Dodaj do ulubionych

jak czesto USG

30.09.08, 11:33
Miesiac temu zalozylismy rozwórke Koszli. Wada IIA, drugie biodro IB. Ponoewaz
mala miala 3 m-ce lekarz powiedzial ze bedziemy ja nosic minimum 3 misiace. Na
kontrole chodzic mamy co miesiac ale pierwsze USG kontrolne ma byc dopiero po
uplywie tych trzech. Poczytalam troche to forum i widze ze u niektorych
sciagano poduszke czy szyne po kilku tygodniach, czyli prawdopodobnie kontrola
USG byla duzo czesciej. Od czego to zalezy? Nie zanlazlam tez nic na temat
"mojego" lekarza - dr Majewskiego z LIMu w W-wie. Moze ktoras z Was go zna?
Według mnie wydaje sie byc bardzo ok.
Obserwuj wątek
    • exylia Re: jak czesto USG 30.09.08, 12:11
      Wydaje mi się, że zależy to od tego, czy lekarz ma w swoim gabinecie aparat
      USGsmile. Natasza miała robione usg na każdej wizycie kontrolnej - ba, nawet lekarz
      zrobił jej USG, jak była w gipsie - chciał podejrzeć, co się w biodrze dzieje.

IIA to niewielka wada - co niektórzy lekarz nawet nie uznają jej za wadę (jest
      to tzw. dysplazja fizjologiczna) - i dziwię się, że lekarz zlecił od razu
      rozwórkę. Moim zdaniem powinnaś wybrać się jak najszybciej do innego ortopedy w
      celu skonsultowania diagnozy. Szyna koszli to zdecydowanie za dużo, jak na tak
      niewielką wadę. Zresztą u tak malutkich dzieci nie powinna koszla być stosowana
      - wystarczyłaby frejka.
      • talonek Re: jak czesto USG 01.10.08, 09:33
        Z lakarzema to bylo tak . Mala urodzila sie 4 tyg za wczesnie, ale z bardzo
        przyzwoita waga - 3440. Wszystko bylo ok. Ale juz w szpitalu pediatra poczul
        "luzne bioderka" i zapytal czy w rodzinie byly problemy . Poniewaz sama nosilam
        rozworke az przez 10 m-cy bylam przygotowana ze i Justysie to czeka. W 2 m-cu
        zrobilismy USG, byly obydwa IIA. Lekarz (od poczatku ten sam) powiedzial ze
        poniewaz urodzila sie wczesniej to damy jej szanse. Byla zabka,odpowiednie
        pozycje do lezenia, karmienia, lezenie na brzuszku itp. Nie pieluchowalam bo
        lekarz powiedzial ze w to nie wierzy i szczerze mowiac ja tez. Po 4 tyg jedno
        biodro IB, drugie IIA. Lekarz powiedzial ze jest to na granicy normy, zrobil RTG
        dla potwierdzenia. Chciał byc pewien ze jesli leczymy to rzyczywiscie wade a nie
        zakladamy szyne "na wszelki wypadek" co mi sie tez spodobalo. W RTG obraz byl
        jednak nawet nieco gorszy niz w USG - nie bylo odwrotu, zalozylismy szyne.
        Dlaczego nie frejke? Ano lekarz powiedział ze on poduszka nie leczy.No i kazal
        nam sie kontrolowac co miesiac ale pierwsze USG za 3, bo wczesniej jej i tak nie
        sciagnie. (USG ma w gabinecie smile - moze poprosze zeby jednak zrobił).
        Coreczka jest duza - prawie 8 kilo, dobrze znosi ta szyne wiec chyba tak
        zostanie. Boje sie, ze jesli inny lekarz powiedziałby mi - mozna sciagac to i
        tak mialabym watpliwosc ktory ma racje. Aczkolwiek jak juz sciagne to
        skonsultuje czy rzeczywiscie jest juz zdrowa. Wole "przegiac" w ta druga strone.
        Pozdrawiam serdecznie .
        • nuka_2 Re: jak czesto USG 03.10.08, 19:06
          Nasz ortopeda wykonuje USG przy kazdej wizycie czyli co 3 tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka