25.10.15, 21:20
Wybory parlamentarne 2015 wygrało PiS - wynika z badania exit poll. Partia zdobyła 39, 1 proc. wszystkich głosów. Na drugim miejscu znalazła się PO - 23,4 proc. Klęska lewicy: do Sejmu nie dostała się ani Zjednoczona Lewica ani Razem.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19085685,wybory-parlamentarne-2015-wyniki-triumf-pis-39-1-proc.html#MTstream
NNa razie euforia. Zobaczymy jak będzie z realizacją obiecanek.
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Wyniki 25.10.15, 21:32
      natemat.pl/159519,kto-wygral-wybory-wieczor-wyborczy-z-natemat
      Smoleńsk znów na tapecie.
      • zajbel Re: Wyniki 25.10.15, 21:36
        Sraty-pierdaty, pitu-pitu a rządzić trzeba. I co teraz?
        • iryska2604 Re: Wyniki 25.10.15, 21:40
          Pożyjemy, zobaczymy. Co z obiecankami...
        • alfredka1 Re: Wyniki 25.10.15, 21:41

• amityr Re: Wyniki 25.10.15, 21:45
            Moje gratulacje !
            A wszystko to PO zawdzięcza rudemu Psu.
            • alfredka1 Re: Wyniki 25.10.15, 22:19
              ...Psu..za dużo powiedziane.
              ale nie zapomnę jak przyjęliśmy jego KLD do Unii Wolności i wszystko się rozsypało....
              • wikul Re: Wyniki 25.10.15, 22:31
                alfredka1 napisała:

> ...Psu..za dużo powiedziane.
                > ale nie zapomnę jak przyjęliśmy jego KLD do Unii Wolności i wszystko się rozs
                > ypało....

Rozsypało się bo wycięliście cały KLD z władz. To się nie mogło dobrze skończyć.
                UW z Tuskiem na czele mogłaby rządzić.
                • zgred.polarny Re: Wyniki 26.10.15, 06:50
                  Z niektórymi członkami KLD stykałem się w trakcie pracy. Czasem rozmowa zeszła na boczne tematy i pozostawał niesmak moralny. Tylko zdobywanie mamony się liczyło ... Teraz mamy tego efekty.
                  W innych partiach też mamona się liczy ale metody jej zdobycia chyba są nieco subtelniejsze ....
                  Pisi sukces wyborczy nie nastraja mnie optymistycznie.
                  Jarozbaw na czele, to nie brzmi zachęcającosad
                  • wikul Re: Wyniki 26.10.15, 10:14
                    zgred.polarny napisał:

> Tylko zdobywanie mamony się liczyło ... Teraz mamy tego efekty. ...

Zdobywanie mamony gdzie? W pracy? To naganne moralnie? I co mają do tego ostatnie wyniki wyborów?

> W innych partiach też mamona się liczy ale metody jej zdobycia chyba są nieco s
                    > ubtelniejsze ....

Ręce i majtki opadają.

www.se.pl/wiadomosci/polska/9-tysiecy-zlotych-dla-senatora-pis-psie-pieniadze_134511.html
                • alfredka1 Re: Wyniki 26.10.15, 10:38

--Nie wycieliśmy !!! UW zabrakło chamstwa i tupetu. Tusk został .. taką miał politykę.
          • estella50 Re: Wyniki 25.10.15, 21:49
            Wiecie, że razem z Kukizem mają większość konstytucyjną?
            Zmienią nam Konstytucję z prezydentem, który będzie mógł zmieniać wyroki sądowe, będzie mógł zwalniać ministrów, kreować politykę edukacyjną itd.
            Jestem załamana!
            Ciekawe, kiedy zaczną się czystki!
            • dorka556 Re: Wyniki 25.10.15, 21:57
              Na szczęście razem z Kukizem nie mają większości konstytucyjnej, jeszcze dużo brakuje!
              • estella50 Re: Wyniki 25.10.15, 22:01
                Powtórzyłam za telewizornią, nie liczyłam sama.
                Jeśli tak, to kamień z serca!
                • dorka556 Re: Wyniki 25.10.15, 22:16
                  Art.235 pkt 4 o zmianie konstytucji mówi.

Ustawę o zmianie Konstytucji uchwala Sejm większością co najmniej 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów oraz Senat bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.

Nie wiem, jak w telewizorni liczyli.
            • wikul Re: Wyniki 25.10.15, 22:32
              estella50 napisała:

> Wiecie, że razem z Kukizem mają większość konstytucyjną?
              > Zmienią nam Konstytucję z prezydentem, który będzie mógł zmieniać wyroki sądowe
              > , będzie mógł zwalniać ministrów, kreować politykę edukacyjną itd.
              > Jestem załamana!
              > Ciekawe, kiedy zaczną się czystki!

Spokojnie, poczekajmy do wtorku.
    • wikul Re: Wyniki 25.10.15, 22:26
      Muszę stwierdzić nieskromnie że przewidziałem że ZLew się nie dostanie. Co wobec buńczucznych zapewnień liderów wygląda śmiesznie i żałośnie. Jeszcze mam w uszach te wrzaski Nowackiej jaki to wielki sukces ich czeka.
      • aga-kosa Re: Wyniki 25.10.15, 22:55
        PiS dużo obiecywała wszystkim. Grześkowiak śpiewał:
        ..."Ja zaś, że przeciwny byłem,
        to żem wziął się i ośmielił,
        wyklepałem ostrą piłę
        i stodołę my przerżnęli.

Ja żem swoją część poskładał;
        tak się zakończyły boje,
        bo nie ważne czyje co je
        ważne to je, co je moje!
        I teraz każdy naobiecany będzie chciał to co mu obiecano. Dobrze to nie wróży. aga
    • czuk1 Re: Wyniki 25.10.15, 23:11
      Niewiele już się zmieni. Też nie mam chyba "swojego" posła (ZL) i senatora (PSL). Pozostaje mi
      nadal pełnienie roli politykiera opozycyjnego do rządzących. Cieszy zapoczątkowanie/ tworzenie się ruchu społecznego " zmiany klasy politycznej ".
      • wikul Re: Wyniki 26.10.15, 10:17
        czuk1 napisał:

> Niewiele już się zmieni. Też nie mam chyba "swojego" posła (ZL) i senatora (PSL
        > ). Pozostaje mi
        > nadal pełnienie roli politykiera opozycyjnego do rządzących. Cieszy zapoczątk
        > owanie/ tworzenie się ruchu społecznego " zmiany klasy politycznej ".

W wyborach do Senatu trudno było (w systemie ulubionym przez Kukiza) odnaleźć chociaż zbliżonego kandydata. Miałem do wyboru dwa nazwiska (w tym jedno z PIS).
    • estella50 Re: Wyniki 25.10.15, 23:29
      Wrócę jednak do wyników w kontekście Konstytucji. Sama sobie policzyłam, że pisowcom razem z Kukizem brakować będzie niespełna 20 posłów do większości konstytucyjnej. Obrotowe PSL może dać 18 posłów. Do tego prawe skrzydło PO już od jakiegoś czasu zerka w stronę PiS.
      Tak więc spokojna nie jestem, niestety.
      • maria6450 Re: Wyniki 26.10.15, 00:29
        No to zacznie się jazda. strach się bać
        • xy.5 Re: Wyniki 26.10.15, 07:27
          Zobaczymy ale optymizmu brak.
      • wikul Re: Wyniki 26.10.15, 10:19
        estella50 napisała:

> Wrócę jednak do wyników w kontekście Konstytucji. Sama sobie policzyłam, że pis
        > owcom razem z Kukizem brakować będzie niespełna 20 posłów do większości konstyt
        > ucyjnej. Obrotowe PSL może dać 18 posłów. Do tego prawe skrzydło PO już od jaki
        > egoś czasu zerka w stronę PiS.
        > Tak więc spokojna nie jestem, niestety.

Do zmiany konstytucji nie znajdą większości. Zwłaszcza że ostateczne wyniki mogą ulec zmianie.
    • wikul Wyniki trochę lepsze 26.10.15, 10:44
      PO minimalnie wygrywa z PiS (czyli jestesmy jednym z trzech wojewdztw, w ktorych nie wygral PiS)
      a do Senatu - T.Grodzki (PO) i G.Napieralski (dawniej SLD)
      tete
    • jaga_22 Re: Wyniki 26.10.15, 11:05
      A wiecie,że Pawlak,Piechociński,Zych nie dostali się do Sejmu?
      • wikul Re: Wyniki 26.10.15, 12:00
        jaga_22 napisała:

> A wiecie,że Pawlak,Piechociński,Zych nie dostali się do Sejmu?

Pawlak startował do Senatu.
        • zgred.polarny Re: Wyniki 26.10.15, 13:36
          To świadczy, że część Polaków zachowała zdrowy rozsądeksmile
          • iryska2604 Re: Wyniki 26.10.15, 16:16
            Poczekajmy do wtorku.
            • estella50 Re: Wyniki 26.10.15, 16:29
              iryska2604 napisała:

> Poczekajmy do wtorku.

Wyniki maja być już dzisiaj ok. 18,oo - przynajmniej tak mi wpadło do lewego ucha. PKW podliczyła już 90% wyników z kraju.
              • iryska2604 Re: Wyniki 26.10.15, 16:54
                PiS jeszcze dziś może stracić większość w przyszłym Sejmie. Wyjaśniamy, co musiałoby się stać, by do tego doszło.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,147565,19090172,co-musi-sie-stac-by-pis-nie-mialo-wiekszosci-wystarczy-kilkanascie.html#Czolka3Img
                No a gdyby? Wyobrażacie sobie ten krzyk?
    • wikul Re: Wyniki ... 26.10.15, 12:09
      ... nieoficjalne do Senatu.

wyborcza.pl/1,75478,19088913,wyniki-wyborow-2015-nieoficjalnie-pis-i-po-podziela-miedzy.html#BoxGWImg
      • jaga_22 Re: Wyniki ... 26.10.15, 12:17
        Wyczerpałeś już limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu
        • wikul Re: Wyniki ... 26.10.15, 12:41
          jaga_22 napisała:

> Wyczerpałeś już limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu

Już dawno.
    • engine8 Narod przxemowil? 26.10.15, 16:58
      "PiS" be with you smile
      • anoagata Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 17:08
        Niemiło zdziwiłam się takim poparciem dla Kukiza,czyli 'czubków' w Polsce jest dostatek i gdyby głosowało 90-100% ludu to na pewno by wygrał i by był premierem.
        Nie zal mi Nowackiej,bo w ostatnich dniach była bardzo niemiła. Ma czas za 4 lata a w tym czasie przynajmniej Miller pójdzie w niebyt.
        • estella50 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 18:20
          anoagata napisała:

> Nie zal mi Nowackiej,bo w ostatnich dniach była bardzo niemiła. Ma czas za 4 la
          > ta a w tym czasie przynajmniej Miller pójdzie w niebyt.

Ktoś z dziennikarzy też to podkreślił zauważając, że ostatnio znowu kręcili się obok Miller i Palikot. Ona musi się uwolnić od wpływów tych panów, bo sama ma wystarczajacy potencjał.

• dorka556 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 17:22
        engine8 napisał(a):

> "PiS" be with you smile

Jesteś osamotniony. Tu chyba nikt nie chce być z PiSem.
        • jaga_22 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 18:20
          Czekam na wyniki,może lewica dobije,albo chociaż Korwin wink
          • estella50 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 18:24
            jaga_22 napisała:

> Czekam na wyniki,może lewica dobije,albo chociaż Korwin wink

Ja też, chociaż do Korwina daleko mam jak na Ksieżyc. Ale dzięki temu spadłoby PiSowi i to się liczy.
            Lewicy kibicuję, żeby im się udało. W sejmie potrzebna jest racjonalna lewica.
            >
            • aga-kosa Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 18:26
              Może się o lewicę pomódlmy..... aga
              • estella50 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 18:37
                aga-kosa napisała:

> Może się o lewicę pomódlmy..... aga

To już chyba nie pomoże; kartki do urn powędrowały wczoraj wink
                • czuk1 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 18:59
                  Tak.
                  Były podawane wyniki z większości komisji.
                  Nie ma powodu by sondaż powyborczy ("jak pani/pan głosowali ") był "zafałszowany",
                  zarówno przez ankietowanych jak i ankieterów.
                  • estella50 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 19:11
                    czuk1 napisał:

> Nie ma powodu by sondaż powyborczy ("jak pani/pan głosowali ") był "zafałszowa
                    > ny",
                    > zarówno przez ankietowanych jak i ankieterów.

Zgoda. Tylko weż też pod uwagę, że ktoś poinformował ankietera o swoim głosowaniu nieświadom, że jego głos jest nieważny (bo np zrobił znak x na spisie treści).

Bardzo jestem ciekawa ilości głosów nieważnych. Czy będzie ich mniej, niż w wyborach samorządowych?
                    • estella50 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 19:20
                      Dodam jeszcze: w socjologii opisuje się zjawiska nieprzyznawania się ankieterom do własnych wyborów z różnych przyczyn: partia u władzy jest inna niż ta wybrana; ankieter wydaje się być zwolennikiem innej opcji; wybrana partia jest niepopularna w tym środowisku; dla żartu, albo z powodu złego humoru podam inny wybór niż ten faktyczny itp.
                      Dlatego wynikają różnice w wynikach spod drzwi lokali wyborczych od oficjalnych.
                      • jaga_22 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 19:25
                        Ponadto ciągle spływają arkusze.Teraz będzie prawdziwie policzone.
                        • iryska2604 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 19:39
                          Naród to raczej doznał amnezji , zapomniał lata 2005 -2007.. Ci młodzi co tak ochoczo głosowali na Kukiza lub na PiS mogą nie pamiętać, jeszcze byli nieletni ale reszta?
                          • engine8 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 23:29
                            Cala reszta powiedzila ze nie chca ani podleglosci EU ani uchodzcow z Poludnia. A z reszta tez moga zyc... Na pewno nie chca lewicy...
                            A ze mlodzi poszli do glosowania i sie okreslili znaczy ze chcv innej Polski niz oferowalo PO - a tych co kochali lewice zapraszaja na wczesniejsze emrytury smile
                            No ci co nie poszli glosowac niech sobie teraz zdja sprawe ze oddali prowo decyzji innym a Ci za nich zdecydowali.

A teraz jak przystalo na intelignetny narod - popieramy tych co wygrali aby mogli wypelnic to co obiecywali.
        • engine8 Re: Narod przxemowil? 26.10.15, 23:20
          dlatego ze portal lewacki?
    • estella50 Re: Wyniki 26.10.15, 20:54
      Konferencja PKW (po odebraniu wyników z Londynu) będzie o 21,30.
      Będą ostateczne wyniki!
    • estella50 Re: Wyniki 26.10.15, 22:34
      Jest gadzina 22,31 a PKW znowu tam siedzi i zawija w sreberka, to znaczy - na pewno pracowicie dopisuje krzyżyki do brytyjskich kart wyborczych (przypadkiem cały plik pustych nadesłano z drukarni wink) Żeby wygrała wiadoma opcja!
      No bo kto sprawdzi kolor tych londyńskich długopisów?
      A wiecie ile tych krzyżyków trzeba postawić!? Jaka to ciężka praca!?
      No więc czekamy.......
      • czuk1 Re: Wyniki 26.10.15, 22:43
        Jest komunikat PKW. Nic nie zmieniło się - 5 partii w Sejmie, PiS ma rządy samodzielne, bo w Sejmie
        ma zwykłą większość.
        • estella50 Re: Wyniki 26.10.15, 22:47
          No szkoda, liczyłam na chociażby Korwina, żeby JK miał mniej. Ale stało się. Takie uroki demokracji!
          • wikul Re: Wyniki 26.10.15, 23:20
            estella50 napisała:

> No szkoda, liczyłam na chociażby Korwina, żeby JK miał mniej. Ale stało się. Ta
            > kie uroki demokracji!

A po co ten wariat do sejmu, PiS i tak załatwi większość. Dobierze od drugiego wariata.
          • engine8 Re: Wyniki 26.10.15, 23:31
            Oj jakie to "polskie"
            • aga-kosa Re: Wyniki 27.10.15, 08:49
              Po wczorajszym ogłoszeniu PKW.....
              Pomyślałam, że Żeromski obowiązkową lekturą nie jest. A szkoda. Pisał i o szklanych domach i pochwała pracy od podstaw i o takim zwykłym patriotyzmie...
              Jakoś mnie tak literacko naszło...... Judym by się przydał i Siłaczka a szczególnie Przedwiośnie... Myślę, że Żeromski marzycielem jednak był. aga
              • zgred.polarny Re: Wyniki 27.10.15, 09:23
                aga-kosa napisała:
                > Po wczorajszym ogłoszeniu PKW.....
                A mnie się przypomniało powiedzonko, że "PSL jest jak kulka styropianowa w ... - spuścisz wodę, a ona i tak wypłynie" uncertain
                • anoagata Re: Wyniki 27.10.15, 09:55
                  zgred.polarny napisał:

> aga-kosa napisała:
                  > > Po wczorajszym ogłoszeniu PKW.....
                  > A mnie się przypomniało powiedzonko, że "PSL jest jak kulka styropianowa w
                  > ... - spuścisz wodę, a ona i tak wypłynie"
                  uncertain

Tym razem to się poślizgnęła w dobrym jej kierunku,bo czasem spuszczając wodę do skutku to można zatopić szczególnie jak dostanie obciążenie....
            • anoagata Re: Wyniki 27.10.15, 10:04
              engine8 napisał(a):

> Oj jakie to "polskie"
              Oczywiście ze polskie i nie potrzebne te 'oj'.
              4 lata temu powstał Ruch,po którym obecnie pozostał brzydki zapach.
              Obecnie Kukiz powiada że powstał Ruch,który odda Polskę obywatelom a ja nie chcę Polski w swoich ręcach,po to idę na wybory kogoś wybieram by tą Polską zarządzał.
              No więc wystarczy tych 'typów' od Kukiza i dobrze że Korwin nie wszedł do sejmu.
              A swoją drogą asfaltową czy faceci w pewnym już wieku myślą tylko o ruchu i ruchu.
              • aga-kosa Re: Wyniki 27.10.15, 10:11
                Już rano ktoś mówił w PR I, że budżet jest zrujnowany, muszą zrobić audyt? i zmiany w budżecie crying To mi nie podniosą kwoty wolnej od podatku i dzieciom też nie od razu i nie wszystkim dają sad Idę do lasu. Jeszce na grzybki mam ochotę i szczawiu na łące pod lasem nazbieram wink aga
                • zgred.polarny Re: Wyniki 27.10.15, 14:41
                  aga-kosa napisała:
                  >... szczawiu na łące pod lasem nazbieram

Na mirabelki to już chyba zbyt późno sad
                  • czuk1 Re: Wyniki 27.10.15, 22:21
                    Jak by nie patrzeć , dużo jest plusów w tej akcji wyborczej '2015' . Zaczęła się zmiana klasy politycznej. Odmłodzony został parlament. Jest prawdopodobieństwo uniknięcia błędów w rządzeniu Polską (tych popełnianych przez PO i w latach 2005-2007). Przyspieszone zostanie
                    wprowadzenie kilku decyzji socjalnych , jak podniesienie progu płacy najniższej i uporządkowanie prawa pracy , wznowienie trójstronnych uzgodnień (KDS), ...
                    Ale też rysują się decyzje negatywne pod rządami PiS : skrócenie okresu pracy do emerytury, spełnienie nietrafionych obietnic przedwyborczych a więc dalsze zadłużenie rządu u inwestorów,
                    kierunek na upaństwawianie gospodarki, dodatkowe opodatkowanie banków, ....
                    • aga-kosa Re: Wyniki 28.10.15, 08:47
                      Zgred, mirabelki przezornie zbierałam w środku lata i już je odsączyłam. Nalewka ma piękny kolor i podobno zapach. wink aga
                      • zgred.polarny Re: Wyniki 28.10.15, 11:44
                        Jasnowidzka jakaś? surprised
                        • anoagata Re: Wyniki 28.10.15, 14:45
                          P.Niesiołowski będzie w Sejmie i w dalszym ciągu będzie reklamował szczaw i mirabelki ,myślę ze to dobrze.
                          • iryska2604 Re: Wyniki 28.10.15, 15:38
                            Bardzo dobrze. Cos mi sie widzi że w tym zachłysnięciu sie władzą zaczyna przebijać strach. Bo nie sztuka obiecać, sztuka dać.Nie sztuka rządzić teoretycznie i mówic damy radę. Sztuka to zrealizować w realu. Próbkę juz mieliśmy. I teraz trzeba poczekać.engine ,a ty sie tak nie podniecaj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka