Dodaj do ulubionych

www.krld.pl

21.06.06, 16:10
Bartek mam kilka pytań w sprawie w/w strony:
1. czy dostajesz gotową stronę do przetłumaczenia czy jest ona odbiciem Twoich
zapatrywań i mysli
2. czy muszą być na niej takie kuriozalne działy jak "zyczenia" ??? - osoba
chcąca dowiedzieć się czegoś o KRLD po wejściu na ten dział może zadać sobie
pytanie czy to przypadkiem nie jakiś żart?
3. czy nie obawiasz się, że rekrutacja do KFA może kiedyś być uznana jako
działanie pro-reżimowe?????? [ilu członków Polaków jest w KFA????]
4. w dziale Mediateka nie działa sekcja mp3 - w poprzednim wydaniu chyba działała?

Obserwuj wątek
    • kim_bar_tek Re: www.krld.pl 21.06.06, 19:14
      1. jak wiele razy mówiłem strona nie jest pełbnym odbiciem moich poglądów,
      prezentuje polskiemu odbiorcy północnokoreańską informację. stronę zrobiłem sam
      z materiałów oficjalnych KRL-D jakie można znaleść w necie. Obecne aktualizacje
      są robione jak mnie coś najdzie lub jak Ambasada mi coś podsyła, np. ostatnio
      tą informacje o wyjazdach na Arirang czy cyklicznie biuletyny.
      2. oczywiście, że nie muszą. na początku nie było tego działu, ale z czasem
      zacząłem dostawać takie maile i zrobiłem ten dział
      3. oczywiście jeśli tak sądzisz to może tak być, ja zbieram ludzi chcących
      zgłębiać wiedze o KRL-D, a to jak nazywasz KRL-D to Twoja sprawa. KFA liczy ok.
      50 osób
      4. dziękuje za informacje sprawdze to
      • ksebki Re: www.krld.pl 21.06.06, 21:04
        Bartek to, że chcesz przybliżyć KRLD jest dobre i Ci się chwali bo mało jest
        informacji w sieci na temat tego wyizolowanego państwa. Z tym tylko jeśli chcesz
        aby Twoja praca nie szła na marne musisz zrozumieć, ze poprzez zamieszczanie
        peanów na cześć Kima niejako obnizasz wartość merytoryczną całej strony. Byłeś w
        Północnej Koreii bodajże dwa razy, opisz kraj własnymi słowami, swoje wrażenia,
        przemyslenia niekoniecznie pod egidą ambasady północnokoreańskiej.
        W tej chwili strona www.krld.pl jest pełna zwrotów propagandowych z minionej
        epoki. Rozumiem, ze jesteś między młotem a kowadłem, napiszesz "reżim" to nie
        pojedziesz więcej do Phenianu.
        Co do KFA już zamierzałem nawet wypełnić formularz zgłoszeniowy ale w ostatniej
        chwili zawachałem się czy nie jest to swojego rodzaju legitymizacja reżimu.
        Owszem jestem zainteresowany tym krajem, szkoda mi ludzi którzy klepią w nim
        biedę ale czasami pewne sprawy trzeba nazywać po imieniu i o rządach Kima nie
        mozna napisać "rządy silnej ręki" bo to owijanie w bawełnę.
        Ponadto Bartku musisz sobie zdawać sprawę, że bywając w KRLD miałeś do czynienia
        tylko z wyselekcjonowanym kawałkiem społeczeństwa, które tamtejsze władze
        dopuszczają do kontaktu z obcokrajowcami. Wydaje mi się, że dla władz KRLD
        jesteś jakąś kategorią pośrednią - nie jesteś wrogiem ale nie jesteś też częścią
        układu sprawowania władzy. Także pokażą Ci co uznadzą za stosowne a w wyniku
        pełnej kontroli nie jesteś w stanie samodzielnie uchylić rąbka wszechobecnej
        tajemnicy osłaniającej tej kraj.

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych KRLD
        • untochables Re: www.krld.pl 21.06.06, 22:05
          ksebki jeśli chcesz media wideo teke o KRLD napisz maila
          strona prowadzona przez Bartka jest stroną oficjalną więc nie znajdziesz tam
          np. egzekucji pokazanej społeczeństwo i małym dzieciom ku przestrodze
          jeśli prześledzisz wszystkoe strony o KRLD w necie szczególnie te z wyjazdów
          zobaczysz że każdy z nas kto tam był spotakł tego samego przewodnika zobaczył
          to samo muzemu
          czyli teoretycznie po co jechać jak to samo jets w necie

obiecuje ci to co czujesz na miejscu zostaje na lata

osoby o otwartym umyśle i sercu wyciągają właściwe wnioski z takiej wizyty
          używając swojego doświadczenia w przyszłości w swoim własnym życiu

tam każdy obcokrajowiec jest podejżany

wszechobecna tajemnica osłaniająca tej kraj jest odsłaniana małymi kawałeczkami
          po każdej wizycie obcego po każdym dokumenicie wywiezionym przez obywatela KRLD
          czy zrobionym przez japońską czy niemiecką TV - dlatego wiemy co tam sie dzieje
          • ksebki Re: www.krld.pl 21.06.06, 22:10
            a co do osób które kontaktują się z obcokrajowacami to podejrzewam, że ekipa
            czyści coraz tych którzy zetkneli się z "zachodnią zarazą"
            także wcale się bym nie zdziwił, że Twoi przewodnicy już sadzą ryż na karnych
            poletkach
            każdy totalitaryzm ma to do siebie, ze nawet ci będący u góry, którzy latają
            sobie dziś do Pekinu jutro mogą już tam nie polecieć tylko biegać za sochą jak
            nie gorzej
            • untochables Re: www.krld.pl 21.06.06, 22:17
              teoretycznie tak
              ale mojego kima widziałem w kilku filmach ;)
              laseczki z betlejem statku muzeum wojny czy tamy też się często pzrewijają
              więc pochopnie nie liczyłbym na yodook
              są poprostu politycznie poprawne
              • ksebki Re: www.krld.pl 21.06.06, 22:19
                z innej beczki - czy w KRLD są ogólnodostępne stacje benzynowe? a benzyna jest
                na kartki?
                • kim_bar_tek Re: www.krld.pl 22.06.06, 08:37
                  myślę że wszystko widzisz zdecydowanie zbyt czarno.
                  pytasz czy są w KRL-D ogólnodostępne stacje benzynowe? no a jak sobie to
                  wyobrażasz, że ludzie robią sobie benzyne w domu? oczywiście że są. Benzyna
                  jest na kartki lub po cenach komercyjnych, litr po takiej cenie kosztuje w
                  przeliczeniu 40 centów.
                  Myślisz, że Koreańczycy którzy spotkali się z obcokrajowcami są dla władzy
                  straceni? jesteś w ogromnym błędzie, jak pojedziesz pare razy do KRL-D to
                  zobaczysz że spotkasz kilku tych samych ludzi, zresztą wystarczy żebyś uważnie
                  oglądał filmy z KRL-D i zwróciłbyś na to uwagę.
                  Wracając zaś do mojej strony to tak jak napisał Ci Piotrek; jest ona OFICJALNA
                  a to niesie ze sobą pewne następstwa. Uważam że fakt, iż strona prezentuje
                  informacje w ten sam sposób w jaki dostają ją obywatele KRL-D jest bardzo
                  ciekawy i zamiast krytykować mnie za jej tworzenie, powinieneś cieszyć się, że
                  możesz w ten sposób poczuć kawałek Korei Północnej.
                  • nicolas1981 Re: www.krld.pl 22.06.06, 09:46
                    Ksebki, mowisz ze nie ma informacji na temat KRL-D, wrecz przeciwnie uwazam ze
                    jest wlasnie za duzo, poszukaj lepiej.
                  • ksebki Re: www.krld.pl 22.06.06, 15:57
                    40 centów powiadasz to w sumie niewiele, pewnie nie mają akcyzy

-----

Bartek ja Cię nie krytykuję, wykonałeś kawał roboty i trzeba to docenić
                    musisz tylko popracować nad WIARYGODNOSCIA strony

wybacz ale jak czytam:
                    " Niech dalej świeci Nam Jasna Gwiazda!

Wielki przywódca Kim Dzong Il chwalebnie walczy z amerykańsko-brytyjskim
                    sojuszem antyrobotniczym, który przez wyzysk, zachłannie pragnie pochłonąć w
                    swe parszywe ręce cały świat. Wódz jednak dzięki swemu wspaniałemu umysłowi
                    dzielnie walczy z nim!

Niech żyje Nasz Przywódca!

Niech żyje światowa rewolucja proletariacka!

Towarzysz Jacek ze Szczecina"

to wydaje mi się, że albo ktoś sobie zrobił jaja albo ma coś nie pokolei w głowie,
                    ja nie kwestionuję, że dostajesz takie maile ale powinieneś podchodzić do nich z
                    bardzo dużą rezerwą
                    • kim_bar_tek Re: www.krld.pl 22.06.06, 17:11
                      ale Ty ciągle widzę nie rozumiesz co ja do Ciebie piszę, zarzucasz mi brak
                      wiarygodności, strona jest tak maksymalnie wiarygodna że już bardziej się nie
                      da, tam są wyłącznie informacje północnokoreańskie podane tak samo jak dostają
                      je obywatele KRL-D.
                      • bugsior Re: www.krld.pl 22.06.06, 17:17
                        te bartek, a pozdrowienia towarzysza ze szczecina tez sa czescia informacji z krld? to moze w ogole
                        fabrykuj zyczenia i zamiesczaj. jozka z zadupia duzego, basi z klepkowa, wszystkich towarzyszy
                        proletariackich.

a jesli juz chcesz robic taka szopke to na dole strony powinien byc umieszczony disclaimer mowiacy,
                        ze strona w zaden spsob nie reprezentuje pogladow autora i ze jest jedynie odzwierciedleniem tego jak
                        koree polnocna widza sami koreanczycy, czy to samo co na stronei piszesz.
                        • kim_bar_tek Re: www.krld.pl 22.06.06, 18:06
                          dostaję życzenia to zamieszczam, nie mam zamiaru nic fabrykować.
                          co do disclaimera to nie mam zamiaru go tworzyć bo nie powiedziałem że treść
                          strony całkowicie odbiega od moich poglądów, ja jestem webmasterem strony i
                          tyle, robią to z pasją jak to z hobby.
                          • bugsior Re: www.krld.pl 22.06.06, 18:15
                            no to sobie wlasnie zaprzeczyles. bo albo bierzesz pelna odpowiedzialnosc za zawartosc strony i wtedy
                            krytyczne uwagi sa jak najbardziej na miejscu, bo godzisz sie na to ze reprezentuja twoj punkt
                            widzenia. albo dopisujesz disclaimer i w ten sposob odcinasz sie od odpowiedzialnosci za tresci tam
                            zamieszczone. wtedy 'socjologiczny i poznawczy' charakter strony, czyli to co probujesz tutaj
                            powiedziec (ze jedynie pokazujesz rzeczywistosc koreanska taka jaka widza ja sami koreanczycy) moze
                            byc zrozumiany. z czescia sie mozesz zgadzac z czescia nie, ale odcinasz wszelkie insynuacje czy
                            wspierasz rezim i propagande czy nie.

a tak to mydlisz oczy bo raz w jedna raz w druga strone. bez disclaimera mozna to traktowac jako
                            twoje poglady i bez skrupulow krytykowac pierdoly w stylu 'wielkiego towarzysza', 'umilowanego
                            wodza' czy inne bzdury tego pokroju zamieszczone na stronie. co wiecej mozna je czytac jako twoje
                            wlasne.
                            • kim_bar_tek Re: www.krld.pl 22.06.06, 19:09
                              ależ Bugsior to powiedz mi czy np. webmaster strony "Nie", musi się zgadzać z
                              tym co na stronie pisze. Strona moja oddaje wyłącznie rzeczywistość KRL-D i po
                              części moje prywatne poglądy, that's all :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka