Dodaj do ulubionych

Jak sie mieszka na Saskiej Kepie?

30.07.02, 13:29
Znam Saska Kepe tylko ze slyszenia - ze jest zielono, przytulnie i cicho.
Jak jest naprawde? Rozwazam kupienie mieszkania w tej okolicy i zastanawiam
sie czy tam sa same domy, czy tez jakies kamienice? Czy mozna np. kupic
mieszkanie na parterze domu z ogrodkiem?
Podzielcie sie prosze doswiadczeniami.
Bede wdzieczna ze wszelkie informacje. Ktora czesc Saskiej jest
najprzyjemniejsza?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pedro Re: Jak sie mieszka na Saskiej Kepie? IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 30.07.02, 14:00
      A gdzie chcesz kupić? Większość Saskiej Kepy jest bardzo ok, może z wyjątkiem
      Międzynarodowej (choć tam też jest znacznie powyżej warszawskiej średniej) i
      okolic ronda Waszyngtona (stadion). No i przy samej trasie Łazienkowskiej
      (hałas).
      P.
      • moniaag1 Re: Jak sie mieszka na Saskiej Kepie? 30.07.02, 15:43
        NO wlasnie nie wiem. Chce zeby bylo zielono, niskie domy i cicho. Ale gdzie to
        jest? Gdzie nie sprawdze to sie okazuje, ze Saska Kepa to pomieszanie z
        poplataniem - niskie domy, a tuz obok wysokie do 10 pieter. O co w tym
        wszystkim chodzi?
        • Gość: dorota mieszka się super IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 16:06
          większość domów to małe kamienice przedwojenne. W kierunku wschodnim oraz
          południowym jest trochę niskich bloków z lat '60 - nie polecam. Blokasy stoją
          już na Kępie Gocławskiej - lecz przy sprzedaży niecnie podszywają się pod Saską
          Kępę.
          • moniaag1 Re: mieszka się super 30.07.02, 16:50
            Doroto.

Powiedz, ktore to sa konkretnie ulice z kamienicami przedwojennymi (z nazwy!).
            Strasznie sie napalilam, a nie bardzo rozumiem te kierunki ktore wymienilas w
            swoim poscie. Na wschod od czego?
            • Gość: dorota Re: mieszka się super IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 17:19
              Saska Kępa jest ograniczona przez: Wał Miedzeszyński od zachodu, Al.
              Waszyngtona od północy, Międzynarodowa od wschodu, Aleja Stanów Zjednoczonych
              od południa. Poza tymi granicami - dzikie pola.
              Unikaj Międzynarodowej, Saskiej, Francuskiej, ewentualnie Zwycięzców bo są
              hałaśliwe (wg. standardu Saskiej Kępy), chyba że mieszkanie jest nie od ulicy.
              Uliczek jest dużo, więc trudno wymienić wszystkie ale np. Walecznych, Obrońców,
              Katowicka.
              Złap mapę, i szukaj ogłoszeń po nazwach ulic - to żmudne ale daje efekty.
              Zapomnij agencje. Wszyscy do lat mają w ofercie te same parę mieszkań po
              horrendalnych cenach.
              • moniaag1 Re: mieszka się super 30.07.02, 17:54
                Dzieki za rade, bo ja wlasnie od agencji zaczelam. Ale kupuje jutro gazete i
                jazda.
                Serdeczne dzieki!
                • Gość: Niech Re: mieszka się super IP: 217.197.165.* 30.07.02, 18:08
                  Mieszkanie w starym typowym budownictwie kosztowac bedzie tyle co analogiczne
                  na oficerskim Zoliborzu - skandalicznie duzo. Tansze jest budownictwo z lat 50-
                  tych wzdluz Saskiej i Miedzynarodowej. Przy samej Trasie L. sa domy z poczatku
                  lat 60-tych - nie narzekam, mieszkalem w takim. Nowych Okolice Meksykanskiej to
                  znowuz budownictwo z lat 80-tych. A nowych domow prawie nie ma bo i nie ma ich
                  gdzie budowac. Niedawno oddano dom na rogu Miedzynarodowej i Zwyciezcow - firma
                  JW Constructions, wiec jak wiadomo ceny z sufitu - prawie nikt tam nie mieszka.
                  Inny nowy dom to rog Francuskiej i Zwyciezcow - ale tam jest halas. Polecam cos
                  co nie jest juz SK, ale nie jest jeszcze Goclawiem - tzw. Kepa Goclawska,
                  okolice ulicy Brukselskiej, Lotarynskiej, Atenskiej.
                  • Gość: dorota ostatnio spuścili z tonu z cenami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 18:23
                    myślę, że da się znaleźć coś rozsądnego w starej kamienicy.
                    • Gość: Niech Re: ostatnio spuścili z tonu z cenami IP: 217.197.165.* 30.07.02, 18:30
                      Czyli np. w kwadracie Francuska-Zwyciezcow-Saska-Waszyngtona. Tylko najlepiej z
                      oknami nie wychodzacymi na zadna z tyc ulic.
    • moniaag1 Re: Jak sie mieszka na Saskiej Kepie? 31.07.02, 10:16
      Bardzo serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Teraz przynajmniej wiem od
      czego zaczac.

Niech - powiedz mi prosze cos wiecej o okolicach Atenskiej/Brukselskiej. Czy
      tam tez jest ladnie? I jakie domy?

Dzisiaj wybieram sie na Saska poogladac sobie.
      • Gość: Niech Re: Jak sie mieszka na Saskiej Kepie? IP: 217.197.165.* 31.07.02, 12:55
        Tam jest i stara przedwojenna zabudowa, bloki (3-pietrowe) z lat 50-tych i
        takie male segmenty z 70-tych. Jest tam mniej tloczno niz w centrum Kepy, ale
        rownie milo. Wiecej zieleni, dwie najwieksze saskokepskie restauracje -
        Istanbul i Santorini. Za Santorini zaczyna sie juz Goclaw i malo przyjemne
        bloki. W tym kwartale sa tez budynki ambasad i konsulatow - tak jak w centrum
        Kepy w okolicy Katowickiej. Cala Kepa jest do zobaczenia w dwie godziny -
        polecam spacer. Ale nie Francuska czy Saska tylko rownoleglymi do nich malymi
        uliczkami. Warto wziac mape bo male uliczki sa czesto pokrzywione jak moj
        kregoslup od wieloletniej pracy przy komputerze.
        • Gość: Zdzichu Re: Jak sie mieszka na Saskiej Kepie? IP: *.pl 20.08.02, 00:58
          Nie radzę zbytnio się podniecać starymi kamienicami na Kępie, bo po pierwsze
          horrendalnie drogo, a po drugie, prawie wszystkie są do generalnego remontu. A
          jak kupujesz hipoteczne mieszkanie, to na czyj całkowity koszt jest taki
          remont, robaczku? Wiele ludzi z prowincji snobuje się na takie rejony jak Saska
          Kępa, co pozwala nabijać kabzę geszefciarzom z agencji nieruchomości.
          • moniaag1 Re: Jak sie mieszka na Saskiej Kepie? 20.08.02, 13:57
            Rzeczywiscie. Przeszlam sie po tej Kepie. Jest bardzo zroznicowana niestety :((
            Obok calkiem fajnych domow sa tez takie, ze sie robi niedobrze.

Ludzie z agencji chyba sa jacys nienormalni bo pokazywali mi takie slumsy,
            takie obrzydlistwa, ze robilo mi sie niedobrze. Za ktoryms razem chcialam juz
            pogonic takiego jednego. Nie wiem czy wygladam na taka naiwna, czy co, ale
            wmawianie mi ze brzydkie (szkaradne raczej) jest piekne, to byla przesada.

Saska Kepa mi zbrzydla. Szukanie mieszkania w tych okolicach o w miare dobrym
            standardzie graniczy po prostu z cudem.
            • Gość: Ola Re: Jak sie mieszka na Saskiej Kepie? IP: *.nik.gov.pl / 212.160.156.* 20.08.02, 16:01
              Nie jest tak zle. W poniedzialek podpisuje umowe przedwstepna na fajne
              mieszkanko z lat 50-ych na Pesztenskiej. Cicho i milo. Nie bardzo tanio i nie
              bardzo drogo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka