Dodaj do ulubionych

Mundurek dla każdego

11.12.06, 17:03
Nawiązujac do pomysłu R. Giertycha zgłaszam wniosek uzupełniajacy: należy
sporządzić ogólnopolską listę kilkudziesięciu fasonów mundurków z których
każdy uczeń mógłby sobie wybrać taki jaki mu się podoba. Myślę że takie
rozwiazanie wychodzi naprzeciw postulatom o zaprzestanie w szkołach "pokazu
mody" nie tłamsząc przy tym potrzeby zaznaczania swej indywidualności i
poczucia dobrego gustu.

Kto jest za ?
Obserwuj wątek
    • 33qq Re: Mundurek dla każdego 11.12.06, 17:59
      Zdecydowanie jestem przeciw, uważam, że każdy Polak-katolik powinien nosic
      mundurek, trzy kroje żeby był wybór, panie sukienki za kolana, żyjemy w wolnym
      kraju, więc trzeba powiedzie sobie jasno: odnowa moralna nie znosi jakichś tam
      fanaberii w kwestii ubioru które mogą odwieśc obywateli od budowania IV RP. Na
      początek zlikwidujmy widome oznaki zróżnicowania społeczeństwa, później
      pójdziemy dalej!
      • onlyoner Re: Mundurek dla każdego 11.12.06, 19:15
        No przecież właśnie o to mi się rozchodzi - o zlikwidowanie widomych oznak
        zróżnicowania szkolnej społecznosci pod względem zasobności majątkowej
        (pozostawiam otwartą kwestię likwidacji niewidocznych oznak zróżnicowania pod
        względami innymi)

Ciekaw jestem czy to rozwiązanie zadowoliłoby tych którzy na rzecz wprowadzenia
        mundurków do szkół stawiają argument zasobności majątkowej.
        • makrama1 Re: Mundurek dla każdego 12.12.06, 00:14
          onlyoner napisał:

> No przecież właśnie o to mi się rozchodzi - o zlikwidowanie widomych oznak
          > zróżnicowania szkolnej społecznosci pod względem zasobności majątkowej
          > (pozostawiam otwartą kwestię likwidacji niewidocznych oznak zróżnicowania pod
          > względami innymi)
          >
          > Ciekaw jestem czy to rozwiązanie zadowoliłoby tych którzy na rzecz wprowadzenia
          > mundurków do szkół stawiają argument zasobności majątkowej.
          >

No, ręce opadają. Było już wałkowane nie wiem ile razy, że argument o likwidacji
          oznak zróżnicowania majątkowego za pomocą mundurków jest całkowicie chybiony.
          Dziecko tych mundurków musi miec kilka (2-3 minimum). Jeżeli to się nie ma zaraz
          zeszmacic, to musi swoje kosztowac. Akurat najuboższych najbardziej to uderzy po
          kieszeni. Jak się zaopatrzą w te trzy mundury, to na zwykłe ciuchy do noszenia
          poza szkołą już im nie starczy. I o to pewnie chodzi. W samych gaciach za
          przeproszeniem mogą sobie siedziec w domu, nie szwendac się po ulicach, to i
          godzina policyjna nie będzie potrzebna.
          Może Pani Giertych wytłumaczyłaby mężowi ile co kosztuje i co możnaby kupic za
          równowartośc trzech mundurków. Jak nie, to może ja się podejmę Pana premiera
          oprowadzic po sklepach z kalkulatorem w ręku.
      • chyba_normalny Re: Mundurek dla każdego 12.12.06, 09:00
        33qq napisał:

> Zdecydowanie jestem przeciw, uważam, że każdy Polak-katolik powinien nosic
        > mundurek, trzy kroje żeby był wybór, panie sukienki za kolana, żyjemy w wolnym
        > kraju, więc trzeba powiedzie sobie jasno: odnowa moralna nie znosi jakichś tam
        > fanaberii w kwestii ubioru które mogą odwieśc obywateli od budowania IV RP. Na
        > początek zlikwidujmy widome oznaki zróżnicowania społeczeństwa, później
        > pójdziemy dalej!

a Polak NIEKATOLIK co ma nosić ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka