Dodaj do ulubionych

13 mcy - biodro

18.02.13, 14:31
Córka ma 13 m-cy, zaczęła chodzić po skończeniu roczku (na początku nierówno, pokracznie, przewracała się). Od 2 tyg. chodzi samodzielnie i wydaje mi się, że troszkę utyka na jedną nóżkę i jak traci równowagę to zazwyczaj właśnie na tą stronę. Przewertowałam Internet i ogarnęło mnie przerażenie, że to może być problem z biodrem. A wykryte w tak późnym wieku to: operacja, gips, wyciąg ortopedyczny i wielomiesięczne unieruchomienie dziecka. Patrząc na nią jak chodzi, to z tyłu fałdki pod pośladkami ma symetryczne, niestety z przodu pachwinowe są nierówne. Mąż twierdzi, że wszystko wyolbrzymiam, a ja nie mogę znaleźć sobie miejsca, nad niczym się skupić. Jestem zła na siebie, że nie zauważyłam nić wcześniej i dziecko może teraz cierpieć. Ortopedę mam umówionego w przyszłym tygodniu.
Obserwuj wątek
    • coxmed Re: 13 mcy - biodro 18.02.13, 20:39
      Witaj, nierówność fałdek nie jest niczym rozstrzygającym, także nie martw sie tym, chodu dziecka w zasadzie nie bada się u dzieci przed 3 rokiem życia, natomiast może być to niepokojące, że dziecko przewraca się na jeden bok. W wieku 13 miesięcy, już raczej USG stawów biodrowych nie będzie diagnostyczne i dzieciątko będzie musiało mieć wykonane Rtg stawów biodrowych w pozycji tzw zerowej ( ze złączonymi stopami) i od tego badania zależeć będzie postawienie rozpoznania. Jeśli są wątpliwości, to czekanie do przyszłego tygodnia też nie jest zdrowe ( albo dla dziecka, albo dla twoich nerwów). Nos do góry. ( na marginesie skąd pochodzicie?).
    • 2magda.2008 Re: 13 mcy - biodro 19.02.13, 09:09
      Może nie tyle, że przewraca się na jeden bok, ale zazwyczaj jak traci równowagę to zarzuca ją właśnie na jedną stronę. Wczoraj obserwowałam ją chodzącą a wzasadzie biegającą i utyka na jedną nóżke i jak chodzi, to wydaje mi się, że do końca jej nie prostuje. Jesteśmy z okolic Lublina.
    • pannamigotka123 Re: 13 mcy - biodro 12.03.13, 13:49
      Hejka. Czy byliście już na wizycie u ortopedy? Czy to faktycznie problem bioderka?
    • pannamigotka123 Re: 13 mcy - biodro 03.04.13, 09:11
      Dajcie znać jak u Was bo sytuacja jest mi bardzo bliska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka