Dodaj do ulubionych

Zwrot towaru

31.01.07, 08:38
Witam!
Ponownie zwracam się do Was z prośbą o pomoc w podjęciu decyzji.
Otóż sprzedałam przedmiot, dotarł on do kupującego, a ten napisał do mnie, że
nie odpowiada mu jego jakość (to przedmiot używany, załączyłam fotki itd.)i
chce mi go odesłać. Jestem skłonna przyjąć zwrot, tyle że nie wiem co z
kosztami wysyłki. Wydaje mi się, że w tym przypadku to kupujący powinien je
ponieść, czy się mylę?
Dodam, że nie chodzi tu o reklamację, po prostu stan przedmiotu nie odpowiada
kupującemu, liczył że będzie w lepszym stanie.
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • royalmail Re: Zwrot towaru 31.01.07, 12:50
      Jeżeli przedmiot jest niezgodny z opisem aukcji wówczas wszystkie koszty ponosi
      Sprzedający.
      Czy Twoim zdaniem przedmiot był rzetelnie opisany ? Czy foty oddawały jego
      rzeczywisty stan zużycia ? Dlaczego Kupujący był przekonany kupując, że
      przedmiot jest w lepszym stanie ?
      • extreme_honey Re: Zwrot towaru 31.01.07, 13:10
        Przedmiot był rzetelnie opisany, foty odzwierciedlały jego stan na tyle, na ile
        jest to możliwe, więc nie może tu być mowy o niezgodności z opisem.
        Nie mam pojęcia dlaczego kupujący jest niezadowolony, być może liczył na to, że
        kupuje nowy przedmiot, o czym nie było słowa w opisie.
        Nie chcę się z nim wykłócać o tak małą kwotę, ale z drugiej strony wiem, że w
        niczym nie zawiniłam. I co tu robić ?
        • royalmail Re: Zwrot towaru 31.01.07, 13:32
          W takim razie powinien (jak najbardziej)ponieść koszt przesyłek (w obie
          strony). Powinien Ci rówież zwrócić prowizję za aukcję naliczoną przez Allegro.

Zadał Ci dodatkowe pytania na temat stanu przedmiotu w czasie licytacji ?
          Pewnie nie...
          Poza tym, wyświadczasz mu uprzejmość, że zgadzasz się na przyjęcie przedmiotu z
          powrotem, większość sprzedających by mu kazała spadać na drzewo, albo żeby
          sobie sam ten przedmiot sprzedał dalej na Allegro, jak nie umie czytać opisów.

Musisz już sama zdecydować, ale niby z jakiej racji masz za niego płacić, on
          cię naciąga w tym momencie... :] Licz się jednak wtedy z ewent.
          negatywem ...ludzie są złośliwi :].

• extreme_honey Re: Zwrot towaru 31.01.07, 13:40
            Oczywiście nie zadał mi dodatkowych pytań dotyczących stanu.
            Napisałam do niego, że zgadzam się przyjąć przedmiot, ale zwrócę jedynie koszt
            jego zakupu, zobaczymy jak zareaguje.
            Oczywiście liczę się z negatywem, jakoś to przeboleję:)
            Dziękuję za pomoc i pozdrawiam ciepło !
            • royalmail Re: Zwrot towaru 31.01.07, 13:56
              Proszę bardzo. I jeszcze jedno: w żadnym wypadku nie zwracaj mu pieniędzy,
              zanim nie dostaniesz od niego przedmiotu ! Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek
              to piszę :)
              • extreme_honey Re: Zwrot towaru 31.01.07, 14:12
                Oczywiście. Najpierw towar, później pieniądze.
                Pozdrawiam !
    • restorative Re: Zwrot towaru 24.07.07, 19:32
      Witam,

U mnie zaistniała podobna sytuacja jak u extreme_honey. Tyle, że kupujący podaje
      się za pracownika Allegro i grozi mi sądem!!! Co drugie słowo cytuje mi
      regulamin Allegro i jego paragrafy...Chyba robiła to nie raz - mam na myśli
      szantaż - bo dokładnie zna procedury i wie jak zastraszyć sprzedającego. W
      mailach podaje mi adres sądu do którego mnie poda...koszmar. Startuje z pozycji
      silniejszego, kto wie czy to ona nie rozpatruje takich spraw zgłaszanych do Allegro.
      • elmek Re: Zwrot towaru 25.07.07, 09:33
        Możesz podać jakieś szczegóły? Co poszło nie tak, że kupujący domaga się zwrotu?
        • restorative Re: Zwrot towaru 25.07.07, 14:29
          Witam,

Otóż kupujący /pracownik Allegro-jak się okazało/napisał do mnie, że jest
          rozczarowany jakością towaru.Towar był używany w stanie b.dobrym. Nie pasuje mu
          kolor - bo na jego monitorze kolor wypadł inaczej.I jeszcze cytuję:"Ponadto
          podszewka jest mocno zmechacona, a po metkach wewnętrznych widać wielokrotne
          ślady prania." Na aukcji dokładnie opisałam przedmiot i załączyłam autentyczne
          fotki. I nie chodzi tu o reklamację, tylko po prostu o zwrot towaru. Ot, takie
          widzimisię - myślał o czym innym, a że jest pracownikiem Allegro to może robić
          co mu się podoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka