Dodaj do ulubionych

Wał Miedzeszyński/Kadetów

18.12.06, 12:13
Linia Otwocka.
Sytuacja na skrzyżowaniu ulicy Kadetów i Wału Miedzeszyńskiego.
"
Droga serwisowa wykorzystywana przez cwaniaczków za kierownicą

Codziennie w godzinach rannych przed światłami sygnalizacji ulicznej przy
skrzyżowaniu Wału Miedzeszyńskiego z ul. Kadetów trwa bezczelne, nagminne
łamanie przepisów ruchu drogowego. Przy całkowitym braku zainteresowania
policji czy Straży Miejskiej.
Codziennie rano z kierunku Otwocka, Józefowa i południowych osiedli Wawra w
kierunku Warszawy jadą tysiące samochodów. Już teraz okazuje się, że
dwujezdniowy i w sumie czteropasmowy Wał Miedzeszyński jest w pewnych porach
dnia za wąski. Co będzie za kilka lat - nietrudno przewidzieć, skoro już
teraz szybkość podróżna w godzinach szczytów, porannego i popołudniowego,
jest coraz niższa.
Ale nie to jest teraz najbardziej dokuczliwe. Najgorsze dopiero nastąpi. Dziś
sami sobie są winni kierowcy i brak jakiegokolwiek nadzoru służb powołanych
do czuwaniem nad ruchem drogowym.
Zanim zbudowano nowy Wał Miedzeszyński część kierowców - cwaniaczków omijała
korki zjeżdżając na gruntowe pobocza wzdłuż zabudowań. Nie bacząc na błoto,
wertepy i wzniecane tumany kurzu w zależności od pory roku. W tak cwaniacki
sposób dojeżdżali jakoś do czoła korka i wciskali się w kolumnę tych, którzy
cierpliwie, powoli posuwali się do przodu.
Te nawyki niektórym zostały do dziś, chociaż Wał Miedzeszyński został
poszerzony. Od strony zabudowań wykonano tzw. drogę serwisową, którą
mieszkańcy mogą się poruszać w obrębie osiedla Las bez potrzeby włączania się
do ruchu panującego na Wale. Droga serwisowa nie biegnie jednak na calej
długości równolegle do Wału. Jeden z jej odcinków kończy się tuż przed
skrzyżowaniem z ul. Kadetów.
Co robią wycwanieni kierowcy? Zjeżdżają z Wału Miedzeszyńskiego na tę lokalną
drogę. Na niej prawie nie ma ruchu więc szybko podjeżdżają w pobliże ul.
Kadetów. Przed światlami sygnalizacji ulicznej muszą wjechać na Wał, ale w
tym miejscu ma on pas do skrętu w prawo. Powinni wjechać w ul. Kadetów, ale
tego nie robią, ponieważ nie mieliby gdzie zawrócić, a ponadto Kadetów jest
też zakorkowana jadącymi samochodami od strony Anina i Zastowa. Gwałcąc
przepisy wciskają się wbrew przepisom na pas Wału do jazdy na wprost, w
kierunku Warszawy. To powoduje zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego.
W tym miejscy zdarzyła się niejedna stłuczka i wiele sytuacji z pogranicza
horroru.
Najwyższy czas, aby przy tym skrzyżowaniu pojawił się jakiś policyjny patrol.
Nałożone mandaty skutecznie ostudziłyby niejedną gorącą głowę.

am "

Obserwuj wątek
    • mike_ Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 18.12.06, 14:03
      krzysieks1984 napisał:

>(...)Co będzie za kilka lat - nietrudno przewidzieć, (...)

Jak POW wybudują (za te 10 lat) to się rozluźni ;)

> Najwyższy czas, aby przy tym skrzyżowaniu pojawił się jakiś policyjny patrol.
      > Nałożone mandaty skutecznie ostudziłyby niejedną gorącą głowę.

Nie pomoże, po pierwsze - nie ma tam łamania przepisów a po drugie - przecież
      nie będą codziennie stali.
      Ale zgoda że takich wiejskich cwaniaków jest tam sporo.
    • admjb Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 18.12.06, 19:01
      te cwaniaczki to nie tylko przy Kadetów robią rozbój, ale na całej trasie z
      Otwocka,
      to te ,,WOT" -y,
      i tak tego forum nie czytają, szkoda słów.
      • Gość: "kulturalny" Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.pl 18.12.06, 20:53
        NIE WPUSZCZAĆ cwaniaczków.
        Ja, jak widzę rejestrację WOT omijającą ul. Przewodową lub wciskającą sie z drogi serwisowej to nie wpuszczam.
        Niech cwaniaczki stoją w korkach na objazdach to im sie odechce cwaniactwa.
        Raz jeden z pomocy drogowej grzał terenówką po poboczu i mi groził że go nie chce przepuścić, oczywiście inny uprzejmy kierowca wpuścił go.
        Nie dajmy się robić w konia cwaniaczkom!!!!
        • Gość: mieszkaniec Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:39
          Kulturany: z jednej strony masz racje ale:
          1. to walka z wiatrakami - sam widzisz ze zawsze znajdzie sie "uprzejmy" co
          wpusci cwaniaczka a jak nie, to sam sie wepcha tak ze i tak go wpuszcza.
          2. nigdy nie wiesz z kim zadzierasz: albo ci przytrze bryke, albo wyjdzie z
          bejsbolem albo wystawi giwerę. Ja zawsze mam takie obawy, wiec nie kusze losu,
          mimo ze z cwaniactwem mam do czynienia na kazdej drodze nie tylko w Wawie ale
          na krajowych, gminnych itp i odpuszczam bo zalozmy ze bedziesz
          gorliwym "nauczycielem" a potem bedziesz mial wiecej z tego klopotow niz
          pozytku.
          Jasne ze gdyby wszyscy tak blokowali cwaniaczkow to wtedy oduczyliby sie takich
          manewrów.
          Jednak nigdy tak nie bedzie. Mialem mnostwo takich sytuacji ze cisnienie mi
          skakalo grubo powyzej normy np. na trasie Ł podczas korków takiecw..e
          zjezdzaja doslownie na 50m w zatoke autobusowa by wymusic wlaczenie do ruchu i
          byc zaldwie o 2-3 samochdy do przodu.
          Kretynizm i tego nie da sie wytepić.
          Ja juz sie wyluzowalem i jezdze spokojniej po Wawie. Stwierdzielem ze nie ma
          co ryzykowac i sie grzać zwlaszcza ze nie daje to az tak wymierych rezultatów w
          byciu "do przodu".
        • Gość: gosc Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: 217.116.110.* 18.12.06, 21:43
          Ale nikt nikomu nie zabrania jeździć serwisówką ;-)
          Ale może zamiast "mszczenia się" na "cwaniaczkach" zbombardujemy urzędy
          odpowiedzialne za sygnalizację i ruch na Wale Miedzeszyńskim? Światła przy
          Kadetów wyłączone są z koordynacji. Jest jakiś nowy projekt w Zarządzie Dróg,
          ale nikt nie wie kiedy będzie uruchomiony. Nikt też nie potrafi powiedzieć czy
          to coś zmieni. Ale jeden telefon nic nie załatwi, a z informacji wynika, że
          byłam do tej pory (dwa tygodnie temu) jedyną osobą, która skarżyła się na
          poranne korki na Wale.
          • Gość: m Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: 193.41.113.* 19.12.06, 12:31
            Problem jest w twórcach patologii /Urząd/, a nie w osobach, które te patologie
            omijają. Poptrzcie z Wału w prawo na Kadetów - to coś przecież woła o pomstę do
            nieba i nic się nie dzieje...
            • miszel73 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 19.12.06, 20:05
              No jak to sie nie dzieje?!
              Polozyli waski pasek asfaltu przy szkole dzieki temu nie lamiemy zawieszenia na
              dziurach-gigantach ;)
              To sukces! heheheh

...a to Polska własnie :(
          • Gość: KaJak Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.crowley.pl 24.12.06, 06:39
            Ale może zamiast "mszczenia się" na "cwaniaczkach" zbombardujemy urzędy
            odpowiedzialne za sygnalizację i ruch na Wale Miedzeszyńskim? Światła przy
            Kadetów wyłączone są z koordynacji. Jest jakiś nowy projekt w Zarządzie Dróg,
            ale nikt nie wie kiedy będzie uruchomiony. Nikt też nie potrafi powiedzieć czy
            to coś zmieni. Ale jeden telefon nic nie załatwi, a z informacji wynika, że
            byłam do tej pory (dwa tygodnie temu) jedyną osobą, która skarżyła się na
            poranne korki na Wale.
            I tu masz rację. Zamiast skarżyć się na rzeczywistość należy ją zmienić.
            Droga jest zarządzana przez ZDM i urzędników z tej instysucji należy bombardować
            telefonami, a najlepiej pismami, wysłanymi do wiadomości do prasy. Kilka
            miesięcy i urzędnicy duszą du...y w tej sprawie, ponieważ strach działa na nich
            najbardziej.
      • Gość: WOT Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.crowley.pl 21.12.06, 15:27
        czytamy, czytamy.
    • meps3 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 19.12.06, 20:32
      Jedyna rada to po prostu nie wpuszczać.Nigdy tego nie robię nawet za cenę jazdy
      na lakier od poprzedzającego mnie samochodu.
      Inna sprawa ,to w zasadzie wszyscy mogą tamtędy jeździć i nikogo nie można za
      to ukarać a o ile wiem to kodeks nie przewiduje kar za takie wykorzystywanie
      bocznej drogi.A kultura kierowców spod znaku WOT to już inna bajka.Zresztą tuż
      przed światłami przed mostem wywijają dokładnie taki sam numer wciskając sie na
      prawy pas z pasa do prawoskrętu.
      POzdr
      • Gość: gość Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: 217.116.98.* 20.12.06, 10:53

dziś specjalnie patrzyłem jakie rejestracje napierają "za ekrany" ....

z WOT było sporo ale, większość miała WT na tablicy ! (to chyba Ci wawerscy
        artyści)
        • Gość: ggggg Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 11:27
          jak skończą budowę węzła na Marsa to ruch się zmniejszy na Wale
          • pawel-l Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 20.12.06, 11:49
            Trzeba poszerzyć Wał od Kadetów do mostu. To jedyna sensowana alternatywa.
            Z Bronowskiej wjeżdza się bez problemów, mimo dużej liczby samochodów.
            Tak samo w drugą stronę. Od zjazdu z mostu do skrzyżowania z Kadetów.
            • robertrobert1 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 20.12.06, 19:08
              Pasow jest wystarczajaco duzo. To samochodow jest za duzo.

A niby gdzie mialby powstac ow 3 pas? Zamiast drogi lokalnej?
        • kasiak_28 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 20.12.06, 15:03
          I tu się zdziwicie bo ja czytam to forum pomimo, że jestem tzw. WOT-em, nie
          rozumiem dlaczego taki atak na WOT-y, jeżdżę codziennie tą trasa i stwierdzam,
          ze najgorsi są WT-owcy!!!!! To Oni znają wszystkie „tajne” przejazdy od Traktu
          do Wału i wciskają się na cha….a, Niestety ze względu na fakt ze mamy swoje
          fora mało Nas tu zagląda i nie możemy się bronić…..
          • Gość: gostek Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: 217.116.98.* 20.12.06, 16:11

zaglądamy, zaglądamy !!!

tyle że nie ma się przed czym bronić, faktem jest że WOT'owcy zachowaniem nie
            odstają od całej plejady gwiazd typu WT, WG, itd. ... każdy rano walczy z
            czasem aby urwać przysłowiowe 5 minut. Generalnie przez te wszystkie absurdy
            (mało pasów, nieustajace remonty, światła przy moście które blokują wał, aby
            dwa samochody przejechały w poprzek ..., byle stłuczka blokująca ruch na
            siekierkowskim albo łazienkowskim) mamy patologiczną sytuację która zmusza do
            zap..nia po dziurach w walce o parę minut i patrzenia się na siebie wilkiem
            przy okazji porannej walki o miejsce na drodze.
    • Gość: Stan49 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 08:58
      Proponuję, żeby Mieszkańcy Wawra domagali się przedłużenia ul. Bora-
      Komorowskiego do projektowanej ulicy Nowozwoleńskiej. Wybudowanie ulicy Bora-
      Komorowskiego na odcinku: Trasa Siekierkowska - ul. Nowozwoleńska w znacznym
      stopniu rozwiązałoby problem komunikacyjny Wawra i nie tylko. Budowa ulic
      prostopadłych do Wału Miedzeszyńskiego niewiele zmieni.
      • Gość: pawel-l Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: 81.210.17.* 21.12.06, 09:29
        Pomysł nie jest zły, tylko co dalej ? Gdzieś trzeba wjechać na Wał
        miedzeszyński, albo na trasę łazienkowską.

Brakuje bezkolizyjnego skrętu w lewo od strony centrum. Może przy okazji
        mostu "na zaporze" ktoś pomyśli o takim zjezdzie.

No i trzeba poszerzyć newralgiczny odcinek od Kadetów do mostu (albo
        zlikwidować skrzyżowanie z Kadetów co rozwiąże sporo problemów).
        • robertrobert1 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 21.12.06, 21:24
          Gość portalu: pawel-l napisał(a):

> No i trzeba ...
          > zlikwidować skrzyżowanie z Kadetów co rozwiąże sporo problemów).

A ja bym jeszcze zlikwidowal skrzyzowanie z Bronowska, wjazd na most
          Siekierkowski, Fieldorfa i Trase Lazienkowska. Wowczas ta arteria juz nie
          bedzie tak atrakcyjna dla wiekszosci kierowcow i de'facto korki sie zmniejsza,
          nieprawdaz?
          • Gość: pawel-l Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 10:21
            Chyba przez Ciebie przestanę jeździć rowerem :(

To jest dobry pomysł. Oczywiście po wybudowaniu przedłużenia Bora-Komorowskiego
            do Wąbrzeskiej.
            Zlikwidowalibyśmy tranzyt przez Las. Myślę że mieszkańcy (i cykliści) będą mi
            wdzięczni...
            • Gość: pragmatyk Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: 57.66.195.* 22.12.06, 11:33
              Najzabawniejsze jest to ze gdyby nie ta droga dla mieszkańców i wszyskie WOT'y
              WT WG czy inne WWL nią jezdzace na wale byłby przeciez jeszcze wiekszy korek :(

Przecież po prostu ta droga rozładowuje wal !!! Drogi sa po to by nimi jezdzc !!!

I gratuluje postawy "nie wpuszczania i na lakier go" - pojedz za granice
              człowieku i zobacz jak sie jezdzi w korkach na autostradach

• meps3 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 23.12.06, 18:04
                Wiem jak się jeździ ,tyle że tam nie ma takiego cwaniactwa jak tutaj.A z tym
                trzeba walczyć do upadłego.A wyobraź sobie co by było gdyby jakiegoś pięknego
                dnia ktoś zablokował wjazd na tę boczną drogę.Wtedy wszyscy równo jechaliby
                Wałem i śmiem twierdzić ,że szłoby to znacznie szybciej niż normalnie.A czemu?
                no to chyba zrozumiałe po prostu co chwilę nie trzebaby zwalniać ani hamować
                żeby wpuścić kogoś z prawej strony.Ta dodatkowa jezdnia została pomyślana jako
                droga serwisowa i jako droga dla ruchu lokalnego a nie dla wszystkich którzy
                się bardziej spieszą niż cała reszta.Zobacz zresztą jak wyglądała do niedawna
                sprawa na moście w stronę Wawra.Jeśli dogadały się dwa TIRY i zablokowali dwa
                pasy ,-dzięki czemu właśnie odpadała cała grupa cwaniaków tnących do oporu
                lewym pasem żeby na samym końcu ''na beszczela'' wślizgnąć się w prawo -
                wszystko szło bardzo szybko nawet w Piątek o 17.Ta sama zasada działałaby i
                tutaj.Nie ma wjazdu z prawej strony nie ma hamowania i zwalniania nie ma
                korka.Jest wolna jazda ale płynna.Oczywiście zaraz wystąpią zwolennicy jazdy na
                suwak ale niech mi ktoś odpowie dlaczego ja mam jechać 500-600 m w korku
                podczas gdy mój sąsiad z ulicy tnie do oporu boczną ulicą licząc na to ,że
                wpuszczę go przed siebie na samym końcu? A TAKIEGO ........
            • Gość: las Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 20:19
              Protestuję przeciwko pomysłom przedłużania ulicy Bora. Ta ulica zniszczy
              osiedle Las. Mamy tu ciszę i spokój i chcemy to zachować.
              • robertrobert1 Re: Wał Miedzeszyński/Kadetów 05.01.07, 21:44
                Gość portalu: las napisał(a):

> Protestuję przeciwko pomysłom przedłużania ulicy Bora. Ta ulica zniszczy
                > osiedle Las.

Nie, chlopie. Bora ma omijac Las od polnocy.

> Mamy tu ciszę i spokój i chcemy to zachować.

To musimy wszystko zrobic aby Nowozabielska nie byla alternatywa dla Walu.
                Nowozabielska powinna byc lokalna uliczka z mnostwem rond, wysepek
                kanalizujacych ruch, parkowaniem na jezdni, pasem dla rowerow, podniesionych
                skrzyzowan i przejsc dla pieszych i ani jednego pasa prawo- i lewoskretow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka