Dodaj do ulubionych

Polski jako język obcy

09.02.11, 22:21
Czy ktos moze uczy/ł anglikow polskiego? Chodzi mi zwlaszcza o nauczanie mlodziezy. Mam tu grupke chlopcow, ogolnie slabo radzacych sobie z nauka, w zwiazku z czym nie maja zwyklych lekcji jezyka obcego. Ja postanowilam zrobic z nimi polski, ale skupiajac sie bardziej na naszej kulturze i obyczajach. Mimo to, bardzo chcialabym nauczyc ich podstaw polskiego, bo wydaja sie nawet chetni. Ale jest straszna bieda z materialami. To co jest ogolnie dostepne, to jakies smuty dla doroslych. Blagam, podpowiedzcie co moglabym z nimi robic (najlepiej jakies materialy typu ksiazki/worksheets itp) zeby ich to zainteresowalo?
Obserwuj wątek
    • alamala4 Re: Polski jako język obcy 10.02.11, 20:55
      Ja pracuje jako Polish tutor i ogolnie mowiac malo korzystam z gotowych materialow. Przygotowuje raczej sama wczesniej co mi akurat potrzeba. Nasz jezyk jest trudny do nauki dla anglikow ze wzglegu na te nasze odmiany, rodzaje i przypadki i czesto trezba sie nie lada naglowic jak to wszystko wytlumaczyc. Ostatnio mialam kobiete pracujaca w firmie polsko-angielskiej i polski mial jej pomoc w pracy, wiec naprawde sie przykladala do nauki i lekcje byly prawdziwa przyjemnoscia.
      • madego Re: Polski jako język obcy 05.05.11, 20:14
        Witam,
        do nauki j.polskiego jako obcego, przydatnego w pracy, na niskie poziomy polecam podręcznik "POLSKI W PRACY" (www.polskiwpracy.pl) - minimum gramatyki, maksimum komunikacji i sytuacji biurowych. Autorki te same co w serii "Hurra!!!"
        • golfstrom Re: Polski jako język obcy 06.05.11, 21:38
          A dla chetnych na wyjazd: dobra wiadomosc! Wspolautorka "Hurra!" i "Polskiego w pracy", Aneta Szymkiewicz, otwiera szkole letnia w Nowym Targu :)

fabrykajezyka.eu/
    • magurka Re: Polski jako język obcy 07.05.11, 18:04
      Dla młodzieży fajną pozycją może być "Polski krok po kroku" wydany jakoś niedawno. Poza książką mają masę materiałów dostępnych online. Książka wydana przez szkołę Glossa z Krakowa. Książka jest kolorowa, fajnie wydana. Uczę z niej jedną grupę i dobrze się z nią pracuje i uczniowie też zadowoleni.
      Pozdrawiam
    • s-orbona Re: Polski jako język obcy 09.05.11, 12:12
      Podstawowe słownictwo myślę da radę, nazwa zwierząt, krajów itp. Później można podstawowe zdania jak "Gdzie mieszkasz" "Jak ci na imie".
      • aleksandrawu Re: Polski jako język obcy 10.05.11, 16:39
        Nie dalo rady, nawet z podstawowym slownictwem.
        Poddalam sie i po prostu robimy "European Studies"- ucze ich o roznych krajach w Europie, ale bez jezykow, tylko o kulturze, geografii itp.
        Ale dzieki za rady:)
        • julinekk Re: Polski jako język obcy 29.05.11, 15:54
          Znasz metode Callana? Ja ja odwrocilam na polski i nawet niezle szlo. Do nauczenia podstaw mysle, ze jest idealna, szczegolnie dla dzieciakow - szybka, efektywna i nie musza zakuwac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka