Dodaj do ulubionych

Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodległości

01.04.07, 15:21
Aleksander Kwaśniewski powiedział, że konstytucji uchwalonej w 1997 roku
należy bronić jak niepodległości, demokracji i praw człowieka.

Podczas konferencji zorganizowanej przez Lewicę i Demokratów w 10. rocznicę
przyjęcia konstytucji były prezydent podkreślił, że dokument ten jest
wynikiem bardzo mądrego kompromisu.

Kwaśniewski powiedział, że jest to konstytucja demokratycznej przemiany.
Dodał, że zapisano w niej zasady odejścia od systemu jednopartyjnego.
Zaznaczył też, że konstytucja stawia w centrum jednostkę i jej prawa. W ten
sposób - dodał - reagowano na złe doświadczenia ustroju niedemokratycznego.

Były prezydent wyraził też przekonanie, że niedopuszczalna jest próba
ingerencji w sferę praw jednostki i ponownego zwiększania wpływu państwa na
życie obywateli. Dodał, że oznaczałoby to odwrót od koncepcji, która była
fundamentem budowy III Rzeczpospolitej.

www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=16&news_id=153704&layout=1&forum_id=29720&page=text

I tak właśnie jest.
W 2007 roku trzeba walczyć o prawa człowieka z katopsycholami.
To straszne ale prawdziwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: marlena Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 19:26
      I całkowicie się z ni zgadzam.Uważam że nie ma potrzeby poprawiania naszej
      konstytucji szczególnie przez obecną koalicję bo wtedy z pewnością nie będzie
      to już konstytucja demokratycznego państwa tylko katolickiego.Polska nie składa
      sie tylko z katolików więc powinno w niej obowiązywac świeckie prawo!Nie
      rozumiem dlaczego katolicy musza mieć prawa do wypełniania woli Bożej zapisane
      w konstytucji.Zawsze myślałam że prawdziwemu powinnin wystarczyc dekalog!
      • Gość: Marta50 Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 19:50
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: marlena napisał(a):
        > I całkowicie się z ni zgadzam.Uważam że nie ma potrzeby poprawiania naszej
        > konstytucji szczególnie przez obecną koalicję bo wtedy z pewnością nie będzie
        > to już konstytucja demokratycznego państwa tylko katolickiego.Polska nie
        składa sie tylko z katolików więc powinno w niej obowiązywac świeckie prawo!Nie
        > rozumiem dlaczego katolicy musza mieć prawa do wypełniania woli Bożej zapisane
        > w konstytucji.Zawsze myślałam że prawdziwemu powinnin wystarczyc dekalog!
        Atykul 25 (z KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ zatwierdzonej 2 kwietnia
        1997r)powinien odpowiedziec na twoje watpliwosci. Ale jak zwykle w Polsce prawo
        niektorych individum jest ponad prawem pisanym i ponad kostytucja szczegolnie w
        ostatnich latach. Konstytucja mowi co innego a bracia blizniacy & Co
        (Giertychowie, Jurek i inni) co innego. Czy w Polsce bylo kiedys inaczej?
        Art. 25.
        1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.
        2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w
        sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając
        swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.
        Przy okazji nadmienie Art. 8 i Art. 13

Art. 8.
        1. Konstytucja jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej.
        2. Przepisy Konstytucji stosuje się bezpośrednio, chyba że Konstytucja
        stanowi inaczej.
        Art. 13.
        Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących
        się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu,
        faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub
        dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia
        władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub
        członkostwa.
        Jak wyglada realizacja Art. 13 i 8 w Polsce? Co powiecie o Giertychach (ojciec i
        syn) i innych?
        • Gość: Marlena Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 20:00
          No w tych punktach to rzeczywiście się z tobą zgadzam z w całośći Problem w
          tym że obecna koalicja nie te chce zmieniać.Oni myślą o zupełnie innych a
          jakich to juz wszyscy wiedzą!
          • Gość: Marta50 Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 20:14
            Naturalnie ze wiem co oni chca zmienic, przeciez jestem na biezaco z polskimi
            mediami mimo ze od lat nie mieszkam w kraju. Zapytalas o kosciol podalam ci
            artykul z konstytucji, jak bede miala wiecej czasu poszukam i tych rzeczy ktore
            obecnie nurtja polskie spoleczenstwo. Sama juz wiadomosc ze bracia blizniacy &
            Co. krytykuja Trybunal w POlsce mowi samo to za siebie, jeden z nich byl
            profesorem prawa. Co za paradoks i glupi zbieg okolicznosci? Co sadzic w tym
            wypadku o innych profesorach?
            Czytalam wywiady z innymi profesorami z Polski np wywiad o tarczy, sadze ze brat
            blizniak nie moze stanac obok tego, znowu co za paradoks i dziwny zbieg
            okolicznosci, wlasnie ten profesor byl doradca jednego z blizniakow, po ukazaniu
            sie wywiadu w prasie zostal profesor poslany na zielona trawke. Co to znaczy?
        • mg2005 Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 01.04.07, 20:31
          " przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa"

Zdelegalizować masonerię ?... :)
          • Gość: Marta50 Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 20:41
            Odpowiadasz na :

mg2005 napisał:
            > Zdelegalizować masonerię ?... :)

KOnstytucja mowi o tym wyraznie, a co jest?
    • xtrin Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 01.04.07, 19:32
      Smutne to, że konstytucji trzeba bronić.
      I to nie tylko przed bzdurami jakie chcą w niej wpisywać, ale nawet przed
      sposobem w jaki chcą to robić. Wprowadzanie zapisów do konstytucji "tylnymi
      drzwiami" to jest po prostu kpina z demokracji.
    • asidoo Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 01.04.07, 20:58
      Ja jestem za tym, żeby niczego nie zmieniać w konstytucji.
      Rzeczywiście chcą ją tylko zepsuć.
      Swoja drogą wszyscy mają egzemplarz konstytucji w domu, bo wysłał je do nas A.
      Kwaśniewski. Po tym niepotrzebnym procederze będzie można nią szyby umyś co
      najwyżej.
      • mg2005 Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak socjalizmu ! 01.04.07, 22:01
        :)
        Następny antydemokrata nawołuje do 'obywatelskiego nieposłuszeństwa' ?... :)
        • mike.recz mg2005 powiatowy inteligencie 01.04.07, 22:12
          Mazowiecki: Konstytucja ma nadrzędną władzę nad Sejmem
          cheko, PAP2007-04-01, ostatnia aktualizacja 2007-04-01 17:19
          Nadrzędną władzę nad Sejmem stanowiącym prawo ma konstytucja - powiedział w
          niedzielę na Zamku Królewskim w Warszawie b. premier Tadeusz Mazowiecki.
          Zdaniem Mazowieckiego konstytucja zdała egzamin i stanowi mocną podstawą
          demokratycznego porządku w Polsce.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4029686.html
          • Gość: Marta50 Re: mg2005 powiatowy inteligencie IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 22:19
            Odpowiadasz na :

mike.recz napisał:

> Mazowiecki: Konstytucja ma nadrzędną władzę nad Sejmem
            > cheko, PAP2007-04-01, ostatnia aktualizacja 2007-04-01 17:19
            > Nadrzędną władzę nad Sejmem stanowiącym prawo ma konstytucja - powiedział w
            > niedzielę na Zamku Królewskim w Warszawie b. premier Tadeusz Mazowiecki.
            > Zdaniem Mazowieckiego konstytucja zdała egzamin i stanowi mocną podstawą
            > demokratycznego porządku w Polsce.
            Tak mowi Konstytucja, link do niej:
            www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm
            Sadze ze mieszkasz w Polsce i masz Konstytucje pod reka, w koncu chodzi tu o
            twoje prawa.
          • nelsonek Re: mg2005 powiatowy inteligencie 01.04.07, 22:19
            Co wynika ze zdania: "Nadrzędną władzę nad Sejmem stanowiącym prawo ma
            konstytucja"?
          • mg2005 Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 09:17
            mike.recz napisał:

> Nadrzędną władzę nad Sejmem stanowiącym prawo ma konstytucja - powiedział w
            > niedzielę na Zamku Królewskim w Warszawie b. premier Tadeusz Mazowiecki.

I co ma z tego wynikać, "intelektualisto" ?... :)
            • mike.recz Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 09:42
              nic
              • nelsonek Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 09:54
                To co chciales nam przekazac przytaczajac slowa Mazowieckiego?
                • mike.recz Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 10:21
                  Po prostu spojrzenie starszego rozsądnego człowieka w kontraście do
                  rządzących obecnie oszołomów.

nelsonek napisał:

> To co chciales nam przekazac przytaczajac slowa Mazowieckiego?
                  • nelsonek Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 10:24
                    Jak te slowa maja sie do propozycji zmian w konstytucji? Bo mi sie cos wydaje,
                    ze nic.
                    • mike.recz Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 10:47
                      Mazowiecki: Do zmian w konstytucji potrzeba namysłu

Mazowiecki powiedział, że konstytucja nie jest idealna, gdyż zawiera m.in.
                      wiele artykułów będących jedynie obietnicami, a nie normami. Przestrzegał
                      jednak przed zmianami ustawy w imię doraźnych potrzeb.

- Konstytucję warto ulepszać, ale bez doraźnych potrzeb politycznych. Potrzeba
                      do tego namysłu, bo tę ustawę pisze się nie tylko dla siebie, ale i dla swoich
                      przeciwników - przestrzegał Mazowiecki. Podkreślił, że podczas prac nad
                      konstytucją ugrupowania solidarnościowe potrafiły dać wyraz nadrzędności dobra
                      wspólnego nad interesami własnej formacji.
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4029686.html

nelsonek napisał:

> Jak te slowa maja sie do propozycji zmian w konstytucji? Bo mi sie cos
                      wydaje,
                      > ze nic.

Ten fragment moim zdaniem o tym właśnie mówi.
                      • nelsonek Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 10:55
                        Cytowales inny fragment. I pytalem co on ma wspolnego z propozycja zmian w
                        konstytucji. Natomiast to co przytoczyles to zupelnie inne slowa. A opinia
                        Mazowieckiego pozostaje opinia Mazowieckiego. Tak samo z moja, Twoja (tu akurat
                        sie zgadzamy, ze zmiany w konstytucji sa niepotrzebne) czy kogokolwiek innego
                        opinia. Mozna sie z nia zgadzac albo nie. W kazdym badz razie nie posadzam
                        obecnego ukladu politycznego o bezmyslne zmiany w tejze ustawie.
                        • mike.recz Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 11:00

nelsonek napisał:

> Cytowales inny fragment. I pytalem co on ma wspolnego z propozycja zmian w
                          > konstytucji. Natomiast to co przytoczyles to zupelnie inne slowa. A opinia
                          > Mazowieckiego pozostaje opinia Mazowieckiego. Tak samo z moja, Twoja (tu
                          akurat
                          >
                          > sie zgadzamy, ze zmiany w konstytucji sa niepotrzebne) czy kogokolwiek innego
                          > opinia. Mozna sie z nia zgadzac albo nie. W kazdym badz razie nie posadzam
                          > obecnego ukladu politycznego o bezmyslne zmiany w tejze ustawie.

Zacytowałem tylko wstęp ale razem z linkiem.
                          Doszło do nieporozumienia.
                          • nelsonek Re: mg2005 powiatowy inteligencie 02.04.07, 11:14
                            No tak.
                            :-)
              • mg2005 :)) 02.04.07, 09:56
                mike.recz napisał:

> nic

Tak przypuszczałem, "intelektualisto"... :)
        • pocoo Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak socjalizm 01.04.07, 22:17
          Zmiana czegokolwiek w Konstytucji jest idiotyzmem.Jeżeli każda następna ekipa
          rządząca będzie coś tam zmieniać na własną modłę,to nie wiem dokąd nas to
          zaprowadzi.Tak samo nie wiem jak długo moja wypowiedż utrzyma się na
          forum.Większość po krótkim czasie znika bez śladu.O co tu chodzi?
          • nelsonek Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak socjalizm 01.04.07, 22:48
            "kazda nastepna wladza" nie bedzie jej zmieniac. Tylko ta, ktora bedzie miala
            wystarczajaca wiekszosc.
      • nelsonek Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 01.04.07, 22:16
        Asidoo: Po tym niepotrzebnym procederze będzie można nią szyby umyś co najwyżej.

Nelsonek: Co jest niepotrzebnym procederem? Wysylanie konstytucji ludziom do
        domu?
        • Gość: Marta50 Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 22:27
          Nie sadze zeby nie bylo to potrzebne Nelsonku, w tym czasie 1997 w Polsce nie
          mieli ludzie tak powszechnie komputery, swiat medialny w Polsce nie byl tak
          zdigitalizowany. Dobra mysl, zawsze ma sie ja pod reka, mozna ja tam zabrac ze
          soba gdzie potrzeba w razie potrzeby i powolania sie na ktorys tam artykul z niej.
          Zaczelam ja czytac, po paru rozdzialach stwierdzilam ze konstytucja dla obecnej
          polskiej poltyki jest niczym, wyzsze nad nia jest prawo jednostek sprawujacych
          wladze. To sie czyta, widzi i slyszy (w TV)w wypowiedziach masy rzadzacej w Polsce.
          • nelsonek Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 01.04.07, 22:31
            Marto! Nie zrozumialas mojego pytania. Przedmowca wypowiadal swoja opinie. I
            stwierdzil, ze po jakims PROCEDERZE konstytucje, ktora znalezlismy u siebie w
            skrzynkach pocztowych bedzie mozna uzyc do mycia szyb. Zapytalem wiec co jest
            tym procederem. Nie pisalem nic o mojej opinii nt zmiany konstytucji.
            • Gość: Marta50 Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 22:44
              Skoro on tak twierzdzi ze konstytucja mozna szyby czyscic, jego rzecz, inna
              osoba wyzej wspomniala ze wszystkim wyslana ja do domu. Bardzo slusznie.
              • Gość: ??? Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:54
                zarzucasz innym, ze maja problemy z czytaniem ze zrozumieniem, a sama niestety
                masz z tym wielkie problemy....
              • crazzy_b Może warto przypomnieć ,o które 01.04.07, 23:18
                artykuły Konstytucji RP chodzi:

Art. 30.RP
                Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw
                człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest
                obowiązkiem władz publicznych.

Art. 38.RP
                Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia.

tyle Konstytucja.A może aż tyle.
                Moim zdaniem jakiekolwiek wprowadzanie zmian konstytucyjnych nie jest potrzebne.
                Jeśli ktoś uważa,że życie "człowieka" zaczyna się z chwilą zapłodnienia komórki
                to jego prawo.Inny uważa,że życie człowieka zaczyna się od momentu "kiedy w
                ciało wstępuje dusza" jeszcze w życiu płodowym (chyba ok.10 tygodnia) jego prawo.
                Jeszcze inny jest zdania, że życie człowieka zaczyna się z chwilą narodzin.Tu
                wszystkie cywilizowane narody są jednego zdania i karzą morderców.
                Każdy,powiadam KAŻDY ma prawo zgodnie z własnym światopoglądem ustalać początek
                życia człowieka,co nie znaczy,że ma prawo swój światopogląd zapisać w
                Konstytucji RP, bo Konstytucja NIE MOŻE uwzględniać tylko jednego światopoglądu
                kształtowanego przez wyznawaną religię lub ideologię.Chyba,że jest to państwo
                religijne lub totalitarne,a wtedy to co innego.Ale czy chcemy by Polska stała
                sie takim państwem?
                Myślę,że większość Polaków chociaż są,z racji chrztu przyjętego najczęściej w
                wyniku woli ich rodziców,członkami KK nie chce by Polska została zaliczona do
                kręgu państw, w których jedna religia decyduje o prawach wszystkich jej
                obywateli. Tak jak nie chcemy by znów w Konstytucji pojawił sie zapis o jedynej
                słusznej partii.Dlatego brońmy obecnej Konstytucji i nie pozwalajmy,by
                ktokolwiek w niej mieszał.
                Mój pogląd nie jest krytyką obecnej ustawy "antyaborcyjnej".I proszę tego nie
                utożsamiać.

-------------
                Sunt certi denique fines.
                • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 23:39
                  W jaki sposob wykorzystano naiwnego Oleksego a teraz przyczepia sie do
                  Kwasniewskiego jest to zgodne z Konstytucja. Dlaczego ta osoba ktora bez wiedzy
                  drugiej (nagrywanej w tym wypadku Oleksego) nie zostala pociagnieta do
                  odpowiedzialnosci? Dlaczego te tasmy byly tak dlugo trzymane na czarna godzine
                  do czasu kiedy popularnosc PiS i braci blizniakow z dnia na dzien maleje i sa
                  teraz wykorzystane do zdobycia popularnosci? Co kryje sie za tym? Skoro tasma z
                  nagraniami nie byla manipulowana i wyszla teraz na jaw, dlaczego nie ukarze sie
                  tej osoby za zatajanie przestepstwa, skoro przypuszczalnie bylo to przestepstwo?
                  Chwaly PiS 'owi to nie przyniesie, jaka bronia walcza sadze ze od takiej samej
                  zgina i to bardzo haniebnie.
                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 01.04.07, 23:44
                    A zawsze mi sie wydawalo, ze Gudzowaty sympatyzuje z lewica. A tu taki zonk. I
                    nie wiedzialem, ze to PiS ujawnil tasmy. Myslalem, ze zrobil to Gudzowaty...
                    • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 00:14

Odpowiadasz na :

nelsonek napisał:

> A zawsze mi sie wydawalo, ze Gudzowaty sympatyzuje z lewica. A tu taki zonk. I
                      > nie wiedzialem, ze to PiS ujawnil tasmy. Myslalem, ze zrobil to Gudzowaty...

Tak myslisz, sam od siebie tego nie zrobil? Dlaczego nie pociaga sie teraz jego
                      do odpowiedzalosci za zatajenie domimanego przestepstwa, za potajemne (bez zgody
                      Oleksego) nagranie tasm z rozmowy z Oleksym, przeciez jest to przestepstwo!!!
                      Nie jestem zwolenikiem ani lewych ani prawych, w Polsce jest polityczne
                      bezludzie, jest robiony celowo wielki balagan przez ludzi ktorzy nie maja o
                      rzadzeniu zielonego pojecia. Maja pojecie o posadzaniach, o skloceniu narodu itd.

Obserwowalam w mediach wybory prezydenckie w Polsce, prasa pisala jak i media
                      mowily jak one byly przesadzone ze na nastepny dzien (w dzien wyborow) niektorzy
                      z obecnej koalicji mieli wielkiego kaca, po prostu nie mam zaufania dla tego
                      politycznego srodowiska. Sama kampania przedwyborcza mowila duzo, dziwilam sie
                      temu ze tak nisko intelektualnie spadlo spoleczenstwo w Polsce. Dlaczego, po
                      tylu doswiadczeniach?
                      Sadze ze w tym artykule jest duzo, duzo prawdy, cytat z niego:

"...kiedy Polacy wreszcie odzyskali wolność, to nie mają pojęcia, co z nią
                      zrobić..."
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4027913.html
                      • Gość: Marta50 Re: dolacze link do artykulu IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 01:28
                        Sadze ze ci panowie maja sluszna racje i mowia przez ogrodek o co tu w tej
                        obiecanej IV Rzeczy pospolitej blizniakow chodzi.
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4030925.html
                        Dyktatura blizniakow jak i ideologi Giertycha i jego zony (ktora jest za kara
                        smierci za przerwanie ciazy - nowy tred cywilizacji zycia) pachnie.
                      • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 09:21
                        Nie wiem dslaczego to zrobil. Za to Ty zdajesz sie byc pewna tego, ze za tym
                        stoi akurat PiS. Dlaczego nie pociagnieto do odpowiedzialnosci Gudzowatego?
                        Tego tez nie wiem. Ty wiesz - spisek i dyktatura Kaczynskich. Tylko czekac
                        kiedy wybory sfalszuja.

Wiem, wiem: nie masz zaufania do zadnego polityka. Ja tez. Smieszy mnie jednak
                        posadzanie PiSu o wszystko co zle w Polsce. Nie, ze uwazam iz sa swieci. Nie.
                        Ale troszke dystansu. I do PiS i do SLD i PO. W ogole do calej polityki.
                        • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 09:42
                          Odpowiadasz na :

nelsonek napisał:
                          > Wiem, wiem: nie masz zaufania do zadnego polityka. Ja tez. Smieszy mnie jednak
                          > posadzanie PiSu o wszystko co zle w Polsce. Nie, ze uwazam iz sa swieci. Nie.
                          > Ale troszke dystansu. I do PiS i do SLD i PO. W ogole do calej polityki.
                          Powiedz sam do ktorego polityka czy partii w Polsce mozna miec zaufanie?
                          Przed PiS 'em Polska cieszyla sie jako taka opinia poza jej granicami, jaka
                          opinia cieszy sie w obecnej chwili?
                          Troche dystansu? Sadze ze nie, nalezy pisac i lac prawde w oczy, nalezy glosno
                          mowic to co potrzeba, zeby w koncu ci wspaniali na gorze zauwazyli ze ta droga
                          jaka wybrali prowadzi do nikad, prowadzi do zwasnionej Polski, prowadzi do zmian
                          na niekorzysc w swiecie, tu mam na uwadze tarcze, "zimna wojne" i wyscigi w
                          zbrojeniu!!! Taka POlske sobie wyobrazasz? Ja nie, opinia jaka teraz ma POlska
                          szkodzi tez i nam, tu za granica.
                          • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 09:52
                            Do zadnego polityka nie mozna miec zaufania.
                            Nie mieszkam za granica by stwierdzic jaka opinie ma Polska obenie, a jaka
                            miala wczesniej. I dlatego sie nie wypowiadam. Nie chce sie rowniez opierac na
                            opinii pojedynczych ludzi. A to co do nas dociera jest filtrowane. Przez media.
                            Co do lania prawdy w oczy: pelna zgoda, ale skad u licha wiesz, ze Gudzowaty
                            dzialal na polecenie PiSu (bo od tego daczela sie dyskusja i, rozumiem ze, o
                            tym rozmawiamy)? Ja nie wiem. I dlatgo nie oceniam. Nie wiem tez dlaczego
                            Gudzowaty (czy tez jego ochroniarze - wszystko jedno) nie zostali pociagnieci
                            do odpowiedzialnosci. Bo niby skad mam wiedziec? Znasz sprawe dokladenie by
                            stanowczo wypowiedziec sie w kwestii Gudzowatego? Ja nie. Nie zebym bronil
                            rzadzacych, ale tak to juz chyba w demokracji jest, ze kazdy moze wypowiadac
                            swoje opinie i, jesli maja wiekszosc w ciele ustawodawczym, wcielac je w zycie.
                            Nie za bardzo rozumiem o co zatem chodzi.
                            I powtarzam: inna sprawa czy zgadzam sie z pogladami PiSu czy nie. Bo sie nie
                            zgadzam. Ale to nie powod by stwierdzic, ze PiS buduje jakies mury nienawisci
                            czy cos w tym stylu.
                            • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 10:19
                              Gdyby PiS byl sprawiedliwy, potepil by obie strony, dlaczego tego nie zrobil?
                              Dlaczego nie wypowiedzial sie tu z dystansem do przestepstwa Gudzowatego czy
                              jego ludzi? Dlaczego to wybuchlo zaraz po zjezdzie partyjnym PiS'u na ktorym
                              zdali sobie sprawde z ich niskiego notowania w Polsce jak i w Europie?
                              Przeciez to co zrobiono, narusza wszelkie prawa spoleczne, nie jest to poprawna
                              polityczna kultura, ktora nie rzaca dobrego swiatla na nia w Europie.
                              Chcemy te zaraze intelektualna przenosic na inne kraje, potrzeba nam tego, tak
                              chcemy ksztaltowac nowa polityke w Europie?
                              Tu (w linku)napisalam co mysle o politycznej kulturze w obecnej Polsce:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=59759811&a=59762340
                              Jak to PiS nie buduje muru nienawisci w Polsce? Sadze ze mieszkajac w Polsce
                              czytasz codzienna prase, ktora ma obowiazek (tak jak wszedzie nie tylko w
                              Polsce) filtrowania i przekazywania tego co nie jest akurat poprawne, po to jest
                              prasa czy publicznym medium!
                              Albo zapominasz to co czytales wczoraj czy przedwczoraj czy duzo wczesniej?
                              • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 10:34
                                Nie wiem dlaczego ich nie potepil. Ale to jakby troche z boku tematu. Wczesniej
                                twierdzilas, ze za tym wszystkim stoi PiS, teraz (zalozmy) tak nie uwazasz, ale
                                i tak wina obarczasz PiS. Czy to przypadkiem nie jakas obsesja?
                                Skad ja moge wiedziec dlaczego "afera Oleksego" wybuchla wlasnie teraz? Moze to
                                przypadek, moze nie. Nie wiem. I przypomnij mi: kto ujawnil tasmy? PiS? LPR? A
                                moze Samoobrona? Chcesz powiedziec, ze PiS cenzuruje Gazete Wyborcza? Ewa
                                Milewicz, Wojciech Orlinski zanosza swoje artykuly/felietony do Kaczynskiego i
                                ten je zatwierdza (i pojawiaja sie w druku), badz nie (i wtedy w druku sie nie
                                ukazuja)? Chcesz powiedziec, ze mala dunska gazeta filtrowala karykatury
                                Mahometa? Chcesz powiedziec, ze El Pais filtrowal artykul o Polsce? Bo cos mi
                                sie wydaje, ze nie. A moze to byly politpoprawne artykuly? Politpoprawnosc jest
                                jakas wartoscia? A moze ta poprawnosc juz sama sie osmieszyla?
                                • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 10:58
                                  Odpowiadasz na :
                                  nelsonek napisał:
                                  > Nie wiem dlaczego ich nie potepil. Ale to jakby troche z boku tematu.
                                  Wczesniej twierdzilas, ze za tym wszystkim stoi PiS, teraz (zalozmy) tak nie
                                  uwazasz, ale i tak wina obarczasz PiS. Czy to przypadkiem nie jakas obsesja?
                                  Dziwny zbieg okolicznosci co nie, jakos za czesto ida te praktyki PiS'u parami?
                                  > Skad ja moge wiedziec dlaczego "afera Oleksego" wybuchla wlasnie teraz? Moze
                                  to przypadek, moze nie. Nie wiem. I przypomnij mi: kto ujawnil tasmy? PiS? LPR?
                                  A moze Samoobrona? Chcesz powiedziec, ze PiS cenzuruje Gazete Wyborcza? Ewa
                                  > Milewicz, Wojciech Orlinski zanosza swoje artykuly/felietony do Kaczynskiego i
                                  > ten je zatwierdza (i pojawiaja sie w druku), badz nie (i wtedy w druku sie nie
                                  > ukazuja)? Chcesz powiedziec, ze mala dunska gazeta filtrowala karykatury
                                  > Mahometa? Chcesz powiedziec, ze El Pais filtrowal artykul o Polsce? Bo cos mi
                                  > sie wydaje, ze nie. A moze to byly politpoprawne artykuly? Politpoprawnosc
                                  jest jakas wartoscia? A moze ta poprawnosc juz sama sie osmieszyla?
                                  A co powiesz na zawlaszczenie przez PiS wszystkich glownych dziedzin w Polsce,
                                  nie mowi to samo za siebie? Do czego to prowadzi, do dyktatury czy innych widzi
                                  misi braci blizniakow? Jest to poprawne, stac na to Polske zeby wyplacac
                                  chorendalne odprawy pieniezne (zadne panstwo na to nie moze sobie pozwolic tylko
                                  pozwala sobie rozrzutna i "bogata" Polska), tu zbieglam z tematu, sadze ze ta
                                  wzmianka byla tu potrzebna, zeby twoja mysl skierowac na trop mysli.
                                  Naturalnie ze osmiesza sie i szkodzi sobie PiS, normalnie myslacy wyborca w
                                  Polsce dal sie raz nabrac na populizm blizniakow ktory nie da sie zrealizowac,
                                  drugi raz polski wyborca bedzie inaczej myslal i szedl walnie do urny.
                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 11:05
                                    Dla Ciebie zbiego okolicznosci nie jest zbiegiem okolicznosci. A ja mowie: nie
                                    wiem! MOZE to przypadek. MOZE.
                                    A o zawlaszczenie wszystkich dziedzin przez PiS powiem, ze gdy inna formacja
                                    (juz nieistniejaca) obsadzala wszelkie mozliwe stolki to nikt nie krzyczal (tak
                                    jak teraz), ze tak nie mozna. Proponuje wszystkich brac rowna miarka. W Polsce
                                    dyktatury nie ma juz od 1989. Teraz tez jej nie ma. Dalej nam od niej z kazdym
                                    rokiem. A moze wybory zostaly sfalszowane? No a jesli PiS szkodzi sam sobie to
                                    chyba dobrze? Wkrotce spoleczenstwo odsunie ich od wladzy. O to Ci chyba
                                    chodzi. A gigantyczne odprawy to patologia troche starsza niz obecna kadencja
                                    Sejmu. Nie zauwazylas? Wszystkie formacje polityczne bedace u wladzy po 1989
                                    roku sa temu winne.
                                    • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 11:12
                                      Sam twiedzisz ze wszystkie formacje praktykuja to samo, wiec o czym to swiadczy
                                      o demokracji, o wolnych mediach, o zaufaniu do innych, swiadczy to o patologi
                                      rzadzacych?
                                      Nie sadze zeby tyl to dobry fundament na ktorym mozna by bylo budowac cos
                                      pozytecznego?
                                      Nie faworyzuje tu zadnego politycznego ugrupowania ale sygnalizuje to ze czas
                                      nadszedl zastanowienia sie czy to sluzy dobru spolecznemu i politycznej kulturze
                                      w Polsce.
                                      • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 11:20
                                        Rownie dobrze moglbym napisac: dlaczego Marta pisze wlasnie teraz o tym
                                        problemie?

To zachowanie PiSu (wczesniej SLD, jeszcze wczesniej AWS) w jakikolwiek sposob
                                        swiadczy o mediach? Albo o zaufaniu do innych?
                                        • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 11:24
                                          Odpowiadasz na :

nelsonek napisał:

> Rownie dobrze moglbym napisac: dlaczego Marta pisze wlasnie teraz o tym
                                          > problemie?
                                          >
                                          > To zachowanie PiSu (wczesniej SLD, jeszcze wczesniej AWS) w jakikolwiek sposob
                                          > swiadczy o mediach? Albo o zaufaniu do innych?

Och Nelsonku, czy jestes tak naprawde dziecinny jakim tu sie w tym twoim wpisie
                                          pokazales?
                                          • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 11:30
                                            Och Marto! Czy nie stac Cie na jakiekolwiek dalsze argumenty? Nie potrafisz sie
                                            powstrzymac od personalnych przytyczkow?
                                            • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 11:47
                                              Naprawde nie, stoisz w miejscu i tupiesz nogami jak dziecko ktore cos chce miec
                                              koniecznie i ta metoda chce wywrzec presje na rodzicach.
                                              Czy nie pojmujesz tego ze obecnie ten temat jest walkowany, czy w przeszlosci
                                              miales do tego okazje?
                                              www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=18193
                                              www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=18250
                                              www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=18207
                                              www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=18205
                                              • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 12:01
                                                Na poczatku pisalas tylko i wylacznie o PiSie. Obarczalas go wina (pewnie
                                                posiadajac jakas tajemna wiedze) za tasmy Oleksego, a ja Ci dziecinnie
                                                odpowiadalem, ze MOGLO byc inaczej. No to zmienilas temat piszac, ze (a jakze)
                                                PiS nie potepil obu stron). Pozniej znowu zmiana tematu: obarczylas wina za
                                                jakas cenzure WOLNYCH mediow kogo? A jakze PiS! a przy okazji innych. Gdy
                                                probowalem Ci tlumaczyc, ze politycy jednak nie maja zbytniego wplywu na media
                                                znowu zmienilas temat piszac o jakichs fundamentach, ktore ktos rzekomo buduje.
                                                A na koncu zapytalas czy nie jestem dziecinny i stwierdzilas, ze tupie nogami.
                                                A jesli zwroci Ci sie uwage, ze Twoje argumenty pasuja rowniez do Twojej
                                                postawy to sie obruszasz. Dlatego tez uwazam, ze jesli ktos tu tupie nogami to
                                                ta osoba jestes wlasnie Ty... Przykro mi z tego powodu. Na prawde.
                                                • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 12:20
                                                  Nelsonku, juz ci po raz ktory zasygnalizowalam ze zachowujesz sie jak dziecko,
                                                  twoja interpretacje tekstu przypisujesz jako argumentacje innemu, czy to jest
                                                  powazne z twojej strony albo masz jakies z tym problemy?
                                                  Nie jest moim zwyczajem oceniac czyja osobowosc wkladajac jej do ust jako
                                                  preciwny argument wlasna interpretacje, co masz tu na celu?
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 12:33
                                                    Zapomnialem jeszcze dodac, ze pisalas o dyktaturze! Ale oczywiscie to tylko
                                                    moja interpretacja Twoich slow: "Dyktatura blizniakow jak i ideologi Giertycha
                                                    i jego zony (ktora jest za kara smierci za przerwanie ciazy - nowy tred
                                                    cywilizacji zycia) pachnie." Czyz nie jest to obarczeniem winy min PiSu (i przy
                                                    okazji lidera LPR)? Moze wyjasnij co autor mial na mysli.

Albo to: "Tak myslisz, sam od siebie tego nie zrobil? Dlaczego nie pociaga sie
                                                    teraz jego do odpowiedzalosci za zatajenie domimanego przestepstwa, za
                                                    potajemne (bez zgody Oleksego) nagranie tasm z rozmowy z Oleksym, przeciez jest
                                                    to przestepstwo!!!"
                                                    To nie jest obarczeniem wina PiSu? Zatem wjasnij co autor mial na mysli.

Albo pytanie: "Przed PiS 'em Polska cieszyla sie jako taka opinia poza jej
                                                    granicami, jaka opinia cieszy sie w obecnej chwili?"
                                                    Nie jest obarczeniem wina PiSu? Pewnie zaraz zaprzeczysz. No ale moze podaj nam
                                                    swoja interpretacje. Przynajmniej dowiemy sie co autor mial na mysli.

Kolejny cytat: "Nie jestem zwolenikiem ani lewych ani prawych, w Polsce jest
                                                    polityczne bezludzie, jest robiony celowo wielki balagan przez ludzi ktorzy nie
                                                    maja o rzadzeniu zielonego pojecia. Maja pojecie o posadzaniach, o skloceniu
                                                    narodu itd."
                                                    Tutaj tez nie pisalas o PiSie obarczajac ich wina? Tez pewnie zaprzeczysz.
                                                    Wymieniac dalej?

Kto interpretuje fakty jak nie Ty?
                                                    Ja Ci dziecinnie pisze, ze nie wiem czemu ujawniono tasmy teraz. A Ty wiesz:
                                                    spisek. Kogo? To jasno wynika z kontekstu, ze PiSu.
                                                    Ja Ci, dziecinnie, tlumacze, ze to nie PiS ujawnil tasmy i ze NIE WIEM kto za
                                                    tym stoi. Ty za to wiesz.
                                                    Wymieniac dalej?

Ja nie oceniam Twojej osobowosci (jak to sugerujesz), tylko wypowiedzi.
                                                    Natomiast Ty zaczynasz sprowadzac dyskusje do poziomu pyskowki.
                                                    Co mam na celu? Chec wymiany pogladow z innymi. Chyba wolno?
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 12:45
                                                    Nelsonku jakim swiatem ty zyjesz?
                                                    Czytajac twoj wpis przypominaja mi sie zaraz dawne czasy: PZPR - przewodnia
                                                    partia!!!
                                                    Sadze ze trafilam w same sedno twoich dazen.
                                                    To chcesz mi na sile wcisnac do glowy?
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 14:34
                                                    No i co Nelsonku, zostales zdemaskowany?

• nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 14:37
                                                    W takim jak Ty. I nie ja probuje cos drugiemu wcisnac, tylko Ty. Co rusz zmieniasz zarzuty gdy tylko Ci sie pokaze, ze nie do konca jest tak jak to sugerujesz. No, ale za chwile sie dowiem, ze ty nic nie sugerujesz. Typowe...
                                                    Albo moze powiedz o co Ci chodzi. I nie badz taka w goracej wodzie kapana. Bo poki co to sama zostalas zdemaskowana.
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 14:54
                                                    Nelsonku, dlaczego urzywasz cudzych sugestii w wlasnej obronie? Nie stac cie na
                                                    wlasne?
                                                    Rozwijac wlasna mysl, to nie boli!!!
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 14:57
                                                    A czemu Ty uzywasz argumentow o jakims PZPR? Nie pozostalo Ci nic innego jak fantazja?
                                                    I kto tu sie ma bronic? Pytalem o Twoje konkretne cytaty, a Ty milczysz w tej kwestii. Rozumiem, ze nie wiesz co odpowiedziec... A rozwijac wlasna mysl trzeba. Byle SENSOWNIE.

Gość portalu: Marta50 napisał(a):
                                                    > Nelsonku, dlaczego urzywasz cudzych sugestii w wlasnej obronie? Nie stac cie na
                                                    > wlasne?
                                                    > Rozwijac wlasna mysl, to nie boli!!!
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 16:06
                                                    Nelsonku, jeszcze cie podenerwuje, przeczytaj sobie:
                                                    www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2007040206
                                                    www.jankotlarz.nazwa.pl/myslpolska/?idx=janek_art&lusterko=152352
                                                    Cytat artykulu:
                                                    "Wytrzymałość rządu

Afera goni aferę i praktycznie nie ma dnia bez jakichś nowinek w postaci
                                                    sensacji ogłaszanych w mediach z natężeniem zapewne godnym lepszej sprawy.
                                                    Odnosi się wrażenie, że największy wysiłek poświęca się na obniżenie poziomu
                                                    życia politycznego do dna. Nikogo z prasy radia i telewizji nie obchodzi co
                                                    naprawdę robi rząd i nad czym warto podyskutować dla dobra narodu i państwa,
                                                    natomiast cały wysiłek zmierza w kierunku przekonania społeczeństwa, że rząd
                                                    zajmuje się wyłącznie własnymi wewnętrznymi problemami wynikającymi z
                                                    uczestnictwa w różnych aferach lub wzajemnych rozgrywkach.

Gonienie za sensacją jest oczywiście wolnym wyborem mediów, ale w tym wypadku
                                                    nie chodzi tylko o szukanie łatwych zarobków z podglądania alków i innych
                                                    tajemnic, tym bardziej, że polityka i ludzie ją uprawiający nie są pod tym
                                                    względem zbyt atrakcyjni. Znacznie lepszymi kąskami są artyści, prezenterzy,
                                                    sportowcy i inni przedstawiciele świata czy półświatka wystawionego z natury na
                                                    pokaz. W przypadku rządu polskiego mamy do czynienia z kreowaniem afer
                                                    medialnych, za którymi poza rzeczywistością „wirtualną” nic się nie kryje lub
                                                    też rozdmuchiwaniem do niebotycznych rozmiarów spraw zupełnie bagatelnych. W tym
                                                    wszystkim najbardziej zdumiewające jest to, że istnieje niesłychana łatwość
                                                    dostępu do „kuchni” rządowej. Rząd jak każda organizacja ma prawo do
                                                    wewnętrznego dyskrecjonalizmu. Nie chodzi tu nawet o tajemnice państwowe, ale o
                                                    normalny tryb pracy, uzgadniania stanowisk, sporów, potknięć, a nawet
                                                    wewnętrznych niesnasek nie do uniknięcia w żadnym zespole. Pod tym względem
                                                    rząd, jak i wiele różnych organizacji, przypomina może nie tyle stosunki
                                                    miłosne, w których robi się różne rzeczy, o których się nie mówi, ile kuchnię
                                                    restauracyjną, która nie interesuje konsumentów, interesują ich tylko gotowe
                                                    dania. A przecież wiadomo, że żaden kucharz nie lubi jak mu konsument stoi nad
                                                    głową i wtrąca się do jego roboty. Bez przesady, ale ludzie, którzy podjęli się
                                                    trudu służenia nam w radzie ministrów (czyli służących) zasługują na
                                                    potraktowanie przynajmniej na poziomie kucharza. Trzeba przyznać, że jak
                                                    dotychczas żaden z poprzednich rządów nie podlegał tak totalnej napaści ze
                                                    strony mediów. Najbardziej zdumiewający jest jednak nie sam fakt ile łatwość
                                                    dostępu do miejsc rzekomo strzeżonych, a także możliwość instalowania aparatury
                                                    audiowizualnej. Powstaje pytanie: kto i dla jakich celów strzeże za pieniądze
                                                    podatników instytucji i obiektów rządowych, jeżeli bowiem można swobodnie wnieść
                                                    gdzie się chce i jakikolwiek się chce sprzęt, pomijając już taki drobny fakt jak
                                                    przestępstwo podsłuchu i podglądu bez zezwolenia sądowego.
                                                    W rezultacie otrzymujemy obraz państwa anarchicznego, w którym istnieje obok
                                                    siebie kilka ośrodków rządzących, przy czym ten oficjalny nie jest wcale
                                                    najmocniejszy. Dziedzictwo wielowarstwowej struktury zarządzania jest spadkiem
                                                    po PRL i innych reżimach komunistycznych, w których oficjalnie występująca
                                                    władza państwowa była tylko narzędziem partii, w której z kolei jak w ruskiej
                                                    lalce matrioszce znajdowały się kolejne ośrodki władzy coraz ściślejszej.
                                                    Pokutujący po dzień dzisiejszy konspiracyjny system funkcjonowania ośrodków
                                                    faktycznej władzy tworzy stan niemożności sprawowania rządów dla realizacji
                                                    programu zakreślonego w zobowiązaniach wyborczych.
                                                    Jednym z zasadniczych elementów tego systemu jest konstytucyjnie zapisana
                                                    słabość władzy wykonawczej, przypomina to w jakimś stopniu system stworzony na
                                                    podstawie konstytucji marcowej z 1921 roku, w której na wzór francuski rząd był
                                                    zakładnikiem Sejmu. Spowodowało to reakcję w postaci zapisu konstytucji z
                                                    kwietnia 1935 roku, w której uprawnienia władzy wykonawczej stały się
                                                    dominujące. Rozwiązanie podstawowego problemu właściwego podziału i usytuowania
                                                    władz należy widzieć w systemie autonomii koordynowanej przez prezydenta jako
                                                    zwornika wszystkich władz. Ingerencja Sejmu, a przede wszystkim partii
                                                    politycznych w funkcjonowanie rządu nie może być wszechwładna. Rząd musi
                                                    posiadać pełną samodzielność w realizacji ustawowych nakazów i zadań, a jego
                                                    rozliczenie przez parlament powinno być dokonywane w stosownej cezurze czasowej.
                                                    Optymalnym rozwiązaniem byłoby ustanowienie zasady rozliczania rządu z jego
                                                    działalności wyłącznie w czasie procedury sprawozdania rocznego i uchwalania
                                                    budżetu. Również skład personalny rządu powinien być pozostawiony inicjatywie
                                                    desygnowanego premiera i decyzji prezydenta. Władza ustawodawcza zarówno dla
                                                    dobra państwa, jak i dla swego prawidłowego funkcjonowania nie powinna ingerować
                                                    poza uprawnieniami ustawodawczymi w powoływanie i funkcjonowanie rządu. Takie
                                                    rozwiązanie uwolni państwo polskie od destrukcyjnych działań uniemożliwiających
                                                    normalne wypełnianie zadań przez poszczególne organy włodarstwa. Obecny stan
                                                    funkcjonowania władz obraża po prostu godność narodową. Rząd, parlament, władza
                                                    sądownicza i prezydencka stają się pośmiewiskiem plugawych mediów, częstokroć
                                                    służących za judaszowe srebrniki siłom wrogim Polsce.
                                                    Jeżeli chcemy rzeczywistego odrodzenia Polski Niepodległej, to ten stan rzeczy
                                                    musi być przerwany per fas et non fas, znajdujemy się bowiem w trudnym położeniu
                                                    geopolitycznym i gospodarczym i nie możemy ulegać złudzeniom, że przynależność
                                                    do UE czy NATO rozwiąże nasze problemy. Musimy sami stawić czoła wszystkim
                                                    przeciwnościom. Ale do tego potrzebne jest umocnienie pozycji rządu i
                                                    prezydenta, którzy podjęli się obrony naszych praw i walki o poprawę pozycji
                                                    Polski na forum międzynarodowym.
                                                    Andrzej Owsiński
                                                    Nr 9 (4.03.2007)"
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 16:25
                                                    Ja sie niczym nie denerwuje. Co najwyzej smiesza mnie Twoje wypowiedzi.
                                                    Natomiast artykul mowi o tym co glosza media. A te nie sa sterowane przez rzad.
                                                    No i opinia, ktora przytaczasz jest opinia przybudowki SLD. A po nich nie mozna
                                                    sie spodziewac niczego innego tylko krytyki. Wszystkich i za wszystko.
                                                    Niektorzy daja sobie robic wode z mozgu. A do tego trzeba troche dystansu.
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 17:47
                                                    Tak sadzisz, ten rzad potrzebuje media. Media dla tego rzadu zalatwiaja cala
                                                    brudna prace za nich.
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 17:51
                                                    I pewnie to "wina rzadu?
                                                    Jaka brudna prace?
                                                    Ktore media?
                                                    O co w ogole chodzi?
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 17:59
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=59924458&a=60136652
                                                    Nelsonek nawet Beretelwi rozpoznal cie jako trolla na forum, co ty na to?
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=59924458&a=60137332
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 18:09
                                                    Nic nie poradze na to, ze nie masz pojecia o strukturze drzewka na tym forum.
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 18:42
                                                    bez komentarza.

Ciekawy kandydat co nie?
                                                    www.youtube.com/watch?v=J-FyEySJBPk
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 18:46
                                                    Ten kandydat to jakis twoj znajomy?

Beretelwi sam przyznal, ze sie myslisz. I co?
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 18:48
                                                    Nie sadze, moze przypomina on cos tobie?
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 18:50
                                                    Pomysl dobrze. Na pewno sie znacie.
                                                    Mi on przypomina ostatnia kampanie samorzadowa i poziom niektorych
                                                    forumowiczow. A tobie?
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 18:51
                                                    Ktora kampanie?
                                                    Oswiec mnie.
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 18:52
                                                    Nie pamietam. Jakas samorzadowa czy cos takiego.
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 18:54
                                                    ach tak, jednak wiesz lepiej jak ja.
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 18:55
                                                    No nie wiem czy lepiej. To nie ja zadalem sobie trud odnalezienia wystapienia
                                                    tego pana w przepastych czelusciach Internetu. Jednak twoj znajomy...
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 19:04
                                                    ta osobowosc skierowala mnie na pewne glebsze tropy lepszego poznania,
                                                    zrozumienia niektorych uczestnikow tego forum.
                                                    Ale koniec tej zabawy, dyzur wzywa.
                                                    Tschüss / Czesc
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 19:32
                                                    Podoba mi sie ta samokrytyka. Moze cos powiesz o tym przemilym panu. Sluchasz
                                                    go codziennie? To twoj guru?
                                                  • mike.recz Z przymróżeniem ucha;) 02.04.07, 19:42
                                                    To był wyjątkowy rok, takiego nie mieliśmy od 17 lat, pierwszy raz od 17 lat do
                                                    marszałka sejmu wpływa wniosek, aby Jezusa Chrystusa ogłosić królem, a na
                                                    komendzie można zamówic taxi lub pizzę. Wszystko zaczęło się od kampanii partii
                                                    zwanej żartobliwie prawem i sprawiedliwością, pod wdzięcznym tytułem `My
                                                    dotrzymujemy słowa'. W ramach my dotrzymujemy słowa, jeśli mój brat zostanie
                                                    prezydentem, ja nie zostanę premierem, premierem został atrakcyjny Kazimierz,
                                                    pierwszy produkt medialny w Europie Środkowej. Rodzime Truman Show potrwało pół
                                                    roku, w tym czasie, w ramach my dotrzymujemy słowa, w kwestii taniego państwa,
                                                    powstało najwięcej w historii wolnej Polski nowych ministerstw i sekretarzy
                                                    stanu, z ministerstwem śledzi i morza na czele, mamy najwięcej w historii
                                                    Polski marszałków sejmu i senatu oraz 4 wicepremierów. Dwukrotnie TK zanegował
                                                    ustawy przegłosowane w odstępie kilku miesięcy, co jest absolutnym rekordem.
                                                    Mieliśmy w ciągu roku 3 rządy, w ramach tych samych partii 3 rodzaje koalicji,
                                                    na trzech różnych pakietach `umów', do tego dwóch premierów, pięciokrotnie był
                                                    wymieniany minister finansów. Jeśli mój brat zostanie prezydentem, ja jednak
                                                    zostałem premierem, ponieważ premier, który ma 78% poparcia społecznego był za
                                                    słaby, wymieniliśmy go na premiera, który ma 33% poparcia, a premier który miał
                                                    78% poparcia przegrał wybory na prezydenta Warszawy.
                                                    www.matka-kurka.net/najlepsze/
                                                    A może akurat się spodoba.
                                                  • nelsonek Re: Z przymróżeniem ucha;) 02.04.07, 19:45
                                                    Jak sie to ma do tematu watku?
                                                  • mike.recz Re: Z przymróżeniem ucha;) 02.04.07, 19:51
                                                    wogóle
                                                  • nelsonek Re: Z przymróżeniem ucha;) 02.04.07, 20:12
                                                    Co nie zmienia faktu, ze fajne
                                                  • mike.recz Re: Z przymróżeniem ucha;) 02.04.07, 20:15
                                                    Dlatego podrzuciłem;)
                                                  • nelsonek Re: Z przymróżeniem ucha;) 02.04.07, 20:19
                                                    Tak sie tylko zastanawialem dlaczego pod ta pyskowka. :-)
                                                  • mike.recz Re: Z przymróżeniem ucha;) 02.04.07, 20:27
                                                    Dla rozluźnienia również;)
                                                  • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.07, 01:22
                                                    Artykul ktory powinienes nelsonku przeczytac.
                                                    wiadomosci.onet.pl/1346476,2677,1,1,kioskart.html
                                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 03.04.07, 08:49
                                                    Zonk: nic nie pisza o obecnym rzadzie.
                                                    Pewnie bralas udzial w tej ankiecie. :-)
                • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 10:23
                  crazzy_b napisał:

> Moim zdaniem jakiekolwiek wprowadzanie zmian konstytucyjnych nie jest
                  potrzebne

Przeciwnie - jest bardzo potrzebne.

> .
                  > Jeśli ktoś uważa,że życie "człowieka" zaczyna się z chwilą zapłodnienia
                  komórki
                  > to jego prawo.

Prawo do życia nie może być kwestią uznaniową, powinno mieć gwarancję
                  konstytucyjną.

>Inny uważa,że życie człowieka zaczyna się od momentu "kiedy w
                  > ciało wstępuje dusza" jeszcze w życiu płodowym (chyba ok.10 tygodnia)

?? A skąd ta rewelacja ?... :))

> Każdy,powiadam KAŻDY ma prawo zgodnie z własnym światopoglądem ustalać
                  początek
                  > życia człowieka,co nie znaczy,że ma prawo swój światopogląd zapisać w
                  > Konstytucji RP,

Z czego wynika twoje prawo do życia, jeśli nie ze światopoglądu ?...

>bo Konstytucja NIE MOŻE uwzględniać tylko jednego światopoglądu
                  > kształtowanego przez wyznawaną religię lub ideologię.

Sądzisz, że tylko katolik może bronić prawa do życia nienarodzonych ?...
                  Może także agnostyk lub ateista.

Chyba,że jest to państwo
                  > religijne lub totalitarne,

Bzdura.

> Myślę,że większość Polaków chociaż są,z racji chrztu przyjętego najczęściej w
                  > wyniku woli ich rodziców,członkami KK nie chce by Polska została zaliczona do
                  > kręgu państw, w których jedna religia decyduje o prawach wszystkich jej
                  > obywateli. Tak jak nie chcemy by znów w Konstytucji pojawił sie zapis o
                  jedynej
                  > słusznej partii.Dlatego brońmy obecnej Konstytucji i nie pozwalajmy,by
                  > ktokolwiek w niej mieszał.

A kto Ci tak namieszał w główce ?...
                  A porównanie do konstytucji komunistycznej jest absurdalne.

• nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 10:26
                    MG2005: Przeciwnie - jest bardzo potrzebne.

Nelsonek: Jest niepotrzbne. :]

MG2005: Prawo do życia nie może być kwestią uznaniową, powinno mieć gwarancję
                    konstytucyjną.

Nelsonek: A obecna konstytucja tego nie gwarantuje?
                    • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 10:36
                      nelsonek napisał:

> MG2005: Prawo do życia nie może być kwestią uznaniową, powinno mieć gwarancję
                      > konstytucyjną.
                      >
                      > Nelsonek: A obecna konstytucja tego nie gwarantuje?

Nie określa, komu przysługuje to prawo.
                      Np. Niemcy uznali ,że przysługuje ono tylko Niemcom... Komuniści uznali, że nie
                      przysługuje ono przeciwnikom komunizmu...
                      Dlatego Konstytucja powinna to precyzować.
                      • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 10:39
                        Chyba faszystowskie Niemcy?
                        Nasza koknstytucja w art 38 zapewnia prawna ochrone zycia KAZDEMU czlowiekowi.
                        Malo precyzyjne stwierdzenie?

mg2005 napisał:
                        > Nie określa, komu przysługuje to prawo.
                        > Np. Niemcy uznali ,że przysługuje ono tylko Niemcom... Komuniści uznali, że
                        nie
                        >
                        > przysługuje ono przeciwnikom komunizmu...
                        > Dlatego Konstytucja powinna to precyzować.
                        • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 11:48
                          nelsonek napisał:

> Chyba faszystowskie Niemcy?

Faszyzm został przyjęty w Niemczech demokratycznie, z woli niemieckiego narodu.

> Nasza koknstytucja w art 38 zapewnia prawna ochrone zycia KAZDEMU
                          czlowiekowi.
                          > Malo precyzyjne stwierdzenie?

Czy z tego zapisu wynika, że zapewnia prawo do życia ludzkiemu zarodkowi
                          - a jeśli tak, to od którego momentu ?...
                          • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 12:04
                            Przyrownujesz III RP, wraz z jej patologiami do III Rzeszy? O krysztalowej nocy
                            slyszales? Pewnie tak.
                            Jesli kazdemu czlowiekowi to od poczatku do konca jego zycia. To chyba
                            oczywiste?
                            • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 14:36
                              nelsonek napisał:

> Przyrownujesz III RP, wraz z jej patologiami do III Rzeszy?

Nie. Pokazuję, że ogólny zapis o 'ochronie życia' może podlegać (i podlega!)
                              manipulacji.

> Jesli kazdemu czlowiekowi to od poczatku do konca jego zycia.

Czyli od poczęcia ?

>
                              • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 14:54
                                MG2005: Nie. Pokazuję, że ogólny zapis o 'ochronie życia' może podlegać (i podlega!) manipulacji.

Nelsonek: Kto czym manipuluje? Bo, ze Hitler to robil to oczywiste.

MG2005: Czyli od poczęcia ?

Nelsonek: Od poczatku zycia czlowieka do jego zakonczenia.
                                • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 19:33
                                  nelsonek napisał:

> MG2005: Czyli od poczęcia ?
                                  >
                                  > Nelsonek: Od poczatku zycia czlowieka do jego zakonczenia.
                                  >

No widzisz, sam uciekasz od jednoznacznej odpowiedzi.
                                  Potwierdzasz moją tezę , że doprecyzowanie w Konstytucji jest konieczne.
                                  • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 02.04.07, 19:41
                                    Nie jest konieczne. Tak jak nie jest konieczne doprecyzowanie w konstytucja
                                    faktu, ze dwa plus dwa rowna sie cztery.
                                    A odpowiedzi nie unikam. Obecna konstytucja chroni zycie KAZDEGO czlowieka. W
                                    czym rzecz?

Kto manipuluje?
                                    • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 03.04.07, 09:04
                                      nelsonek napisał:

> Nie jest konieczne. Tak jak nie jest konieczne doprecyzowanie w konstytucja
                                      > faktu, ze dwa plus dwa rowna sie cztery.

Nie żartuj. To nie wywołuje kontrowersji, w przeciwieństwie do ochrony życia
                                      nienarodzonych.

> A odpowiedzi nie unikam.

Owszem, unikasz.

>Obecna konstytucja chroni zycie KAZDEGO czlowieka. W
                                      > czym rzecz?

Zadałem pytanie: czy konstytucja chroni życie od poczęcia ? Tak czy nie ?...

• nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 03.04.07, 10:16
                                        MG2005: Nie żartuj. To nie wywołuje kontrowersji, w przeciwieństwie do ochrony
                                        życia nienarodzonych.

Nelsonek: Chcesz powiedziec, ze obecna konstytucja zezwala na mordowanie
                                        nienarodzonych w kazdym przypadku? Czy tez moze w WYJATKOWYCH okolicznosciach?
                                        Na przyklad: WYJATKOWA sytuacja jaka jest obrona konieczna, zezwala na zabicie
                                        doroslego czlowieka.

MG2005: Owszem, unikasz.

Nelsonek: To tylko Twoja opinia. Szanuje ja, ale sie z nia nie zgadzam.

MG2005: Zadałem pytanie: czy konstytucja chroni życie od poczęcia ? Tak czy nie
                                        ?...

Nelsonek: Konstytucja nie broni zycia samego w sobie (na przyklad swinie mozna
                                        zabic po to by ja zjesc). Konstytucja broni zycia czlowieka. Od poczatku jego
                                        istnienia do konca.
                                        • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 03.04.07, 10:56
                                          nelsonek napisał:

> Nelsonek: Konstytucja nie broni zycia samego w sobie (na przyklad swinie
                                          mozna
                                          > zabic po to by ja zjesc).

Znów żartujesz. Tu nie dyskutujemy o świniach...

> Konstytucja broni zycia czlowieka. Od poczatku jego
                                          > istnienia do konca.

Znów nie odpowiedziałeś na pytanie...
                                          Czy Konstytucja określa kiedy jest ten początek ?
                                          • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 03.04.07, 11:27
                                            MG2005: Znów żartujesz. Tu nie dyskutujemy o świniach...

Nelsonek: Nie, nie zartuje. I wiem, ze nie rozmawiamy o swiniach. Konstytucja
                                            nie broni zycia samego w sobie. Broni zycia czlowieka.

MG2005: Czy Konstytucja określa kiedy jest ten początek ?

Nelsonek: Nie. Konstytucja nie jest od okreslania kiedy nastepuje poczatek
                                            zycia czlowieka.
                                            • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 03.04.07, 22:02
                                              nelsonek napisał:

> Nelsonek: Nie. Konstytucja nie jest od okreslania kiedy nastepuje poczatek
                                              > zycia czlowieka.

Wręcz przeciwnie. Konstytucja powinna określać jednoznacznie od którego momentu
                                              ludzki zarodek ma prawo do życia. Jest to podstawowe prawo i właśnie
                                              Konstytucja powinna je określać.
                                              • nelsonek Re: Może warto przypomnieć ,o które 03.04.07, 22:14
                                                Konstytucja ma za zadanie okreslac prawa i obowiazki ludzi. Bez wnikania w to kto jest tym czlowiekiem. Rownie dobrze mozna powiedziec, ze homoseksualisci wzbudzaja wiele kontrowersji i dlatego tez powinno sie cos o nich napisac.
                                                • mg2005 Re: Może warto przypomnieć ,o które 05.04.07, 10:31
                                                  nelsonek napisał:

> Konstytucja ma za zadanie okreslac prawa i obowiazki ludzi. Bez wnikania w to
                                                  k
                                                  > to jest tym czlowiekiem.

To po co pisać 'ochronie życia ludzkiego', skoro nie wiadomo, kto jest
                                                  człowiekiem ?...

> Rownie dobrze mozna powiedziec, ze homoseksualisci wzb
                                                  > udzaja wiele kontrowersji i dlatego tez powinno sie cos o nich napisac.

Czy ktoś twierdzi, że pederaści nie są ludźmi ?...
                      • Gość: Marta50 Re: Może warto przypomnieć ,o które IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 11:04
                        Odpowiadasz na :

mg2005 napisał:

> nelsonek napisał:
                        >
                        > > MG2005: Prawo do życia nie może być kwestią uznaniową, powinno mieć gwara
                        > ncję
                        > > konstytucyjną.
                        > >
                        > > Nelsonek: A obecna konstytucja tego nie gwarantuje?
                        >
                        > Nie określa, komu przysługuje to prawo.
                        > Np. Niemcy uznali ,że przysługuje ono tylko Niemcom... Komuniści uznali, że nie
                        >
                        > przysługuje ono przeciwnikom komunizmu...
                        > Dlatego Konstytucja powinna to precyzować.
                        Tego nie mozna przyjac tak obojetnie!!!
                        Czy NIemcy sa przyczyna tego co dzieje sie w Polsce, jak zwykle polska
                        mentalnosc i metoda pokazania palcem na innego niz na samego siebie.
                        O czym to swiadczy?
        • asidoo Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 02.04.07, 07:47
          Niepotrzebny proceder = wprowadzenie zmian do dobrej konstytucji
          • asidoo Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 02.04.07, 07:52
            Kiedy w innym wątku napisałam coś o ogólnie panującej głupocie społeczeństwa
            polskiego, moje posty usunięto. Nikogo nie obrażały, bo w przecież w Polsce żyją
            sami najmadrzejszy i najbardziej wykształceni ludzie.
            • Gość: Marta50 Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.pools.arcor-ip.net 05.04.07, 12:05
              Ciekawa wypowiedz, mysle ze Kard. Dziwisz ma sluszna racje, czas skonczyc
              polowanie na czarownice i nie osmieszac wiecej Polski na arenie miedzynarodowej.
              Wierzycie w prawdziwa bez falszowania akt lustracje?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4040080.html
          • nelsonek Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 02.04.07, 09:13
            Czy jest to niezgodne z obecna konstytucja?
            I slowo proceder troszke jakby nie pasuje...
    • Gość: Staruszek Re: mike.recz...dziedzictwo szkodzi !! IP: *.dsl.bell.ca 02.04.07, 03:52
      mike.recz napisał:
      > I tak właśnie jest.
      > W 2007 roku trzeba walczyć o prawa człowieka z katopsycholami.
      > To straszne ale prawdziwe.
      .....Rozlozyles mnie na lopatki , wierzylem , ze mozna jeszcze w Polsce spotkac
      ludzi ktorym dziedzictwo nie odcielo szarych komorek od .....kregoslupa !!!
      Skad u Ciebe tyle sloganow a brak realnej perspektywy w mysleniu ( kurcze ,
      znowu slogan ) , jaki to jest ten zapis w konstytucji , ktory tak
      Kwasniewskiego wzruszyl i .....przekonal o bezzwrotnosci jakiejs
      koncepcji....Kwasa !!!!

Mozna dostac przekretu ....stolca .....:o) w tym Kwasowym rozwazaniu....!!!!
      juz nic nie pojmuje......:o)
      • mike.recz Re: mike.recz...dziedzictwo szkodzi !! 02.04.07, 09:45
        Które dziedzictwo bardziej szkodzi?
        Postkomunistycznego Kwaśniewskiego,który już dawno wyrósł z tamtych czasów czy
        katopsycholi.
        • Gość: Staruszek Re: mike.recz...dziedzictwo szkodzi !! IP: *.dsl.bell.ca 02.04.07, 23:27
          mike.recz napisał:

> Które dziedzictwo bardziej szkodzi?
          > Postkomunistycznego Kwaśniewskiego,który już dawno wyrósł z tamtych czasów
          czy katopsycholi.

.....Jakis katalizator musisz sobie zalozyc bo wciaz masz obciazenia .....
          Kwas wrosl w komunistyczne jarzmo .....albo jego odcienie.....:o)
          Psycho-kato lub tez kato-psycho nie zwolnia Cie od innych realiow , ktore stoja
          juz u progu Twego domu .....demonizacja , paranoizm , schizofrenia a jak
          dolozysz debilizm to staniemy na jednym krawezniku ....z tym , ze ja na innym
          zakatku swiata a Ty na krajowym deptaku....i o zgrozo , co to bedzie ....:o)

Zwolnisz zapalnik jaki jeszcze jest w tych koscielnych powsciagliwosciach w
          kraju nadwislanym a wybuch bedzie gwarantowany.....komu potrzebne to
          podgrzewanie , jaki wydzwiek z tego macie na wislanym targowisku , im bardziej
          zaszczuwane tym utwardza sie w swoich gruntach .

Nie spotkalem sie jeszcze z grzecznosciowa forma dialogu na innych "tematach" ,
          wciaz powraca religia lub polityka, nawet jak sie mowi o szopkach krakowskich ,
          lubelskich malinkach czy jablkach z Podbeskidzia.........wszyscy rzucaja sie
          jak swinie do koryta i pluja tylko nie tam gdzie mogli by sie wyzalic , co za
          narod !!!
      • mg2005 Czerwono-różowa histeria i "katolik" Mazowiecki... 02.04.07, 09:54
        Czy ta histeria ma służyć zablokowaniu ochrony życia nienarodzonych dzieci
        i osób chorych ?... I co tam robi "katolik" Mazowiecki ?...

Czy Naród nie może zmienić Konstytucji ?
        Czy czerwono-różowi chcą bronić Naród przed nim samym ?... :)
        • mike.recz Referendum jednak katoprawiczaki się boją 04.04.07, 10:39
          mg2005 napisał:

> Czy ta histeria ma służyć zablokowaniu ochrony życia nienarodzonych dzieci
          > i osób chorych ?... I co tam robi "katolik" Mazowiecki ?...
          >
          > Czy Naród nie może zmienić Konstytucji ?
          > Czy czerwono-różowi chcą bronić Naród przed nim samym ?... :)
      • mike.recz Re: mike.recz...dziedzictwo szkodzi !! 03.04.07, 11:58
        Może po prostu 10 lat życia z konstytucją bez zadym.
    • hymen A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstytucji 02.04.07, 10:16
      będą jej bronić jak niepodległości, demokracji i praw człowieka, gdy jakiemuś
      posłowi wraz z jego politycznym zapleczem przyjdzie do głowy zmieniać jej 25
      artykuł.
      • nelsonek Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:19
        Zwlaszcza punkt 4.
        • mg2005 Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:27
          nelsonek napisał:

> Zwlaszcza punkt 4.
          > :-)
          >

:))
      • mike.recz Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:27
        Ja renegocjowałbym akurat konkordat gdyby było to naprawdę potrzebne.Nie
        zmieniałbym konstytucji.
        • hymen Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:34
          mike.recz napisał:

> Ja renegocjowałbym akurat konkordat gdyby było to naprawdę potrzebne.Nie
          > zmieniałbym konstytucji.

Co za wspaniała, wymijająca odpowiedź :)))
          • mike.recz Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:44
            hymen napisał:

> mike.recz napisał:
            >
            > > Ja renegocjowałbym akurat konkordat gdyby było to naprawdę potrzebne.Nie
            > > zmieniałbym konstytucji.
            >
            > Co za wspaniała, wymijająca odpowiedź :)))
            Realnie rzecz biorąc konstytucyjną większość musiałaby zdobyć "Racja" żeby do
            czegoś takiego doszło.
            Trudno jest mi wypowiadać się za innych.

Co więcej bardzo chciałbym żeby politycy nie byli tak bardzo służalczy wobec
            jakiegokolwiek kościoła.
            • hymen Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:52
              mike.recz napisał:

> Realnie rzecz biorąc konstytucyjną większość musiałaby zdobyć "Racja" żeby do
              > czegoś takiego doszło.
              > Trudno jest mi wypowiadać się za innych.
              >
              > Co więcej bardzo chciałbym żeby politycy nie byli tak bardzo służalczy wobec
              > jakiegokolwiek kościoła.

Ja tam z Racją nie mam nic wspólnego, ale uważam, że pkt 4 artykułu 25 należy
              wykreślić z konstytucji. Wypowiedz się za siebie, czy będziesz w takim
              przypadku bronił konstytucji w sposób jaki określono na samym wstępie?
              • mike.recz Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:58

hymen napisał:

> mike.recz napisał:
                >
                > > Realnie rzecz biorąc konstytucyjną większość musiałaby zdobyć "Racja" żeb
                > y do
                > > czegoś takiego doszło.
                > > Trudno jest mi wypowiadać się za innych.
                > >
                > > Co więcej bardzo chciałbym żeby politycy nie byli tak bardzo służalczy wo
                > bec
                > > jakiegokolwiek kościoła.
                >
                >
                > Ja tam z Racją nie mam nic wspólnego, ale uważam, że pkt 4 artykułu 25 należy
                > wykreślić z konstytucji. Wypowiedz się za siebie, czy będziesz w takim
                > przypadku bronił konstytucji w sposób jaki określono na samym wstępie?

Nie wiem jak będę na ten temat myślał w przyszłości.
                Na chwilę obecną broniłbym konstytucji też w tym punkcie.
                • hymen Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:06
                  mike.recz napisał:

> Nie wiem jak będę na ten temat myślał w przyszłości.
                  > Na chwilę obecną broniłbym konstytucji też w tym punkcie.

Niczym Kwaśniewski ;))). Jak niepodległości czy na zasadzie wymiany poglądów i
                  w demokratyczny sposób dopuścił byś po swojej przegranej do zmiany konstytucji?
                  No i napisz w jaki sposób renegocjował byś konkordat?
                  • mike.recz Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:22
                    hymen napisał:

> mike.recz napisał:
                    >
                    > > Nie wiem jak będę na ten temat myślał w przyszłości.
                    > > Na chwilę obecną broniłbym konstytucji też w tym punkcie.
                    >
                    > Niczym Kwaśniewski ;))). Jak niepodległości czy na zasadzie wymiany poglądów
                    i
                    > w demokratyczny sposób dopuścił byś po swojej przegranej do zmiany
                    konstytucji?
                    >
                    > No i napisz w jaki sposób renegocjował byś konkordat?

Kwach akurat użył tu przenośni moim zdaniem.

Tak jak zmienia się umowy międzypaństwowe.
                    • hymen Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:37
                      mike.recz napisał:

> Kwach akurat użył tu przenośni moim zdaniem.

Która w wątku została potraktowana dosłownie. I słusznie.

>
                      > Tak jak zmienia się umowy międzypaństwowe.

Masz rację, ale właściwie to chodziło mi o to, co w tej umowie zmienić.
                      • mike.recz Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:40

Artykuł 21
                        1. Odpowiednie instytucje kościelne mają prawo prowadzenia, każda zgodnie ze
                        swą naturą, działalności o charakterze misyjnym, charytatywnym i opiekuńczym. W
                        tym celu mogą one tworzyć struktury organizacyjne i urządzać publiczne zbiórki.

2. Przepisy prawa polskiego o zbiórkach publicznych nie mają zastosowania do
                        zbierania ofiar na cele religijne, kościelną działalność charytatywno-
                        opiekuńczą, naukową, oświatową i wychowawczą oraz utrzymanie duchownych i
                        członków zakonów, jeżeli odbywają się w obrębie terenów kościelnych, kaplic
                        oraz w miejscach i okolicznościach zwyczajowo przyjętych w danej okolicy i w
                        sposób tradycyjnie ustalony.

www.mateusz.pl/dokument/konkordt.htm
                        Nie podoba mi się punkt 2.
                        • hymen Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:44
                          mike.recz napisał:

>
                          >
                          > Artykuł 21
                          > 1. Odpowiednie instytucje kościelne mają prawo prowadzenia, każda zgodnie ze
                          > swą naturą, działalności o charakterze misyjnym, charytatywnym i opiekuńczym.
                          W
                          >
                          > tym celu mogą one tworzyć struktury organizacyjne i urządzać publiczne
                          zbiórki.
                          >
                          >
                          > 2. Przepisy prawa polskiego o zbiórkach publicznych nie mają zastosowania do
                          > zbierania ofiar na cele religijne, kościelną działalność charytatywno-
                          > opiekuńczą, naukową, oświatową i wychowawczą oraz utrzymanie duchownych i
                          > członków zakonów, jeżeli odbywają się w obrębie terenów kościelnych, kaplic
                          > oraz w miejscach i okolicznościach zwyczajowo przyjętych w danej okolicy i w
                          > sposób tradycyjnie ustalony.
                          >
                          > www.mateusz.pl/dokument/konkordt.htm
                          > Nie podoba mi się punkt 2.

Tak, ten drugi punkt mnie też się nie podoba ;) Z tego co wiem, polski
                          episkopat wyraził chęć uporządkowania tych spraw, chęci politycznej po stronie
                          państwa nie widzę.
                          • mike.recz Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:47

hymen napisał: Tak, ten drugi punkt mnie też się nie podoba ;) Z tego co wiem,
                            polski
                            > episkopat wyraził chęć uporządkowania tych spraw, chęci politycznej po
                            stronie
                            > państwa nie widzę.

Może właśnie dlatego kler jest tak chętny bo dobrze wie,że nikt z polityków się
                            tym na poważnie nie zajmie i jest to pokerowa zagrywka.
                            • hymen Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:50
                              mike.recz napisał:

>
                              >
                              >
                              > hymen napisał: Tak, ten drugi punkt mnie też się nie podoba ;) Z tego co
                              wiem,
                              >
                              > polski
                              > > episkopat wyraził chęć uporządkowania tych spraw, chęci politycznej po
                              > stronie
                              > > państwa nie widzę.
                              >
                              > Może właśnie dlatego kler jest tak chętny bo dobrze wie,że nikt z polityków
                              się
                              >
                              > tym na poważnie nie zajmie i jest to pokerowa zagrywka.

Czy ja wiem? Wszystko co kościelne musi byc negatywnie oceniane? Opinia była
                              wypowiedziana w czasach rządów SLD.
                              • mike.recz Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 11:59
                                hymen napisał:

> mike.recz napisał:
                                >
                                > >
                                > >
                                > >
                                > > hymen napisał: Tak, ten drugi punkt mnie też się nie podoba ;) Z tego co
                                >
                                > wiem,
                                > >
                                > > polski
                                > > > episkopat wyraził chęć uporządkowania tych spraw, chęci politycznej
                                > po
                                > > stronie
                                > > > państwa nie widzę.
                                > >
                                > > Może właśnie dlatego kler jest tak chętny bo dobrze wie,że nikt z polityk
                                > ów
                                > się
                                > >
                                > > tym na poważnie nie zajmie i jest to pokerowa zagrywka.
                                >
                                > Czy ja wiem? Wszystko co kościelne musi byc negatywnie oceniane? Opinia była
                                > wypowiedziana w czasach rządów SLD.

Ja tak nie twierdzę.
                                SLD jest tak samo usłużne KrK jak inne partyje.Może nawet bardziej.
        • nelsonek Re: A ja jestem bardzo ciekaw czy obrońcy konstyt 02.04.07, 10:40
          Czy uwazasz opinie wzywajaca do zerwania konkordatu za lamiaca prawa czlowieka
          czy obywatela?
    • Gość: lsm Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg IP: *.lublin.mm.pl 02.04.07, 15:16
      Smeszne jest to ze moskiewskie dupodajki dzis mowia o demokratycznym panstwie
      prawa i poszanowaniu praw czlowieka. Jak widzac komuchy sa jak kameleony zawsze
      przystosuja sie do otoczenia
      • mike.recz Re: Kwaśniewski: brońmy konstytucji jak niepodleg 02.04.07, 15:20
        Gość portalu: lsm napisał(a):

> Smeszne jest to ze moskiewskie dupodajki dzis mowia o demokratycznym panstwie
        > prawa i poszanowaniu praw czlowieka. Jak widzac komuchy sa jak kameleony
        zawsze
        > przystosuja sie do otoczenia

Postkomuniści też w bardzo dużym stopniu tworzyli demokratyczne państwo.
        Co tu jest takiego śmiesznego.
    • troche_inny ales sobie autorytet znalazl.. omg.. n/t 02.04.07, 20:33

• Gość: bimbalski Kwasniewski ? wraca,po co ?? IP: *.an3.nyc41.da.uu.net 03.04.07, 02:38
        przeciez wpierw powinien sie wytlumaczyc skad wzial pieniadze na kupno
        rezydencji ponad 400 m. kw. wartosci ponad milion dollarow USa ????????????
        Jakos nikt tego tematu nie podejmuje !!! a od tego powinno sie zaczac
        pytac Kwasa ,zanim zacznie bruzdzic na nowo w polityce i zalewac wode
        w starym ZMSowskim stylu !! gledzac o obronie demokracji itp bzdurach
        Czlowiek ktory reprezentowl kiedys aparat wladzy PZPRu dzis nadal ma sie
        swietnie i ciagle jedzie na tym samym koniu ,czyli gladkich i
        wyswiechtanych slowkach i sloganach.
        • crazzy_b Konstytucja 3 Maja 03.04.07, 08:10
          Jakie mają być prawa pisane.

1. Mają być sprawiedliwe.

Bo które ustawy sprawiedliwości w sobie nie mają a jaką krzywdą ludzką
          pokrzywione są, nie są prawa, ale złość szczera, gdyż sprawiedliwość jest
          fundamentem wszytkiej Rzeczyposp[olitej]. De civit. ,,Które jej królestwa nie
          mają - mówi ś. Augustyn - nie królestwami, ale rozbójstwem nazwane być słusznie
          mogą"

2. Wszytkim pożyteczne.

Które też prawo jednej stronie abo jednemu stanowi służy, a drugiemu wadzi i on
          psuje, nie ma być prawem nazwane. Bo powszechne na pożytek wszytkich obywatelów
          mają być ustawy. Jako głowa nic jednej ręce nie rozkazuje, co by drugiej
          szkodzić miało, ale co obiema pożyteczne jest, jak mówi Apostoł: 1 Cor. 12 [26].
          "Członek w ciele o drugi członek staranie ma, i co jeden cierpi, wszytkie z nim
          cierpią". Tak i w Rzeczyposp[olitej], która jest jedno ciało, nie ma nic jednemu
          stanowi pomagać, co by drugiemu szkodzić miało, boby się tak wszytko ciało samo
          od siebie psowało.

Tak mi się przypomniało........:))))))))))))
        • Gość: Marta50 Re: Kaczynscy, Lepper, Giertych - wstyd Polsko IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.07, 08:43
          Skandalem?
          Tak, przez ostatnie 1,5 roku
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4034444.html
          obraz Polski poza jej granicami i jej najblizsza przyszlosc.
          Podwyzka rent o 5% mowi tez sama za siebie.
          • troche_inny Re: Kaczynscy, Lepper, Giertych - wstyd Polsko 03.04.07, 10:05
            Siedz na tych saxach i nie goraczkuj sie Arbeit macht Frei! :P
            • Gość: Marta50 Re: Kaczynscy, Lepper, Giertych - wstyd Polsko IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.07, 13:06
              Warto przpomiec wielu rodakom "czyste kamizelki" tych co chca zwalczac korupcje
              i zmieniac dla tego celu konstytucje:
              raportnowaka.pl/news.php?typ=pis&id=57
              www.monitorpolski.com/artykuly/PolskaRzadziKGB/PolskaRzadziKGB-Kaczynski-wywiad.html
              Terz smie mowic o innych?
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4034444.html
              Efekty rzadow blizniakow:
              Fakty mowia same za siebie!!!!
              • nelsonek Re: Kaczynscy, Lepper, Giertych - wstyd Polsko 03.04.07, 14:39
                I to ma byc dowod na to, ze Kaczynscy zle rzadza, czy tez moze dowod na to, ze
                demokratyczna Polska zawsze byla zle rzadzona?
                Jak tam? Niemaszki daja popalic?
                • Gość: Marta50 Re: Kaczynscy, Lepper, Giertych - wstyd Polsko IP: *.pools.arcor-ip.net 04.04.07, 10:34
                  Nelsonku jak nie widzisz mieszkajac w Polsce faktow, ze rzad sie sypie, to
                  znaczy nie ma pojecia o kierowaniu panstwem, w dodatku lapie sie przyslowiowej
                  "brzytwy" zeby utrzymac sie na stolkach, to ja nic nie moge za to. Nie dziwie
                  sie temu, ze dales sie wraz wiekszoscia spoleczenstwa nabrac na niewykonalne
                  przedwyborcze obietnice to swiadczy tylko i wylacznie o tobie, o tych jakimi sa,
                  byli latwowierni, podatni na manipulacje. Na wyleczenie glupoty i naiwnosci nie
                  wynalazl jeszcze zaden lekarz na swiecie lekarstwa, jaki wniosek z tego teraz
                  trzeba to znosic i cierpiec. Ciekawa jestem z jakiego pulapu zadluzenia osiagnie
                  Polska za ich kadencji, skoro ta sama "paczka" siedzi teraz u steru co kiedys
                  obracala wielkimi sumami na niekorzysc podatnikow. Coz jak to w Polsce ostatnio
                  ktos mi powiedzial: "sa to panowie ktorzy maja czyste, nie splamione rece" - co
                  za naiwnosc i niewiedza.
                  raportnowaka.pl/news.php?typ=pis&id=57
                  www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz135/3.shtml
                  www.samoobrona.org.pl/pages/04.Klub/01.Uchwaly/index.php?document=84.kaczynski.html
                  www.monitorpolski.com/artykuly/PolskaRzadziKGB/PolskaRzadziKGB-Kaczynski-wywiad.html
                  • nelsonek Re: Kaczynscy, Lepper, Giertych - wstyd Polsko 04.04.07, 12:02
                    Droga Marto!
                    Po1: Nigdy nie glosowalem na PiS. Teraz tym bardziej bym tego nie zrobil.
                    Dlatego tez argument jakoby dalem sie nabrac PiSowi pada.
                    Rowniez nie glosowalem na PO, ktora miala wspoltworzyc rzad z PiS. A ze tego
                    nie zrobila? Obie strony sa temu winne. I PO i PiS.
                    Po2: Zalezy co rozumiec pod pojeciem "rzad sie sypie". Ja to rozumiem tak, ze
                    resztkami sil szuka poparcia dla swoich pomyslow. A tymczasem, pod tym wzgledem
                    koalicja ma sie dobrze. Przez Sejm przechodzi wiekszosc rzadowych pomyslow.
                    Inna sprawa, ze niektore (albo jak kto chce wiekszosc) to zle pomysly. No ale
                    coz na to mozna poradzic? Kazdy rzadzi w zgodzie ze swoja wizja kraju. A wladza
                    nie zostala zdobyta nielegalnie, tylko w wolnych wyborach. Nieco ponad rok temu
                    sam PiS chcial doprowadzic do samorozwiazania parlamentu. PO sie nie zgodzila.
                    No to mamy to co mamy...
                    Po3: Krytyka dla samej krytyki sensu nie ma. I ciezko obarczac wina o KAZDE zlo
                    PiS. Bo to juz paranoja...
      • mike.recz Za jego kadencji konstytucja została wprowadzona 03.04.07, 11:56
        w życie.

ales sobie autorytet znalazl.. omg.. n/t
        • troche_inny Re: Za jego kadencji konstytucja została wprowadz 05.04.07, 12:11
          ale to nedzna konstytucja.. pozatym prezydent nie ma wielkiej wladzy wiec czy to
          bylo za jego czy nie jego kadencji nie ma tu zadnego znaczenia.. o czym dobrze
          wiesz :)
          • mike.recz Re: Za jego kadencji konstytucja została wprowadz 05.04.07, 12:14
            troche_inny napisał:

> ale to nedzna konstytucja.. pozatym prezydent nie ma wielkiej wladzy wiec czy
            t
            > o
            > bylo za jego czy nie jego kadencji nie ma tu zadnego znaczenia.. o czym dobrze
            > wiesz :)

Ma swoje błędy ale nazywanie jej nędzną jest moim zdaniem nadużyciem.
            Odnośnie kadencji,to już całkiem nieporozumienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka