natalia.brzeska 28.10.05, 19:01 www.guardian.co.uk/Columnists/Column/0,,1602405,00.html Po angielsku brzmi to jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grkl Re: Guardian o Polsce 28.10.05, 20:28 Czyli Polacy pozazdroscili dobrobytu Bialorusinom i postanowili wybrac rzad, ktory podobny dobrobyt wprowadzi w Polsce. Facet jest nawiedzony lub tez jest politycznym idiota. Odpowiedz Link
lena81 Re: Guardian o Polsce 28.10.05, 20:41 Ja mam kilka przemyslen na ten temat po 1 nie cierpie zwrotu "nowa europa"wymyslone przez amerykanow ktorzy jak wiadomo do gigantow polityki zaranicznej nie naleza a po 2 co to ma byc za porownanie do bialorusi???balam sie ze nie zrozumialam pana autora ale nie, przeczytalam to po polsku. przeciez on nas porownal do bialorusi!!w takich chwilach zaluje ze juz skonczylam studia bo na naszej politologii zawsze po czyms takim wywiazywala sie dyskusja z prof i ciekawe by bylo posluhac co oni maja na ten temat do powiedzenia Odpowiedz Link
lena81 Re: Guardian o Polsce 28.10.05, 21:10 a wiesz ze sie nawet zastanawiam nad tym ale musze przemyslec co chce mu napisac z drugiej str myslisz ze jest po co??? Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Guardian o Polsce 28.10.05, 21:13 myślę że jest po co. Chociażby dla zasady. Może drugi raz już tak nie napisze? nie myślę, że się ukaże jakieś sprostowanie czy przeprosiny, ale warto podnosić głos, chociażby po to żeby facet sobie to przemyślał. Odpowiedz Link
lena81 Re: Guardian o Polsce 28.10.05, 21:18 moze masz racje ale podejrzewam ze tego typu faceci nie wezma sobie uwag jakiejs tam polki do siebie w koncu jesli gosciu napisal takie bzdury to co mu przeszkodzi dalej takie bajki tworzyc z drugiej strony zawsze bedzie sie z czego posmiac z polskimi znajomymi oni wciaz sie pytaja czy anglicy sa tacy hmmm "nieuswiadomieni"polityczno/historycznie jak amerykanie:) Odpowiedz Link
neeki Re: Guardian o Polsce 28.10.05, 23:01 a ja mysle ze facet ma duzo racji. wlasnie to sie teraz w polsce dzieje. ten rozlam miedzy niewyksztalcona i biedna polska B a reszta byl zawsze. i coraz bardziej sie powieksza. bo na kaczynskiego zaglosowali glownie ludzie niewyksztalceni i biedni. i w tym momencie to jest ich prezydent, to jest ich premier i ich wicemarszalek L. i to nie jest moj prezydent moj rzad itd. polska miala potkniecia w rodzaju prawie wygranej Tyminskiego. ale to bylo tyle lat temu. widac ze wyborcy nic sie nie nauczyli i ze demagogia mozna ciagle bardzo wiele zdzialac. nie myslalam ze czlowiek ktory lamie prawa mniejszosci seksualnych ktory kiedy jestesmy czescia UE domaga sie kary smierci moze byc prezydentem. szczegolnie ta ostatnia sprawa objawia jego hipokryzje, jak moze mowic o nawrocie do wartosci chrzescijanskich skoro chce kary smierci ktorej kosciol sie sprzeciwa ? niestety wydaje mi sie ze zaczynaja sie rzady ludzi ktorzy maja gdzies prawa czlowieka,zaczyna sie zamordyzm, prywata,ksenofobia, homofobia itp a ja sie ciesze ze juz tam nie mieszkam. niestety przez polski paszport moze mnie to dosiegnac Odpowiedz Link
deadeasy Re: Guardian o Polsce 29.10.05, 00:04 A co zlego jest w porownywaniu dwoch krajow (a raczej ich ekonomii)? Facet opisuje rzeczywista sytuacje w Polsce i jak ona wplynela na wybory. I nie porownuje Polski do Bialorusi "tak wrecz". Chodzi mu o to przeciez, ze "zachod" ma tendencje oceniania krajow z "wschodniego bloku" tylko po tym jak "wolni" sa jego obywatele. Przeciwstawia Polske z wieloma partiami, wolnoscia wyboru, duzym bezrobociem - do niedawna co piaty Polak byl bezrobotny - i spora czescia spoleczenstwa zyjaca "ponizej przecietnej" do takiej Bialorusi, ktorej obywatele maja lepsza sytuacje bytowa. Nie chodzi mu przeciez o to, ze Bialorus goruje nad Polska w jakikolwiek sposob ale, ze oceniac kraje trzeba na wielu plaszczyznach a nie tylko pod tym wzgledem czy jego obywatele ciesza sie "wolnoscia" (bo co po takiej wolnosci jak w sumie nie ma sie wyboru - bo zadna byla partia/prezydent nie zapewnil spoleczenstwu dobrobytu, bezpieczenstwa blah-blah-blah ... moge tu truc wiecej... glosuje sie nie z wyboru a z, w sumie, jego braku - bo warunki bytowe obywateli sa takie jakie sa...skoncze bo sie zapetle. Wolalabym pogadac bo piszac niepotrafie przekazac co mam na mysli.... :) Odpowiedz Link
latarnik Re: Guardian o Polsce 29.10.05, 02:09 Potrafisz przekazac, potrafisz. I calkowicie sie z Toba zgadzam. A sytuacji w Polsce wole nie komentowac, bo ja mam pozytywne nastawienie do zycia ogolnie, wiec to co sie tam teraz dzieje pozostaje w sprzecznosci z moja filozofia zyciowa :( Odpowiedz Link