14.12.05, 15:38
lubicie? ja sie wciagnelam i trzaskam jedno za drugim. mam taka fajna
ksiazke, w ktorej sa setki sudoku. tyle, ze teraz jestem na takim etapie, ze
sredniej trudnosci sa dla mnie zdecydowanie za latwe, a trudne sa wciaz za
trudne:)
Obserwuj wątek
    • lee.loo Re: sudoku 14.12.05, 15:45
      duende1 napisała:

> lubicie?

UWIELBIAM!
      kilka stro, gdzie mozna grac online. (mam w ulubionych) :)
      www.timesonline.co.uk/section/0,,18209,00.html
      www.websudoku.com/
      games.msn.co.uk/Deluxe.aspx?code=110475607&RefId=&Session=127132781&origin=pindex_ng
      • netimka Re: sudoku 14.12.05, 15:57
        wiem,ze to lenistwo ale moze mi ktos tak w krotce opisac o co chodzi w tej
        grze... widzialam w ksiegarni duzo ksiazek na ten temat, torche mnie to
        zaciekawilo, moze i ja sie wciagne... albo kogos poprzez prezencik ;-)

z gory wielkie dzieki....
        • lee.loo Re: sudoku 14.12.05, 16:02
          chodzi o to,że aby zapełnić kwadrat kombinacją cyfr (1-9), w taki sposób, aby
          jednocześnie w żadnym wierszu i żadnej kolumnie cyfry nie powtarzały się.
          • jagienkaa Re: sudoku 14.12.05, 16:04
            rany, mnie by to lata świetlne zajęło:)
          • netimka Re: sudoku 14.12.05, 16:08
            brzmi ciekawie i "niezaskomplikowanie"... moze sprobuje w najblizszym czasie...
            dzieki
            • lee.loo Re: sudoku 14.12.05, 16:20
              i nawet nie trzeba umieć liczyć... tylko pomyśleć logicznie,żeby sie nie
              powtarzały cyferki.
              łatwe wersje robi się machinalnie i praktycznie nie ma mozliwości pomyłki. w
              wersjach hardcorowych czasami mózg paruje, a ja zaczynam po kilka razy
              świetna zabawa.
              good luck!
              w razie problemów słuze pomocą
              l.l
              • netimka Re: sudoku 14.12.05, 16:25
                juz przejrzalam te linki, w domu sie pobawie bo tak w pracy to nie moge za
                bardzo ;-)... i chyba kupie/dorzuce na gwiazdke nawet dla kumpeli jedna
                kasiazeczke bo ostatnio narzekala,ze jej sie nudzi w pociagu szczecin-wroclaw a
                jezdzi nim czesto...
    • basiaj79 Re: sudoku 14.12.05, 16:07
      uwielbiam,'zarazilam sie' jakos w czasie wakacji, byla to moja ulubiona
      rozrywka na plazy, teraz rozwiazuje juz troche mniej, poniewaz nawet trudne nie
      stanowia dla mnie wyzwania. Super jest z sobotniego wydania Times, takie
      palaczone 5 pojedynczych sudoku, to dopiero wyzwanie!
    • mgna Re: sudoku 14.12.05, 16:26
      Tez sie w to wciagnelam na poczatku tego roku, ale zaprzestalam poniewaz
      zaczelo sie robic nudne, za latwe - nawet te "trudne" szybko koczylam. Jak na
      poczatku nie moglam sie od sudoku oderwac, i rano, w dzien i wieczor siedzialam
      i rozwiazywalam, pozniej rozwiazywalam sudoku na dobranoc, terraz juz od dwoch
      miesiacy zadnego nie wzielam do reki, i chyba nie wezme. Fajne bylo dopoki nie
      bylo latwe, po jakims czasie jednak dla kazdego (chyba) stanie sie to za latwym.
      • lee.loo Re: sudoku 14.12.05, 16:48
        moge na Ciebei wołać "mistrzu" ;)

a tak z ciekawości, ile czasu (tak circa about)potrzebujesz do rozwiązania
        hardcorowej wersji?
        ja się na razie nie przyznaje
        • mgna Re: sudoku 14.12.05, 17:05
          Kiedy juz sie "zgadnie" jak latwo rozwiazac ta "krzyzowke" i kiedy robi sie to
          juz od dluzszego czasu, staje sie to tak jak pisanie literek ktore z kolei
          tworza wyrazy :) Nie liczylam czasu, ale wejz olowek i zacznij pisac; masz 81
          liczb do wpisania, wiec wiecej niz jedna liczbe wpiszesz na sekunde, wiec mozna
          powiedziec ze gora 81 secund na latwa sudoku, na trudna sudoku 81 secund +.
          Bardzo trudne sudoku nie zajelo mi wiecej niz 5 minut; srednia 3 minuty? (Ale
          zdarza sie ze sudoku na poczatku wydaje sie trudnym, a pozniej liczby same
          pisza sie i moze to zajac mniej niz 1.5 minuty.) Zgaduje tak, poniewaz ostatnim
          razem jak rozwiazywalam trudne sudoku na dobranoc, to po pietnastu minutach
          zaczelo mi sie nudzic, ziewac i zasypiac wtedy rozwiazalam cztery sudoku i
          podczas rozwiazywania piatego juz postanowilam isc spac. Na tym sie moj love
          affair z sudoku zakonczyl; tj na ziewaniu ;) Teraz mam obsesje na Murakami :)
          • lee.loo Re: sudoku 14.12.05, 17:16
            mgna napisała:
            > Bardzo trudne sudoku nie zajelo mi wiecej niz 5 minut; srednia 3 minuty

serio?! To Ty rzeczywiście niezła jesteś!zapraszam na:
            www.websudoku.com/?level=4
            tu średni czas rozwiązywania supertrudnego wychodzi jakies 15 min.
            na poczatku cyferki same się wpisuja ale po chwili w jednej kratce jest kilka
            możliwości i nie ma wyjscia. trzeba strzelac. i to nawet kilka razy
          • lee.loo p.s. 14.12.05, 17:19
            mgna napisała:
            Teraz mam obsesje na Murakami :)

to ten japoński pisarz Haruki czy to znowu jakaś gra zręcznościowa?
            • mgna Re: p.s. 14.12.05, 17:35
              Tak to Haruki Murakami :) Gra zmyslowa ;)
              • lee.loo Re: p.s. 14.12.05, 17:41
                szczerze mówiąc jeszcze żadnej z jego ksiażek nie czytałam. Duzo ostatnio o nim
                mówia w radio. no i bardzo jest modny w kręgach tzw "warsiawki"

mÓwi się o jego lekkości stylu. czy rzeczywiście jest taki zachwycający?
                • mgna Re: p.s. 14.12.05, 19:06
                  Jestem w trakcie czytania jego drogiej ksiazki, ale nastepnych cztery czeka na
                  moim stoliczku nocnym. Lekkosc stylu jest (przynajmniej w angielskich
                  tlumaczeniach), ale co mnie fascynuje to jego kato myslenia; jest zwariowane,
                  zabawne, po prostu interesujace. Oprocz tego lubie czytac Hurakami's wzmianki o
                  jazz'ie i klasycznej muzyce (czesto wspomina moje ulubione utwory, wiec
                  czytajac slysze muzyke o ktorej wspomina), ciagle zwiazania z Morzem
                  Srodziemnomorskim (jesli nie jest to Grecja, to ktos ma na imie Malta lub
                  Crete)...nie zaglebiam sie poniewaz nie wiem ile kto przeczytal z Klubu
                  Ksiazki :)

Nie wiem co to "krega tzw 'warsiawki'"... w kazdym badz razie nie zaszkodzi ci
                  jego przeczytac i samej stwierdzic czy sie Tobie jego styl podoba, czy nie. Ja
                  bym proponowala najpierw przeczytac "Hard-boiled Wonderland."
                  • duende1 Re: p.s. 15.12.05, 11:23
                    ja tez czytalam hard boiled wonderland i bardzo mi sie podobala. a kolejna
                    czeka na polce na swoja kolej :)
    • azbestowestringi uwielbiam, a chlop jest mistrzem normalnie !!! n/t 15.12.05, 00:13

• fedorka Re: sudoku 15.12.05, 00:30
      niedawno odkryłam - rewelacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka