Dodaj do ulubionych

Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 10:01
Bemowo bierze się za walkę o stacje SKM na granicy Woli i Bemowa:

www.kolejnametro.pl/
Obserwuj wątek
    • bemo-wiak Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola 20.06.09, 11:56
      "Przypuszczam że wątpię" - cytat z Wiecha się kłania dla takiego schematu.
      Czy ktoś sprawdził czy będzie obłożenie pasażerskie na takiej trasie? Ja
      przypuszczam że będzie na pewno nikłe.Już teraz wiadomo że potrzeby
      komunikacyjne są z zachodu na wschód i północy na południe.Wolę szybko dojechać
      do centrum i mieć możliwość przesiąść się do innego kierunku a niżeli "drałować"
      od stacji SKM.Poroniony pomysł.Zakładając że ruszamy np. do Natolina spod Rausza
      Bemowskiego (na stan obecny) wsiadam w 190,171,E-2 dojeżdżam do pl.Bankowego
      (20.min) i przechodzę do metra.A tak: spod ratusza do Wola Parku (5 min.)
      DRAŁOWANIE do SKM (5min.) oczekiwanie na SKM (5min.) jazda do warszawa-Gdańska
      (15 min) - i jaka tu korzyść dla pasażera (prócz korzyści dla PKP:)? Jest to
      tylko rozwiązanie dla osób które mają działeczkę w Legionowie.Legionowo od
      kilkunastu lat ma podobny system do proponowanego i jakoś nie słyszałem o
      rewelacyjnym obłożeniu.W gęstej zabudowie sprawdza się tylko metro i nic poza
      tym.Bemowo powinno lobbować za jak najszybszym wykonaniem II linii metra bo
      takie rozwiązanie jest najlepsze dla naszej dzielnicy.Szanuję pracę wykonaną na
      rzecz projektu i nie będę się spierał o przydatność przestrzegam tylko przed
      następstwami.Tę linię kolejową będziemy dofinansowywać MY WSZYSCY....wożenie
      powietrza także.Przykład nietrafionej MIEJSKIEJ inwestycji to Połczyńska -
      Parking.Parkuje tam 15-20 aut a zatrudnionych ochroniarzy i monitoring tudzież
      oświetlenie i podatki gruntowe z pewnością przekraczają kilkakrotnie (a z
      pewnością grubo,grubo więcej) pożytek z tej inwestycji.
      • Gość: W. Z. Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 17:05
        bemo-wiak napisał:
        > DRAŁOWANIE do SKM (5min.) oczekiwanie na SKM (5min.) jazda do warszawa-Gdańska
        (15 min) - i jaka tu korzyść dla pasażera (prócz korzyści dla PKP:)?

No właśnie drałowanie... Nic na stronie "kolejnametro" nie dali nic o tym, czy
        dorobią jakoś przystanki autobusowe, bo te na Górczewskiej są obecnie strasznie
        daleko od torów (pod centrum handlowym lub na rogu Konarskiego). Chyba nie ma to
        wielkiego sensu bez dobrych przesiadek. Poza tym SKM-ka do Sulejówka chodzi co
        pół godziny, więc nie wiem czemu piszesz, że oczekiwanie będzie tylko 5 min.
        Gdzieś dali info, że tu kursy będą częściej? Czy może zakładasz, że zawsze
        będziesz utrafiał na pociąg?

Tak, czy siak, zgadzam się: raczej to będzie woziło powietrze niż pasażerów. I
        do tego na nasz koszt. Panie Burmistrzu, apeluję: WIĘCEJ ROZWAGI Z PUBLICZNYM
        GROSZEM
        • bemo-wiak Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola 20.06.09, 19:02
          Napisałem oczekiwanie na SKM ok.5min. bo gdybym napisał że 20min. to zwolennicy
          tego rozwiązania zakrzyczeliby mnie! A tak czy siak jadąc autobusem do
          pl.bankowego jestem w metrze wcześniej niż skm-ką:)Ja na miejscu Dabrowskiego
          naciskałbym jednak na metro.
          • 13g3 Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola 20.06.09, 20:41
            Piszecie tylko o sobie. Warszawa ma prawie 2 mil ludzi którzy się przemieszczają
            w różnych kierunkach. Ta komunikacja naprawdę może się sprawdzic.Nie wolno
            patrzec tylko pod swoim kątem.
            • riposta-net Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola 20.06.09, 22:10
              Już widzę te tysiące biegnące rano do kolejki! I jadące dwie stacje do
              Połczyńskiej aby ....biec dalej do tramwaju! Ludziska ocknijcie się.
              • Gość: pixie Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola IP: *.chello.pl 21.06.09, 23:27
                ???

Sam sie ocknij. Mnie akurat bedzie pasowalo 15 min na gdanski, a pol
                godziny, to naprawde roznica. a poza tym dostanie sie do centrum
                byloby szybsze. wbrew pozorom. bo teraz to sie pol godziny stoi w
                korku przy prymasa. a jaks ie w 15 minut dostac do metra. to na
                mokotowie mozna sie znalezc w pol godziny-35 min a nie jak obecnie w
                godzine.

egoisci. wszystko be. liczy sie ja, ja i tylko ja. ech
                • bemo-wiak Re:pixie 22.06.09, 18:19
                  Ale zanim wsiądziesz do pociągu to:
                  -musisz dojść do peronu lub dojechać co na pewno zabierze Ci następne 15 minut
                  -poczekać na ten pociąg bo one nie kursują tak często jak....metro.

Suma wywalonych pieniędzy nie jest warta aby lobbować za takim
                  rozwiązaniem!Lepsze jest metro.I nie nazywaj tu nikogo EGOISTĄ bo sam
                  prezentujesz taką postawę -cytuję---"Mnie akurat bedzie pasowalo 15 min na gdanski".
                  • Gość: pixie Re:pixie IP: *.chello.pl 22.06.09, 20:09
                    i znow sprowadzasz problem widzac go jedynie swoimi oczami. skad
                    wiesz, ile ja bede szla do peronu? ha?
                    Tramwaj, czy autobus pod moimi drzwiami sie nie zatrzymuje. akurat-
                    trasa, jaka bym pokonywala do pociagu., czy tramwaju jest
                    IDENTYCZNA, zlotko.

To wg ciebie jest nie warte.

Jesli uwazasz moja postawe za egoistyczna, to teraz widzisz, ze
                    potrzeby ludzkie sa rozne- i kazdy ma swoje zdanie i swoje racje, ze
                    zadna z nich nie jest ani lepsza, ani gorsza, rozumiesz teraz?
                    • bemo-wiak Re:pixie 22.06.09, 20:45
                      Dobrze,zakładam że dojdziesz na peron w 5 minut,poczekasz na pociąg 5 minut i
                      jedziesz 15 minut---taki sam wynik masz nie inwestując kasy w UTRZYMYWANIE
                      SKM-ki a korzystając z ZTM do np.Metro-Arsenał.Ale oczywiście ty wybierasz
                      SKM-kę i nich Ci będzie ...ZŁOTKO.

I nie postrzegaj mnie ani nikogo na tym forum jako egoisty bo....większość
                      korzystających z ZTM mieszka dalej niż Ty od torów. Rozumiesz teraz Ty ?
                      • Gość: jacek jak tak lubisz lazic wlasna droga - to sie odczep IP: 119.63.64.* 07.07.09, 14:19
                        od torow i rozwiazan dla innych ludzi

skad taka wciurnosc u ciebie - golf ci sie rozsypal na lotnisku ?
        • Gość: marco Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola IP: *.chello.pl 23.06.09, 13:27
          >>>dojeżdżam do pl.Bankowego (20.min)

W ciągu dnia może jest tyle ale pojedź w godzinach szczytu, nie wiem
          czy w 40 min. się zmieścisz. Bez połączenia z zachodnim faktycznie
          będzie to linia widmo- do włoch nawet nie będzie można dojechać.
          Nie tylko metro jest jedynym rozwiązaniem, im więcej będzie takiej
          komunikacji tym lepiej. Będzie wybór czym lepiej i szybciej dojechać
          nawet jak trzeba będzie poświęcić 5 minut na dojście. Oczywiście
          teraz gdy mamy jedną czy dwie linie SKM to wykorzystanie ich do
          przemieszczania się po mieście jest znikome ale jak powstanie cała
          sieć w połączeniu z metrem i KM sytuacja się zmieni. Pozatym metro w
          budowie i kosztach jest czasochłonne i drogie, natomiast sieć
          kolejowa już istnieje a budowa nowych przystanków i dostsowanie
          wydaje się szybsze i tańsze. Więc zanim powstanie sieć metra z
          prawdziwego zdarzenia (a nie dwie linie) warto myśleć o innych
          rozwiązaniach
      • Gość: jacek w gestej zabudowie sprawdza sie i metro i linia na IP: 119.63.64.* 05.07.09, 06:15
        estakadzie - ale nawet istniejaca juz linia naziemna

sam dojazd do i od przystankow - ktore tu trzeba wybudowac, bo
        istniejace sa do niczego mozna rozwiazac poprzez system busikow

> W gęstej zabudowie sprawdza się tylko metro i nic poza
        > tym

jest to zdanie calkowicie absurdalne - sluszne jedynie w sytuacji,
        gdy trzeba budowac nowe torowisko (a i to mozna uzyskac w 3
        wymiarze - coraz wiecej miast odkrwa taka mozliwosc, bo i dodatkowe
        doroi i tory mozna polozyc nad istniejacymi !!!) - a mamy do
        czynienia z dosc gesta siecia torow w Warszawie !!!
      • eridan Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola 13.07.09, 22:48
        Przepraszam, ale nie ma Pan do końca racji. Przejazd spod Fort Wola
        do Dworca Gdańskiego trwałby kilka minut, podczas gdy Górczewska w
        godzinach szczytu korkuje się niemiłosiernie. Obłożenie będzie
        spore, poza tym jest to konieczność, więc dywagacje o "szastaniu"
        publicznym groszem są grubo przesadzone. Na całym
        obszarze "naziemnego metra" powstają nowe osiedla, których
        mieszkańcy będą musieli dostać się w różne miejsca Warszawy.
        Autobusy nie wystarczą. Mam nadzieję, że pieniądze na na pierwszy
        polski s-bahn w końcu się znajdą.

--
        "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy."
      • Gość: Mieszkaniec Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.09, 18:52
        Moje zdanie jes takie:
        druga linia metra jest rozwiązaniem najlepszym, ale również najdroższym i
        podejrzewam, że poczekamy na nie min. 5-10 lat.
        Połączenie kolejowe z Dworcem Gdańskim może nie jest idealne, ale bardzo realne
        , tanie w realizacji oraz szybkie w realizacji. Rozwiązania komunikacyjne
        potrzebne są już, a nie za 5-10lat. Dlatego uważam że SKM jest nam potrzebne,
        choć może nie dla wszystkich wygodne.
    • Gość: ~ Pomysł jest naprawdę genialny , IP: *.cdma.centertel.pl 22.06.09, 17:20
      w 10 minut można by dojechać z Bemowa do metra na Gdańskim , stąd w 5 minut
      metrem np. do Centrum ( w tej chwili jazda busem E-2 z Górczewskiej to 3o-40
      minut do ronda de Gaulle'a ) , samochodem niewiele krócej.
      Niestety . Właścicielem torów jest PE-KA-PE , czyli conajmniej przez 10 lat nic
      się nie stanie ( oprócz porośnięcia nowego toru chwastem ) Prędzej powstanie
      druga linia metra.
    • Gość: chętny Re: Stacje kolejowe Wola-Park i Fort-Wola IP: *.aster.pl 04.07.09, 01:06
      Kto i ile chce się nakraść i jak się można pod ten byznes podłączyć?
      • Gość: jacek a kto i ile chce nakrasc blokujac rozwoj SMK w War IP: 119.63.64.* 08.07.09, 16:35
        Warszawie ???

ile lewych wplywow maja dyrektorzy z PKP za dzierzawe terenow PKP za
        grosz dla kolesi ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka