monszeri 26.12.07, 21:18 Czy ktoś móglby mi podać najtańszą trasę do Tirany, liczba przesiadek nieistotna, chodzi o jak najmniejsze koszty. Z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monszeri Re: najtaniej do Albanii 04.01.08, 20:40 ponawiam swoją prośbę o podanie jak najtańszej trasy do Albanii? jak dojechać do Tirany z Dubrownika? i czy w ogóle jest jakieś połączenie między tymi dwoma miastami? Odpowiedz Link
a.hysa Re: najtaniej do Albanii 04.01.08, 21:07 wydaje mi sie ze musisz poszukac troszkie na necie, sprawdz linie samolotowe czy pociagowe, albo moze autem byloby tanio, najlepiej jak bys jechal z kilkoma osobami wtedy mozna podzielic koszty, i wyjdzie taniej. pozdrawiam Odpowiedz Link
amorek.0 Re: najtaniej do Albanii 05.01.08, 14:20 cześć. ja jestem na tym forum nowa i też od dłuższego czasu szukam jakiegoś tańszego połączenia do Tirany ale trudno jest cokolwiek znaleźć(w miarę taniego!!!). jedyną możliwością tak jak dla mnie to jest podróż autobusem do Skopje w Macedonii tam to już po mnie przyjadą. Ale dlaczego do Tirany nie ma bezpośredniego połączenia??????? Odpowiedz Link
nertila Re: najtaniej do Albanii 05.01.08, 09:04 Zależy w jakim miesiącu planujesz podróż. Moja znajoma znalazła na luty autobus za 500zł do Skopje w Macedonii a ze Skopje już ją jej znajomi Albańczycy odbiora samochodem.Jest też autobus Skopje-Tirana ale nie wiem za ile myślę, że góra 30euro. Ja sama ze względu na małe dziecko (16mc synek) nie jeżdżę autobusami tylko latamy samolotem.oczywiście nie ma bezpośrednich połączeń,ale są z 1 przesiadką do wyboru do koloru.Najczęściej Polki lataja z Warszawy do Budapesztu z liniami Malev za bilet płacąc ok 1500zł w 2 strony (co nie jest najtańszym i wcale nie najłatwiejszym rozwiązaniem). Ja latam akurat na trasie Wrocław-Mediolan-Tirana i płacę za to np. we wrześniu w 2 strony 1200zł (bo płacę też coś za dziecko) ale jakbym leciała sama to jakiś 1000zł max. Ważne by bilet wykupić z 2 miesiące przed lotem. a w sierpniu zeszłego roku moja inna znajoma znalazła promocyjny bilet do aten w 1 strone za 120zł z Krakowa, potem z Aten autobusem dotarła do Albanii (jakieś 25-30 euro za autobus z aten). wystarczy poszperać w ofertach lini lotniczych. ja polecam te albańskie co lataja z Mediolanu (BelleAir) a do mediolanu można sie dostać za 300zł w 2 strony,jk sie odpowiednio wcześniej kupi bilet. linki z mojej trasy najpierw z wrocławia do mediolanu: buy.volareweb.com/jsp/it/web/index/index.jsp potem z Bergamo lub z Malpensy ( 2 lotniska Mediolańskie ) www.belleair.it/default.aspx?lang=en ale można też lecieć z Berlina i z innych miast europejskich do których z Polski można tanio dolecieć. Odpowiedz Link
kris.79 Re: najtaniej do Albanii 05.01.08, 15:48 Nertila znowu spadlas mi z nieba! Lece 22.01 do Tirany,mam rezerwacje na Alitalie ale sprawdzilam opcje ktora polecasz i wyglada duzo ciekawiej- nie tylko cenowo, bo od kwietnia Alitalia nie lata przez Mediolan i mialabym problem z powrotem. To wyglada na idealna opcje, przy okazji odwiedze znajoma w Mediolanie Balam sie korzystac z tanich niewyprobowanych linii,nawet nie znam opinii o ich uslugach. Napisz jak mozesz, czy wszystko bylo ok i bez problemow ? Lecialas tak czesto czy tylko raz? Polecasz spokojnie ? dzieki i pozdrawiam! Odpowiedz Link
nertila Da się przeżyć;) 05.01.08, 19:19 Latałam w swoim życiu już chyba wszystkim czym sie dało, zaczęłam majac 3 latka szybowcem z tatą pilotem i instruktorem lotów, potem małymi avionetkami, Antkiem , a do Włoch i Albanii 5 różnymi liniami... więc generalnie to ja sie latać nie boją, ale te Albańskie Belleair to taki troche lotniczy PKS z naszych lat 70 Leciałam nimi 3 razy i żyję biletów tańszych do Albanii niż z nimi nie ma! W środku wystrój maja niebiesko pomarańczowy, stewardesy mówia po albańsku lub włosku (angielski żadko,chyba że leci Włoska laska akurat) siedzenia po jednej stronie potrójne po drugiej podwujne. Leci się spokojnie ,nad pieknymi wysepkami Chorwackimi kibelek tez mają i przewijak na dziecko, piciu daja gratis(kawa,woda,herbata). Odpowiedz Link
a.hysa Re: najtaniej do Albanii 05.01.08, 09:50 ja z polski nie latam ale widze ze jest kilka ciekawych i tanich opcji, trzeba tylko poszukac, i z tego co nertila napisala najlepiej dotrzec do gecji a pozniej wziac autobus, moze malo wygodne ale tanie Odpowiedz Link
betty63 Re: najtaniej do Albanii 05.01.08, 14:59 Hej ja wlasnie jade do Albani przez Macedonie do Skopje a stamtad odbiera mnie moj ukochany autobus zatrzymuje sie pod hotelem continental bilet w obie strony kosztuje 460zl wyjazdy z Polski sa we wtorki a z macedoni autobus odjezdza w czwartki. www.adamistours.pl to jest adres biura podrozy z ktorego jade.Pozdrawiam Betty Odpowiedz Link
a.hysa Re: najtaniej do Albanii 05.01.08, 15:06 tak z ciekawosci jak dlugo jedzie sie autobusem do albanii??? Odpowiedz Link
betty63 Re: najtaniej do Albanii 05.01.08, 18:07 Z KATOWIC WYJEZDZA SIE O 6RANO I W MACEDONI JEST SIE O 7 RANO A JAK DLUGO SIE JEDZIE Z MACEDONI DO ALBANI TO NIE WIEM KILKA GODZIN TAK MI SIE WYDAJE Odpowiedz Link
deshmoret Re: najtaniej do Albanii 10.01.08, 16:48 Z Macedonii ze Skopje do Granicy Albanskiej w Qafa Thane jest ok 3-4 godzin jazdy. Pierwszy odciek ok. 50 km do Tetova to autostrada calkiem dobra a nastepnie juz droga lokalna ale naprawde w niezlym stanie. Nastepnie z Albanskiej granicy do Tirany jest wg ich znakow ok 110 km (ok 2,30 - 3 godz) ale przez Elbasan i gory (m. Krraba). Piekne widoki, przepascie, w niektorych miejscach brak barierek. Swietna wyprawa w dzien. Mozna sie zatrzymac na poboczu i porobic piekne zdjecia. Natomiast w nocy odradzam dla kierowcow o slabych nerwach i proponuje chechac przez Elbasan i kierowac sie na Durress (ok 1 - 1,30 godz dluzej sie jedzie). Jest to najwieksze miasto portowe w Albanii. Droga z albanskiej granicy to Elbasan jest w dobrym stanie nie ma sie co obawiac o urwanie zawieszenia. Troszke gorzej jest w gorach (niebezpiecznie !!) i na trasie pomiedzy Elbasan i Durress. Jak widac droga ze Skopje to ok 6-8 godzin jazdy w zaleznosci od kierowcy. Mozna rowniez i szybciej ale czy warto !!! Odpowiedz Link
arturbasha Re: najtaniej do Albanii 12.01.08, 15:26 Znalazłam busa w internecie do Macedonii, naprawdę chyba najtańszy sposób dotarcia do Albanii.Chcę się dowiedzieć o trasę(mąż nie bardzo chce przejeżdżać przez Serbię). Odpowiedz Link
deshmoret Re: najtaniej do Albanii 13.01.08, 14:17 NIe za bardzo rozumiem dlaczego nie chcecie jechac przez Serbie. Maja piekna autostrade od Novi Sad az do Nis to prawie 90% drogi do Macedonii. Ostatni odcinego do granicy Macedonskeij jest juz w gorach ale drogi w Serbii maja naprawde swietne. Sam Belgrad jest miastem naprawde cywilizowanym. 3 razy jechalismy z Wroclawia do Albani wlasnie przez Czechy, Slowacje, Wegry, Serbie, Macedonie a tylko raz przez Chorwacje. Aaaa i pamietajce o platnych autostradach w kazdym z tych krajow. W Serbii ceny dwukrotnie wyzsze dla aut na obcych numerach. A Czechach, Slowacji i na Wegrzech obowiazkowe winiety a w Macedonii i Serbii platne przy bramkach wjazdowych na autostrady. Pozdrawiamy Odpowiedz Link
elenthil Re: najtaniej do Albanii 19.01.08, 00:39 do Skopje jeździ firma Adamis, polecam. tutaj macie stronę dworca autobusowego w Skopje: www.sas.com.mk/en/index.php . powinny być wszystkie info. piszą, że bilet kosztuje 1150 lub 1330 macedońskich denarów (na dworcu jest kantor). (złotówka to około 15 denarów). podejrzewam, że jedzie się długo. autobus wyjeżdża o 19 lub 19:45, czyli na miejscu pewnie sie jest nastepnego dnia rano. na mapie wydaje sie niedaleko, ale trasa jest trudna, szczególnie dla autobusu - góry i zakręty. a niewykluczone, że jeździ się busem, a nie dużym autokarem, więc pewnie oszaleć można przez tyle godzin. a latem to strach się bać a do tych, którzy będą odbierani ze Skopje - teraz Albańczycy muszą już załatwiać wizy do MK w ambasadzie w Tiranie, już nie mogą kupować na granicy. Odpowiedz Link
nertila Re: najtaniej do Albanii 18.03.08, 14:53 jeśli ktoś zna jakieś inne tanie połączenia lub znalazł coś nowego na necie niech napisze, bo myślę ,ze ten wątek jest dla nas wszystkich istotny. Odpowiedz Link