Dodaj do ulubionych

Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:23
Trasy na biegówki w Wawrze i Wesołej?

Może ktoś jeździł albo jeździ? Może ktoś pamięta swoje trasy?
Zdaje sobie sprawę, że w obecnych "niebiegówkowych” czasach dukty te będą
raczej niezdatne do przejazdu na deskach.
Ale można trasy owe wykorzystać do tzw. "nordic walkingu”, czyli biegu ze
specjalnymi kijkami trekkingowymi...
Odziedziczyłem kijki takowe, wysoce profesjonalne, więc nie dziwota, że ową
nowość chcę w naszym Wawerskim Skansenie lansować...

Kijki, że nie w kij dmuchał:)
Pozdrawiam D'Egmont

www.nordic-walking.pl/

Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:34
      W lesie między traktem brzeskim a wesołą "zieloną" gdzie zdaża mi sie chodzić
      na spacery widuje takich lanserów :)
      Tyle że razcej mocno początkujących, albo może ja nie czuje bluesa bo niby po
      co sobie utrudniać zycie i coś przyczepiać do nóg skoro można szybciej na
      piechotę :)
      • Gość: Zbójnogór Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 01:57
        Aleksandrów (Góra Bajera) wydmą na Górę Lotnika i dalej wydmą do Józefowa (w
        dwie strony będzie z 16 km cały czas wydmą)
        Polecam:)
        Ja jeżdżę na BC z krawędziami-dzięki temu dobrze idą na oblodzeniu i przy
        zjazdach
        • Gość: D'Egmont Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 03:02
          Dzięki Zbójnogórze i Obserwatorze!
          Nasmarowałem swoje tourowe Hagany i jutro, znaczy dziś ruszam na eksploracje.
          Wielki mam apetyt na tę wydme.
          16 km, piszesz? Nie licha Diuna, kampinoskim daleko do niej :)

Pozdrawiam,
          D'Egmont
          • Gość: Zbójnogór Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:11
            Hagany Panie! To brzmi nieźle!
            No i jak trasa po wydmie Aleksandrów-Józefów-jakie wrażenia?
            Może sie ustawimy w kilka osób na jakąś lużną przebieżkę, w którymś momencie Mr
            D*Egmont?
            • Gość: D'Egmont Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:13
              Panie Zbójnogórze,
              Polecam Hagany, mam z demobilu, już mocno dotarte.
              Pierwszy właściciel twierdził że fińskie wojsko wozi się na takich.
              Dobrze że jestem pacyfistą i nie dokonam inwazji na powiat otwocki:)

Pozdrawiam,
              D'Egmont(w kamuflażu zimowym)
        • Gość: Zbójnogór Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:13
          w dwie strony będzie z 16 km
          • Gość: D'Egmont Zwiad terenowy ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:56
            Byłem, jechałem, na drodze biegnącej grzbietem są nawet ślady i naprawdę można
            nieźle pobiegać;)
            Śniegu nie przejeżdżonego po bokach pod dostatkiem, na paru zjazdach
            zatelemarkowałem, hi, hi.
            Miejscami można się poczuć prawie jak w górach: wydmy, zaspy śniegu, sosny
            pachnące żywicą, słońce w zenicie...i tylko do pracy jeszcze dziś musiałem wrócić...
            Popieram ewentualny rekonesans większą grupą;)
            Chwilowo wybywam z Warszawy, ale wkrótce wracam.

A mam takie pytanie, może wiesz czy nazwa, Góry Bajera, pochodzi od nazwiska
            jednego z niemieckich kolonistów, nijakiego Bayera?
            • Gość: Zbójnogór Re: Zwiad terenowy ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:32
              A dotarłeś do Góry Lotnika?-skąd ta nazwa:
              www.zhp.otwock.com.pl/szczepjozefow/bohater
              Co do nazwy Góry Bajera (zwanej też czasami Zbójną-znajduje się w
              Aleksandrowie) to niestety to lokalna nazwa odwołująca się do tutejszej
              (rolniczej swego czasu) rodziny Bajerów (raczej bez korzeni niemieckich) której
              włości i domostwa leżą w bezpośrednim sąsiedztwie skarpy.
              Zjeżdżając z Góry B w kierunku domostw i zaparkowanych poniżej wozów i sani
              można na przykład bez specjalnego wysiłku, ze sporą prędkością wjechać Bajerom
              do domu lub garażu (oczywiście przyjmując wariant, że drzwi lub okna będą
              otwarte...)
              • Gość: Zbójnogór Historia Gory Lotnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:42
                www.otwock.zhp.org.pl/hufiec/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=285
                Poprawny link
                • Gość: D'Egmont Re: Historia Gory Lotnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:40
                  Tak dotarłem do Góry Lotnika, niesamowity widok na Warszawe,lepszy nawet niż z
                  takiego Kopca Czerniakowskiego:)
                  Historia załogi południowo afrykańskiego bombowca jest mi znana. Myślę że
                  powinna być jakoś upamiętniona w Muzeum Powstania 44'

A co się tyczy Góry Bajera (Zbójnej Góry), to jednak podejrzewam że jej nazwa ma
                  coś wspłólnego z nijakim Bayerem, jego zatarte nazwisko można jeszcze wyczytać
                  na jednym z nagrobków. Cmentarzyk choć zaniedbany, to jednak wciąż jest
                  charakterystycznym zabytkiem...

Przesyłam linka ze zdjęciami:

www.grief.art.pl/cmentarium/Galeria/GalWarsz/Ewang/ew_aleks.html
                  Z tego co wiem to niemieccy koloniści przybyli do Wawra, Aleksandrowa i Falenicy
                  w połowie XIX w. Osadnicy, przeważnie ewangelicy, zamieszkali na terenie
                  dzisiejszego Wawra, Białołęki, pod Łowiczem i w wielkiej liczbie na Wołyniu.
                  Aleksandrowscy Niemcy szybko się asymilowali, zawierali małżeństwa z
                  Polakami, przechodzili na katolicyzm. Podobno ze wzgledu na sympatyzowanie z
                  Polakami, w czasie II Wojny Światowej zostali zmuszeni do opuszczenia
                  Alexandrowa przez władze okupacyjne.

Pozdrawiam,
                  D'Egmont

• Gość: Zbójnogór Re: Historia Gory Lotnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 01:25
                    Faktycznie: można odczytać to nazwisko!
                    Bayer-mogło się później spolszczyć na Bajer...
                    Jeszcze przebadam sprawe, dzięki za linka: fajna strona, ale w dziale cm.
                    żydowskich brakuje chyba zdjęć z małego kirkutu z Radości-z pocz XXw (róg
                    Izbickiej i Kwitnącej Akacji)
                  • Gość: grzegorz Re: Historia Gory Lotnika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.06, 22:25
                    Wyczytałem gdzies, ze osadnicy zostali sprowadzeni po wojnach szwedzkich na
                    pocz.XVIII w.
                    • Gość: grzegorz Re: Historia Gory Lotnika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.06, 23:43
                      Uściślam wg.przewodnika "Otwock i okolice" -" Aleksandrow powstał ok. 1797 r..."
                  • Gość: Darek Re: Historia Gory Lotnika IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.15, 22:29
                    Góra na Zbójnej Górze nazywa się góra fryca nie żadnego bajera, bajery mieszkali w Aleksandrowie zresztą dalej tam mieszkają. Zbójna Górę zamieszkiwali przesiedleni Niemcy Prosińscy Pruszyńscy a także Jastrzębscy i Szulc, no i bogaci żydzi którzy nawet mieli tramwaj jeżdżący z Radości aż do wenecji- jeziora które jest do dziś. Temat jest ciekawy bo nasi przodkowie nie chcieli się ujawniać a my młodzi szukamy naszych korzeni i ziem które były nasze a zostały zagrabione przez państwo polskie i gminę wawer. Walczymy jak się da ale z pokomunistycznym systemem a Polsce nie da się walczyć bo właśnie nie jest demokratyczny tylko pokomunistyczny........Tak jak cały ustrój w naszym kraju.....
              • Gość: D'Egmont Faktycznie, niezły Bajer... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 23:43
                > Zjeżdżając z Góry B w kierunku domostw i zaparkowanych poniżej wozów i sani
                > można na przykład bez specjalnego wysiłku, ze sporą prędkością wjechać
                Bajerom
                > do domu lub garażu (oczywiście przyjmując wariant, że drzwi lub okna będą
                > otwarte...)

-Można dosłownie "wbić się" na jakąś imprezę ;)

Pozdrawiam,
                D'Egmont
    • awk0 Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? 12.01.06, 23:54
      Witam, dopiero trafilem na temat.

Jak na razie zaczynam zabawe z biegowkami (2 rok) ale bardzo sobie chwale jako
      teren mini Olszynke Grochowska, natomiast na wieksze okresy czasu to raczej
      Kampinos juz.. ale musze sprawdzic te miejsca o ktorych piszeci. Tylko ze jak
      sie wlasnie wyleczylem to sniegu brak.. tylko lodzik zostal 8-(
      • Gość: Zbójnogór Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 00:19
        Im dalej od Centrum W-wy tym lepszy śnieg-na wydmie Aleksandrów-Józefów da się
        jeździć z powodzeniem: lekkie oblodzenie na ścieżkach za to bokami świetnie
        ubity i zmrożony śnieg:))
        • Gość: Holstein Nie biegacie na nartach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 14:39
          No i co nikt w okolicach radości-miedzeszyna-falenicy-józefowa nie lubi
          narciarstwa biegowego? A tyle śladów w okolicy!!!
          Traski są cool!!! (najbardziej ta z Alexandrowa przez Góry Lotnika-Hamiltona)
          • awk0 Re: Nie biegacie na nartach 17.01.06, 16:59
            Gdzie to dokladnie jest/jak tam podjechac autem?
            Jakas mapka albo orientacyjny przebieg trasy?
            • Gość: Zbójnogór Re: Nie biegacie na nartach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 19:47
              115 do Aleksandrowa- tam wysiąść przy cm w Aleksandrowie i zapytać się o G.
              Bajera-każdy miejscowy wskaże. Dalej z GB grzbietami wydmowymi do drogi przez
              drogę dalej grzbietami aż do G Lotnika i dalej grzbietami do Józefowa (no a
              póżniej spowrotem!) pozdr :))
              • Gość: biegacz Re: Nie biegacie na nartach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.06, 22:02
                Można dalej droga do spalonego rancza w Emowie, potem droga, mniejwięcej wzdłóz
                Mieni w stronę Wiązownej,potem przed szosą Lubelska w lewo szlakiem rowerowym
                dotrzeć do Zbójnej Góry i ulicą Przełęczy zamknąć pętlę koło Bajerów.
    • Gość: Krzych Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 12:22
      Witam,
      chyba dziś przetestyje waszą trasę narciarską
      pozdro
      • Gość: biegacz Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.06, 22:34
        No i jak było? Nos ci nie odpadł?
        • Gość: Krzych Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:53
          Spoko- miałem termos z harbatą: niestety czas nie najlepszy: z Aleksandrowa do
          góry Lotnika 1 h. (nie to co Sikora- w obie strony wyszłoby niecałe 30 min, u
          mnie 2 godz!)
          • Gość: biegacz Re: Trasy na biegówki/"NW" w Wawrze i Wesołej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.06, 22:46
            No i bardzo dobrze. Sikora musi bo mu za to placą. My robimy to dla przyjemnosci
            i warto zatrzymac sie co kawalek, popatrzec dookola, pogadac ze spotkanymi
            ludżmi, napic sie herbatki. Tak trzymaj!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka