Dodaj do ulubionych

XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ??

• meps3 Ja też tam byłem 19.03.06, 15:45
      Witam
      Aż musiałem specjalnie sprawdzać kiedy to było.No tak ,kawał czasu 24 lata od
      wojennej matury.Jedynej wojennej matury w dziejach Polski po zakończeniu II
      Wojny Światowej.Był 1982 rok i wojna Polsko-Jaruzelska.Klasa humanistyczna a
      naszą wychowawczynią była P. Koprowicz.To -już teraz bez emocji i z dystansem -
      były najlepsze czasy.Ale wtedy odbieraliśmy to zupełnie inaczej.Z prawdziwą
      przyjemnością wspominałem czytając wszystkie posty tamten okres ,tamtych
      nauczycieli i ferajnę.Mam nadzieję ,że będzie zjazd absolwentów.
      Pozdrawiam.
      • on-na Re: Ja też tam byłem 20.03.06, 16:57
        Zjazdy to są, jak się człowiek sam koło tego zakręci... inaczej nie da rady.
        Szkoła sama z siebie nie zorganizuje nic. Wiem, bo okazało się, że koleżanka z
        pracy też po XXIII LO - tyle, że z 10 latek ode mnie starsza - i 2 lata temu
        organizowała zjazd swojego rocznika. Kupa roboty! Chyba gros pracy miała ona i
        nie wiem, czy kto palcem kiwnął, żeby jej pomóc.
        Wspominam nasze liceum ciepło (mimo Szpunarowej, brr!) i bardzo bym hciała
        spotkać ludzi z mojej dawnej klasy... Kontakt jest, ale bardzo luźny - trzy,
        cztery osoby, to góra.
        A w ogóle, to moja mama też chodziła do XXIII LO, więc cóż... taka nasza
        rodzinna tradycja :-) Kiedyś kolej na moje dzieci! :-)
        • livan Re: Ja też tam byłem 20.03.06, 18:46
          W którym roku Twoja mama kończyła szkołę?
          • on-na Re: Ja też tam byłem 23.03.06, 09:00
            Ajajaj, czekaj... Mama urodziła się w 1949, więc chyba w 1968? Albo 1967, bo
            chyba podstawówki nie miały wtedy 8 a 7 klas... Nie pamiętam, czyprzypadkiem jej
            klasa nie była całkowicie żeńska... musiałabym spytać... Wiem, że jedną z jej
            koleżanek była siostrzenica Ireny Kwiatkowskiej - Ela.
            • livan Re: Ja też tam byłem 24.03.06, 18:41
              To prawda w szkole była klasa żeńska.Były tam bardzo fajne
              dziewczyny.Pozdrawiam Twoja mamę i Ciebie.
              • on-na Re: Ja też tam byłem 24.03.06, 20:19
                Bardzo dziękuję w swoim i mamy imieniu! :-)
                A, pamiętam jeszcze, że wśród jej nauczycieli była p. Szczepankowska i p.
                Koprowicz. Szczepankowska już mnie nie uczyła, ale Koprowicz owszem! I nawet
                kojarzyła moją mamę :-)
                A i dyrektorem był pan o nazwisku Słowikowski, bodajże... zwany "Słowikiem".
                • livan Re: Ja też tam byłem 24.03.06, 22:17
                  Pan Słowikowski był wychowawca mojej klasy,chyba jednej z najgorszych w
                  historii szkoły.Najwięcej osób nie zostało dopuszczonych do matury,z różnych
                  względów,nie tylko naukowych.Słynna XIc.Polskiego też uczyła mnie Pani
                  Szczepankowska,matmy P Słowikowski,fizyki P Mickiewicz, historii P
                  Koprowicz,ruska P Mięgoć,chemii P Hoff a pózniej P Szpunar.Ciekawe czy Twoja
                  mama pamięta niezrozumiałą dla nas przeprowadzkę szkoły na ulicę Niepołomnicką
                  i z powrotem?
                  • livan Re: Ja też tam byłem 25.03.06, 11:52
                    Zapomniałem jeszcze o jednej cudownej Profesorce, od biologii.Najspokojniejsza
                    i najlepsza profesorka tamtych czasów,niestety przedwczesnie zmarła.
    • rtsys_wa Spotkanie klasowe IVc (biol-chem.) matura 1986 25.03.06, 12:41
      Witam,
      Ola i Jola organizują spotkanie klasowe w restauracji Markus w Rembertowie.
      Spotkanie odbędzie się 22.04.2006 od godz. 18.00. Przewidywany koszt 60 PLN.
      Pozdrawiam,
      Piotr Michałowski
    • punia68 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 23.05.06, 10:37
      matura 1987
      Witam serdecznie,
      nawet nie wiecie z jaką radością czytam te wszystkie znajomo brzmiące
      nazwiska :) Szczepankowska, Koprowicz, Szpunar, Osiak, Szablewski, Kiełczewska
      (łacina) i wszyscy inni - kupa wspomnień...
      Nikt nie wspomniał o cudownej Madamci, która była naszą wychowawczynią przez
      ostatnie dwa lata przed jej odejściem na emeryturę. Maria Kapica (jęz.
      francuski) to był kat i anioł w jednej osobie, ech długo by opowiadać.
      Przez cztery lata byłyśmy klasą żeńską i muszę powiedzieć, że miało to swój
      urok. Jakieś pojedyncze męskie nazwiska pojawiały się na liście obecności na
      początku roku szkolnego, ale albo nie przychodzili wcale, albo wpadali od czasu
      do czasu i byli dokładnie przez babiniec lekceważeni.
      Matko, ale my byłyśmy wredne ;) młodego nauczyciela fizyki (czy nie był to
      czasem właśnie Jakubicz???) zamknęłyśmy w składziku, a w czasie doświadczeń
      obwiązywałyśmy mu nogi anielskim włosem z choinki. A tuż przed maturą
      podstawiłyśmy nauczycielce rosyjskiego zepsute krzesło, które się pod nią
      rozjechało... Głupie z nas były baby.
      BTW zupełnie nie mogę sobie przypomnieć nazwiska tej nauczycielki. Pamiętam, że
      miała ciemne włosy, była dość korpulentna i mówiła takim piskliwym głosem.
      Nazywałyśmy ją "Barisznia", a ona do jednej z naszych Kasiek mówiła
      zawsze "Jekatierina" czego tamta szczerze nie cierpiała...
      Myślę od pewnego czasu o zorganizowaniu 20-lecia matury. Ciekawe do ilu kobitek
      udałoby się dotrzeć...
      Czy wiadomo coś na temat wspomnianego zjazdu absolwentów szkoły?
      Pozdrawiam,
      P.
      • Gość: janka74 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 22:15
        a ja matura 1993
        biologiczno-chemiczna
        Też prawie same dziewczyny. A wychowawczyni... Tylko nam pozazdrościć,
        Stanisława Żelazowska. Oj działo się, dziło. Teraz często przejeżdżam koło
        budynku szkoły i milutko się robi jak wspominam co myśmy wyprawiały.

• Gość: mbann@onet.pl Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 02:17
          No nie zupełnie same. Było nas trzech rodzynków.

Pozdrawiam,

Marcin B.
      • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 27.05.06, 22:02
        Witam,
        Czy to była klasa z młodszą siostrą Ani Kinas - Ewą ?
        Pozdrawiam,
        Piotr z IVc
        • stolicawaw Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 28.05.06, 00:26
          Moim wychowawca byl prof. Osiak przez 3 lata, najbardziej zapamietalam jego
          powiedzonko "niech Ci bedzie Franciszka" tak sie zwracal do nas wymyslajac
          rozne imiona....niestety w kl IV przenioslam sie do liceum w Aninie na
          Alpejska, ale nadal utrzymuje kontakty z kilkoma osobami z
          Naddnieprzanskiej.Pozdrawiam wszystkich 40 latkow.......
          • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 28.05.06, 10:36
            Witam,
            Moim wychowawcą była p. Owczarek, która uczyła języka polskiego.
            Z chłopakami z Twojej klasy mielismy wspólny WF, bo tworzono z nich
            drużynę siatkówki.
            Pozdrawiam,
            Piotr z IVc
            • punia68 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 29.05.06, 13:15
              Sorki, że z takim poślizgiem...
              Tak, to była klasa do której chodziła Ewa.
              pozdrawiam,
              p.
              • jolha Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 29.05.06, 20:58
                Ojejciu, że ja dopiero teraz wypatrzyłam ten wątek....
                Ja matura 1994 - biol.-chem. czyli 'c' (wychowawczyni Kasia Krupa, a potem
                Mariola Bujak)
                Też pamiętam Kalinowskiego i jego kółko strzeleckie, a także bandażowanie na
                ocenę i musztrę przed klasą. Pamiętam zakuwanie przed Łaciną z Panią Żelazowską
                i ten rok, kiedy miała z nami angielski - to był ubaw:))) Jacek Kaleta, który
                zamykał się z nami w szatni na WF i wypytywał, która już się bzyka - ile i jak
                czesto (teraz chyba pod molestowanie by to podciągneli:)
                Grażynka Bochenek rozczulająca się nad romantyzmem przez 4 lata. Prof. Sudoła,
                a zaraz potem Zosia Mróz u której non stop rozw. zadania, żeby 5 mieć na
                świadectwie:) Danusia Kędziorek uwilbiająca rachunek prawdopodobieństwa:)
                Ach to były czasy...ogniska na matmie i inne cuda...:)))
              • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 29.05.06, 21:50
                Witaj,
                Pamiętam, że to była klasa ślicznych dziewcząt.
                Niektórzy z moich kolegów zapuszczali się tam na "łowy".
                Niekiedy nawet odnosili pewne sukcesy i kilka z Was było
                na naszej studniówce :). Sam bawiłem się z oryginalnej urody
                dziewczęciem - Beatką z klasy ogólnej z waszego rocznika.
                Pozdrawiam,
                Piotr z IVc
                • jolha Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 30.05.06, 07:49
                  Tak?? No kurcze, a wydawało mi się, że każda z nas była związana z kimś spoza
                  szkoły, ale faktycznie może z dwie były na Waszej studniówce;)A Beatkę z "D"
                  kojarzę:)
                  • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.itwl.pl / *.crowley.pl 30.05.06, 10:44
                    Droga Młodsza Koleżanko jolha,
                    Cieszę się, że miałaś wspaniałą studniówkę,
                    ale moja odpowiedź dotyczyła postu wysłanego
                    przez punię68.
                    Pozdrawiam,
                    Piotr z IVc
                    Matura 1986
                    • punia68 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 30.05.06, 11:20
                      Pod klasę z ładnymi dziewczynami to każda chciałaby się podpiąć ;))
                      A tak przy okazji... czy Jarek i Darek, którzy sympatyzowali z wymienioną
                      wcześniej Ewą i jej przyjaciółką Kaśką, to chodzili do biol-chemu z kolegą
                      Piotrem z IVc, czy rok wyżej, bo nie pamiętam?
                      pozdrawiam,
                      p.
                      • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 30.05.06, 19:13
                        Witam puniu68,
                        Nadal jestem pod wrażeniem, chociaż to mineło dwadzieścia lat.
                        Na niedawnym spotkaniu klasowym stwierdziłem, że moje dawne
                        koleżanki jeszcze znacznie zyskały. Po prostu babki z klasą :-).
                        Z tego co pamiętam, to Mirek i dwóch Darków miało największe
                        sukcesy w twojej klasie.
                        Pozdrawiam,
                        Piotr z IVc
                        • punia68 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 30.05.06, 21:01
                          Witam,
                          no jasne! Miras i Daras! Mirek mieszkał przy którejś z przecznic Konwisarskiej,
                          a Darek przy Czerwonych Beretów chyba. I zawsze zimą wpadał rano do autobusu
                          zziajany i rozebrany prawie do rosołu, wyliczając ilu maluchom po drodze
                          pomagał odpalić :D
                          Jarek to był w równoległej ogólnej.
                          A co do wyglądu, to dawno już doszłam do wniosku, że z wiekiem zaczynam
                          doceniać urodę, hmmm... dojrzałą?
                          Coraz poważniej zastanawiam się nad skrzyknięciem dziewczyn na dwudziestolecie,
                          ale to trochę tak "i chciałabym, i boję się", i właściwie nie wiem od czego
                          zacząć...
                          Powoli nasza dyskusja staje się oftopiczna i zaraz nas stąd pogonią ;)
                          Pozdrawiam,
                          p.
                          • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 31.05.06, 00:00
                            Witaj puniu68,
                            > A co do wyglądu, to dawno już doszłam do wniosku, że z wiekiem zaczynam
                            > doceniać urodę, hmmm... dojrzałą?

Bez przesady. Kobiety zawsze młode :)

> Coraz poważniej zastanawiam się nad skrzyknięciem dziewczyn na
                            > dwudziestolecie,
                            >
                            > ale to trochę tak "i chciałabym, i boję się", i właściwie nie wiem od czego
                            > zacząć...

Spotkanie klasowe to świetny pomysł. Im wcześniej tym szok mniejszy :)
                            Najważniesza jest potrzeba spotkania znajomych. To jest właśnie sukces
                            XXIII LO, że ludzie chcą się spotykać. Nie było tam "wyścigu szczurów"
                            i takiej niezdowej rywalizacji.
                            Mam nadzieję, że szkoła zorganizuje zjazd absolwentów.
                            Pozdrawiam,
                            Piotr z IVc
                            • punia68 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 31.05.06, 09:51
                              ho, ho, ho, oto co wyłuskałam ze strony internetowej naszego liceum (mam
                              nadzieję, że link wypali):
                              www.lo23.int.pl/gfx/nauczyciele/grono.jpg
                              z moich czasów kojarzę niewielu nauczycieli (chyba że tak się zmienili...)
                              w gólnym rzędzie pierwszy od lewej stoi chyba Sudoł, albo ktoś bardzo
                              podobny :), trzecia od lewej stoi pani Karpezo od matematyki chyba (zmieniała
                              nazwisko w trakcie i nie wiem, czy Karpezo to było to pierwsze, czy drugie -
                              zresztą to drugie też jakieś ciekawe było), w środkowym rzędzie druga od prawej
                              stoi pani, która uczyła nas religioznawstwa i charakteryzowała się tym, że
                              nawet zimą chodziła bez rajstop, piąta od prawej Bakunosia (też od matematyki,
                              albo mi pamięć płata figle), a teraz ratujcie dobre dusze - w dolnym rzędzie
                              piąta od lewej siedzi chyba ta biedna rusycystka - jak się nazywa??
                              Poza tym, w zakładce Wydarzenia widnieje wizyta Ambasadora Turcji. Czy oznacza
                              to, że Ambasada Turcji nadal sprawuje patronat nad szkołą? :D Wydarzenie to
                              miało miejsce chyba w roku 1986, bo uczył nas wtedy Garstka francuskiego.
                              Pamiętam, że jeździłyśmy do ambasady gdzieś na końcu świata, ale za Boga nie
                              pamiętam czy z czymś, czy po coś...?
                              pozdrawiam,
                              p.
                              • jolha Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 31.05.06, 18:13
                                Jadąc od góry: pierwszy rząd: Sudoł od fizyki, potem Gerard od geografi, potem
                                chyba Karpezo od matmy, kolejnych dwóch kobietek nie kojarzę, następnie babka
                                od biologi, której nazwiska nie mogę sobie przypomnieć, kolejne trzy osoby są
                                chyba nowe.
                                Drugi rząd od góry - i znów od lewej:pierwszych czterech osób nie mogę
                                zidentyfikować, potem Danuta Kędziorek od matematyki, Kasprzycka -
                                polski,Mariolka Bujak - historia (przyszła do Skłodowskiej chyba w 1991
                                roku),Bakunowska - matma, Beatka Polit od angielskiego (w szkole od 1990
                                bodajże), kolejnej nie kojarzę, następnie chyba Grażyna Bochenek od polskiego
                                (za moich czasów też w zimie z gołymi girami łaziła;), pana na końcu nie
                                rozpoznaję.
                                I dolny rząd od lewej: Maria Rdzanek od chemi (przyszła jak miała Szpunarowa
                                odejść),później trzy nowe osoby mi nieznane, Fijałkowska od rosyjskiego,
                                bodajże Bohunowa od matmy (chyba nie pokręciłam nazwiska jej z Karpezo;), a
                                potem już do końca nowe persony.
                                • klaryska Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 01.06.06, 01:18
                                  zgadza sie szosta od lewej to Bohunowa, uczyla mnie matematyki.
                                  Mat-fiz
                                  pamietam ,ze za gadanie siadalo sie w koncie na grochu.
                                  Kiedys na ktores z lekcji postanowila nas z nienacka przepytac na co w klasie
                                  zrobila sie cisza. Chyba nie byla w dobrym humorze.
                                  a my bylismy lekkoskuleni,zeby sie nie pokazac. I nagle w tej ciszy rozlegl
                                  sie wrzask swini jak by ja zarznali. Bohunowej od razu odechcialo sie
                                  odpytywania.
                                  • Gość: absolwent(ka) Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.noname.net.icm.edu.pl 31.05.07, 14:35
                                    ojj zdadza się Bohunową to się pamieta.
                                    Szczególnie jej słynne powiedzonko
                                    "wasz cyrk ,wasze małpy"
                                    :) no ubaw..
                                • Gość: m Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.devs.futuro.pl 05.06.06, 10:32
                                  taka chuda w dolnym rzędzie to Trzcińska - angielski; druga od lewej na dole to
                                  Szopa - niemiecki (obie są mniej więcej od 1992r.). Na górze jeszcze Zmysłowska
                                  (potem zmieniła nazwisko) od biologii
      • Gość: Ja kubi cz Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 21:54
        wiedziałem, że to wy
    • anetka1606 olki kaźmierczak(tak było kiedyś)szukam rocznik 74 28.06.06, 14:42
      klasa ogólna
      ktokolwiek widział
      ktokolwiek wie
      • pwysocki Re: olki kaźmierczak(tak było kiedyś)szukam roczn 03.07.06, 00:59
        Nie widziałem jej od matury.
      • Gość: Urbi Re: olki kaźmierczak(tak było kiedyś)szukam roczn IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 03.07.06, 12:41
        Tyż nie widziałem od matury może w Iraku tyra ;)
    • Gość: Michał Liceum.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:41
      czasem mi sie śni to moje liceum. Ten budynek na Naddnieprzańskiej jawi mi się w
      snach jak jakieś stare zamczysko. W środku nieskończenie wysokie korytarze.
      Dziwne to wszystko i mroczne. Miewam ten sen co jakiś czas. Kawałek duszy tam
      zostawiłem, czy jak?...

Michał - matura 1990
      • Gość: Piotr z IVc Re: Liceum.. IP: *.net-serwis.pl 19.07.06, 00:26
        Witam,
        Nie mam takich traumatycznych snów. Zostawiłem tam
        kawałek duszy, ale za to mam miłe wspomnienia, wiedzę
        praktyczną (którą później pogłębiłem, aż stała się
        źródlem dochodów) i trochę wiedzy niepraktycznej
        do krzyzówek :-).
        W zasadzie najmilsze wspomnienia są związane z Profesorami,
        którzy najwięcej wymagali (p. Sudoł i p. Szpunar).
        Oboje potrafili zainteresować przedmiotem. Ponadto
        Profesor Sudoł zmuszał nasze mózgi do ciągłego wytwarzania
        fałdek :-). Później już nie było takich silnych bodźców ;-).

Ciekawe, czy będzie zjazd absolwentów?

Pozdrawiam,
        Piotr z IVc
        Matura 1986

PS Wspomniane sny mogą być bardzo twórcze. Opisz je,
        a powstanie nowy Harry Potter :-)
        • Gość: Michal do Piotra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 19:47
          Piotrze, nie chodzi tu o żadna traumę. Te sny są super, mają w sobie coś
          mistycznego. Jestem szczęśliwy, że je mam. Boże, do dzis pamiętam zapach wiosny
          z tamtych lat. Czemu dzisiaj to wszystko tak szybko umyka?....
          • jolha Re: do Michała 19.07.06, 21:09
            Czyżby rocznik wiolonczelisty Mariusza K.?
            • Gość: Myslnik Re: do Michała IP: *.no-dns-yet.enta.net 19.07.06, 22:04
              Wiolonczelista??
              • Gość: Michal Re: do Michała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:05
                yy... jaki wiolonczelista??? Bylo paru artystow, ale raczej aktorow
                niedoszlych. Muzyka zadnego nie pamietam...
              • Gość: Michal Pan Gruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:06
                a kto pamieta Pana Grudę, ktory nauczał plastyki????
            • Gość: Jurek Re: do Michała IP: *.no-dns-yet.enta.net 19.07.06, 22:05
              Myslalem ze Mariusz K. zamordowal swoja ciotke przy pomocy wiolonczeli!
        • Gość: Dominika zjazd absolwentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:34
          Znałazłam wczoraj informacje o obchodach 60-lecia naszego liceum
          www.lo23.int.pl/60_lecie.html
          Zjazd absolwentów w 16 czerwca 2007

Pozdrawiam,
          Dominika
      • Gość: Jagata Re: Liceum.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.06, 13:52
        Nie bierzcie tego na poważnie... Ta trauma Michała to fikcja literacka....
    • Gość: Michal Pan Gruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:07
      a kto pamieta Pana Grudę, ktory nauczał plastyki????
      • Gość: Aga Re: Pan Gruda IP: *.chello.pl 19.07.06, 22:21
        On musi mieszkać gdzieś w okolicach Osiedla Ostrobramska, bo go czasj akiś temu
        widziałam... to jego "pięęęęknoooooo" to mi się czkawką swojego czasu odbijało,
        i... nie zapomnę mu jak wyrzucił nasze zeszyty od palstyki na makulaturę (a ja w
        swoim miałam kolekcję greckich pocztówek z Akropolu i wcale nie zamierzałam ich
        wyrzucać!!!!)
        • Gość: Michal Re: Pan Gruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:24
          Agnieszko, to Ty? Bo ja juz sie tu gubie.
          • Gość: Aga Re: Pan Gruda IP: *.chello.pl 19.07.06, 22:40
            Jam Ciż w rzeczy samej... ufff... znaczy - tak to JA Michale ;-)No chyba, że to
            ONA - czyli nie JA... tylko inna jakaś Aga... ale myślę, że tu i teraz to JA jestem!
            • Gość: Michal Re: Pan Gruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:41
              wszyscy istniejemy coraz bardziej w wersji cyfrowej...
      • Gość: Jagata Re: Pan Gruda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.06, 13:55
        Dobrze wiesz jak ja przez niego poniekąd skończłam.... ha.. ha.. Na wydziale
        grafiki... I ja miałabym go zapomnieć. Czasem widuję go w autobusie...
        • Gość: Aga Re: Pan Gruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:51
          To powiedz mu Jagatko co o nim myślisz!!! I ostentacyjnie wysiądź na kolejnym
          przystanku ;-)
    • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 10.09.06, 10:00
      Co ze zjazdem ?
      Piotr
    • Gość: JJ Jacek Jakubicz kończył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:23
      Jacek Jakubicz kończył
      • Gość: Aga Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 12:14
        i...??? ;-)
        • Gość: Jacek Jakubicz Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 13:36
          i został najlepszym nauczycielem fizyki angielskiego w całej galaktyce pragi.
          • Gość: PK Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 16.10.06, 13:02
            Matura 1986 - biol-chem. Pozdrawiam wszystkich z mojej byłej klasy, a może
            jesteście na tym forum?
            Nauczyciele stanowią do dziś swego rodzaju folklor, który miło wspominać
            • Gość: Gaga Re: Jacek Jakubicz kończył IP: 212.160.172.* 16.10.06, 14:21
              Ja mam pytanie czy pan Jacek Jakubicz był synem nauczycielki chemii w
              podstawówce na Marysinie. Tak czytam Wasze posty i mnie się przypomniały lekcje
              chemii
              • Gość: gosc Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.chello.pl 25.10.06, 23:03
                Tak, to syn nauczycielki chemii w podstawówce w Marysinie, słynnej "kobry".
                Przeżyłam na własnej skórze, ale chemii uczyła rewelacyjnie
                • Gość: gaga Re: Jacek Jakubicz kończył IP: 212.160.172.* 26.10.06, 08:21
                  Tez to przezywałam lecz niestety dowiedziałam się że zmarła.
                  Dla mnie była miłą osobą ale cóż chemia nie koniecznie była moją pasją.

A jak wspominasz podstawówkę i nauczycieli ?
                  • Gość: gosc Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 16:15
                    Jacka Jakubicza wspominam genialnie, też był świetnym chemikiem i lingwistą.
            • Gość: Piotr z IVc Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.crowley.pl 17.10.06, 09:42
              Czy to ty Kasiu P ?
              Pozdrawiam,
              Piotr z IVc
          • Gość: Aga Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 12:55
            Czy ja wiem czy najlepszym??? Miał z nami zastępstwo za Sudoła i jakoś nie
            rzucił nas na kolana...
      • Gość: cyan92 Re: Jacek Jakubicz kończył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 04:17
        Jestem ciekaw!-bardzo:) ..czy ten post naprawdę napisał Pan Jacek Jakubicz, czy
        też jakiś małoletni ignorant, mający za nic nasze liceum i to forum.
        Moja klasa p.Jakubicza wspominała z sentymentem. Byliśmy na prof. ogólnym, więc
        z fizyki nie mieliśmy "jesieni średniowiecza":). Fajnie było jak załozyłem się
        z kumplem, że psiknę gazem paraliżującym na Jego lekcji. Walnąłem z rury w 3.
        rzędzie. Zerwało się z 6 pierwszych ławek i ze łzami w oczch udawało, że
        ktoś "puścił bąka"! :))) Innym razem nasza pani od chemii p.Rdzanek [kochałem
        się w Niej przez całe 4 lata!:*:)], na naszą prośbę o powtórzenie doświadczenia
        z ciupinką potasu płonącą na spodeczku z wodą, powiedziała stanowcze NIE!, bo
        potasu jest mało, a następnym rocznikom też to trzeba pokazać! ..następnie
        zagadywana, wzięła cały pasek potasu jaki był na spodku (ok. 50-70g)i wrzuciła
        do 1L butelki z wodą do podlewania kwiatków stojącej obok!! (bo z niej lano na
        spodek) ..słup ognia sięgnął sufitu, a wszyscy padli na ziemię. kupa dymu:) Kto
        nie wierzy, niech spyta "PPP"-(Piękną Panią Profesor)[rok 90-91] Ja wspominam
        p.Rdzanek i p.Jakubicza -bardzo, bardzo ciepło! :).
    • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 22.11.06, 20:43
      Witam,
      Czy ktoś z Was uczestniczył w szkolnych uroczystościach 7.11.2006 ?
      Pozdrawiam,
      Piotr z IVc
      • Gość: Ivan Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:27
        Szkoda,że nigdzie nie zamieszczono zdjęć z tej uroczystości.
        Pozdrawiam.Matura 1969
        • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.net-serwis.pl 26.11.06, 09:10
          Witam,
          Zdjęcia z imprezy są na:
          www.lo23.int.pl/wydarzenia.php?id=2006_11_07&type=galeria
          Szkoda,źe nie mogłem w tym uczestniczyć.
          Pozdrawiam,
          Piotr z IVc, Matura 1986
          • Gość: Ivan Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:44
            Dziękuję bardzo,obejrzałem zdjęcia.Żałuję bardzo,że moi rówieśnicy dość rzadko
            zagladają na strony swojej szkoły.Chyba lata robia swoje.Miałem kiedyś taki
            pomysł o którym pisałem do administratora strony naszej szkoły,żeby umiescić
            tam coś w rodzaju skrzynki kontaktowej absolwentów szkoły.Podobno przepisy o
            ochronie danych osobowych zabraniaja tego rodzaju praktyk.ale to nie do końca
            jest prawdą.Wpisów z adresami kontaktowymi dokonywaliby sami zainteresowani,co
            jest równoznaczne z wyrazeniem zgody na ich opublikowanie.Na wielu stronach
            polskich szkół są właśnie takie informacje,a ilosć wpisanych tam nazwisk
            świadczy o potrzebie takich miejsc.Myslę,że można w ten sposób pomóc w
            odnalezieniu dawnych znajomych.Rozjechalismy się przecież po całym świecie.
            Pozdrawiam i mam nadzieję,że mój pomysł zostanie kiedys zrealizowany.
            • Gość: Izolda Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 12:01
              Baza danych absolwentów na stronach szkoły.Jestem za!
              • saint.tropez Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 15.12.06, 22:03
                Witam Was bardzo serdecznie!!! Zdawałam maturę w 1985, mat-fiz, IVb,
                wychowawca: Prof. Sudoł (ty klarnecie bosy jak ci zdejmę gacie przez głowę to
                tylko uszy zostaną), geografia: Szabla (skałki, mapki), matma: Bohunowa,
                biologia: Osiak, WF: śp. Maj (zmuszała nas do gry w piłkę ręczną, której nie
                znosiłam). Miałam przewspaniałą klasę. Do dzisiaj się spotykamy na kolejnych
                rocznicach matury. Kiedy przeczytałam to forum powróciły wspomnienia i teraz
                mam przed oczami nasz występ teatralny na sali gimnastycznej na pożegnanie
                czwartych klas. Grałam panią Elizę i krzyczałam "Panie Sułku kocham pana, ja,
                taka niewinna i niedoświadczona" a cała sala gimnastyczna ryła ze śmiechu. To
                se ne wrati.
                Pozdrawiam,
                Alicja 1966
                • rtsys_wa Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 18.12.06, 10:42
                  Witam,
                  Czy byłaś może sympatyczną blondynką (w pozytywnym znaczeniu
                  tego słowa)? Ja byłem w biol-chemie rok niżej. W twojej klasie
                  miałem kilku znajomych Zubrzyk, Tadzio Pierożek.
                  Rownież miło wspominam wymienionych nauczycieli. Prof. Sudoł
                  był impulsem to fałdowania się mojej kory mózgowej.
                  Najbardziej kolorowo wspominam Panią Szpunarową, lekcje chemii
                  były super.
                  Pozdrawiam,
                  Piotr z IVc
                  • saint.tropez Do Piotra z IVc 19.12.06, 10:45
                    Do dzisiaj jestem sympatyczną blondynką :-))
                    Zgadza się chodziłam do klasy z Zubrzykiem (obydwoje skończyliśmy
                    stomatologię), Toporkiem, Pykusiem, Cyźkiem i jeszcze "kupą fajnego luda".
                    Ja najmilej wspominam Sudoła. To jest Człowiek przez wielkie C.
                    Pozdrawiam,
                    Alicja, 1966
                    --
                    www.dentalpractice.pl/
                    • rtsys_wa Re: Od Piotra z IVc do Alicji 20.12.06, 23:59
                      Witam,
                      W moim przypadku Sudoł był bardzo skuteczny w nauczaniu.
                      Widać było, że lubi swoją pracę. Skutkiem tego, moje życie
                      zawodowe kręci się nadal wokół matematyki i fizyki :-).
                      Drugim skutecznym nauczycielem w moim przypadku był Szkarłat.
                      Szkoda, że odszedł ze szkoly i zajął się handlem.

BTW, szkoła nasza była prekursorem dialogu międzykulturowego.
                      Wstąpiła przecież do Towarzystwa Przjaźni Polsko-Tureckiej.
                      Pamiętam plamę z hymnem Turcji podczas pierwszej wizyty
                      ambasadora.
                      Taśmę z hymnem pożyczono z radiowej Trójki. Była ona jednak
                      nagrana na innej prędkości. Nikt nie wiedział, jak brzmi ten
                      utwór w oryginale, więc nie można było sprawdzić nagrania.
                      W pierwszych słowach ambasador powiedział, iż domyśla się,
                      co to za utwór.
                      Pozdrawiam,
                      Piotr z IVc

PS. Widziałem Twoją stronkę i zastanawiam się, czy już się nie boję
                      dentysty ;-). Czy kolega Zubrzyk ma podobną stronkę?

• kasza65 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 20.12.06, 12:03
                  Witam również serdecznie, zmobilizowałam się do napisania po przeczytaniu
                  twojego postu. Dzięki tobie bowiem mogłam pójść (razem z Bernardem) na koncert
                  Maanamu do Kongresowej, w '83 czy może w '84 roku. Wielkie dzięki jeszcze raz.
                  Chodziłam do klasy Bakunowskiej i my też spotykamy się co jakiś czas z naszą
                  klasą. W 2004 roku udało nam się zorganizować 20-lecie matury w naszej szkole.
                  Niezpomniane przeżycie usiąść w swojej ławce po 20 latach.
                  Teraz jestem również związana z Saską Kępą (mieszkam), a moja koleżanka wraz z
                  synem odwiedza Twój gabinet.
                  Pozdrawiam serdzecnie wszystkich
                  Kasia, matura 1984
                • Gość: Beata makoszczanka Re: do saint.tropez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:11
                  Witaj Alicjo, ja byłam w kolejnej klasie wychowanków Pana Sudoła - zaczynałam
                  szkołę po Twojej maturze. Oj, ten klarnet bosy i żeleźnioki na zapleczu. Piękne
                  czasy! I Makoszczanka, co to ty masz najlepszego? aaa... pamięć.
                  Miło poznać innych wychowanków ukochanego Wójka. U nas było o tyle śmieszniej,
                  że chodził z nami do klasy Junior, czyli Krzysio Sudoł. Oj, było śmiechu...
                  Podobno w czerwcu rocznica założenia szkoły. Może wtedy wszyscy uczestnicy tego
                  forum stawią się na apel :)
                  Pozdrawiam
                  Beata
                  • Gość: Aga Re: do saint.tropez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 08:46
                    Pamiętam, jak w czasie trwania naszej lekcji junior akurat grał w piłkę na
                    boisku, a Sudoł dzielnie mu kibicował wydając zachęcające okrzyki :-))))))
                    • Gość: Beata makoszczanka Re: do saint.tropez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 09:00
                      :D o,tak. Bardzo dzielnie kibicował. A najfajniej było na wycieczkach... jak
                      Wójek pozwalał się napić piwka przy ognisku :)
            • Gość: Aga Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 23:43
              Hej! A co z maturzystami z 1996? Odezwijcie się!!!
              • saint.tropez Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 21.12.06, 11:16
                O Prof. Sudole można napisać książkę, jest to tak barwna postać. Pochodzi z
                Katowic (tak jak ja). Ok. 1981 roku przeniósł się z rodziną do Warszawy i
                podjął pracę w XXIII L.O. My byliśmy jego pierwszą warszawską klasą. Był
                wspaniałym wychowawcą, całym sercem zaangażowanym w kształtowanie naszych
                młodych charakterów. W zeszłym roku udzielał korepetycji mojej córce. Wreszcie
                zrozumiała fizykę.
                Kiedy byliśmy w pierwszej klasie, w 1981 ogłoszono stan wojenny. Najbardziej
                cierpiałm w tedy, że nie można chodzić do szkoły. To były ciężkie czasy,
                nauczyciele nie wypowiadali się publicznie na temat ówczesnej sytuacji ale
                wszyscy doskonale wiedzieliśmy, że są po właściwej stronie.
                Tyle wspomnień na dziś,
                pozdrawiam,
                Alicja 1966

P.S. Kasiu, koncert Maanamu w Kongresowej to było kultowe wydarzeniej w tamtych
                czasach. Serdecznie Cię pozdrawiam :-)) A co słychać u Bernarda?
                Piotrze, wiem, że Zubrzyk jest protetykiem stomatologicznym ale nie mam wiedzy
                na temat jego ewentualnej strony www. Ciszę się, że zaczynasz lubić dentystów;-)
                • kasza65 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 22.12.06, 11:12
                  Tak... koncert był super, z Bernardem od lat nie mam kontaktu, nie pojawia się
                  na naszych spotkaniach.
                  Czasy licealne, pomimo tej szarości dookoła, uważam za świetny okres w moim
                  życiu. Bakunowska (nasza wychowawczyni w klasach III -IV), Sudoł (dzięki niemu
                  polubiłam fizykę) wspaniali ludzie. Dużo mozna byłoby pisać.
                  Kasia, matura 1984
                  • Gość: _Janusz Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.inmat.pw.edu.pl 02.01.07, 10:31
                    Nasza klasa maturalna:
                    www.ringo.com/photos/photo.html?photoId=183626782
                    i dwadzieścia lat później:
                    www.ringo.com/photos/album/photo.html?photoId=183628735&albumId=41214786
                    Pozdrawiam,
                    Janusz, matura 1984
                    • rtsys_wa Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 02.01.07, 19:14
                      Czy nadal grasz w szachy ?
                      Na zdjęciu powyżej są znajome twarze :-)
                      Z Benkiem razem zdawaliśmy maturę w roku Czarnobyla !!!
                      Z dziewczyną (chba miała na imie Dorota) w środkowym rzędzie
                      w białym golfie razem studiowaliśmy na FTiMSie.

Pozdrawiam,
                      Piotr z IVc
                      Matura 86
                • xris78 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 15.03.07, 17:16
                  A mam prof. Sudol zawsze mowil, ze pochodzi z Sandomierza... i jak to tam za
                  mlodu na lyzwach jezdzil...
                  Bardzo dobry wychowawca.

Krzysiek, matura 1997
    • Gość: Ivan 1968 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 16:11
      Pozwolę sobie na troche historii.Zdjecie,które tu zamieszczam jest stare,wręcz
      historyczne.Przedstawia ono maturzystów z 1968r.Ilu z nas nie zostało
      dopuszczonych do matury nie koniecznie z tz wzgledów naukowych nie
      wspomnę.Podobno do naszej klasy nikt nie miał siły.Jak widać na zdjeciu Pani
      wychowawczyni,której tu brakuje też nie chciała mieć z nami nic wspólnego.
      Mimo najgorszych przewidywań staliśmy się normalnymi i odpowiedzialnymi ludźmi.
      Pozdrawiam wszystkich czytajacych to forum.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,436924,2,1.html
    • agatkar2 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 27.01.07, 15:49
      Sudoł był moim wychowawcą :) to faktycznie człowiek legenda, on i jego pies
      Rumcajs
      Agata rocznik '79
    • pwysocki Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 27.01.07, 21:24
      A może ktoś zna jakieś szczegóły na temat zjazdu absolwentów?

www.lo23.int.pl/60_lecie.html
    • meps3 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 15.02.07, 15:46
      Witam
      Czy odwiedił tę stronę ktoś z klasy maturalnej prof.Koprowicz, z matury w
      stanie wojennym w 82r?
    • kasza65 Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - zjazd 03.03.07, 11:58
      Przeklejam informację ze strony naszego LO

Drogi Absolwencie XXIII LO w Warszawie!

W roku szkolnym 2006/2007 mija 60 lat istnienia naszej szkoły.
      Dnia 16.06.2007r. (sobota) odbędzie się I Zjazd Absolwentów.
      Szczegóły na ten temat ukażą się na stronie internetowej szkoły -
      liceum23.neostrada.pl .
      Jeśli już teraz macie Państwo jakieś pytania lub propozycje związane z
      organizacją zjazdu, proszę piszcie e-maile na adres: 60lat@liceum23.neostrada.pl .
      Na wszystkie emiale odpiszemy.

Komitet organizacyjny.

Zapraszamy serdecznie chętnych absolwentów do współpracy w komitecie
      orgranizacyjnym.
    • adam-bronisz Re: Bronisz Wanda , Ewa , Danuta 07.03.07, 19:21
      Trzy moje kochane siostry z Gocławka z ul. Beskidzkiej. Ewa miała 2-3 lata temu
      spotkanie klasowe . Młodzież była obecna z całego świata.
      Powiem dziewczynkom ,żeby coś napisały. Może się odwarzą
      pzdr
    • Gość: horse Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.03.07, 09:13
      na stronie szkoly sa juz szczegoly zjazdu absolwentow 16 czerwca-)))
    • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: 81.30.229.* 02.05.07, 17:36
      Zjazd absolwentow nadchodzi. Szykujcie sie dziewczyny :-)
      Pozdrawiam,
      Piotr z IVc
      • pwysocki Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? 03.05.07, 14:24
        Nie stresuj koleżanek, bo jeszcze żadna nie przyjdzie.
        • Gość: Piot z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.chello.pl 26.05.07, 14:16
          Nadchodzi czas spotkania ...
          Piotr z IVc
          • Gość: adam Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: 217.17.35.* 30.05.07, 12:21
            Ktoś może podać szczególy zjazdu, bo niestety na stronę LO nie mogę się dostać :(
            • Gość: gosc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 13:33
              może ta strona ułatwi kontakty
              XXIII LO na nasza-klasa.pl
              • Gość: Piotr z IVc Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.chello.pl 16.06.07, 17:58
                Dzisiaj odbył się zjazd Absolwentów XXIII LO. Czy ktoś był?
                Z mojego rocznika były tylko trzy osoby.
                Piotr z IVc
                • Gość: joe Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: 87.204.7.* 21.06.07, 07:45
                  byłem na zjezdzie.z mojego rocznika1981 była cała klasa. inne roczniki i klasy
                  spotykaja sie w innych terminach.spotkałe p.szpunar ,niech jej z...lekka
                  bedzie.pozdrawiam
                  • klaryska i jak spotkanie w szkole..wrazenia?? 11.07.07, 01:06
                    pozdro
                    • Gość: Piotr z IVc Re: i jak spotkanie w szkole..wrazenia?? IP: *.chello.pl 23.08.07, 21:50
                      Było super. Dziewczyny trzymają się mocno :)
                      Piotr z IVc
    • saint.tropez Re: Szkoła prezetuje się jesiennnie 15.10.07, 17:51
      nasza-klasa.pl/school/44614?all=
      Jest nas coraz więcej :-)
      • sdomitrz Re: Szkoła prezetuje się jesiennnie 17.10.07, 11:36
        proponuję się zarejestrować na www.rowiesnicy.pl - nowa
        strona, bardziej funkcjonalna, fotki można powiększać, robić
        galerie, grupy dyskusyjne i t.d. O wiele większe mozliwości i nie ma
        aż tyle reklam...
    • Gość: joanna Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: 77.79.195.* 14.11.07, 23:45
      a do czego ci ta wiadomość
    • Gość: Hanka Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.ichf.edu.pl 20.11.07, 13:00
      ło matko ...a ja dopiero teraz dotarlam do tej strony ....matura 1975
      rok ....pamietam p. Szablewskiego ...i oczywiscie Madamcie uczącą
      francuskiego pisząc o Nich widze ich twarze dokladnie ...a
      wychowawczynią była historyczka ...miala bardzo silne
      okulary ...klasa nasza byla babincem ...takze jak wystawialysmy
      akademie ...ja robilam za króla Augusta ...stroje wypozyczałysmy z
      teatru...az strach myślec ile to bylo lat temu ...to nie mozliwe ze
      jestem az tak stara
      • Gość: jowita do Ivan 1968 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:54
        Ja również zdawałam maturę w 68. Był to ciekawy rok. Z fotografii mniemam, że
        chodziłeś do klasy C, ja do A. Kto był wychowawczynią?. U nas przez 3 lata
        rusycystka p.Tuszyńska, w klasie maturalnej p.Mickiewicz. Polskiego uczyła
        p.Popiel,angielskiego p.Przybylska, matematyki p.Słowikowski, biologii
        p.Rapacka, geografii p.Michalska, wf p.Ludwig, rosyjskiego przez 3 lata
        p.Tuszyńska, w klasie XI bardzo fajna babka p.Kotówna.
        X klasę spędziliśmy w nowo wybudowanej szkole na Wygodzie, skąd wróciliśmy na
        Naddnieprzańską do XI klasy.
        W X klasie miało miejsce zdarzenie, po którym całą klasę wywalili ze szkoły,
        żeby za kilka dni nas ponownie przyjąc /po złożeniu podania i opłaceniu wpisowego/.
        • Gość: Ivan 1968 Re: do Ivan 1968 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 10:15
          Przepraszam,że tak późno odpisuję,ale miałem sporo zajęć.
          Masz rację rok 1968 był bardzo ciekawym rokiem w historii
          szkoły.Moja klasa była,tak przynajmniej twierdzili nasi kochani
          nauczyciele najgorszą w historii szkoły.
          Tu w związku z Twoim pytaniem jest pewien problem,ponieważ moja
          klasa miała wielu wychowawców,właśnie z powodu swojej opinii.
          Wychowawcami byli:Pani Hoff-chemiczka(wytrzymała z nami tylko
          rok,Pan Słowikowski i on chyba nas poprowadził do końca.Tu niestety
          mam całkowitą amnezję,cóż latka robią swoje.
          Polskiego uczyła Pani Paciorek,matematyki Pan
          Słowikowski,rosyjskiego najpierw Pani Mięgoć,później Kot,biologii
          Pani Rapacka,fizyki Mickiewicz,francuskiego Pani Krasucka i Pani
          Kapica,chemii po rezygnacji Pani Hof słynna Pani Szpunar zwana
          Cząsteczką,geografii Pani Michalska,historii Pani Koprowicz,pamiętam
          Pana Przeniosłę od
          nauk społecznych,Pana Żbikowskiego od zajęć technicznych i na koniec
          osobne wspomnienia należą się Panu Kierzkowskiemu rewelacyjnemu
          nauczycielowi PW.
          Co do zdawania matury w 1968 roku jest pewien problem,z uwagi na
          nasze zasługi prawie połowa klasy "studiowała" ponownie jedenastą
          klasę,nie zostaliśmy dopuszczeni do matury.
          To były piękne czasy.Pozdrawiam.
          Może jeszcze ktoś się odezwie.

• Gość: Jowita Re: do Ivan 1968 IP: 78.133.158.* 28.11.07, 14:47
            Na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu w pierwszym rzędzie poznaję
            Irminę Kołodziejską. Nie wiem, czy wiesz, że zmarła w marcu br.?
            Ciekawe, ilu naszuch profesorów też już nie żyje. Wiem na pewno o
            Pani Mickiewicz i Pani Rapackiej.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Ivan 1968 Do Jowity. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 19:48
              O tym,że Pani Rapacka i Mickiewicz nie żyją wiedziałem.Kiedyś dość
              często widywałem syna profesor Mickiewicz, Jurka Mickiewicza.To było
              jednak dość dawno temu.
              Wiadomość o Irminie bardzo mnie zszokowała,to była jedna z
              najspokojniejszych dziewczyn w naszej klasie.To bardzo smutna
              wiadomość.
              Nie wiem co z profesorem Słowikowskim,słyszałem,że też zmarł.Być
              może młodsi bywalcy tego forum coś wiedzą o naszych nauczycielach.
              Będę wdzięczny za informacje.
              Co do koleżanek i kolegów to nasze drogi strasznie się
              rozeszły.Kiedyś jeszcze były jakieś przypadkowe spotkania,teraz
              praktycznie od lat w tej sprawie nic się nie dzieje.
              Szkoda,bo były to piękne czasy.
              Próbuję szukać znajomych na portalu nasza-klasa.pl,ale niestety na
              razie też bez większych rezultatów.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Jowita Re: Do Ivana 1968 IP: 78.133.158.* 03.12.07, 09:47
                Witam.
                Fajnie było trochę sobie powspominać szkolne czasy. Szkoda, że nie
                odezwał się nikt z naszych rówieśników. Za jakiś czas znów tu zajrzę.
                Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Piotr z IVc Pożegnanie :-( IP: *.chello.pl 24.11.08, 20:09
      W sobotę na cmentarzu w Rembertowie pożegnaliśmy naszą koleżankę z klasy IVc - Olę Toruń (z domu Zadrąg).
      Piotr z IVc
      lata 1982-1986
    • Gość: Gość Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.15, 21:10
      Może ktoś będzie chciał zapoznać się z jedną z nowszych opinii na temat XXIII LO im. Marii Skłodowskiej - Curie. Traficie na polonistkę p. Małgorzatę K.-O.? Nie wiem czy mogliście trafić gorzej, ma wiedzę, w czasie lekcji często panuje spokój, ale obecnie ma jakieś problemy (zdaniem wielu uczniów). Słyszy coś co w ogóle nie miało miejsca, zwraca uwagę osobom, które w ogóle się nie odzywały, jak ktoś się zaśmieje to już jest u niej na czarnej liście, bo pani Owczarek myśli, że ktoś się z niej śmieje - ręce opadają. Na zebraniach notorycznie kłamie, to co mówi rodzicom kompletnie mija się z tym co powiedziała swoim uczniom. Prace ocenia w ciekawy sposób, gdy ktoś dostaje swoje wypracowanie może mieć tylko podkreślone błędy, ale co dokładnie zrobiłeś źle to nie wiesz, bo pani tego nie napisała. Zaś na zebraniu wszystko pięknie opisane. To prawda, czasem da się z nią normalnie porozmawiać, ale uważajcie - kwestią czasu jest to, że przestanie Was lubić i będziecie mieć z nią problemy. Kolejnym nauczycielem, który utkwił mi w pamięci jest p. Gerard. Facet z poczuciem humoru, ma specyficzne podejście do klasy, ale jako geograf jest ok. Pani P. od matematyki - wymaga, ale przynajmniej czegoś się człowiek nauczy z tej matematyki. Kolejnym nauczycielem (niezbyt dobrym) jest p. B. od angielskiego - dlatego po prostu zostawię to bez komentarza. Panie od języka niemieckiego - C. i A. to najlepsze germanistki, z którymi miałam okazję się spotkać. Mega fajne, mówiąc kolokwialnie, przyjemne, lekcje z nimi to przyjemność. Uczeń może z nimi normalnie porozmawiać.Jeżeli chodzi o innych to nie pamiętam ich zbytnio albo nie warto o nich pisać.
      • Gość: halohalo Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.15, 21:31
        Pani Owczarek była tragiczna, wzięła sobie rok wolnego ale niestety wraca od następnego roku, wtedy kiedy ja będę w klasie maturalnej. Większość nauczycieli jest nowa, moim zdaniem niektórzy po prostu są ułomni. Gerard niby taki śmieszny a jak dojdzie co do czego to udupi z wielką przyjemnością. Pani O. od WOS-u to emerytka która już ma problemy ze wzrokiem i nie tylko a Pani Bujak zadziorna jak zawsze.
      • Gość: karaluch Re: XXIII LO M. Skłodowska Curie - kto kończył ?? IP: *.169-246-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.16, 16:53
        czy Pani Wawro od angielskiego nadal uczy? Jestem byłą absolwentką i jestem ciekawa jak się ogólnie sprawy mają w tej szkole, czy aktualnie uczniowie są zadowoleni? :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka