Dodaj do ulubionych

Ebay USA - chcę spróbować!

26.10.07, 18:37
Będe niezmiernie wdzieczny za informacje jak to wyglada w praktyce.
Szczególnie zakładanie konta, aktywacja,płatności paypal, koszty
wysyłki itp. Czy mając konto w usd w Polsce płace w usa przez paypal
w dolarach? Mam trochę doświadczeń z allegro, raczej dobrych. A jak
z Waszymi doświadczeniami na ebay-usa?
Obserwuj wątek
    • e-vil Re: Ebay USA - chcę spróbować! 27.10.07, 01:37
      Paypal sam przelicza walutę, więc nie musisz mieć konta walutowego.
      Ja mieszkam w UK i kupuję na (prawie) na całym świecie i płacę wszystko w
      funtach.. system sam przelicza na złotówki, euro czy dolary.

Dul1 napisz, czy chcesz mieć konto aby sprzedawać czy kupować?
      Poczytaj sobie jeszcze koniecznie info na stronie Paypal'a (pomoc)
    • ojojoj1 Re: Ebay USA - chcę spróbować! 29.10.07, 21:16
      A gdzie mieszkasz na stałe?
      Jeżeli w Polsce, to możesz założyć konto na ebay.pl i korzystać z niego choćby
      na cińskiej witrynie :)
      Aktywacja - coś tam było cudowane z faksowaniem dowodu osobistego. Ja w każdym
      bądź razie aktywowałem swoje konto przy wystawianiu na sprzedaż pierwszego
      towaru w USA za pomocą karty płatniczej (można do tego wykorzystać BZWBK,
      Inteligo i wszystkie "wypukłe")
      Wystawianie - na polskiej witrynie darmowe, za granicą płatne.
      Płatności paypal - trochę zdzierają od sprzedających, jako kupujący możesz
      płacić wykorzystując kartę lub środki znajdujące się na koncie PP. Na razie nie
      można ich uzupełniać przelewami z polskich kont bankowych.
      Koszty wysyłki - odsyłam do strony poczty polskiej. Do 2 kg można wysyłać jako
      list polecony.
      Moje doświadczenia - pozytywne
      • wielorak Re: Ebay USA - chcę spróbować! 10.11.07, 09:51
        zanim zaczniesz sprzedawać przemyśl jeszcze ryzyko wysyłek. z tego co czytałam
        na forach ginie dużo paczek wysyłanych za granicę
        • esef52 Re: Ebay USA - chcę spróbować! 11.12.07, 17:06
          ja regularnie sprzedaję na ebay.com, głównie do stanów ale nie tylko (także
          europa, ameryka południowa). Jak ja zaczynałam to był z tym straszny kłopot,
          ebay i paypal nie działały w polsce i było ciężko z płatnościami. Teraz jest
          super, rejestrujesz się na ebay pl i paypal i po prostu sprzedajesz, tak samo
          jak na allegro. Na ebay.com można się "zweryfikować" wypukłą karta kredytową
          (visa, albo taka niby-visa z mbanku która się nazywa e-karta i działa zarówno na
          ebay jak i na paypal). Jeśli chodzi o walutę to wszystko przelicza się
          automatycznie.
          Co do przesyłek to jeszcze żadna mi nie zaginęła i raczej dochodzą na czas.
          Wysyłam tylko priorytetem lotniczym, zajmuje to jakieś 10 dni aż paczka dojdzie
          do USA. Poza tym warto pamiętać że paczkę do 2kg mozna wysłać jako list. List
          polecony do 0,5kg kosztuje 24 zł podczas gdy taka sama paczka ponad 60 zł,
          dlatego lepiej wysyłac listem.
          Przemyśl jednak czy na ebay.com ktoś kupi to co oferujesz. Jeśli mają to samo u
          siebie w usa to kupią tam, bo wysyłka jest tańsza, za poza tym oni się trochę
          obawiają nie-amerykanów.
          W każdym razie polecam sprzedawanie międzynarodowe na ebay!! :)
        • shakal_ek Re: Ebay USA - chcę spróbować! 10.04.14, 22:10
          Witam, będąc w Polsce możesz zamawiac i kupować na stronach internetowych w USA i wysyłać do Polski przez DOMA, więcej informacji pod numerem telefonu 793-683-617 lub e-mail sylwia.nowak@domashipping.com . Przykładowe strony na których możecie Państwo zamawiać znajdziecie na www.domashipping.com/pageinternauci.html
        • shakal_ek Re: Ebay USA - chcę spróbować! 10.04.14, 22:10
          Witam, będąc w Polsce możesz zamawiac i kupować na stronach internetowych w USA i wysyłać do Polski przez DOMA SHIPPING, więcej informacji pod numerem telefonu 793-683-617 lub e-mail sylwia.nowak@domashipping.com . Przykładowe strony na których możecie Państwo zamawiać znajdziecie na www.domashipping.com/pageinternauci.html
        • shakal_ek Re: Ebay USA - chcę spróbować! 10.04.14, 22:11
          Witam, będąc w Polsce możesz zamawiać i kupować na stronach internetowych w USA i wysyłać do Polski przez DOMA, więcej informacji pod numerem telefonu 793-683-617 lub e-mail sylwia.nowak@domashipping.com . Przykładowe strony na których możecie Państwo zamawiać znajdziecie na www.domashipping.com/pageinternauci.html
      • ol Teraz PayPal tez bez karty jest 24.09.08, 11:03
        Teraz PayPal juz mozna ladowac z kazdego konta bankowego, nie trzeba karty
        kredytowej.. sprawdzcie na ich stronie
    • truepol Ty kupujesz na ebay w USA - my wysyłamy do Polski 11.09.08, 10:03
      Ty kupujesz np. na ebay lub amazon, wypatrzyla/eś tam coś interesującego albo w sklepie z naszej listy sklepów internetowych w USA. W USA codziennie są obniżki, promocje, oferty specjalne na różne produkty. -
    • anathe0 Re: Ebay USA - chcę spróbować! 22.09.08, 20:26
      paypal to jedna z najlepszych rzeczy jaką w ogóle wymyślono! jeżeli kupujesz, to
      jest on bezpłatny a normalnie 3 czy 4 kliknięcia myszka i juz masz zapłacone i
      całą transakcję zakończoną, na dodatek full bezpieczne, więc polecam - super
      sprawa. przy aukcjach zwykle jest taki znaczek "P".
      jak zakładasz konto, to ono już działa w każdym ebay'u, wszystko jedno czy
      logujesz się na niemiecki ebay, usa czy jakikolwiek inny ;)

musisz sobie trochę poczytać regulamin jeśli chodzi o wystawianie aukcji, bo ja
      na razie tylko kupowałam, więc praktyki nie posiadam. z zakupów jestem
      zadowolona. wiem, że jest jakaś opłata wprowadzona za wystawianie (dzięki temu
      też nie ma tam takiego chłamu). szczerze mówiąc to teraz chyba wolę go od
      allegro, jest większy wybór i można kupić naprawdę coś innego i ciekawego za
      spoko cenę. raz miałam tam piko zgrzyt z przesyłką, ale sprzedający się tak
      starają i tak walczą o dobre komentarze, że od razu wszystko zostało ładnie
      załatwione :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka