Wiec po co winic wierzacych i religie? Idea Boga jest przestarzała, Chyba dla niego. Freud i Jung już się nie liczą. Psychologia mówi cos innego. Może katolicy uznaliby to, co mówię, za przerażające. Raczej za bezmyslne,głupie i dziecinne. Ja myślę, że to wspaniałe. narcyz? Jesteśmy wyzwoleni. Z czego? Wszystko, co mamy, to naturalna śmierć, w pidżamie, w łóżku. hehehe. Facet ma male wymagania. Nagrodą w życiu jest otaczająca nas natura, nasze dzieci. Prosze to powiedzic tym,co dzieci nie maja albo których dzieci umarły. Czego chcieć więcej? Płytki gosciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Bardzo słuszna wypowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 13:47 Wyjęłąś mi to z ust, zgadzam się prawie w 100%. Bravo. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 29.11.06, 18:46 mika74 napisała: > Ano wlasnie.Wystarczy przesledzic co działa sie z ludźmi, systemami w Europie, > ktore odrzucały Boga. Historia ludzi ktorzy odrzucali bogow wcale nie jest gorsza od historii tych co byli zmuszeni by w nich wierzyc. > To ludzie wymyślili bogów, a nie odwrotnie. > > Skad ta pewnosc? Tak powiedziec bez zadnych dowodów jest żałosne,dziecinne i > głupie. I pelne ignoracji. Stwierdzenie ze bogowie wymyslili ludzi, kiedy zadnych dowodow na istnienie chocby jednego z tych bogow nie ma, jest naprawde zalosne i komiczne. > Religia nie jest przesadem jesli juz mówimy o > słownictwie. Ale swiete pismo ten slownik PWN... Wiara w cos ktorego nie ma to przesad, wszystko jedno czy chodzi o horoskopy, bogow, czy cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:12 W historii ludzkości religia zwsze była, jest i raczej bedzie (no chyba że ludzie przestaną być ludźmi) bo jest wpisana w jej kulturę. Już neandertalczycy wierzyli w życie po śmierci - znaleziono ich pochówki ze złożonymi kwiatami i różnymi przedmiotami. To że ludzie sami sobie robia na ziemi piekło to nie wina żadnego Boga ani nie wina religii. Zawsze się znajdzie powód aby się powyżynać. "Stwierdzenie ze bogowie wymyslili ludzi, kiedy zadnych dowodow na istnienie > chocby jednego z tych bogow nie ma, jest naprawde zalosne i komiczne." Twierdzenie że Boga nie ma i religia jest ludziom zbędna jest naprawdę komiczne i żałosne kiedy nie ma żadnych dowodów na to, że Bóg i życie po śmierci nie istnieją. Przesąd - przekonanie przyjęte bezkrytycznie, bez należytego uzasadnienia, często sprzeczne z faktami, takie, z którym trudno polemizować za pomocą racjonalnej argumentacji. Religia to system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (kult), w sferze społeczno-organizacyjnej (Kościół, wspólnota religijna) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka). Jeśłi nie widzisz różnicy to cofnij się do podstawówki :) A tak a propo's to na istnienie Chrystusa jest więcej dowodów niż na istnienie Aleksandra Macedońskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 29.11.06, 14:13 Oczywiście, że się zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.06, 17:23 najdowcipniejsza relgia jest chrzescijanstwo ( gdyby nie " Bezpiecznik " demokracja ) wyzynali by sie do dzis wzajemnie w sporze o Boga i istote wiary ,udawadniajac swe racje!! Zabijaliby sie ,skoczyliby sobie do gardel w imie wiary chrzescijanskiej ,gdyz protestanci ,katolicy ,prawoslawni ,anglikanie maja rozne wyobrazenie BOGA,wiary Chrzescijanie sami nie moga dojsc do istoty Boga i kazdy z jego odlamow wsciska swym matolkom , swoj obraz wiary i Boga .Jaja jak balony w jednej wierze kilka wrogich sobie odlamow hahaha ---------------------------------------------- katolicy dali Inkom wiare ,ukradli im zloto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 29.11.06, 17:34 > najdowcipniejsza relgia jest chrzescijanstwo ( gdyby nie " Bezpiecznik " > demokracja ) No wlasnie, to demokratyczne, swieckie, postepowe etc. rzady doprowadzily do najbardziej krwawych wojen, ideologii lewackiej etc. Z drugiej strony mamy idiotow ktorzy "demokratycznie" atakuja religie, porzucaja zony z dziecmi w imie "wolnosci", chwala wszelkie zboczenia w imie "tolerancji" i doprowadzaja cala cywilizacje do zaglady. > Zabijaliby sie ,skoczyliby sobie do gardel w imie wiary chrzescijanskiej Tak jak w Hiszpanii importowane postempactwo placone przez Stalina mordowalo niewinnych ludzi w imie wiary w "postemp". Dzisiaj przeszkadzaja im choinki, koledy, nienarodzone dzieci, malzenstwa, starzy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) 29.11.06, 18:17 Gość portalu: Echo napisał(a): > Z drugiej strony mamy > idiotow ktorzy "demokratycznie" atakuja religie, porzucaja zony z dziecmi w imi > e > "wolnosci", chwala wszelkie zboczenia w imie "tolerancji" i doprowadzaja cala > cywilizacje do zaglady. A kto konkretnie demokratycznie atakuje religie, porzucil zone i dzieci w imie wolnosci, chwala wszelkie zboczenie i doprowadza cywilizacje do zaglady? Prosze o nazwisko. Chyba ze to jakies intelektualnie leniwe uogolnienie, w takim razie przepraszam bo wiem ze niektorym latwiej podzielic swiat na stado bezmyslnych biernych wiernych z jednej strony a wszystkich innych z drugiej. A tacy, jesli ktos nie ma w domu pomnika papieza to od razu zaczynaja gadac o Stalinie, bo wiadomo ze ich glupi bog stworzyl ludzi glupich i tylko te dwa glupie swiatopoglady sa mozliwe. > Tak jak w Hiszpanii importowane postempactwo placone przez Stalina mordowalo > niewinnych ludzi w imie wiary w "postemp". No to Stalin jest, napisz cos o masonach, feministkach i zoofilach. Wszystkie stereotypy musza byc bo inaczej ludzie pomysla ze jestes jakims heretykiem co potrafi myslec samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:23 A kto konkretnie demokratycznie atakuje religie, porzucil zone i dzieci w imie > wolnosci, chwala wszelkie zboczenie i doprowadza cywilizacje do zaglady? Prosze > > o nazwisko." Greanneway. Chyba zapomniałoś przeczytać 1 wątek :D Może bez zagłądy cywilizacji bo na szczęście takiej mocy on nie ma ;) A dlaczego wierni mają być bezmyślni i bierni?? U nas to akurat większość katolików jest nimi z przyzwyczajenia a nie z przekonania i świadomości ale jest bardzo wielu ludzi, którzy jak najbardziej wierzą świadomie i szarych komórek im nie brakuje. Ja w domu nie mam ani papieża, ani obrazka z 1 komuni ani nawet krzyża. Ale na religię nie pluję bo niby czemu? Z religią nie walczę bo mi nic złego nie zrobiła. Ale jak widac niektórzy są chorzy jak sobie nie poplują i nie pomachają szabelką pokazując jacy to oni "światli i nowocześni". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 30.11.06, 07:33 > A kto konkretnie demokratycznie atakuje religie, porzucil zone i dzieci w imie > wolnosci, chwala wszelkie zboczenie i doprowadza cywilizacje do zaglady? Prosze> > o nazwisko. Peter Greenaway. I czuje sie upowazniony do pouczania. Cos tak jak ty. > No to Stalin jest, napisz cos o masonach, feministkach i zoofilach. Wszystkie > stereotypy musza byc bo inaczej ludzie pomysla ze jestes jakims heretykiem co > potrafi myslec samodzielnie. Zobacz co karbat pisze o chrzescijanach. To nie tylko uogolnienie, to zlosliwe pomowienie. Ja stwierdzam fakty: to postempackie rezymy swieckie wymordowaly najwiecej ludzi a nie chrzescijanie czy ci co sie za takich podawali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbar Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.06, 09:07 Gość portalu: Echo napisał(a): > Zobacz co karbat pisze o chrzescijanach. To nie tylko uogolnienie, to zlosliwe > pomowienie. Ja stwierdzam fakty: to postempackie rezymy swieckie wymordowaly > najwiecej ludzi a nie chrzescijanie czy ci co sie za takich podawali. > karbat nigdy nie licytowal sie kto wiecej namordowal . Jeden zamordowany przez jakakolwiek ideologie to o jeden zamordowny za duzo . dran Stalin nie mordowal pod haslami milosci blizniego swego (Stalin mordowal przez 20,30 lat ,katolicy przez ca 1 000 lat) _______________________________________ dali Inkom wiare ,mordujac ich i kradnac ich zloto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 11:52 A katolicy jesli już w ogóle to mordowali wg ciebie w imię miłości bliźniego i ideologii chrześcijańskiej?? Pokaż mi gdzie i kogo mordowlai i za co :)) Tylko nie przytaczaj Świętej Inkwizycji ani krucjat bo to zupełnie inna para kaloszy i zupełnie inne przyczyny - nie religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.06, 12:08 Gość portalu: Majka napisał(a): > A katolicy jesli już w ogóle to mordowali wg ciebie w imię miłości bliźniego i > ideologii chrześcijańskiej?? Pokaż mi gdzie i kogo mordowlai i za co :)) Tylko > nie przytaczaj Świętej Inkwizycji ani krucjat bo to zupełnie inna para kaloszy zupełnie inne przyczyny - nie religijne. katolicy glosza milosc blizniego co im na przestrzeni wiekow nie zabranialo mordowac i grabic Karol Wielki wymordowal prawie wszystkich saksonczykow wyprawy krzyzowe do krajow Baltyckich ( mord ,grabierz ) z krzyzem na szatach palenie na stosie ludzi zywcem ! wymordowanie Katarow - chrzescijan nie uznajacych papieza mordy i grabieze w Ameryce Pld. itd itp za co przepraszal Papiez JP II ,zycia tym pomordowanym nie zwroci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:05 Ale nie robili tego w imie wiary i religii tylko swoich interesów. Religia nie ma tu nic do rzeczy. Biblia ani Testament nie nawołują do zabijania ani mordowania zresztą nie robi tego żaden system religijny (nawet Koran nie nawołuje). To ludzie sobie szukają pretekstów aby się powyżynać i jakiś zawsze się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.06, 09:21 Gość portalu: Echo napisał(a): > No wlasnie, to demokratyczne, swieckie, postepowe etc. rzady doprowadzily do > najbardziej krwawych wojen, ideologii lewackiej etc. idz i daj na msze ,ze ruski uniemozliwil aby niemiec z ciebie zrobil mydlo . Z misji Bozej Bush cywilizuje Irak ,jak sam twierdzil :o > Tak jak w Hiszpanii importowane postempactwo placone przez Stalina mordowalo > niewinnych ludzi w imie wiary w "postemp". Dzisiaj przeszkadzaja im choinki, > koledy, nienarodzone dzieci, malzenstwa, starzy etc. Nie pajacuj tylko idz porozmawiaj z Hiszpanami ci sadza o tej wojnie i o bandycie Franko ,wodzu z laski Bozej . Kto przegral demokratyczne wybory przed ta straszna wojna ? Co ci przeszkadza w tym ,ze Hiszpania sie odcina od katolicyzmu ,to ich wolny wybor i tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: mord ,krew i lzy 30.11.06, 13:30 Gość portalu: Majka napisał(a): > Ale nie robili tego w imie wiary i religii tylko swoich interesów. Religia nie > ma tu nic do rzeczy. Biblia ani Testament nie nawołują do zabijania ani > mordowania zresztą nie robi tego żaden system religijny (nawet Koran nie > nawołuje). To ludzie sobie szukają pretekstów aby się powyżynać i jakiś zawsze > się znajdzie. 1 ) przeczytaj Biblie ,podrecznik zbrodni i wojen 2 ) wiesz co robiono ze zlotem Inkow z przetopionych posazkow ich Bogow robiono z nich wotywa do kosciolów katolickich , pozlacano tym zlotem figurki swietych katolickich oprawiano tym zlotem relikwie katolickie jedz do Hiszpanii ,mozesz sobie jedzis poogladac dzis modlisz sie do figurek pozlacanych ze zlota Inkow ,ktorych mordowano dla tego ZLOTA do kosciolow katolickich Dlaczego i za co przepraszal JP II ???? za zlo i mordy poczynione przez katolikow ,innym ludom , nie pamietasz juz ??? :o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: mord ,krew i lzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:43 Tak tak wiem doskonale. I potwierdzam to co napisałam wyżej - żaden system religijny nie nawołuje do mordowania ludzi. Biblia to nie podrecznik zbrodni i wojen tylko kawał historii, która w nie obfitowała. Tak jak historia całej ludzkości. Tacy jesteśmy niestety. Człowiek to bardzo agresywny gatunek. A Hiszpanami kierowała nie wiara w Boga tylko chciwość. Nie wiem co ty chcesz tu i komu udowodnić. Że człowiek jest chciwy, egosistyczny i agresywny? To wiadomo od zawsze ale jest niezależne od żadnej religii. Przepraszania papieży mają więcej wspólnego z polityką i łagodzeniem nastrojów niż z faktycznym przepraszaniem, bo niby za co? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: mord ,krew i lzy 30.11.06, 13:55 TO BYLI Wszystko KATOLICY ( podobno milujacy blizniego swego ) , legitymowane byly te mordy tym ,ze walczyli z poganami ,bezboznikami ,synami szatana nawet grzechu nie mieli a towarzyszacy im ksieza dawali im blogoslawienstwo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: mord ,krew i lzy IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 30.11.06, 16:47 >Dlaczego i za co przepraszal JP II ???? >za zlo i mordy poczynione przez katolikow ,innym ludom , nie pamietasz juz ??? Katolicy zawsze bija sie w piersi. Reszta jest bezgrzeszna, bo morduja zgodnie z zasadami sekularyzmu, dzihadyzmu czy innych chorob umyslowych. Piszesz ze Stalin mordowal krotko (miliony) a inkwizycja dlugo (na smierc bylo skazywane jakies 60 ludzi na rok przez 500 lat). W obu Amerykach przez kilkaset lat dzialalnosci ikwizycja skazala 39 osob(!). Nie na rok: przez ponad 400 lat. Inkwizycja pelnila role sadu i trudno sobie wyobrazic zeby wszystkie wyroki byly bledne. Wiekszosc wyrokow jednak nie byla wykonywana i konczylo sie na pokucie i ulaskawieniu. Inkwizycja hiszpanska miala jurysdykcje wylacznie nad falszywymi konwertyatami na katolicyzm. Ani muzulmlanie ani Zydzi nie podpadali pod sady koscielne. Falszywi konwertyci byli zagrozeniem dla bezpieczenstwa kraju w czasach wojny wyzwolenczej z islamskim najezdzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: mord ,krew i lzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:07 No właśnie. Muzułmanie zabijają w imię Allaha! Bo dla nich śmierć w walce z niewiernymi jest zaszczytem. Tylko że w Koranie nigdzie nie ma słowa o tym że mają kogoś zabijac, mordować i siać po świecie terroryzm, to już wymysł prymitywnych fanatyków a nie religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 30.11.06, 17:17 > Co ci przeszkadza w tym ,ze Hiszpania sie odcina od katolicyzmu ,to ich wolny > wybor i tyle . Po pierwsze nie Hiszpania tylko Zapatero-podobni a w czasach wojny domowej rowniez lewactwo wraz z naslanymi agentami Stalina. Zreszta lewactwo tylko moze sie plenic za cudze pieniadze. Typowy przyklad "wielkich" partii komunistycznych Wloch czy Francji ktore zniknely kiedy Sojuz przestal je finansowac. Hiszpania ciagle podtrzymuje katolickie wartosci, ale na czele jest Irlandia. Polska ma szanse jak ludzie przestana brac gnicie Zachodu za warte nasladowania. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3764576.html Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) 30.11.06, 17:38 Gość portalu: Echo napisał(a): > Katolicy zawsze bija sie w piersi. Reszta jest bezgrzeszna, bo morduja zgodnie > z zasadami sekularyzmu, dzihadyzmu czy innych chorob umyslowych. Katolik mordujacy i bijacy sie w piersi to dobry czlowiek , kiedy komunista,muzulmanin morduje ale nie bil sie w piersi to zly czlowiek > logika kalego katolika Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Kazdy katolik to tez pedofil, baba i Zyd! :-) 30.11.06, 17:56 jeanie_mccake napisała: > Kazdy nie-katolik to pedofil, baba i Zyd :-) A co, moze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Chrzescijanstwo to nie sa korzenie Europy. 30.11.06, 18:05 Na forum tym w jednym z postow znalazlem taki urywek: > Wszystkie społeczności zachodnie mają > korzenie chrześcijańskie :)) Ba, cała Europa ma takie korzenie! Zaskakujaco duzo ludzi tak uwaza. Ja jednak uwazam, ze to bzdura. Chrzescijanstwo to nalecialosc, kurz na Europie. Korzenie to antyczna Grecja i Rzym, a nie prymitywne chrzescijanstwo, z ktorego Europa w koncu jakos sie otrzasa. Chrzescijastwo zawsze opoznialo rozwoj cywilizacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka To wróć się do szkoły :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:24 Kultura Europy ma korzenie grecko-rzymskie. Chrześcijaństwo w Rzymie stało sie religią państwową - W 392 roku cesarz Teodezjusz Wielki wprowadził chrześcijaństwo jako religię państwową. Wszelkie inne były nielegalne. Stamtąd chrystianizacja się rozpoczęła na całą Europę niosąc wraz z sobą kulturę Greków i Rzymian, sztukę, łacinę, znajomość pisma, naukę. To pierwsze zakony były jednocześnie ośrodkami kształcenia i rozwoju pisma (skryptoria) oraz sztuki - wtedy sztuka wysoka (nie ludowa) była głównie sakralna. Siedzibą pierwszych papieży stał się Watykan. Rozłam kościoła spowodował powstanie kościoła grekokatolickiego z siedziba w Konstantynopolu - chrześcijanie wschodni, który pod swoim wpływem miał wschodnią część Europy. Itd itp. Polecam wrócić się do podstawówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron No wlasnie! Wrocmy do szkoly! 05.12.06, 00:52 Gość portalu: Majka napisał(a): > Kultura Europy ma korzenie grecko-rzymskie. No wlasnie! > Chrześcijaństwo w Rzymie stało sie > religią państwową - W 392 roku cesarz Teodezjusz Wielki wprowadził > chrześcijaństwo jako religię państwową. Wszelkie inne były nielegalne. Czyli jednak nalecialosc... > Stamtąd > chrystianizacja się rozpoczęła na całą Europę niosąc wraz z sobą kulturę Greków > i Rzymian, sztukę, łacinę, znajomość pisma, naukę. No wlasnie, niosac 'kulturę Greków i Rzymian, sztukę, łacinę, znajomość pisma, naukę', bo tego wszystkiego chrzescijanstwo nie ma. > To pierwsze zakony były > jednocześnie ośrodkami kształcenia i rozwoju pisma (skryptoria) oraz sztuki - > wtedy sztuka wysoka (nie ludowa) była głównie sakralna. Siedzibą pierwszych > papieży stał się Watykan. Rozłam kościoła spowodował powstanie kościoła > grekokatolickiego z siedziba w Konstantynopolu - chrześcijanie wschodni, który > pod swoim wpływem miał wschodnią część Europy. Itd itp. Polecam wrócić się do > podstawówki :) No wlasnie, wroc do podstawowki. Z tego, co napisalas wynika, ze korzenie Europy sa grecko-rzymskie, a nie chrzescijanskie. Nie ma czegos takiego jak korzenie chrzescijanskie. Chrzescijanstwo to byl tylko dodatkowy element, czesto hamujacy rozwoj cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Bredzisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 02:14 A czy wg ciebie Polska jest krajem katolickim czy może pogańskim i powinnismy wierzyć w Peruna i Swiatowida?? Skoro religia panujaca w Rzymie stało sie chceścijaństwo i większośc społeczeństwa wyznawała tą religię to tym samym Rzym stał się państwem chrześcijańskim i także jego kultura! A chrześcijanie to skąd sie wzięli? Gdzie działali?? Gdzie nauczał Św. Piotr?? Gdzie rezydował papież? Nie słyszales o tym, że poszczególne kraje europejskie przyjmowały chrześcijaństwo i poddawały sie władzy papieża oraz Rzymu? Wiesz co ty jednak wróć do tej podstawówki :D Chrześcijaństwo było czynnikiem niosącym kulture grecko-rzymską na cała Europę. Wbij to sobie do łba jak nie umiesz zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Polska to nie jest kraj katolicki 05.12.06, 18:22 Gość portalu: Majka napisał(a): > A czy wg ciebie Polska jest krajem katolickim czy może pogańskim i powinnismy > wierzyć w Peruna i Swiatowida?? Polska to kraj neutralny swiatopogladowo i religijnie, a nie rzymsko-katolicki, staro-katolicki czy muzulmanski. Nie istnieje w Polsce religia panstwowa (na szczescie). Mozna byc rownie dobrze rzymskim katolikiem, jak i buddysta czy ateista. > Skoro religia panujaca w Rzymie stało sie chceścijaństwo i większośc > społeczeństwa wyznawała tą religię to tym samym Rzym stał się państwem > chrześcijańskim i także jego kultura! A chrześcijanie to skąd sie wzięli? Gdzie > działali?? Gdzie nauczał Św. Piotr?? Gdzie rezydował papież? Nie słyszales o > tym, że poszczególne kraje europejskie przyjmowały chrześcijaństwo i poddawały > sie władzy papieża oraz Rzymu? Wiesz co ty jednak wróć do tej podstawówki :D > Chrześcijaństwo było czynnikiem niosącym kulture grecko-rzymską na cała Europę. > Wbij to sobie do łba jak nie umiesz zrozumiec. No wlasnie! - chrzescijanstwo bylo TYLKO czynnikiem niasacym antyczna kulture, bo samo zadnej kultury nigdy nie mialo. Chrzescijanstwo nie jest samo w sobie zadna kultura, to po prostu dziwna religia i ideologia (obecnie zreszta nie ma religii chrzescijanskiej, jest wiele jej odlamow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Nie, jasne, muzułmański :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 19:27 90% ludzi to katolicy, mamy katolickie świeta obchodzone prawie jak państwowe, katolickie zwyczaje, mentalność i etykę. Oczywiście że jest to kraj katolicki. Oj tam szukasz dziury w całym. Wszystkie dziedziny kultury przejęły chrześcijańskie wzorce, w sztuce do końca 18 wieku dominowały tematy religijne i to bynajmniej nie muzułmańskie :), w literaturze było mnóstwo wątków religijnych, w szkołach dzieci uczą religii katolickiej a nie innych, gdzie nie spojrzysz tam katolik. Jak jesteś niewierzący albo innego wyznania to patrza na ciebie jak na ufo. W państwie rzadzi LPR. Co ty ślepy jesteś?;) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Polska to nie jest kraj katolicki 05.12.06, 21:15 pyorunochron napisał: > Polska to kraj neutralny swiatopogladowo i religijnie, a nie rzymsko- katolicki, > staro-katolicki czy muzulmanski. Nie istnieje w Polsce religia panstwowa (na > szczescie). Mozna byc rownie dobrze rzymskim katolikiem, jak i buddysta czy ate > ista. Po pierwsze: mylisz kraj z państwem. Po drugie: państwo neutralne światopoglądowo to stosunkowo niedawny wynalazek, w dodatku utopijny i absurdalny (nie może istnieć państwo całkowicie neutralne światopoglądowo) Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Re: Polska to nie jest kraj katolicki 07.12.06, 21:51 mg2005 napisał: > Po pierwsze: mylisz kraj z państwem. W tym przypadku na to samo wychodzi. > Po drugie: państwo neutralne światopoglądowo to stosunkowo niedawny wynalazek, Nie ma znaczenia, ze niedawny. Wazne, ze jedyny wlasciwy. > w dodatku utopijny i absurdalny (nie może istnieć państwo całkowicie neutralne > światopoglądowo) Wystarczy, ze bedzie sie staralo takie byc. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: No wlasnie! Wrocmy do szkoly! 05.12.06, 20:54 pyorunochron napisał: > No wlasnie, wroc do podstawowki. Z tego, co napisalas wynika, ze korzenie Europ > y > sa grecko-rzymskie, a nie chrzescijanskie. Nie ma czegos takiego jak korzenie > chrzescijanskie. Głupstwa piszesz. Chrześcijaństwo dało Europie etykę - podstawę ładu społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: No wlasnie! Wrocmy do szkoly! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 21:57 Dokładnie. Nie mamy etyki Kalego: jak Kali ukraść krowę to dobrze a jak Kalemu ktoś ukraść krowe to źle :) Tylko etyke u której podstaw leżą zasady chrześcijańskie. I dobrze bo nie są złe. Wolę chrześcijańskie niż muzułmanskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Chrzescijanstwo to nie sa korzenie Europy. 05.12.06, 20:08 pyorunochron napisał: > Chrzescijanstwo to nalecialosc, kurz na Europie. Korzenie to antyczna Grecja i > Rzym Dla Słowian "naleciałością" jest kultura grecka i rzymska. Czy powinniśmy odrzucić tę "naleciałość" ?...:)) Zastanów się, zanim zaczniesz pisać głupstwa... >a nie prymitywne chrzescijanstwo, Prymitywne - w stosunku do religii greckiej i rzymskiej ??... > Chrzescijastwo zawsze opoznialo rozwoj cywilizacyjny. Naprawdę ,wróc do szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz antycywilizacyjny charakter religii to fakt IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.12.06, 01:16 Swieta prawda. Religia zawsze byla przyczyna opoznienia cywilizacyjnego. Klechom po prostu nie zalezy na myslacych ludziach bo myslacy ludzie predzej odrzucaja ich bajeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex. Re: 'Wszystkie są głupie, dziecinne i żałosne IP: *.toya.net.pl 30.11.06, 20:33 Wszystkie pyorunopodobni są głupi, dziecinni i żałośni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: 'Wszystkie są głupie, dziecinne i żałosne IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.11.06, 20:42 A teraz zabierz zabawki i idź do domu, bo już Ci wyraźnie brakuje argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex. Re: 'Wszystkie są głupie, dziecinne i żałosne IP: *.toya.net.pl 30.11.06, 21:59 Argumentów nie należy liczyć, lecz ważyć. (Cyceron) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwa Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 01:49 pyorunochron napisał: > 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne, żałosne.' - tak twierdzi Greenaway: > Czy zgadzacie sie z tym? religia to ucieczka od rzeczywistosci. komunisci mieli akurat w tym jednym racje - ze to "opium". jak mysle o religii, to skojarzenie z narkotykiem nasuwa mi sie az nazbyt nachalnie - i religia i narkotyk to cos, co znieksztalca obraz swiata, jest zaprzeczeniem racjonalizmu, naklada rozowe okulary, uzaleznia. ja odrzucilam religie, bo wole byc trzezwa. widziec swiat takim, jakim rzeczywiscie jest. co nie znaczy, ze uwazam wierzacych za glupich. niektorzy tego potrzebuja. tak juz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 02:21 A ja jak mysle o religii to widzę wieki kultury i historii. Całą naszą cywilizację. Dlatego szanuję doniosła role religii, narobiła sporo złego ale tez dużo dobrego. Moim zdaniem nadal jest czynnikiem pewnej równowagi w świecie, gdyby wszyscy nagle przestali wierzyc świat ogarnąłby chaos i nie byłoby juz żadnych granic, chyba bysmy sie pozagryzali i pozabijali. Nie wyobrażam sobie tego :) Wystarczy przypomniec sobie czasy komuny i Solidarności - bez religii i papieża nic by z nas nie zostało. Może bylibysmy republika ZSRR. Dobrze że sa ludzie którzy w coś wierza, byleby wierzyli swiadomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.12.06, 05:08 > Chrześcijaństwo w Rzymie stało sie > religią państwową - W 392 roku cesarz Teodezjusz Wielki wprowadził > chrześcijaństwo jako religię państwową. Wszelkie inne były nielegalne. Chrzescijanstwo zostalo religia panstwowa gdy Rzym sie wypalil. Symptomy choroby: Cesarz Augustus musial zmuszac mezczyzn do posiadania dzieci. Nero i inni woleli zwiazki homoseksualne. A dookola barbarzyncy ostrzyli sobie pazurki na bogactwa starzejacego sie i upadajacego Rzymu. Dopiero wtedy Konstantyn dostrzegl szanse w chrzescijanstwie i zbudowal wokol niego Bizancjum. Na Zachodzie juz bylo "po ptokach" i benedyktyni zaczynali "prace od podstaw" wsrod barbarzyncow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.06, 20:03 chrzescijanstwo :o w co wierza katolicy w co wierza anglikanie w co wierza prawoslawni w co wierza protestanci chrzescijanstwo - sekciarski obraz Boga na miare swych wlasnych wyobrazen To ,ze sie ludzie dzis nie wyrzynaja w imie swego Boga ,na miare sych wyobrazen ,jest zasluga OSWIECENIA ,epoki ,ktorej w Polsce praktycznie nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka A co to za bełkot?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 20:21 To ,ze sie ludzie dzis nie wyrzynaja w imie swego Boga ,na miare sych wyobrazen ,jest zasluga OSWIECENIA ,epoki ,ktorej w Polsce praktycznie nie bylo" A to ciekawe, chyba jakies rewelacje badawcze, gdzie pisałes doktorat na ten temat? Czyli u nas się wyrzynają skoro nie było jak mam rozumiec?:) "Specyfiką polskiego oświecenia był niespotykany gdzie indziej udział kleru katolickiego w tym ruchu. Pierwsze pokolenie ludzi oświecenia stanowili głównie duchowni, zaś w całokształcie epoki księża stanowili aż 40% spośród czołowych postaci oświecenia w Polsce." Czyli jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: A co to za bełkot?:) IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.06, 20:54 Gość portalu: Majka napisał(a): > A to ciekawe, chyba jakies rewelacje badawcze, gdzie pisałes doktorat na ten > temat? > "Specyfiką polskiego oświecenia był niespotykany gdzie indziej udział kleru>katolickiego w tym ruchu. Pierwsze pokolenie ludzi oświecenia >stanowili głównie > duchowni, zaś w całokształcie epoki księża stanowili aż 40% spośród czołowych > postaci oświecenia w Polsce." Czyli jednak. oswiecenie po polsku przez ksiedza katolika hehehehehe Oświecenie - określane jest jako Wiek Rozumu to prąd kulturalny oraz okres w historii Europy przypadający na lata 1680 - 1780. Ludzie oświecenia najbardziej cenili to, co można pojąć ROZUMEM . Ważna cecha oświecenia to SEKULARYZACJA państw europejskich oraz sformułowanie praw człowieka. Oswiecenie wg JPII to epoka opetana przez szatana :o Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: A co to za bełkot?:) 05.12.06, 21:31 Gość portalu: karbat napisał(a): > Oświecenie - określane jest jako Wiek Rozumu to prąd kulturalny oraz okres w > historii Europy przypadający na lata 1680 - 1780. Ludzie oświecenia najbardziej > > cenili to, co można pojąć ROZUMEM . Kult Rozumu nie jest bardziej racjonalny,ani bardziej uzasadniony od kultu Boga. Z Rozumu nie wynikają jakieś określone aksjomaty światopoglądowe (np. materializm). Poza tym:owocem Oświecenia była Rewolucja Francuska z wszystkimi jej zbrodniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: A co to za bełkot?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 21:52 No ale takie sa fakty :) U nas oświecenie przebiegało własnie tak i było troche póżniej niż w innych państwach E. Polska jako 1 kraj w E. miała nowoczesną konstytucję - 3 maja obchodzimy ta rocznicę matołku. A skąd wziąłeś te bzdury że wg byłego papieża oświecenie to epoka szatana to nie mam pojęcia :) Urojenia? Schizofrenia? A tu masz matołku inne fakty: Oświecenie katolickie Wczesny nurt myśli oświeceniowej obecny w większości katolickich krajów Europy (poza Francją) od lat 30-tych XVIII w. W początkach oświecenia wśród jego propagatorów w tych krajach znajdowali się głównie ludzi religijni, nie przeciwstawiający sobie wiedzy i wiary. Przyniosło ono odnowę nauczania kościelnego i udoskonalenie form kształcenia kleru. Jego przedstawiciele odrzucali pobożność dewocyjną, płytkie moralizatorstwo, potępiali ciemnotę, wiarę w zabobony i przesądy, a przyczynili się do większego otwarcia na Pismo Święte, Ojców Kościoła. Wielu jego przedstawicieli nawoływało do tolerancji religijnej. W Polsce pierwsze pokolenie które zaszczepiało wczesną, umiarkowaną jeszcze myśl oświeceniową składało się niemal wyłącznie z duchownych, głównie zakonników, zaangażowanych nie tylko w sprawy kościelne, ale również reformy państwa i szkolnictwa." Dziś mamy znów powrót do ciemnoty u coponiektórych ale to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.12.06, 21:46 W pelni sie zgadzam z Greenaway'em. Religia to bajeczki dla naiwnych, tych ktorzy nie potrafia sobie dac rady z samym soba. Niestety, dzieki naszym prymitywnym przodkom musimy dorastac w tym bagnie i dopiero wtedy, kiedy przejrzymy nieco na oczy, mozemy probowac wyrwac sie z tej matni. Bo jezeli ktos komus od dziecka plecie bajeczki o piekle i o grzechu to potem zajmuje wiele lat aby uwolnic psychike od barier i skrzywien narzuconych przez religie i jej agentow. Indoktrynacja religijna dzieci powinna byc uznana za przestepstwo. Ateizm to jest normalnosc, religia to skrzywienie. Zauwazcie, ze inteligentni ludzie zazwyczaj odchodza od religii, pozostaja przy niej jedynie ludzie wyjatkowo prosci i niewyksztalceni. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 05.12.06, 21:59 mg2005 napisał: > > Oświecenie - określane jest jako Wiek Rozumu to prąd kulturalny oraz okre > s w historii Europy przypadający na lata 1680 - 1780. Ludzie oświecenia > najbardziej cenili to, co można pojąć ROZUMEM . > > Kult Rozumu nie jest bardziej racjonalny,ani bardziej uzasadniony od kultu Boga Z Rozumu nie wynikają jakieś określone aksjomaty światopoglądowe (np. > materializm). w czym kult rozumu nie jest rownouprawniony kultowi Bozemu materializm jest wynikiem dywagacji diabla ,dobrze mowie :o > Poza tym:owocem Oświecenia była Rewolucja Francuska z wszystkimi jej zbrodniami pogadaj sobie z Majka o wiekopomnym ,znaczacym wplywie i wkladzie ksiedza katolickiego w tej epoce hehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 22:06 A o co chodzi?? Bo nie bardzo rozumiem. To nie ja napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.toya.net.pl 06.12.06, 01:56 karbat, razem z tu i teraz jedziecie na jednym wozie. Obaj jesteście tępi jak stempel gminny. Musieliście przejść niezłe pranie mózgów.Jesteście impregnowani i żadna z wami dyskusja.Już niejednokrotnie pisałem ci o tym. Nie jesteś w stanie pojąć nic ponadto co zamknięte w twojej głowie. Na dobranoc fraszka dla ciebie: Mówili: On jest idiotą! Lecz jemu właśnie chodziło o to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 22:03 Zauwazcie, ze inteligentni ludzie zazwyczaj odchodza od religii, pozostaja przy niej jedynie ludzie wyjatkowo prosci i niewyksztalceni. " Totalna bzdura. Znaczna większośc ludzi wybitnych jest i była ludźmi wierzącymi. Niekoniecznie katolikami a nawet niekoniecznie chrześcijanami. "Prości i niewykształceni" księża mają tytuły doktorów i profesorów i sa dziekanami uczelni wyższych - np KUL czy U. Wyszyńskiego w Warszawie. Ile ty dziecko masz latek, 10?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.12.06, 01:09 Gość portalu: Majka napisał(a): > Totalna bzdura. Znaczna większośc ludzi wybitnych jest i była ludźmi wierzącymi > . Chyba sama w to nie wierzysz. Jezeli wierzysz to szkoda mi ciebie... > Niekoniecznie katolikami a nawet niekoniecznie chrześcijanami. "Prości i > niewykształceni" księża mają tytuły doktorów i profesorów i sa dziekanami > uczelni wyższych - np KUL czy U. Wyszyńskiego w Warszawie. Ile ty dziecko masz > latek, 10?:D Wybacz ale skonczenie seminarium gdzie liczy sie ilosc aniolow w oczku igly i inne bzdury nie stanowi dla mnie wyksztalcenia wyzszego. Szkoly teologiczne ucza sztuczek magicznych a nie prawdziwej wiedzy. A takie zazwyczaj koncza ci "wyksztalceni" ksieza. Owszem, trafilo sie paru klechow ktorzy mowia do rzeczy, ale to raczej wyjatki a nie reguly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:26 Wybacz, ale ja pisze o duchownych - zresztą zakonnice też studiują, u mnie na wydziale były dwie :)- którzy kończa przeróżne kierunki studiów, wcale nie seminaria. Także nie pleć bzdur. Może księża nie studiują marketingu bo po co im, ale z powodzeniem kierunki humanistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.12.06, 01:10 A ublizajac mi od dzieci uwlaczasz jedynie sobie... Szkoda mi ciebie bo wygladasz na bardzo zagubiona. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 06.12.06, 10:50 Gość portalu: tu i teraz napisał(a): > Wybacz ale skonczenie seminarium gdzie liczy sie ilosc aniolow w oczku igly i > inne bzdury nie stanowi dla mnie wyksztalcenia wyzszego. Szkoly teologiczne > ucza sztuczek magicznych a nie prawdziwej wiedzy. Zaczela sie historia zwatpienia w przeslanie Biblijne od teologow :) Na zachodzie Europy przed prawie dwustu laty teologowie chcieli byc " blizej Boga " zaczeli intensywnie studiowac Biblie ,starali sie zrozumiec jej poslanie ,,,,,i szczeki im opadly . Pozniej zaczeli intensywnie zajmowac sie Pismem ,wiara chrzescijanska jezykoznawcy ,archelogowie ,badacze starych kultur ,historycy itp obraz jaki im sie wylonil to ... kupa sprzecznosci ,bajek ,mitow ,przeklaman przeplatanych tu i owdzie faktami historycznymi. ---------------------------------------------------- ostatnio pierwowzor kilku starozydowskich psalmow znaleziono po przetlumaczeniu na egipskich kolumnach :o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:30 O a ty studiowałes teologie że masz taką wiedzę?:D Interesujące. Oczywiście że nie am najmniejszego sensu dawac bezkrytyczną wiarę w to co zapisano w starym czy nowym testamencie, ale jest to uznawane i badane źródło historyczne. Ja miałam na studiach w lekturze Testament i przeczytałam. Stary jest interesującą baśnią, chwilami bardzo mądrą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:27 Hehe, chłopczyku nie przypisuj mi swoich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 06.12.06, 15:11 > No właśnie. Muzułmanie zabijają w imię Allaha! Bo dla nich śmierć w walce z > niewiernymi jest zaszczytem. Tylko że w Koranie nigdzie nie ma słowa o tym że > mają kogoś zabijac, mordować i siać po świecie terroryzm, to już wymysł > prymitywnych fanatyków a nie religii. Czytalas kiedys koran? Zacznij od szury 2.191. Moze Cie oswieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 06.12.06, 15:19 > No właśnie. Muzułmanie zabijają w imię Allaha! Bo dla nich śmierć w walce z > niewiernymi jest zaszczytem. Tylko że w Koranie nigdzie nie ma słowa o tym że > mają kogoś zabijac, mordować i siać po świecie terroryzm, to już wymysł > prymitywnych fanatyków a nie religii. Czytalas kiedys koran? Zacznij od szury 2.191. Moze Cie oswieci. "And kill them wherever you find them, and drive them out from whence they drove you out, and persecution is severer than slaughter, and do not fight with them at the Sacred Mosque until they fight with you in it, but if they do fight you, then slay them; such is the recompense of the unbelievers." Tutaj jest o terrorze i obcinaniu glow: 8:12 "I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them." Slysze nie-muzulmlanie to zle interpretuja. Wiem jednak jak to interpretuja muzulmlanie ktorzy sieja terror i obcinaja glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 06.12.06, 16:35 Jestes emanacja swojej wiary: wyzywanie i lzenie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał 06.12.06, 16:56 Gość portalu: Majka napisał(a): > O a ty studiowałes teologie że masz taką wiedzę?:D Interesujące. Oczywiście że > nie am najmniejszego sensu dawac bezkrytyczną wiarę w to co zapisano w starym > czy nowym testamencie, ale jest to uznawane i badane źródło historyczne. Staram sie byc na biezaco co pisze Nauka na temat religii ,wiary katolokow ;) > Ja miałam na studiach w lekturze Testament i przeczytałam. Stary jest interesującą> baśnią, chwilami bardzo mądrą. Ksiadz mowi ,ze Pismo Swiete jest Slowem Bozym a Pismo Swiete to ST ,swiadectwo Boga ,podyktowane przez najwyzszego (Piec ksiag) Bez starego Testamentu o Nowym mozesz zapomniec . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 07.12.06, 07:05 > Ksiadz mowi ,ze Pismo Swiete jest Slowem Bozym > a Pismo Swiete to ST ,swiadectwo Boga ,podyktowane przez najwyzszego (Piec > ksiag) Bez starego Testamentu o Nowym mozesz zapomniec . Jestes niedoukiem. Jesli juz chcesz sie wypowiadac to najpierw sprawdz fakty: w przeciwienstwie do koranu podyktowanego verbatim Mahometowi, Biblia jest "dzielem natchnionym" pisanym przez ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.06, 11:30 Gość portalu: Echo napisał(a): > > Ksiadz mowi ,ze Pismo Swiete jest Slowem Bozym > > a Pismo Swiete to ST ,swiadectwo Boga ,podyktowane przez najwyzszego (Pie > ksiag) Bez starego Testamentu o Nowym mozesz zapomniec . > Jestes niedoukiem. Jesli juz chcesz sie wypowiadac to najpierw sprawdz fakty: w przeciwienstwie do koranu podyktowanego verbatim Mahometowi, Biblia jest > "dzielem natchnionym" pisanym przez ludzi. To Biblia nie jestjuz PISMEM SWIETYM tylko natchnionym przez ludzi wymslonym ,cos nowego A mnie uczono na religii ,ze Piecioksiag zostal podyktowany ,podany przez samego Boga Najwyzszego .Spytaj ksiedza hehehe A moze wiara katolikow sie zmienia szybciej niz pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 07.12.06, 14:16 > A mnie uczono na religii ,ze Piecioksiag zostal podyktowany ,podany przez > samego Boga Najwyzszego .Spytaj ksiedza hehehe "irrelewant pruchno" dobrze pisac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: 'Wszystkie religie są głupie, dziecinne i żał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 07.12.06, 07:02 > Jestes emanacja swojej wiary: wyzywanie i lzenie innych. Cytowanie konkretnych wersetow i porownywanie z postepowaniem to lzenie? Pomysl "pruchno" zanim zaczniesz lzyc w mysl twojej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Oczywiscie. 07.12.06, 21:54 Gość portalu: tu i teraz napisał(a): > W pelni sie zgadzam z Greenaway'em. Religia to bajeczki dla naiwnych, tych ... Oczywiscie. W dodatku religia wcale nie pomaga, zeby byc porzadnym. To wlasnie religijni ludzie sa bardziej nienawistni i bardziej agresywni. A juz wszystko, co choc troche rozni sie od ich wyobrazen, uwazaja za cos, co trzeba zwalczac. Odpowiedz Link Zgłoś