Dodaj do ulubionych

O "Żelaźniaku"

03.02.14, 20:36
Szpecił czy zdobił Warszawę? Dlaczego budowano go ponad dziesięć lat? Z czyjej inicjatywy powstał? Czy udrożnił trakcję kolejową stolicy? Jak wpłynął na rozwój prawobrzeżnych dzielnic naszego miasta? Dlaczego po wojnie został odbudowany w innym kształcie?

Na te oraz wiele innych pytań odpowiada Arkadiusz Borkowski, nasz sąsiad z Grochowa-Kamionka, autor książki „Most średnicowy w Warszawie”. Nowatorska monografia zawiera reprodukcje wielu unikalnych zdjęć, map i planów – w części prezentowanych po raz pierwszy. Żeby ją opublikować pan Arkadiusz założył firmę i powołał do życia (na Grochowie - Kamionku) wydawnictwo Diametra. Projekt sfinansował z własnych oszczędności.

We wtorek 4 lutego Kicia Kocia zaprasza na spotkanie z Arkadiuszem Borkowskim i rozmowę o warszawskim „żelaźniaku”.

Dyskusja ilustrowana będzie pokazem slajdów. Można też będzie kupić wspomnianą książkę (42 zł) oraz inne varsaviana i grochoviana.

Początek o godz. 19.00. Wstęp wolny.
Obserwuj wątek
    • Gość: gizmo Re: O "Żelaźniaku" IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.14, 21:20
      Ja w sprawie formalnej. Ogłoszenia ukazują się za późno. Albo w ogóle. Na przykład nie mogłem tu wyczytać ogłoszenia o jarmarku winylowo-kasetowym, a mam w piwnicy olbrzymie pudło z kasetami, które chciałem sprzedać Marsjanom, ale obawiam się, że Marsjanie mając inna rachubę czasu nie zdążą na Ziemię przed moim z niej odlotem. A teraz będę musiał czekać co najmniej z rok, bo się KK nie chciało nic w odpowiednim momencie tu napisać.
      • klub-kicia-kocia Re: O "Żelaźniaku" 03.02.14, 21:52
        W kwestii formalnej - Targ Winyli anonsowaliśmy na forum 27.01.:
        forum.gazeta.pl/forum/w,292,149216413,149216413,Niedziela_2_lutego_Targi_Winyli.html
        Zapowiedzi były też m.in. w piątkowej gazecie Co Jest Grane (GW), w TVP Warszawa - Qadrans Qltury, w Radiu dla Ciebie, na wielu portalach kulturalnych i branżowych i na FB, ale tu jak wiemy, gizmo nie zagląda :) Jakieś 300 osób, w tym publiczność zamiejscowa, nie miało problemu, by do nas dotrzeć. Dla chcącego.... :)
        Na kolejny Targ Winyli zapraszamy już 2 marca :)
        Zapowiedzi "Żelaźniaka" też można znaleźć w wielu m-cach w sieci. Nostra culpa, że na forum anonsujemy dopiero dziś. W przyszłości postaramy się wcześniej :)
        • Gość: gizmo Re: O "Żelaźniaku" IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.14, 22:21
          Nie kupuję gazet papierowych, to jest sprzeczne z moimi ekologicznymi poglądami. Czytam tylko recyklingowe, ale z prasą codzienną jest problem, bo czytam ją z dużym opóźnieniem.
          Radia słucham, ale tylko internetowego, polecam np. WFMU z New Jersey, jedna z niewielu stacji z żywymi prezenterami 24/7 - tam nie zapowiadali waszej imprezy.
          Portale branżowe i kulturalne - no ja chyba nie jestem z branży i nie jestem kulturalny, bo nie wiem o jakich mowa. A jestem przyspawany do sieci z powodów zawodowych, co mi się nie podoba, bo chciałem być jak Marek Hłasko i przynajmniej przez tydzień być drwalem, a przez resztę życia utrzymankiem pięknych pań.
          Quadrans Qltury - z szacunkiem dla gatunku ludzkiego, ale jak ktoś nazywa tak program o kulturze to ja wyciągam pistolet. To jest program dla - jak się domyślam - nastolatków, a ja jestem nastolatkiem recydywistą, więc nie dla mnie.
          Ale ten 2 marca mnie zainteresował, przypominajcie o tej dacie na forum.
        • pantalon Re: O "Żelaźniaku" 04.02.14, 11:21
          Co Jest Grane (GW), w TVP Warszaw
          > a - Qadrans Qltury, w Radiu dla Ciebie, na wielu portalach kulturalnych i branż
          > owych i na FB, ale tu jak wiemy, gizmo nie zagląda :) Jakieś 300 osób, w tym pu
          > bliczność zamiejscowa, nie miało problemu, by do nas dotrzeć. Dla chcącego....
          > :)

nie tylko gizmo nie zagląda. Parę innych osób również. Przypominam sobie, że również sygnalizowałem ten problem (dziękując że nie zamieściliście info na 15 min przed wydarzeniem).
          Nie każdy mam możliwośc słuchania sobie cały dzień RDC żeby wyłowić info.
          Po protu jak sami napisaliście : W przyszłości postarajcie się lepiej
          Howgh !!!
          • klub-kicia-kocia O hańbie 04.02.14, 14:58
            Akurat w przypadku Targu Winyli ogłoszenie Na forum południowopraskim pojawiło się 5 dni przed imprezą. Ile więc dób wcześniej powinno się tam znaleźć, żeby Ci, którzy teraz przeoczyli, nie przeoczyli? Info o wydarzeniu wyświetlano też na monitorach w autobusach komunikacji miejskiej w W-wie.
            Wspomnianego Radia dla Ciebie można też słuchać via internet, w cyberprzestrzeni ma swoją stronę też Co Jest Grane. I tam odnośne informacje się pojawiły.
            Mimo tak haniebnie słabego rozpropagowania idei na Targ Winyli przyszło 300 osób. Wystawcy twierdzili, że frekwencja (i utargi) były większe niż na comiesięcznej giełdzie płytowej w Hybrydach, czyli - jak twierdzą niektórzy - w lepiej skomunikowanej, zasobniejszej i bardziej życzliwej kulturze okolicy naszego miasta. Kicia Kocia pękała w szwach. Jak było wyżej - szykujemy kolejne edycje, połączone z kiermaszem osprzętu gramofonowego. Kto przeoczył pierwszy Targ Winyli 2 lutego może się wybrać na drugi - 2 marca. Za darmo, bo wstęp nie jest reglamentowany finansowo. Zapraszamy.
            • Gość: gizmo Re: O hańbie IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.14, 16:05
              Faktycznie wpis o winylach przeoczyłem, warto skorzystać z instytucji "podbijania" - co już się KK przecież zdarzało.
              Ja jestem z grona tych, którzy nie słuchają RDC i nie czytają CJG w sieci. A dodatkowo nie widziałem na oczy monitora w komunikacji miejskiej, mimo, że z niej korzystam. Możecie mnie pokazywać w KK jako cudaka, i nawet reglamentować wstęp finansowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka