elastr 18.07.05, 19:25 mojemu mężowi posmakowały z rozmarynem ale może macie jakiś inny fajny przepis. Ela Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edavenpo Re: jak robicie sweet potatoes? 18.07.05, 20:47 Moje ulubiony sposob na sweet potatoes to puree. Ugotuj, dorzuc lyzke jogurtu albo kwasnej smietany albo troche masla (co wolisz), posol, popieprz i na koniec koniecznie przypraw odrobina startej galki muszkatolowej. Pycha! Odpowiedz Link
jennifer_e Re: jak robicie sweet potatoes? 18.07.05, 23:33 ja albo gotuję na parze i potem polewam sosem sojowym roztopionym w mikrofalówce z łyżeczką masła albo piekę w piekarniku- kroję na nieduże kawałki, posypuję solą, ziołami prowansalskimi i trochę oliwy z oliwek, najlepiej przykryć folią alu, żeby nie wyschły, pieką się w 20 minut Odpowiedz Link
aniek133 Re: jak robicie sweet potatoes? 18.07.05, 23:38 Ale dlaczego do tych wszystkich potraw powinny byc sweet potatoes? Wydaje mi sie, ze "zwykle" bylyby rownie smaczne z ziolami i tym, co piszecie :) Napiszcie, jaka jest roznica, bo nigdy jeszcze nie probwalam slodkich ziemniakow (juz sama nazwa mnie zniecheca - bo niby, ze slodkie ziemniaki?). Odpowiedz Link
jennifer_e Re: jak robicie sweet potatoes? 18.07.05, 23:52 zwykłe można pewnie gotować tak samo, ale sweet potatoes mają taki delikatny słodkawy smak ja je uwielbiam, do Polski też rodzince woziłam :) to jest jedna z tych wspaniałych rzeczy w tym kraju, te wszystkie dziwaczne owoce i warzywa, które widujesz na straganach u Hindusa :) inne egzotyczne warzywko, które tutaj też odkryłam to butternut squash, nie wiem dokładnie jaka jest polska nazwa, ale kształt ma to butelkowaty i jest chyba z rodziny dyniowatych, dostępny powszechnie w sainsburach, tesco i innych, robię go tak: przekrajam na pół, usuwam pestki, posypuję solą, papryką, mixed spices, cynamonem, przewracam przekrojoną stroną do dołu i piekę w piekarniku jakieś 20- 30 minut, zależnie od wielkości. Najlepiej nakłuć nożem i sprawdzić, jak miękko wchodzi to znaczy, że gotowy. Po upieczeniu jest pyszny, soczysty, dosłownie rozpływa się w ustach, można nadziewać ryżem z mięsem, albo podawać obok ziemniaków do obiadu Odpowiedz Link
tuti Re: jak robicie sweet potatoes? 22.10.05, 10:49 a ja (nauczylam sie w australii) kroje na plasterki, wrzucam do miseczki z troche oleju, a jak bbq jest gotowe...wrzucam na ruszt;) jak sie przyrumienia/zmiekna..ah, raj w gebie:) Odpowiedz Link
ralphos Re: jak robicie sweet potatoes? 19.07.05, 20:55 Sweet potatoes najlepiej się moim zdaniem (i mojego landlorda, he he) nadają na barbecue. Najpierw na 6-10 minut do mikrofalówki na pełnej mocy, muszą być lekko miękkawe po zabiegu, potem zawinąć w folię aluminiową i na ruszt. Uprzedzam że grillowanie bez wstępnego przygotowania w mikrofalówce może zająć baaardzo długo. Po wrzuceniu na talerz kroi się na połówki lub ćwiartki (w zależności od rozmiarów) i posypuje obficie grubo zmielonym pieprzem i chilli. Pycha. Odpowiedz Link
jaleo Re: jak robicie sweet potatoes? 22.10.05, 12:10 Ja robie puree podobnie jak edavenpo, albo pieke podobnie jak jennifer. Z "brytyjskich" warzyw bardzo lubie tez parsnip (to sie po polsku chyba nazywa pasternak). Najbardziej lubie parsnip pokrojony w kawalki, polany oliwa i posypany sola morska, i do piekarnika na jakies 20 minut, w zaleznosci od wielkosci kawalkow. Dobry jest tez parsnip "na pol-slodko", tzn. lekko polany miodem przed pieczeniem. Odpowiedz Link
steph13 Re: jak robicie sweet potatoes? 22.10.05, 23:05 A ja obieram, kroje na cwiartki i wkladam do piekarnika z miodem i maslem. Podaje z szynka, pieczona z miodem i gozdzikami lub pieczonym indykiem. Cale danie typowe dla poludniowych stanow USA, serwowane przymusowo na Thanksgiving.Palce lizac. Odpowiedz Link
eballieu Re: jak robicie sweet potatoes? 23.10.05, 21:25 Kroje w plastry i przekladam cieniutko plastrami pomaranczy. Dobre w zime, jesien. Wczoraj byly wlasnie w takiej wersji na kolacje, a do tego piers z kaczki w sosie z czerwonego wina. Ale bardzo lubie tez w takich postaciach w jakich wymienialyscie. Odpowiedz Link
jaleo Re: jak robicie sweet potatoes? 23.10.05, 21:26 eballieu napisała: > Kroje w plastry i przekladam cieniutko plastrami pomaranczy. Tzn. po ugotowaniu, czy z tymi pomaranczami pieczesz? Odpowiedz Link
elastr Re: jak robicie sweet potatoes? 23.10.05, 22:02 fajne przepisy i dużo pomysłów.Będę próbowała. eballieu mogłabyś napisać dokładny przepis z pomarańczami? wczoraj przetrenowałam pieczone (bez przypraw)podane ze smażoną piersią indyka (bez panierki) i polane to wszystko sosem z bazylii. Pycha. Ela forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=26663814 Odpowiedz Link
eballieu Re: jak robicie sweet potatoes? 23.10.05, 22:11 Przepraszam za niescislosci... Juz tlumacze - przekladam plaster ziemniaka z plastrem pomaranczy. Mozna wkladac co 3 plaster ziemniaka pomarancze lub jak kto woli. jedno jest pewne - to dosc slodki dodatek do miesa. Posypuje rozmarynem, sola, pieprzem, oliwa i do piekarnika. Ile ma siedziec w piekarniku - az bedzie dobre, ja zawsze na oko, chyba nie wiecej niz 30 minut:-) na 210 stopni. Odpowiedz Link
edavenpo Re: jak robicie sweet potatoes? 23.10.05, 22:15 Zaintrygowal mnie twoj przepis to ja sie jeszcze dolacze z pytaniem zadanym juz poprzednio i moim wlasnym: 1. Czy gotujesz te plasterki nim je wkladasz do piekarnika? 2. Czy trzeba obrac pomarancze czy zostawic skorke? Odpowiedz Link
eballieu Re: jak robicie sweet potatoes? 23.10.05, 22:55 Bosz, ale te moje przepisy sa dokladne. Nie nie gotuje ziemniakow. Jak ja robie to nie "filetuje" pomaranczy, bo jestem leniwa. Ale jak maz, to pomarancze sa filetowane - bez skory znaczy, tej bialej - przezroczystej. Odpowiedz Link
catriona Re: jak robicie sweet potatoes? 25.10.05, 22:49 hmm ja to robie bataty raczej tradycyjnie , obieram polewam oliwa z oliwek i wkladam dopiekarnika, a potem gniote jak normalne ziemniaki. Moj maz kategorycznie sol z domu wyrzucil, wiec doprawiam galka muszkatolowa. Ale powiem Wam, ze wlasnei wczoraj widzialam przepis na nie u Nigelli Lawson, ktora pogniecione bataty wklada do naczynia od lasagni i na wierzchu uklada .. hmm jak to sie nazywa... marshmallows??? te takie male. One sie zbrazowia w na gorze i to wyglada jak zolw, ja tam bede probowac na swieto dziekczynienia, bo to taki dziekczynieniowy przepis. pa Odpowiedz Link