Dodaj do ulubionych

Moze mi ktos napisac podzial religii?

08.12.06, 11:17
Chyba przysnalem na lekcji geografii w technikum i nie orientuje sie w
tym,jakie sa religie, muzulmanizm, islam, chrzescijanstwo itd.Mozecie mi
napisac o co chodzi w poszczegolnych religiach?
Obserwuj wątek
    • glupek_miastowy Re: Moze mi ktos napisac podzial religii? 08.12.06, 11:21
      A i jeszcze chcialbym wiedziec dlaczego Palestyna jest w konflikcie z Izraelem.
      • lupus76 Re: Moze mi ktos napisac podzial religii? 08.12.06, 11:54
        Czy to jest aby pytanie na to forum?
        • lupus76 Re: Moze mi ktos napisac podzial religii? 08.12.06, 11:57
          Poprawka, przed chwilą byłem na humorum. Przepraszam wszystkich za gapiostwo.
          • lupus76 Re: Moze mi ktos napisac podzial religii? 08.12.06, 13:46
            Na temat, który tu pstawiłeś napisano całe tomiska, nie jest więc możliwa pełna
            analiza i tym samym odpowiedź. Chrześcijaństwo (ze wszystkimi swoimi odłamami,
            np: katolicyzm, prawosławie, czy kalwinizm), islam (czyli muzułmanizm - jak
            napisałeś) i judaizm, to trzy tzw. wielkie religie objawione. Najstarsza jest
            religia żydowska - judaizm, później narodziło się chrześcijaństwo, na końcu
            islam. Judaizm jako jedyna z tych religii jest ekskluzywna - to znaczy, że
            wyznawcą można zostaćtylko przez więzy krwi (Naród Wybrany) Pozostałe dwie są
            inkluzywne - starają sięaktywnie pozyskiwać swoich wiernych. O przystąpieniu do
            danej grupy wyznaniowej decyduje w tym przypadku rytuał (u chrześcujan -
            chrzest)
            Sa jeszcze inne religie - wielobóstwo (o ile dobrze pamiętam jako przykład
            można podać Shintoizm - religię starojapońską), animizm (czyli wiara w siły
            natury - lasy, góry, kamienie, czy zwierzęta - dominująca wśród ludów
            pierwotnych). Mamy jeszcze dalekowschodni buddyzm, hinduizm i konfucjonizm
            (choć to z naszego punktu widzenia raczej system filozoficzno-etyczny, niż
            religia).
            Co się tyczy stosunków izraelsko-arabskich, to jest to zderzenie 2 odmiennych
            kultur - i można na to spojrzeć mniej więcej tak jak na stosunki polsko-
            rosyjskie podczas zaborów. Izrael jest przez państwa arabskie traktowany, jako
            najeźźca, który zabrał ich ziemie i wtrąca się w ich sprawy.
      • truten.zenobi w skrócie 08.12.06, 12:12
        zydzi nie uznaja Jezusa ani Mahometa
        chrześcianie uznają Jezusa ale nie Mahometa
        muzułmanie (wyznawcy islamu) co prawda uznają Jezusa ale tylko za proroka i tak
        sak samo Mahometa (ale cenią go wyżej)

pozostałe "większe" wyznania to szamanizm, hinduizm, buddyzm, szintoizm
        (Shintō)

> A i jeszcze chcialbym wiedziec dlaczego Palestyna jest w konflikcie z
        Izraelem.

na początku naszej ery po któryms tam nie udanym powstaniu zydzi zostali
        wyrzuceni z palestyny (stad ich obecność w prawie całej europie a także krajach
        arabskich)
        na początku ubiegłego wieku a zwłaszcza po IIWS silna była idea stworzenia
        państa zydowskiego, czemu były przeciwne inne kraje arabskie.
        włade WB pozwoliły stworzyć na terytorium swojej koloni takie nie bacząc że nie
        jest to pustynia i mieszkają tam palestyńczycy. zaczeły się wysiedlenia
        konflity itp.
        jedna wojna druga wojna itd. itd.

jak chcesz cos bardziej rzetelnego i konkretnego to polecam wiki.
        • mika74 Re: w skrócie 08.12.06, 12:20
          kzbb.org/ind.php?kzbb=statystyka&w=kiz2000
          tu masz podział wyznan w Polsce. Co do "skrótowego " wyjasnienia o co w kazdym
          z nich chodzi jest to pytanie w stylu "Niech mi ktos wytlumaczy w skrocie o co
          chodzi w historii" ,albo "niech mi ktos wytlumaczy w skrócie o co chodzi w
          geografii". Tego sie nie da powiedziec w skrócie.
          Co do wikipedii nie tylko nie polecam ,jak truten,ale wręcz odradzam. To
          encyklopedia tworzona przez interneutów, w wielu wypadkach idiotow i nieuków.
          Lepiej zajrzyj do naukowych źródeł, po prostu do ŹRÓDEŁ, a nie czyichś
          wyobrazen i wymysłow.
          • truten.zenobi Re: w skrócie 09.12.06, 21:54
            > Co do wikipedii nie tylko nie polecam ,jak truten,ale wręcz odradzam. To
            > encyklopedia tworzona przez interneutów, w wielu wypadkach idiotow i
            nieuków.

zdaje mi się że krytykujesz coś czego nie rozumiesz.
            moze i faktycznie nawet największy idiota może tworzyć i modyfikować wpisy ale
            jakoś nie natkąłem się do tej pory na takie.
            może faktycznie wikipedia nie może być traktowana jako materiał żródłowy prac
            naukowych ale myślę że dla większości ludzi wystarczy by poszerzać swoje
            horyzonty myslowe. zawsze też jeśli znajdziesz błąd lub nieścisłość możez to
            poprawić, rozpoczać dyskusję na ten temat, czy zgłosić to administratorowi

by poprzeć swoje twierdzenia możesz podać jakiś konkretny przykład?
    • Gość: na chwile Re: Moze mi ktos napisac podzial religii? IP: *.acn.waw.pl 09.12.06, 22:00
      muzułmanizm - chodzi o to, żeby nauczyć sie dobrze latać samolotami między
      przeszkodami, mają ropę, której nam nie chcą oddać i trzeba wysyłać wojsko, żeby
      ich przekonać < to ich główna wada

mają też 3 zalety:
      - można mieć pare żon :)
      - no i prawo maja fajniejsze z punktu widzenia ofiar, za to mało fajne z punktu
      widzenia przestępcy :]
      - fajne dywany
      • Gość: na chwile Re: Moze mi ktos napisac podzial religii? IP: *.acn.waw.pl 09.12.06, 22:01
        oprócz wymienionych religii są jeszcze wyznawcy UBU i szatanowcy

wyznawcy UBU jedzą dużo budyniu i kisielu

szatanowcy machajom głowom
    • nelsonek Re: Moze mi ktos napisac podzial religii? 09.12.06, 22:08
      A poczytaj sobie:
      Buddyzm
      Chrzescijanstwo
      Islam
      Judaizm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka