Dodaj do ulubionych

Start w przedszkolu

01.07.05, 11:01
Przeczytałam wątek o przedszkolach, żeby nie było :))
Ale mam trochę pytań, bo jednak co kraj, to obyczaj, a nie znam kompletnie
tutejszych realiów. Dostałam właśnie listę z Haringey Council z listą różnych
placówek, które mogłyby przyjąć mojego trzylatka, w wielu przypadkach jest
adnotacja, że nie ma wolnych miejsc - czy to prawda i czy mam szansę jeszcze
na ten rok szkolny? Jak to w ogóle jest z tymi wakacjami, czy wszystko jest
zamknięte? Czy ktoś z Was ma dzieciaczki w tym "okręgu"? Będę bardzo wdzięczna
za wszelkie informacje, bo przyznaję trochę już się pogubiłam :)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • princessjobaggy Re: Start w przedszkolu 01.07.05, 14:42
      jesli chodzi o wakacje to prawdopodobnie zalezy to od konkretnej placowki i jej
      wielkosci, ale z tego co wiem wiekszosc przedszkoli jest w wakacje normalnie
      otwartych/ to, ze w danym przedszkolu brakuje miejsca dla twojego dziecka
      teraz, nie znaczy, ze tak bedzie przez caly czas/ najlepiej wybrac sie lub
      przedzwonic osobiscie do kazdego z nich i zapytac o wolne terminy/ czesto jest
      tak, ze zaproponuja ci wolne miejsce part time albo zwolni sie miejsce w ciagu
      najblizszych tygodni/ nie panikuj, na pewno cos znajdziesz
    • effata Re: Start w przedszkolu 02.07.05, 13:15
      Nie wiem, jak sytuacja wyglada z przedszkolami, ale jak ja przyjechalam do
      Anglii to dowiedzialam sie, ze musze poslac dziecko do szkoly. Tzn. wiedzialam
      o tym wczesniej, ale myslam, ze dopiero od 5 roku zycia jest obowiazek szkolny.
      W panice zaczelam szukac szkoly, a byla juz polowa wrzesnia i nigdzie nie bylo
      miejsc. Zapislam sie na liste oczekujacych, ale jednoczesnie zadzwonilam do
      councilu, zeby mi przyslali liste szkol z wolnymi miejscami. Przyslali mi taka
      liste, a juz po tygodniu zadzwonili do mnie ze szkoly (tuz za rogiem :)) ze
      jest wolne miejsce.
      Przedszkola nie sa obowiazkowe, ale na pewno w councilu wiedza jak sie sprawy
      maja, jesli chodzi o te przedszkola panstwowe przy szkolach. Niektore z nich
      organizuja zajecia wakacyjne. U nas w szkole to 50 funtow tygodniowo, 12 za
      pojedynczy dzien. I zawsze mozesz tam sie dowiedziec.
    • zaba_k1 Re: Start w przedszkolu 02.07.05, 20:57
      Dziękuję za porady :) zaczynamy poszukiwania w poniedziałek. Czy Waszym zdaniem
      lepiej szukać w nursery czy przy szkołach?
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka