sigasiga 28.03.09, 19:50 Witam, czy ktoś się orientuje czy w Wawrze będą wystawione kontenery na tzw. gabaryty. A jeśli tak, to gdzie i kiedy? Szukałam na stronie Urzędu Gminy ale nie znalazłam. Może ktoś coś wie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: międzylesianka Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 19:55 Podobno można zamówić w Urzędzie Gminy bezpłatny odbiór wielkogabarytowych śmieci spod domu. Odpowiedz Link Zgłoś
sigasiga Re: gabaryty 28.03.09, 20:28 ooooo, dziękuję bardzo, zadzwonię do Urzędu i dowiem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralinka Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 13:47 Hojnych urzędników gminnych macie. Tylko pozazdrościć. Może mają dosyć skarg o podrzucanych śmieciach ? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: gabaryty 30.03.09, 11:46 chyba taniej wychodzi niż sprzątanie dzikich wysypisk.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: gabaryty IP: 212.160.172.* 30.03.09, 14:40 Ma też negatywne skutki ... podtrzymuje zły nawyk nie podpisywania żadnych umów na wywóz śmieci, w tej dzielnicy dosyć powszechny. Wystarczy popatrzeć na kosze na śmieci przy przystankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 17:56 Czy ty wiesz co TY piszesz? Co ma wyzwóz gabarytów z umowami na śmieci??? Wiesz, ze MPO za jeden pojemnik na gabaryty życzy sobie prawie 500 zl? Jak stac Ciebie , to płać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:10 No wiem, bo ustawianie takich gabarytów kojarzy mi się (pewnie gdzieś widziałem..) z hałdą śmieci nawiezioną przez tubylców w ciągu kilku dni wystawiana. Wiem ile kosztuje taki kontener, sam zamawiałem np jak miałem remont. A tak przy okazji, co chciałbyś wywieźć skoro potrzebujesz kontenera 10m3? To koszt mniej więcej 500 zł więc pewnie o taki ci chodzi. Poza tym, jak masz śmieci to trzeba płacić. Nie wiem o co ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: gabaryty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 08:18 Hałda śmieci świadczy jedynie o tym, ze kontener był potrzebny. Poza tym troche zanadtosie irytujesz - płacenei za śmeici jest oczywiste, ale bezsensem jest płacenie 500zł aby wyrzucić jednego 'ponadwymiarowwego' śmiecia . Wtedy czekamy aż sie uzbiera , albo szukamy kontenera . Nie każdy ma to szczęsćie ze administracja budynku czy wspólnoty zamawia kontener. A przy okazji : coś się udało dowiedzieć w gminie? Bo to zbyt piękne aby było prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 18:25 > Hałda śmieci świadczy jedynie o tym, że kontener był potrzebny. Pewnie, każy ma śmieci i na pewno jest potrzebny, szczególnei dla tych co podrzucają innym. Wielu uważa że się im należy. A jeśli bardzo wielu uzna że im się należy za darmo, to się robi coś takiego: wiadomosci.onet.pl/2682,1955538,falenica_jak_neapol_-_tonie_w_smieciach,wydarzenie_lokalne.html Jak widać w Wawrze pełno takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 08:44 Nie bardzo rozumiem co to znaczy " jak cie stac to płać"Masz gabaryty to zamów kontener i zapłać za wywóz .nie rozumiem z jakiego powodu gmina ma odbierać - za w sumie i moje pieniądze z podatków- jakies stare grasty wprost z twojego podwórka.to jakieś chore podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
sigasiga Re: gabaryty 31.03.09, 12:06 Ależ po co tyle emocji? Różne dzielnice, w różny sposób to załatwiają. Ludzie są różni, jedni podpisują umowy inni nie, jedni segregują śmieci inni nie. A tak przy okazji, jedyna na osiedlu segreguję śmieci i za to dodatkowo płacę. Czy to jest wychowawcze? A teraz muszę pozbyć się dwóch materacy. I narazie pytam, jakie są zwyczaje w naszej dzielnicy. Bo do tej pory remontując zamawiałam sama kontener ale do dwóch materacy to mi się nie śpieszy i dlatego stoją na strychu od 2 lat. Ja uważam, że wystawianie przez dzielnicę kontenerów - za nasze podatki, czyli moje też, czyli nie za darmo - jest dobrym pomysłem i zapobiega wywożeniu do lasu. Ale nie odpisujcie mi, że jak dzielnica nie pomoże to ja wyrzucę do lasu. Bo nie wyrzucę. (to do tych z emocjami). A wogóle moim zdaniem powinno się płacić podatek na wywóz śmieci a nie podpisywać indywidualne umowy. Skończyłoby się może wyrzucanie do lasu i na drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: gabaryty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 12:54 Udalo Ci sie czegos dowiedziec w urzedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
sigasiga Re: gabaryty 31.03.09, 13:03 jeszcze się tym nie zajęłam. czasu mało:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg mail do gminy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 08:22 OK. Napisałem maila do urzedu . Przy okazji sprawdzimy czy odpowiadaja na korespondencje elektroniczna ;-) . Podalem też linka do tego wątku - moze (pomarzyć mozna zwłaszcza 1 kwietnia) napiszą coś tutaj? Ale gdybyś się czegoś sama dowiedziała napisz nam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 14:41 Problem polega na tym ,że kontenery sa a raczej były zazwyczaj wystawiane z inicjatywy Sory "dziadków" z tak zwanych komitetów osiedlowych - nie mylic ani z komitetami PZPR ani z komitetami blokowymi choc wiekszośc dzidko-działaczy z pewnoscia je pamieta jesli nie z autopsji to z widzenia.No przeciez na zebraniach wyborczych ,które odbywaja sie w klimacie " wicie -rozumicie-"musza sie pochwalic i wykazac jaka to wielka prace wykonali dla lokalnej społecznosci.Więc nie martw sie , jesli będa musieli akurat zrobic porzadki to z pewnoscia kontenery pokaza sie na ulicach.Wiem,jestem złośliwy ale jak widze wciaz te same osoby usilnie dobijajace się do koryta to az mnie ponosi. Odpowiedz Link Zgłoś
sigasiga Re: gabaryty 31.03.09, 15:30 mamy takich "dziadków" jakich wybieramy. Czyli na jakich zasługujemy. Zmień osoby dobijające się do koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralinka Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 09:28 Te wasze dziadki w radach osiedlowych pracują za friko, więc darujcie sobie pretensjonalny ton. "Dziadki osiedlowe" trafiają się z różnych przedziałów wiekowych. Na pensji są radni gminy/dzielnicy. Mylicie stołki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: gabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 18:54 Widzisz byłem już na kilku zebraniach sprawozdawczo-wyborczych i rzecz polega na tym samym co na wiejskiej,jedna klika,innymi słowy towarzystwo wzajemnej adoracji.Nie dopuszczą nikogo nowego a na miejsce dziadko-działacza który już człkowicie opadł z sił stoi już długa kolejka innych dziadko-działaczy wspieranych przez swoich kolegów kombatantoormowcopolitrukozmpowców bo chyba nie masz najmniejszych wątpliwości ,że jeśli są w większości w wieku podeszłym to swoje pierwsze kroki musieli stawiać w tych organizacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
sigasiga Re: gabaryty 31.03.09, 19:44 czyli już zawsze będzie można mówić: chcielibyśmy ale ta sama klika. Najpierw komuniści, potem 3 RP, potem 4 RP i zawsze będzie na kogo zwalić. Mam wątpliwości. Też jestem w podeszłym wieku. A na Wiejskiej, o ile pamiętam było niedawno i teraz też jest trochę niemalże dzieciaków, co nie tylko nie sa dziadkami ale nawet jeszcze ojcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz A ja już wiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 13:07 Gmina ładnie i szybko odpowieda na maile! Brawo . Oto odpowiedź : Od kilku kat Urząd Dzielnicy Wawer prowadzi akcję bezpłatnego odbioru gabarytów sprzed posesji mieszkańca. Gabaryty to: meble, wanny, okna, drzwi, sprzet TV, agd. Odpady poremontowe – NIE. Odbywa się to 2 x w miesiącu. W każdą sobotę listopada odbieramy sprzed posesji liście.Zapisy i zgłoszenia pod nr 022 51 64 274 Odpowiedz Link Zgłoś