pol-a 12.09.05, 06:40 Więc jednak będzie, mimo protestów i urzędniczych zapowiedzi? Budowa ruszyła pełna parą. Robotnicy okładają elewację hali od str. G-skiej klinkierem. Wygląda na to, że zamiast skweru będziemy mieli Lidla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pattynka Re: Supermarket u Zajdla 14.09.05, 15:35 Bardzo się z tego cieszę, Lidl to mój ulubiony dyskont, będzie blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlp Re: Supermarket u Zajdla IP: 193.41.113.* 14.09.05, 16:11 I jak zawsze jedni są za, a inni przeciw. A na marginesie sprawa pokazuję, że jak się nie ogrodzi parku czy skweru to prędzej czy później ktoś kawałek sobie wyszarpie, zbuduje hotel lub market. Chwała dzielnicy za ogrodzenie parku przy ulicy P{odskarbińskiej. I jak najszybciej trzeba ogrodzić Park Skaryszewski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Supermarket u Zajdla 14.09.05, 16:48 jaki to park byl? trzy drzewa na krzyz... Na dodatek wlasnosc osoby prywatnej... Tam tylko strach chodzic byl, bo pelno pijakow sie krecilo... Znacznie milszy park jest jakies 200 dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Supermarket u Zajdla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 01:19 A teraz to się niby nie będa kręcić jak w Lidlu będzie piwo marki siki po 1.50... Odpowiedz Link Zgłoś
pattynka Re: Supermarket u Zajdla 15.09.05, 14:08 NIE BĘDĄ : i pijacy bo tacy nie chodzą do Lidla i piwo marki siki po 1.50 bo go nigdy tam nie było Jak się czegoś nie zna to się tego nie krytykuje Park Zajdla to własność prywatna i zrobiono z tego b. dobry użytek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlp Re: Supermarket u Zajdla IP: 193.41.113.* 15.09.05, 16:34 Ale zapominacie że wówczas jeszcze gmina a potem moze i miasto zamierzała to miejsce wykupić z przeznaczeniem na park. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Supermarket u Zajdla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 01:22 Może ja i Lidla nie znam (byłem raz w życiu chcąc kupić coś do picia (niealkoholowego bynajmniej) i wyszedłem z niczym bo nie znalazłem niczego co by wyglądało na spożywcze) ale pamiętam z gazetek że piwo marki siki było oferowane po 1.50 za puszkę. Więc nie sądzę by tu miało być inaczej. Pod Bemowskim Lidlem w każdym bądź razie w godzinach otwarcia biesiadują wszystkie okoliczne pijaczki. A krytykować mi nie zabronisz. Jak dla mnie jest to zmarnowanie dobrej działki na podmiejską stodołę zamiast na kawałek miasta i cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewak Re: Supermarket u Zajdla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 09:46 Masz rację, Mat. Pomijam te wycięte piękne stare orzechowce, ale teren świetny, pod cywilizację, nawet jakiś ciekawy apartamentowiec, ale nie pod takie badziewie jak teraz powstaje. Co się dzieje z radnymi i urzędnikami tej dzielnicy. Ludzie przecież protestowali. Powstała ogromna księga podpisów pod protestem . I co? Nic obywatele tej dzielnicy do gadania nie mają! Mat, trzeba koniecznie reaktywować Towarzystwo Przyjaciół Grochowa! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rosada Re: Supermarket u Zajdla 15.09.05, 22:29 jaki to park byl? trzy drzewa na krzyz... Na dodatek wlasnosc osoby > prywatnej... Noooo ! święta własność prywatna - Mińska 70, willa Marconiego, pałacyk Granzowa , Park Zajdla ... co tu więcej pisać... Ps. a drzew chyba było trochę więcej skoro Zajdlowie (nieoficjalnie wiem) mają za karę, za ich wycięcie, zapłacić 1,5 mln zł.... ps. 2 czy zapłacą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onyx Re: Supermarket u Zajdla IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.05, 00:44 Zajdlowie za nic nie płacą. Chcieli przekręcić kilkaset osób w zbudowanym obok budynku, ale im się nie udało. Później nie płacili za swoje lokale w tym budynku. Tak samo wykręcali się od podatków (i co najdziwniejsze nikt ich nie ścigał). A że zlikwidowano kolejny teren zielony w dzielnicy to zasługa przygłupawych urzędników i radnych, któzy przez kilkanaście lat nie potrafili ani sporzązić nowego planu, ani zatroszczyć się o wpis skweru do listy terenów zielonych objętych ochroną. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo w parku Skaryszewskim staną i Auchan i Leclerc i Carrefour. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixawon Re: Supermarket u Zajdla IP: *.crowley.pl 17.09.05, 10:21 Jestem ciekaw czy będziemy czuli się spełnieni kiedy wytniemy ostatnie drzewo,zabetonujemy ostatni kawałek ziemi i zatrujemy wszystkie wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi_72 Gdzie zaparkujecie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 16:18 No wlaśnie... Przecie tam skrawka miejsca już w tej chwili nie ma, bo ludziska chcący na bazar iść parkują nawet w tamtej okolicy. To po powstaniu tego czegoś (Lidla??) gdzie będziesz parkowa jeden z drugim, którym tak bardzo sie ten pomys podoba? Czy w planach jest jakiś podziemny parking? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Zapytajcie radnych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.05, 18:54 Wiadomo, wzięli w łąpę, w końcu po to idą na te stołki. Gdyby umieli w biznesie zarobić więcej, to by się nie pchali po publiczny grosz. Tylko grodzenie terenów zielonych pozwoli na ich utrzymanie i nie parkowanie na terenie zieleni miejskiej. Na całym świecie super- i hipermarkety są przy wyjeździe z miasta. Nigdy w centrum. Władze publiczne zajmują się właśnie infrasktrukturą publiczną a nie walką o diety, ryczałty etc. Przeciwko supermarketowi Lidla głosowało w mediach sporo radnych. Zapytajcie ich co konkretnego zrobili w gminie w tym celu ? Im chodziło o głosy okolicznych mieszkańców i kupców z Szembeka i nic więcej. Nie chcę, by przy głównej ulicy mojej dzielnicy były niemal wyłącznie takie reprezentacyjne inwestycje, jak stacje benzynowe, superkarkety, budy z kebabem, kwiatami, lotto i zakładami sportowymi oraz inne budy. To nie bazar tylko centrum. A gdzie dzieciaki będą teraz grac w piłkę ? Czy dzielnica w zamian zbuduje gdzieś boisko? Co na to radni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlp Re: Zapytajcie radnych IP: 193.41.113.* 19.09.05, 11:20 A ja tak patrzę na teren obok w stronę ulicy Zamienieckiej przy przystanku autobusowym - jakieś wertepy, budki jak z prowicji, barak z myjnią - a to przecież samo centrum Grochowa. I nawet nie interesuje mnie czyja to jest własność, ale przez wiele lat nikt tego miejsca nie może uporzadkować... Odpowiedz Link Zgłoś
niezlomny.prawicowiec Re: Zapytajcie radnych 20.09.05, 16:08 Liberalno-lewicowe media często nazywają Platformę Obywatelską - prawicą. Nie dajmy się zmylić. To łżeprawica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Swojsko! IP: *.chello.pl 22.09.05, 14:47 Skrytykujmy wszystkich i wszystko. Dorzućmy do tego kilka oszczerstw typu "biorą w łapę", po co się pchali na państwowe", "dziwne ze nie płacą podatków". Polejmy to wszystko politycznym sosem, najlepiej z rozmachem, od prawicy do lewicy. I wtedy zobaczymy obraz kraju, w jakim żyjemy. Gdzie każdego można bezkarnie (do czasu) obrzucic błotem. Gdzie w "anonimowym" internecie można wyładować własne kompleksy. Gdzie w każdą normalną dyskusję na normalny choć kontrowersyjny temat musi wplątać się kilka osób nie mających do powiedzenia nic na ten temat. Moje zdanie? Skoro Lidl jest, prosperuje w kilku punbktach i jeszcze sie rozwija to znaczy, ze ma dużą grupę klientów. Nie sadzę, zeby byy to osoby które zrobią tam zakupy raz i nie wrócą. Nie sądzę też, by tę sieć sklepów utrzymywali pijaczkowie. Im większy wybór cen i ofert tym lepiej dla klientów. Moim zdaniem Lidl jest bardzo podobny do Biedronki, znacznie lepszy od Lider Price. Co do "parku" - szkoda każdego drzewa, ale zamiast wytrząsać sie nad tym, co legalnie zrobił właściciel, może lepiej zajać się walką o należytą dbałość o parki te niekoniecznie prywatne? Bo o tym jakoś cisza... A jeśli właściciele "nie płacą podatków" to powinien się nimi zająć Urząd Skarbowy. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
asmag Niech nie będzie takich więcej 22.09.05, 21:28 Rozumiem, że uważasz supermarkety za najodpowiedniejszą dekorację dla reprezentacyjnych ulic dzielnicy i miasta ? Teren prywatny też można wywłaszczyć za odszkodowaniem. Ile czasu trzeba (i pieniędzy) bo teren zielony zapełnił się drzewami ? Tam było boisko wykorzystywane pół roku do gry w piłkę. Gdzie powstanie następne ? Radni powinni byli wypłacić właścicielom odszkodowanie i koniec. Terenów zielonych zagospodarowanych jest mało, a pierzeje głownych ulic to nie miejsce na supermarkety, parkingi i inne budy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Niech nie będzie takich więcej IP: *.chello.pl 23.09.05, 09:04 Rozumiem, że lubisz wkładać w usta innych to, czego nie powiedzieli. Rozumiem też, że tworząc miasto, przy całej dbałości i zieleń, nie da się uniknąć strat. Teren prywatny można było sto razy wykupić od właściciela ale tego nie zrobiono. Szkoda. Szkoda też, że każdy rzuca sie na "sensację" z parkiem (parkiem?!) Zajdla, a nikt z równą werwą nie zwraca uwagi na te tereny zielone, co do których jeszcze nie zapadły tak drastyczne decyzje jak tu. Co nie oznacza, że za moment nie zapadną. Przyjemnie popłakać nad rozlanym mlekiem. Trudniej jednak konsekwentnie robić cokolwiek, by się kolejna jego porcja nie wylała. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pestka Re: Niech nie będzie takich więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:12 Podobasz mi sie Kiwi:) Może niech ci którzy walczą o te skrawki zieleni i wywalczą choćby by w parkach egzekwowano nakaz sprzątania po swych psach No bierzcie sie do roboty, jadna jedyna rzecz- psie kupy Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Niech nie będzie takich więcej 23.09.05, 17:00 ja powtórzę: TO NIE BYŁ ŻADEN PARK... pięć drzew na krzyż na parceli... jakieś 200 m dalej jest park... tam był syf i malaria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi_72 Re: Niech nie będzie takich więcej IP: *.aster.pl 23.09.05, 18:00 A ja proponuję pogdybać... Gdyby nie Lidl (czy jak mu tam...)- co chętnie byście tam widzieli? Bo fakt: pięć drzew na krzyż, zdewastowane ławeczki, żulia, teren nieoświetlony był zbytnio itd. itp. Tak było. A kto rzucił nazwę Park Zajdla, ten chyba parku nie widział albo park ów był kiedyś 10x większy. Nie wiem, nie wnikam. Gdybyście mogli cofnąć czas i zadecydować jakąś petycją do władz o utworzenie.... Czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Jak nie park, to jakiś blok wzdłuż ulicy, taki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.05, 01:07 3-4 kondygnacyjny z usługami w parterze. do tego zabudowa miejsca, gdzie dziś są syfiaste kioski przy przystanku. PO drugiej stronie zabudowa na cele handlowe lub usługowe budynku na rogu ul. Omulewskiej, tak by cała pierzeja ulicy stała w jednej linii (i tak stacja jest cofnięta). To byłoby całkiem realne i polepszyło estetyke ulicy. Lidle, LeaderPrice'y i Biedronki to zakała ulic i coś co upodabnia nasze miasta do trzeciego świata, a nie do Europy. Ich miejsca jest na peryfkach, przy bocznych ulicach etc. A swoją drogą, to Grochowska na odcinku od Wiatraka do Zamienieckiej jest wyjątkowo syfiasta i obrzydliwa (pierzeja południowa) i Lidl wpisuje się w tą estetykę. Odpowiedz Link Zgłoś
pattynka Boiska wg dziwnych ludzi lepsze od supermarketów 27.09.05, 13:00 przy głównych ulicach, no no bardzo dziwne, bardzo dziwne, podobnie jak pijaczkowie pod Lidlem, ja bywam czasem na Bródnie, czasem na Bemowie, ale nigdy nie widziałam tam żadnego pijaczka. czego to ludzie nie wypisują w internecie.... Odpowiedz Link Zgłoś