Dodaj do ulubionych

"Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Development

IP: *.chello.pl 16.11.10, 09:32
Założyłam nowy wątek, bo wszystkie na ten temat zostały zarchiwizowane.
Może ktoś zaspokoi moją ciekawość :)

- Czy ktoś wie jakie sklepy znajdować się będą w tej "budowli"? Czytałam gdzieś, że "większy" sklep spożywczy, ale każdy z dyskutantów wymieniał inną markę. Może ktoś wie jaka będzie ostatecznie?
- Czy będą "normalne" :) sklepy, których brakuje na Wiatraku np. porządna księgarnia (Empik?) czy raczej należy spodziewać się centrum handlowego ze sklepikami "mydło i powidło" (czyli "ekskluzywna" wersja bazaru) + kolejne placówki banków, biura księgowe...
- Czy nazwa "Galeria Wiatraczna" jest nadal aktualna? Jeżeli tak to będziemy mieć "Galerię Wiatraczna obok Universamu" i "Galerię Wiatraczną przy Kobielskiej" (-Przepraszam, gdzie jest oddział banku Y; -W Galerii Wiatraczna, tej obok Universamu ;))
Obserwuj wątek
    • Gość: Małgorzata Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.chello.pl 18.11.10, 11:12
      Sama sobie nieco odpowiem, bo zauważyłam na jednym z lokali użytkowych "tablice" PKO. Jak nic kolejne zagłębie finansowe się szykuje ;)
      • Gość: Bankowo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 23:10
        Na bank bedzie tam bank zachodni wbk!!!Wiem bo znajoma w innym oddziale juz sie szkoli.
        Mysle ze jeszcze ze 2 banki tam bede buahahha!!!
        Powodzenia zycze bankierom:)
    • mabo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop 25.11.10, 23:31
      Przydałbał się Empik. ALe pewnie będzie taka sama bryndza jak w Galerii Wiatraczna w Paxie. ) klientów- no może opócz LUX MEdu
      • Gość: Ciekawsky Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 82.177.252.* 26.11.10, 02:40
        Właśnie ze zdziwieniem zauważyłem że na paxowskim budynku nie ma już napisu "Galeria Wiatraczna" :)))). Jedyny ślad pozostał na reklamie sushi. Wszystko wskazuje na to że będziemy mieli tylko jedną galerię "Wiatraczna" ale za to drugi w Warszawie plac bankowy :))) - pierwszy jest na Żoliborzu ( pl. Wilsona ).
        • Gość: Małgorzata Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 89.76.200.* 26.11.10, 10:09
          O! Nie zauważyłam nawet :)

> [..] ale za to drugi w Warszawie plac bankowy :))) - pierwszy jest na Żoliborzu ( pl. Wilsona ).

:) Nawet zabawne :)
          Tylko szkoda, że to prawda.

Ale, żeby nie było, że tylko marudzę chciałam dodać, iż cieszy mnie rozwój piekarni :) w okolicy.

Nowość - Gromulski w Paksie
          Zrewitalizowany;) Oskroba w tym samym budynku (nawet jakieś stoliki są, kawa, ciekawe czy miejsce sprawdzi się jako kawiarnia, trochę słabo to widzę, bo tam ruch jak na Marszałkowskiej i brak nastroju, ale może z braku laku..)
          Nowość - Czapelska róg Igańskiej, jakaś włoska nazwa Ciabatta czy coś w tym stylu

Gdyby tak jeszcze był Empik, dobry sklep z wędlinami, porządny "spożywczak" z szerokim repertuarem, Coffee Heaven..

• Gość: Ciekawsky Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 82.177.252.* 10.02.11, 00:38
          Zdziwienie mnie nie opuszcza, za to zawiodła intuicja ;( Administracja "paxowskiego" budynku jednak nie zrezygnowała, właśnie pojawił się nowy napis "Galeria Wiatraczna" na ich budynku. Ciekaw jestem jak zareaguje galeria w Rogowskim. Można już wejść do środka, na razie pustki ale najsilniejsze organizmy tzn. banki już się pojawiły i działają. W PKO BP tłok / głównie starsi ludzie / jak w dawnym punkcie w Uniwersamie a więc zmienili miejsce ale nie organizację pracy. Obok pomieszczenia Alioru - tu pusto, stoi tylko smętny wieszak z melonikami :). Czekam na rozwój sytuacji.
      • Gość: Małgorzata Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 89.76.200.* 26.11.10, 10:00
        > Przydałbał się Empik. ALe pewnie będzie taka sama bryndza jak w Galerii Wiatrac
        > zna w Paxie. ) klientów- no może opócz LUX MEdu

Szczerze mówiąc nie umiem zrozumieć kiepskiego repertuaru w budynku paksowskim, budynku przy Waszyngtona oraz tego co zapewne czeka nas w Galerii Wiatraczna.
        Dlaczego to miejsce (= Rondo Wiatraczna) nie przyciąga większych, poważniejszych, potrzebniejszych inwestycji?

Tyle ludzi mieszka w okolicy, tyle się przesiada (potężny węzeł komunikacyjny) a tymczasem mamy zagłębie second handów. Na przykładzie Rossmanna widać, że popyt jest duży (permanentne kolejki) i nie tylko lumpeksy są tu potrzebne. Jestem pewna, że Empik dałby sobie radę. Tylko nie taki jak w Tesco z 5 książkami na krzyż a sklep z prawdziwego zdarzenia.
        Ciekawe jaki "spożywczak" otworzą (o ile w ogóle)..
        • Gość: Ciekawsky Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 82.177.252.* 28.11.10, 15:05
          Zdecydowanie opowiadam się za Empikiem i to takim full wypas. Ale nie sądzę żeby nasze oczekiwania się spełniły. Praga nadal jest traktowana przez handlowców jako dzielnica o małym potencjale nabywczym w sektorze marek średnich i wyższych :(((. A wracając do tematu nasze rondo niestety nie zachwyca. Brakuje koncepcji i wizji rozwoju. Nowy budynek z galerią oddzielony jest od ronda niezbyt urokliwym ciągiem pawilonów co powoduje wizualną czkawkę. Realizacja zapowiadanego budynku na miejscu Uniwersamu utknęła w otchłani pokryzysowej. Plany obwodnicy śródmiejskiej wiążące się z ucywilizowaniem ruchu kołowego i szynowego na rondzie / z ciekawą koncepcją tunelu Al. Stanów Zjednoczonych - Wiatraczna / na razie powróciły do szuflad miejskich urzędników. Itd itp - ale żeby nie było że marudzę też cieszy mnie rozwój branży piekarniczej ;))) nareszcie do wyboru i do smaku.
          Wracając do marudzenia - obserwuję heroiczne wysiłki małej liczebnie grupki robotników usiłujących pokryć ociepleniem budynki spółdzielcze tuż przy budynku Rogowskiego. Postawili pełno rusztowań i wind które stoją całymi dniami nieużywane a ta nieliczna grupka miota się od jednej ocieplanej ściany do drugiej :))). Ciekaw jestem co władze tej spółdzielni sądzą o jakości tych ociepleń jeżeli są te prace wykonywane w deszczu, na mokre ściany a teraz pewnie i w czasie minusowych temperatur.
          • Gość: gizmo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 17:22
            Empik jest w nowym Tesco.
            • ewaq Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop 28.11.10, 18:27
              empiczek raczej... :-/
              • Gość: xyz Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.acn.waw.pl 28.11.10, 22:06
                O jakim, ciągle Empiku w Tesco mówicie tym przy Fieldorfa? Jeśli tak to tak samo jakbym powiedział że w Sródmieściu przy rondzie de Gaullea też jest Empik i na Targówku też. Jaki to ma sens? Jeszcze raz powtarzam/my przy rondzie Wiatraczna brak jest czegokolwiek w tym Empiku. Swoją drogą brakuje tu bankomatów a co dopiero Empiku.W sumie to szczegół ale jakiś czas temu wydaje mi się że na rondzie przy Uniwersamie był neon z wiatrakiem... a może mi się wydaje?
                • dolcevita69 Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop 29.11.10, 09:21
                  Neon z wiatrakiem jest przy Grochowskiej, nieopodal urzędu pracy.
                • Gość: gizmo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 10:32
                  Ja tylko tak informacyjnie. Bardzo przepraszam, to się nie powtórzy...
                  • Gość: Małogrzata Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 89.76.200.* 30.11.10, 08:25
                    :) No przestań.
                    Dzięki za informacje :)

Niemniej:
                    1) Tesco to Tesco a Wiatrak to Wiatrak ;)
                    2) Empik w Tesco jest słaby (taki większy kiosk), już lepszy jest w Promenadzie

Pozdrawiam.
                    • Gość: gizmo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.10, 11:06
                      Trudno mi powiedzieć, bo ten w Promenadzie przeszedł rewolucję i stał się dużym papiernikiem. Niedługo książki będą sprzedawać spod lady. Ten w Tesco na razie wygląda normalnie - to znaczy jak taki sprzed położenia nacisku na kubki z nadrukami.
                      Ja jestem minimalista, na Rondzie Waszyngtona otworzył się, punkty odbioru najtańszej znanej mi księgarni internetowej (poza Allegro) - www.ksiegarniawarszawa.pl - i to mnie bardziej ucieszyło, niż martwi mnie brak Empiku na Wiatraku.
                      • dolcevita69 Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop 30.11.10, 17:57
                        Prawda - do 20% taniej na każdej książce a wybór pierwsza klasa.
                      • ewaq Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop 30.11.10, 18:26
                        też polecam! :-)
                      • Gość: Małgorzata Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.10, 22:33
                        Też czasami korzystam z Księgarni W-wa (aczkolwiek z innego punktu odbioru) ale wiele osób (np. ja ;)) lubi kupować książki spontanicznie. Pokręcić się po księgarni, brać książki do ręki, przeczytać pierwszą stronę albo coś ze środka. Nie mówiąc już o albumach i poradnikach - te trzeba przejrzeć.

> Trudno mi powiedzieć, bo ten w Promenadzie przeszedł rewolucję i stał się dużym
                        > papiernikiem

:) Cha cha. Masz rację :)
                        • Gość: pralinka Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 11:00
                          To nie wąchasz? Taki świeży Szczygieł np. Środek wybielający, stearyna, w nucie serca płatki ryżowe, w nucie głowy wnętrze skorupki orzecha laskowego. Ps. Jesteś typowym utrapieniem stacjonarnych księgarzy. Przychodzi taka/taki, międli kartki, wyczytuje wersy, przekłada 10, jedną kupi ewentualnie. Zgroza.
                          • Gość: Małgorzata Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 15:52
                            Masz zły dzień pralinko?

Nie znasz mnie a oceniasz. Wiesz, że niszczę książki, międlę, przewalam, kupuję tylko jedną... Wyluzuj. Musisz się dowartościować na forum? Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Pewnie poczuć upokorzona i docenić tak wspaniałą osobę (i może podziękować za lekcję?).

Już nie pierwszy raz spotykam się u Ciebie z takim bojowym nastawieniem (parafrazując: przychodzi taka, nic o mnie nie wie a feruje wyroki, prawdziwe utrapienie osób, które pojawiają się na forum, aby porozmawiać a nie wykłócać i ubliżać). Nie przyjemniej założyć, że rozmawiasz z ludźmi na poziomie a nie z barbarzyńcami? Gdzie ten kraj pełen chrześcijańskich wartości?

Nie jestem utrapieniem, bo książki traktuje z szacunkiem, ale kiedy kupuję np. przewodnik po Meksyku to jeśli na półce stoi 5 pozycji nie wybiorę w ciemno dowolnej po kolorze grzbietu. W Empiku płacę więcej niż w księgarni wysyłkowej, ale mam komfort wyboru najlepszej dla mnie pozycji (co nie znaczy, że przychodzę tam wyczytywać książki za darmo). Ponadto kupuję na tyle dużo książek, że tym bardziej utrapieniem nie jestem. Ale Ty wiesz, że jedną :) Ulżyło Ci jak to napisałaś?

Nie odpisuj, bo i tak nie przeczytam. Nie mam chęci na forumowe wojenki. Polecam melisę. Bez odbioru.
                            • Gość: gizmo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.10, 18:11
                              Żeby rozluźnić atmosferę, to napisze, że jak mam kupić w ciemno przewodnik to: 1) staram się kupować te bez ilustracji - widoki zobaczę na miejscu; 2) lubię produkty Bezdroży; 3) lubię tłumaczenie Rough Guide i Lonely Planet; 4) wolę przewodniki polskich autorów. No i mając te wiadomości z tyłu głowy dokonuję wyboru. Ale zazwyczaj nie dokonuję tylko idę do księgarni kartograficznej na Grochowskiej i tam przepłacam.
                              • Gość: pralinka Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 20:57
                                Napisz przewodnik po okolicy. Co ty na to? Okraszony cytatami. Przykład z felietonu prof. Środy z ub. tygodnia: Senator PO Roman Ludwiczuk zaimponował swoją polityczną grą w negocjacje" zarówno żulom z Grochowa, jak i chłopakom spod budki z piwem w Pcimiu Dolnym. Poszło w papier dużą czcionką. Miód na serce za to w ostatnim Newsweeku, dokładnie w dodatku Dom. Cały słoik miodu z odrobiną Tylopilus felleus
                                • Gość: tia Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 178.73.50.* 15.12.10, 21:19
                                  Matole nie kompromituj się już więcej. Prosimy.
                                  • Gość: pralinka Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 21:51
                                    Możesz nawet żądać. Paragonu w sklepie;)
                                    • Gość: gizmo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 10:42
                                      No cóż, pani Środa akurat ma wiadomości z pierwszej ręki o Grochowie, jej mąż się tu urodził i przeżył ze 20 lat - relacje do odnalezienia w jego książkach. Ale to co napisała to chyba jednak skrót myślowy. Pcim Dolny z tego co mi wiadomo nie istnieje.
                                      A co z tym Newsweekiem?
                                      • Gość: pralinka Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 11:32
                                        "Ze stadionem w tle" W.Bursztyn, str. 14 dodatku Dom. Pod wizualką podpis: Okolice stadionu na Pradze czeka wielka metamorfoza. W 2012r. powstaną biura, hotele i boiska treningowe. Tutejsze sklepy i restauracje mają tętnić życiem :) Powstaną? Dopiero w ostatnim akapicie autorka pisze Mówi się o... i wszystko jasne. Jest też o cenach mieszkań, najmu, pomyśle wynajmu mieszkań na czas E2012, zyskach i oczekiwaniach Sasów.
                                        • Gość: pralinka mpzp okolic Stadionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 11:56
                                          z 12.11
                                          bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/20C908E3-B631-4AE7-8814-5FEAE0FA25CC/770566/mpzp_rejonu_Stadionu_Dziesieciolecia_wykaz_uwag1.pdf
                                        • Gość: gizmo Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 12:05
                                          Dzięki - jak mi wpadnie w ręce to przeczytam. Autor nie za bardzo w kwestii zabudowy terenu wokół stadionu jest na bieżąco. Powiedziałbym nawet, że nie jest.

www.stadionnarodowy.org.pl/aktualnosci/1111,zagospodarowanie-przestrzenne-terenu-wokol-stadionu-narodowego
                                          "W 2012 roku, rozpocznie się wdrażanie koncepcji zagospodarowania terenu wokół Stadionu Narodowego" (ciekawe po co im ten przecinek na początku).
                                          Czyli w 2012 dowiemy się (lub nie) co ewentualnie tam powstanie. A według autora tekstu zanim się dowiemy, to coś już tam będzie stało. Tak to jest jak ktoś uwierzył w cuda.
                                          • Gość: Ciekawsky Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 82.177.252.* 12.02.11, 15:10
                                            Wracając do tematu - Zdziwienie mnie nie opuszcza, za to zawiodła intuicja ;( Administracja "paxowskiego" budynku jednak nie zrezygnowała, właśnie pojawił się nowy napis "Galeria Wiatraczna" na ich budynku. Ciekaw jestem jak zareaguje galeria w Rogowskim. Można już wejść do środka, na razie pustki ale najsilniejsze organizmy tzn. banki już się pojawiły i działają. W PKO BP tłok / głównie starsi ludzie / jak w dawnym punkcie w Uniwersamie a więc zmienili miejsce ale nie organizację pracy. Obok pomieszczenia Alioru - tu pusto, stoi tylko smętny wieszak z melonikami :). Czekam na rozwój sytuacji.
                                            • pol-a Kawiarnia i patent 14.02.11, 09:01
                                              Działa też cukiernia/kawiarnia Cafe GRAAL familii Cieszkowskich od str. uliczki Zakole. To sieciówka ale warszawska - Cieszkowscy rodzina stołecznych cukierników, na rynku od kilku dekad. Jak w każdej galerii handlowej i u Rogowskiego ceny są takie, że na wynajem stać będzie głównie sieciówki. Z tego co wiem będa tam jeszcze supermarket (Auchan, Carrefour a. Elea), butik z akcesoriami fryzjerskimi, salon Playa, apteka i punkt poprawek krawieckich.
                                              Co do nazwy, jeśli ktoraś ze stron zarejestrowała ja w urzędzie, to druga będzie musiała obejść się smakiem. Być może szybsi byli galernicy z Paksu. Zdaje się, że ich "Galeria Wiatraczna" to neon albo podświetlone litery - jeszcze nieczynne.
    • sibeliuss Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop 13.02.11, 16:38
      Jaki ten budynek ma adres?
      • Gość: Ciekawsky Re: "Galeria Wiatraczna"-budynek Rogowski Develop IP: 82.177.252.* 13.02.11, 22:24
        Budynek Rogowskiego jest między Kobielską a Grochowską - własciwie przy rondzie Wiatraczna ale adres ma Kobielska 23. Budynek "paxowski" ma adres al.Stanów Zjednoczonych 72.
        • pol-a Kebabiarz, złotnik, optyk i inni 27.02.11, 12:20
          Na parterze od str. ul. Zakole pojawiły się szyldy supermarketu Simply, kolejnego dziecka sieci Auchan. A tu info o dotychczasowych najemcach oraz wolnym lokalu:

otodom.pl/galeria-wiatraczna-lokal-55m2-do-wynajecia-id8627444.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka