17.06.06, 17:15
moze cos o tym najpiekniejszym parku
napiszesz, jestem przywiazana do domku
i ze zwiedzaniem swiata u mnie gorzejsmile
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: Ewa553:) 17.06.06, 21:52
      zajrzalam do internetu zeby pokazac pare zdjec, ale jakos nie znalazlam. Za to
      opis: Luisenpark ma 41 hektarow i jest jednym z najpiekniejszych parkow Europy
      (a wiec nie tzylko Niemiec, jak myslalam). Jest to jak, widzisz olbrzymi terez,
      przeciety wzdluz kanalem uformowanym w ksztalcie naturalnego jeziora/rzeki.
      Jezdza po nim sliczn e gondole, ktorymi mozna przejezdzac z jednego konca na
      drugi. Jest wiele wzgorkow, olbrzymich polan ze slicznie zadbana trawa, na
      ktorej mozna sie rozkladac, albo korzystac ze stajacych wszedzie lezaczkow i
      krzesel, troche jak na Wyspie Malgorzaty w Budapeszcie. Najwazniejsza jest
      roslinoosc, a ta jest przewspaniala. Cikawe i cudowne krzaki i drzewa i stale
      zmieniajace sie kwiaty, pielegnowane na bioezaco przez cala armie ogrodnikow.
      Znajomy zaprowadzil mnie na polanke, ktorej jeszcze nie znalam: wsrod drzew
      laczka, lezaczki, krzeselka i z wiszacych na drzewach glosnikow cudowna muzyka
      klasyczna. Tak mozna sobie wyobrazic raj na ziemi.
      W jezioro-rzeczce mnostwo ryb, labedzie, kaczki. W odnodze-jeziorku stado
      flemingow. Wogole cala masa roznorodnych ptakow, czesciowo w olbrzymich
      klatkach-domach. Jest tez dom-akwarium i dom z motylami. Dzisiaj bylo troche za
      duzo ludzi, bo i niedziela i fantastyczna pogoda. Tak wiec delektowalam sie
      tylko pierwsza godzina, w drugiej zmykalismy juz di tej "dzikszej" czesci,
      gdzie mniej placow zabaw, fontann i knajpek. W sumie dosc trudno opisac ten
      park, ale mozesz mi wierzyc ze jest przepiekny. Poniewaz ten znajomy pracuje w
      poblizu tego parku i przyznal sie, ze moze w ciagu dnia urywac sie na 2
      godzinki, wiec jestem pewna ze jeszcze nieraz pojdziemy tam przed poludniem w
      ciagu tygodnia, gdy jest troche mniej ludzi. Mam roczna karte wstepu do parku.
      Takie roczne karty sa dosc popularne tutaj, ludzie chetnie tam chodza. Znajoma
      ktora pracuje zaraz "za plotem" parku, spedza tam prawie wszystkie przerwy
      obiadowe. Szkoda, ze nie potrafie rownie barwnie opowiedziec, jak barwne byly
      tam widoki.
      • malwina52 Re: Ewa553:) 18.06.06, 15:20
        bilety wstepu do parku???
        to i porzadek tam musi byc,
        dzieki Ewa moje horyzonty sie
        powiekszyły smile)))
        moze kiedys pokazesz jakies zdjecie
        ze swoich wojaży
    • ewa553 Re: Ewa553:) 17.06.06, 21:53
      a gdzie Ty mieszkasz Malwino?
      • dama-kanaliowa Re: luisenpark 18.06.06, 15:49
        web.mannheim.de/tourismus/sehenswertes/stadtrundgang/luisenpark.html
        Kliknac mozna na button panorama. Nie wiem dokladnie czy o tym parku piszecie,
        ale skoro Ewa to pewnie w Manheim. Pozdrawiam
        • ewa553 Re: luisenpark 18.06.06, 21:47
          owszem Damo, to ten park!
          • del.wa.57 Re: luisenpark 18.06.06, 21:53
            To była wspaniała wycieczka po parku,naprawdę tam jest cudnie i można wypocząć.
            Dzięki Ewciasmile
            • ewa553 Re: luisenpark 18.06.06, 22:12
              no to kiedy wpadnicie, aby to wszystko na zywo zobaczyc?
              • del.wa.57 Re: luisenpark 18.06.06, 22:34
                My juz niestety,po urlopie a zaraz zaczynają się wakacje w Polsce może córcia z
                wnusia wpadną do mnie,znajomi nie mogą się nas doprosić,żeby wpaśc na
                działkę,gdzieś czasu brakuje na sobotę i niedzielę,ot..życiesmile))
                A chciałabym,nie powiem,że nie.
                • del.wa.57 Re: luisenpark 27.06.06, 20:16
                  Tak Ewuniu,pisał sie poprostu framberg,może nas znajdzie?
                  • del.wa.57 Re: luisenpark 04.07.06, 18:03
                    A wiesz Ewcia,że dekoldy to ja lubię do dzisiaj,tapety juz kładę na bużkę(tyle)
                    chyba,ze gdzieś wychodzę,to skromny makijaż,dekoldy owszem lubięsmile))
                    • ewa553 Re: luisenpark 04.07.06, 20:36
                      Helenko, zolta karta: pomylilas wateksmile))))
                      • del.wa.57 Re: luisenpark 04.07.06, 20:54
                        Pisałam to WYŁĄCZNIE do Ciebie Ewuniu,dlatego znalazlam ten/wontek/smile)))))
                        Twój wątek.
                        • ewa553 Re: luisenpark 04.07.06, 21:48
                          aaaaa! rozumiemsmile)))))))
                          • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 12.07.06, 21:01
                            Listonosz puka do Twoich drzwi puk..puk..smile)))))
                            • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 19.07.06, 18:41
                              Dzisiaj też puk..puksmile))
                              • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 19.07.06, 20:29
                                Acha,oczywiście dam znać,jakby co Ewciasmile)
                                • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 21.07.06, 22:09
                                  Puk..puk..smile))))))
                                  • ewa553 Re: Do Ewy 553:)) 22.07.06, 07:56
                                    niezla laska jestessmile))) odpisze pozniej.
                                    • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 22.07.06, 10:14
                                      Dzięki,teraz ja będę oceniać...mam nadzieję smile))))))))
                                      • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 23.07.06, 15:18
                                        Miłej przygody z siostrzeńcem Ewcia,oby tylko trochę popadałosmile)))
                                        • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 24.07.06, 20:18
                                          Gdzie to szlejesz z siostrzeńcem Ewcia??
                                          Pozdrawiamsmile)

• ewa553 Re: Do Ewy 553:)) 25.07.06, 22:46
                                            Szalejemy, szalejemysmile))) glownie wykorzystuje go jako tania sile robocza w
                                            ogrodziesmile))) Tak energicznie podlewal wczoraj kwiaty, ze wszystkie kwiaty
                                            opadlysad((( Zapomnialam mu udzielic wlasciwych instrukcji: slabszy strumien
                                            wody, nie na kwiaty, tylko POD kwiaty. No coz: madry Polak po szkodziesmile)))
                                            Jablka i grusze lada dzien beda jadalne, a my 2. sierponia wyjezdzamysad((( moze
                                            ktos przyjdzie po plony? Ogorkow mam tez bez liku, pomidory juz rumienia
                                            sie.... Oj, co to bedzie, co to bedziesmile))
                                            • del.wa.57 Re: Do Ewy 553:)) 25.07.06, 22:58
                                              No to masz fajnie a młody/zdolna bestia/ nie wiesz,ze wszystko trzeba im
                                              tłumaczyć?smile)))))))
                                              A gdzież to skarbie wyruszasz,szkoda,ze tak daleko mieszkasz,zaopiekowabym sie
                                              Twoim ogrodem,teraz mam pod pieczą działkę przyjaciół pojechali na urlop do
                                              Polski.
                                              Miłego szleństwa Wam życzęsmile))))
    • ewa553 dziekuje Helenko! - ntxt 19.07.06, 22:39

• charyzmatek Re: Ewa553:) pytanie 02.08.06, 23:26
      Ty jestes chlop, baba czy troche tak i tak. A ile masz lat?
      • ewa553 Re: Ewa553:) pytanie 03.08.06, 16:42
        do kogo to pytanie Neutronie?
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie z Londynu. Walsnie odpoczywam przy compie po
        wspanialzm National Galery.
        • del.wa.57 Re: Ewa553:) 03.08.06, 17:31
          Ale masz fajnie Ewcia,baw się dobrze,może trochę zdjęć napstrykasz co?
          Pozdrawiam serdeczniesmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka