Dodaj do ulubionych

RATUNKU DLA ANGLIKA!

IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 10:49
WITAM. jestem anglikiem - pracuje tylko w szkole jezykowej kilka godz.
tygodniowo - rowniez czasami tlumacze (na umowe o dzielo itd) - place
podatki. ale nie mam ZUS - skutek wasz chory system - za wysokie skladki - po
prostu kradziez w bialy dzien.(nie chce krytykowac polske - to nie wasze
winne - skutek rosjan, niemcow - ktorych sa wam winien billions, po prostu
zniszczyli wam wszystko) to jest problem. na razie jestem zdrowy, do tej pory
nie doszlo do wypadku. sa juz tysiace polakow w londynie - zyja swietnie -
bez problemow - ale ja w polsce na marginesie na czarnym rynku jak wielu
innych. co mam robic? czy prywatmy fundusz wymaga rowniez prace na etat z
ZUSem? czy mam szanse na lepsze zycie po wystapieniu polski do EU. przeciez
ja mam pelne pokrycie, szpital - wszystko w bogatej anglii - czy nie moze byc
jakis wymiana -exchange itd. ratunku! pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar ubezpieczenie dobrowolne IP: *.skorosze.2a.pl 15.11.03, 11:04
      należy udać się do Regionalnego Oddziału Naraodwego Funfuszu Zdrowia i zawrzeć
      umowę tzw. "dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego". Płaci się co miesiąć 8%
      średniej krajowej płacy (w tym miesiącu niecałe 190 zł) i ma się TAKIE SAMO
      prawo do leczenia w polskich szpitalachi przychodniach jak osoba płącąca ZUS.
      To jest właśnie rozwiązanie dla osób utyrzymujących sią z umów o dzieło,
      artystów etc.
      • Gość: Mar read this! IP: *.skorosze.2a.pl 15.11.03, 11:35
        www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/ubezpieczenie_dobrowolne
    • Gość: reality Re: RATUNKU DLA ANGLIKA! IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.11.03, 11:18
      Drogi Angliku,
      Nie jestem pewna czy tym rzeszom Polakow w UK jest az tak dobrze.Mozliwosc
      korzystania z NHS mamy ale jesli chodzi o inne swiadczenia to niestety-sami
      musimy sie tym zajmowac.Jesli jest Ci zle w Polsce- to wracaj do ulubionego
      UK,przeciez tutaj tak wlasnie mowia wszystkim narzekajacym foreigners-if you
      dont like it- go back where you came from.Poza tym,czy wyjezdzajac do Polski
      nie zdobyles wszystkich potrzebnych informacji na temat tego kraju itp?
      Mam nadzieje,ze mimo wszystko pobyt w Polsce okaze sie wspanialym
      doswiadczeniem,if not- come back to the UK- you can always teach English here
      (£7/h).
      Regards
      • Gość: Mar a po co żeś pojechała do UK? IP: *.skorosze.2a.pl 15.11.03, 12:07
        do mycia garów czy do pracy "na nocną zmianę"? No bo chyba nie po to, żeby
        uczyć polskiego?
        • Gość: reality Re: a po co żeś pojechała do UK? IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.11.03, 12:17
          Mar,
          Spokojnie prosze.Mnie jest w UK dobrze,pislalam o innych.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Mar no to po co te inne tam jadą? (b/t) IP: *.skorosze.2a.pl 15.11.03, 12:25
            • Gość: reality Re: no to po co te inne tam jadą? (b/t) IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.11.03, 12:32
              Moze powodem jest bezrobocie,moze powody osobiste itp?
              Nie mozesz generalizowac,kazdy ma swoj powod.Gdyby tylko zycie latwym bylo....
              • Gość: stena Zaczelas pisac dobrze, IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 12:49
                a potem zaraz d*py dałaś. Tobie jest dobrze, ale innym źle, czyli ty jestes
                dobra inni to dupy. A istotą sprawy jest właśnie to, o czym pisalaś w pierwszym
                poscie - jak mu sie nie podoba w Polsce to niech wypierdala stąd - zapewniam,
                ze znajdzie sie na jego miejsce wielu innych, ktorym sie spodoba i sobie
                poradzą.

stena
                • Gość: stena Re: Zaczelas pisac dobrze, IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.11.03, 12:55
                  Mnie jest "dobrze" bo ja nie lubie narzekac.Skoro juz zdecydowalam sie tu
                  zostac przez jakis czas- to musze poniesc konsekwencje tej decyzji.Nie chcialam
                  dluzej dyskutowac z Mir bo ja znam w UK dziesiatki Polek i zapewniam wszystkie-
                  wszystkie wykonuja znacznie lepsza prace od tej podanej przez Mir....wiecej
                  wiary w Polki- p l e a s e.
      • Gość: ANGLIK Re: RATUNKU DLA ANGLIKA! IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 23:27
        Gość portalu: reality napisał(a):

> Drogi Angliku,
        > Nie jestem pewna czy tym rzeszom Polakow w UK jest az tak dobrze.Mozliwosc
        > korzystania z NHS mamy

NO TO MASZ

ale jesli chodzi o inne swiadczenia to niestety-sami
        > musimy sie tym zajmowac.

SWIADCZENIA? O CO CI CHODZI?

Jesli jest Ci zle w Polsce- to wracaj do ulubionego
        > UK,przeciez tutaj tak wlasnie mowia wszystkim narzekajacym foreigners-if you
        > dont like it- go back where you came from.

ALE WIDZE ZE SAM UCIEKLES BIEDNY Z POLSKI

Poza tym,czy wyjezdzajac do Polski
        > nie zdobyles wszystkich potrzebnych informacji na temat tego kraju itp?

TO DLUGA HISTORIA

> Mam nadzieje,ze mimo wszystko pobyt w Polsce okaze sie wspanialym
        > doswiadczeniem,if not- come back to the UK- you can always teach English here
        > (£7/h).
        > Regards

• Gość: dave assistant IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 11:27
      Did you make all the relevant calculations?

1. Is it really so expensive for you to pay 500 PLN monthly to have the full
      health coverage? That is oe thing (I do not know if this is legally allwed -
      are you a legal resident?)

2. It makes much more sense to take a full time job and then the employer pays
      your health and pension premiums - you do not have to worry. This is the option
      I would recommend first.

3. I believe you do not have to pay for some medical services based on some
      treaties between Poland and Britain. But all this you will check with some
      competent ZUS representative whom you should consult

Regards

dave

• Gość: ANGLIK Re: assistant IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 23:23
        Gość portalu: dave napisał(a):

> Did you make all the relevant calculations?
        >
        > 1. Is it really so expensive for you to pay 500 PLN monthly to have the full
        > health coverage? That is oe thing (I do not know if this is legally allwed -
        > are you a legal resident?)

only 500zl? -what planet are you living on?

> 2. It makes much more sense to take a full time job and then the employer
        pays
        > your health and pension premiums - you do not have to worry. This is the
        option
        >
        > I would recommend first.

nah - i'd just get ripped off by ZUS

>
        > 3. I believe you do not have to pay for some medical services based on some
        > treaties between Poland and Britain. But all this you will check with some
        > competent ZUS representative whom you should consult
        >
        > Regards
        >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka