szyszka11 09.12.05, 10:54 W zwiazku z planowanym zakupem PAROWARU.Moze ktoras z Pan ma jakies doswiadczenia i poradzi mi co wybrac i czy sie oplaca. No i gdzie ten snieg? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Dylemacik 09.12.05, 11:01 Ja mam Tefala Vitamin + i gotuje cale obiady w tymze - bardzo polecam. Nie dla sniegu!!! Pozdrowienia Odpowiedz Link
edavenpo Re: Dylemacik 09.12.05, 12:06 Glasscraft - ja mam pytanie. Co to za cudo ten Tefal Vitamin, bo tez szukam nowej patelni a ta brzmi tak zachecajaco? ;-) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Dylemacik 09.12.05, 12:08 to nie jest patelnia tylko parowar - urządzenie do gotowania na parze, steamer:) www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/4223326.htm Odpowiedz Link
glasscraft Re: Dylemacik 09.12.05, 12:44 Hej, sorka ze spozniona odpowiedz - ktos przede mna napisal ze jest to steamer/parowar, Vitamin + bo dodaje "turbo" pare i paruje sie wszystko szybciej wiec - podobno - zachowuje sie wiecej "dobroci" w jedzonku. Re zmywarka w temacie parowac - ja z reguly myje recznie bo najczesciej nie mam miejsca w zmywarce, poprzedni parowac wsadzalam do zmywarki bo kawalki byly troche mniejsze, nic mi sie nie porobilo poza tym ze moja woda rozwalila urzedzenie grzewcze (nie wsadzalam tego do zmywarki tylko woda ktora uzywalam do parowania - strasznie jestem dzisiaj wolna!!!). Bardzo chwale bo wydaje mi sie ze warzywa smakuja lepiej. Odpowiedz Link
edavenpo Re: Dylemacik 09.12.05, 14:17 Dzieki za sprostowanie ;-) nieuwaznie przeczytalam watek no i jak zobaczylam slowo Tefal to od razu pomyslalam o patelniach ;-) Ale ten parowar to mi wyglada na dobra rzecz wiec i tak sie przejde do John lewis zeby to obadac osobiscie. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Dylemacik 09.12.05, 11:28 ja mam Tefala i dość szybko mi się połamał - tzn działa, ale może pod wpływem zmywarki odpadło kilka części. Ale ogólnie polecam. Odpowiedz Link
hanula Re: Dylemacik 09.12.05, 12:13 Ja też mam Tefala od jakichś trzech lat i póki co ukruszył się w jednym miejscu. Poza tym porysowany jest od zmywarki. Ale ja sobie kupiłam najtańszy model, chyba piętnaście funtów wtedy kosztował. Może te droższe są trwalsze. :-) Odpowiedz Link
liley11 Re: Dylemacik 09.12.05, 12:18 Uzywam Moulinex - jak na razie nie narzekam. Nie mam zywarki, wiec myje recznie - na razie bez polaman:) Odpowiedz Link
szyszka11 Re: Dylemacik 09.12.05, 14:04 dziekuje za podpowiedzi.Zmywarki nie mam,wiec klopot z glowy.Rozwaze zakup,coraz bardziej mnie kusi. Odpowiedz Link
hanula Re: Dylemacik 09.12.05, 16:49 Fakt, że warzywa gotowane na parze są dużo smaczniejsze. Jedyny minus polega na tym, że dłużej się gotują. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Dylemacik 09.12.05, 17:30 no ja tam nie wiem bo ja gotuję warzywa na parze którcej niż takie w wodzie. Faktycznie lepiej smakują. Odpowiedz Link
asica74 Re: Dylemacik 09.12.05, 17:39 szyszko, zamiast parowaru mam taki garnek z nakladlami z sitkiem. Sitek mam dwa, wiec w razie potrzeby nakladam jedno na drugie. Warzywa sie gotuja szybko, a dodatkowym plusem jest to, ze ten spodni garnek mozna uzywac tez do innych celow. Mam podobny do tego co ponizej. Moim zdaniem jest to praktyczniejsze rozwiazanie niz parowar bo plastikowe czesci sie psuja, pekaja, etc. A ty sie nic nie zepsuje. www.jcpenney.com/jcp/Products.aspx?DeptID=0&CatID=027294&Grptyp=PRD&ItemId=0ba128e Odpowiedz Link
glasscraft Re: Dylemacik 09.12.05, 19:23 To prawda, ale dodatkowy bonus do parowaru (nie kazdy model) jest timer i fakt ze jak zjezdzam do domu to jedzenie jest gotowe/prawie gotowe a jezeli sie spozniam to beda trzymane na cieplo bez rozgotowania. Garnek z nakladkami (a nawet chinski bambusowy steamer za kilka £) jest takim samym dobrym rozwiazaniem bo efekt koncowy jest dokladnie taki sam. Zalezy co sie wiec woli. Ja wybralam steamer bo mam gdzie go trzymac jak nie uzywam i z zwgledow powyzej opisanych. Odpowiedz Link