Dodaj do ulubionych

Osiedle Młodych

IP: *.acn.waw.pl 16.03.06, 22:55
Witam. Szukam mieszkania; zastanawiam się nad Osiedlem Młodych. Z tego co się orientuję są to małe bloki z lat 60tych. Czy mógłby ktoś scharakteryzować tę okolicę. Czy wiadomo coś o planach zabudowy? Czy to spokojne miejsce? Czy bloki przy ulicy: Romea I Julii / Sklanych Domów, mają szanse być odremontowane? Czy są jakieś plany odnośnie pobliskich działek? Jaka jest geneza tych bloków? Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję :) Damian.
Obserwuj wątek
    • e._ Re: Osiedle Młodych 17.03.06, 08:15
      To chyba nie jest juz Osiedle Młodych.
      Budynki sprzed około 50 lat, spółdzielnia biedna, w wielu domach brak ciepłej
      wody tzn jest ale z pieców gazowych. Mimo pozorów, wszystkie instalacje w
      wiekszości budynków wołają o pilny remont. W dodatku jeszcze niedawno (a byc
      może i nadal) spora część dachów była kryta szkodliwym eternitem, koniecznie to
      sprawdź w interesujacym Cię budynku: kiedy były wymiany rur wodnych, gazowych
      itp.
      Geneza jest romantyczna: w óczesnej gazecie, zdaje sie był to "Sztandar
      Młodych", pojawił się żart: rzekomo miało powstawać nowe osiedle dla pilnie
      potrzebujących mieszkań. Tekst zilustrowano fotografią tablicy niby z nazwą tej
      nowej spółdzielni: "Osiedle Bezdomnych Kochanków".
      A z żartu wyszła faktycznie nowa spółdzielnia, choć zgodzono się na mniej
      romantyczną nazwę - Osiedle Młodych. Z tamtych klimatów są poetyckie nazwy
      niektórych ulic.
      Wielu założycieli tej spółdzielni mieszka nadal w tych domach. Jakieś dwa lata
      temu wydzielili się jednak z "Osiedla Młodych" i nazywaja sie obecnie chyba
      Spółdzielnia Mieszkaniowa Szaserów.
      • Gość: miia1 Re: Osiedle Młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 12:26
        Mieszkam przy Szklanych Domów, w budynku z 60 go roku. Okolica spokojna,
        mieszka tu sporo starszych ludzi. Jednak stan budynków pozostawia wiele do
        życzenia. Wiem, że spółdzielnia zamierza dobudować nowe mieszkania na miejscu
        strychów, aby z wpływów za te mieszkania pokryć remont instalacji wodnej i
        kanalizacyjnej. Nie była bowiem wymieniana od początku istnienia budynku.
        Część budynków na osiedlu jest ocieplona, z tego, co mi wiadomo, pozostałe też
        będą cyklicznie ocieplane. Na razie tylko tyle mi wiadomo, gdyż mieszkam tu od
        niedawna.
        • Gość: adoro Re: Osiedle Młodych IP: 195.136.33.* 21.03.06, 11:18
          Mieszkam na osiedlu, które "odłączyło" się od Osiedla Młodych. Odkąd to
          zrobiliśmy, remonty poszły pełną parą, ponieważ pieniądze mieszkańców nie idą
          na budowę nowych domów. Osobiści polecam moje osiedle tj. SBM "Ateńska".
          Mieszkam tu 17 lat, a w ostatnim czasie wiele zmieniło się na lepsze.

Pozdrawiam
    • tanitazaitceva Re: Osiedle Młodych 28.01.19, 08:13
      Projektowanie wnętrz, projekty pod klucz, profesjonalne biuro projektowe, architekci z pasją!tz-interior.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka