20.03.06, 18:49
Na stare lata rozyczke dostalam!

Czy moze jest cos co pomoglo by mi sie jej szybciej pozbyc? Myslalam o
kapieli w platkach owsianych zeby skora tak nie swedziala i czerwone
kropeczki moze wybledly szybciej?....Nie wiem czy to cos pomoze....jakie rady
macie na rozyczke?
Obserwuj wątek
    • effata Re: ROZYCZKA 20.03.06, 18:52
      O kurczę, to nie zazdroszczę (choć chyba przesadzasz z tymi starymi
      latami ;))). Podobno na swędzenie pomaga kąpiel w baking soda. Tak wyczytałam w
      internecie, że pomaga na swędzenie i kąpię mojego małego "chicken pox'a" -
      mówi, że mu pomaga.
      --
      Don't guess.
      • natalia.brzeska Re: ROZYCZKA 20.03.06, 19:29

Maść cynkowa?
        Bardziej letnie / chłodne kąpiele niż ciepłe.
        • mgna Re: ROZYCZKA 20.03.06, 20:28
          Masc cynkowa? Nigdy nie slyszalam; gdzie ja cos takiego moge kupic w Angli?

Sprobuje baking soda w nie cieplej kapieli.

Zeby to szybko minelo. Nawet na glowie, pod wlosami, chrosteczki mi
          powychodzily! Czuje sie oslabiona...
          • mgna Re: ROZYCZKA 20.03.06, 20:29
            Dziekuje Dziewczyny :)
            • jagienkaa Re: ROZYCZKA 20.03.06, 20:40
              a calamine lotion?...wiem że to dają na ospę, więc może na różyczkę też?
              • mgna Re: ROZYCZKA 20.03.06, 23:05
                Jagienko, jutro lece calamine lotion kupic. Dziekuje.

Co jeszcze Dziewczyny? Nawet jesli polecicie mi sie kapac w zupie pomidorowej
                to to zastosuje, bo juz nie wytrzymam tego swedzenia!
          • natalia.brzeska Re: ROZYCZKA 20.03.06, 20:50
            mgna napisała:

> Masc cynkowa? Nigdy nie slyszalam; gdzie ja cos takiego moge kupic w Angli?
            >
            Nie mam pojęcia czy w Anglii jest, ale warto kupic w Polsce na przyszłość. Jest
            rewelacyjna na wszelkie wysypki, alergie, choroby skóry itp. Kosztuje jakieś 2
            zł. Ja już "zwiozłam" dwie tubki - wątpię, abyśmy kiedykolwiek to zużyli :-)
            • mgna Re: ROZYCZKA 20.03.06, 23:03
              Dziekuje Natalio! Mama przylatuje w czwartek z Krakowa, wiec ja poprosze o
              kilogram ;) tej masci. Nie macie pojecia jak swedzi skora!!!! Nie znosze
              swedziec, juz wole zeby pieklo. I tak straaaaaasznie chce drapac, ale nie wiem
              czy jesli zaczne drapac to czy blizny zostana (juz o rozniesieniu nie
              wspominam, poniewaz nie wiem gdzie jeszcze moglabym to rozniesc). Zupelnie mi
              nie do twarzy z taka wysypka ;)
              • robak.rawback Re: ROZYCZKA 22.03.06, 17:27
                mgna napisała:

> Dziekuje Natalio! Mama przylatuje w czwartek z Krakowa, wiec ja poprosze o
                > kilogram ;) tej masci. Nie macie pojecia jak swedzi skora!!!! Nie znosze
                > swedziec, juz wole zeby pieklo. I tak straaaaaasznie chce drapac, ale nie
                wiem
                > czy jesli zaczne drapac to czy blizny zostana (juz o rozniesieniu nie
                > wspominam, poniewaz nie wiem gdzie jeszcze moglabym to rozniesc). Zupelnie mi
                > nie do twarzy z taka wysypka ;)

o rany juz po czasie to przeczytalam. jest taki specyfik - konsystencja -
                wyglada jak bialy gesty korektor do błedow, jest z mieta. w takiej butelce o
                pojemnosci chyba z 200 - 300 ml. ja to uzywalam na bable jak mialam ospe. to
                jest chyba wlasnie konkretnie do lagodzenia tego typu sensacji. wogle nic mnie
                nie swedzialo. w takiej troche prostackiej bialej plastikowej buteleczce.
                polski wyrob i tani. w aptece. niestety nie wiem jak sie nazywa. ale chyba to
                juz i tak za pozno z ta rada bo dzis czwartek. a mama twoja jedzie w czwartek
                wlasnie.
                • hopplik Re: ROZYCZKA 22.03.06, 18:39
                  ten korektor ;) nazywa się pudroderm i zdecydowanie lepiej się smaruje niż
                  cynkowa, a to jest m. in. cynk + mentol w płynie
    • jaleo Re: ROZYCZKA 20.03.06, 23:41
      Jestes pewna, ze to rozyczka? Ja tez przechodzilam jako dorosly, ale mnie ta
      wysypka w ogole nie swedziala.

Przy rozyczce sa czesto zaczerwienione oczy i gardlo pobolewa.
      • mgna Re: ROZYCZKA 21.03.06, 13:33
        Ewa, tak w 95% jest to rozyczka. Kiedy bylam dzieckiem kuzynka zachorowala na
        raz na swinke i rozyczke. Nasze mamy postanowily ze jesli jedna, to i droga
        niech zachoruje; wiec ja z kuzynka bawilam sie i spalam i nie zarazilam sie
        swinka a rozyczke mialam tylko przez jeden dzien (lekarka do domu przyszla
        sprawdzic co z nami jest). Ta rozyczka swedziala i wygladala tak jak teraz to
        cos co mam....oczy mam zaczerwienione i jakby zamglone....wiec mysle ze w 95%
        jest to rozyczka, a w 5% moze to byc na tlach stresu...jesli po kilku dniach to
        cos nie minie to zapewne jest to na tlach stresu a nie rozyczka.... kupilam
        Benedryl krem z calamine i antihistamines.
        • mgna Re: ROZYCZKA 21.03.06, 13:37
          siedze wysmarowana i lepka tym kremem, ale za to nie swedzi mnie cialo tak
          baaaaardzo....grrrr....wole zeby pieklo. Staram sie nie drapac. Choinka jasna
          nie wiedzialam ze dwa razy w zyciu mozna rozyczke zalapac! Choc slyszalam
          (chyba od Kasi) ze czasami mozna chickenpox dwa razy zalapac... Chickenpox
          mialam jako nastolatka i to co teraz mam napewno nia nie jest.

Czy jako dorosle tez chodzicie na szczepionki? Ja ostatnio szczepionki mialam
          jako male dziecko...czy powinnam byla je czesciej miec?
          • mgna Re: ROZYCZKA 21.03.06, 13:44
            "Other symptoms of rubella, which are more common in teens and adults, may
            include: headache; loss of appetite; mild conjunctivitis (inflammation of the
            lining of the eyelids and eyeballs); a stuffy or runny nose; swollen lymph
            nodes in other parts of the body; and pain and swelling in the joints
            (especially in young women). Many people with rubella have few or no symptoms
            at all." (...) "Duration: The rubella rash typically lasts 3 days. Lymph nodes
            may remain swollen for a week or more, and joint pain can last for more than 2
            weeks. Children who have rubella usually recover in 1 week, but adults may take
            longer." GRRRRRRRRRRRR, wiecej niz jeden tydzien!?????
        • princessjobaggy Re: To chyba nie ROZYCZKA 21.03.06, 14:30
          Mgna, dwukrotne zachorowanie na rozyczke praktycznie sie nie zdarza, ale jesli
          ktos kiedys chorowal na rozyczke, moze pozniej chorowac na polpasiec. Polpascem
          mozna sie zarazic od kogos, lecz rowniez moga na niego zachorowac praktycznie
          wszyscy, ktorzy kiedys mieli rozyczke, a np. sa oslabieni. Mojego nie-meza mama
          calkiem niedawno chorowala i tez wszystko ja swedzialo. Niestety nie mam
          pojecia czym sie smarowala.
          • mgna Re: To chyba nie ROZYCZKA 21.03.06, 18:37
            Jak nazywa sie polpasiec po angielsku? Portal Wiedzy tlumaczy jako zoster !? i
            shingles!? Nigdy nei slyszalam o czyms takim.... swedzi mnie CHOLERNIE!!!!
            (przepraszam za wyraz ale jest to bardzo pochamowane okreslenie tego jak mnie
            swedzi) Benedryl tak naprawde nie pomaga temu swedzeniu. Zaraz po posmarowaniu
            sie czuje sie bardziej lepka niz swedzaca, ale swedzi. Teraz czyli kilka godzin
            po posmarowaniu swedzi jeszcze bardziej niz przedtem. I roznioslo sie na
            szyje..... nie wytrzymalam i zaczelam sie drapac..... POMOCY!!!! Moze jesli
            wysmaruje sie octem to bedzie pieklo zamiast swedzialo? Czy plamy po takiej
            wysypce zostaja?

Jak ja to mam leczyc? POMOCY!!!!!!!! Tak zadko choruje ze nie jestem zbyt
            dobrym pacjetem (zwlaszcza kiedy swedzi!)
            • mgna Re: To chyba nie ROZYCZKA 21.03.06, 18:45
              Do google wyszukiwarki wpisalam "zoster" i oto co mi wyszlo!!!!!!!:

Herpes Zoster
              Overview

Herpes zoster, commonly known as shingles, is caused by the same virus
              responsible for chicken pox. After the initial exposure, herpes zoster lies
              dormant in certain nerve fibers. It may become active as a result of many
              factors such as: aging, stress, suppression of the immune system, and certain
              medications.

Because of the layout of the nerves that herpes zoster resides in, it only
              affects one side of the body or face during an outbreak. It begins as a rash
              that lead to blisters and sores on the skin. When the nerve branch that
              supplies the eye is involved, the forehead, nose, and eyelids may also be
              affected. Sores on the nose are a key signal of possible eye involvement.

Herpes zoster can cause several problems with the eye and surrounding skin that
              may have long term effects. Inflammation and scarring of the cornea, along
              with conjunctivitis (inflammation of the conjunctiva) and iritis (inflammation
              of the iris) are typical problems that require treatment. In some cases, the
              retina and optic nerve are involved. Eye problems caused by severe or chronic
              outbreaks of herpes zoster may include: glaucoma, cataract, double vision, and
              scarring of the cornea and eyelids.

Many who experience this infection find it extremely painful. This acutely
              painful phase usually lasts several weeks; however, some continue to experience
              pain or neuralgia long after the outbreak has cleared. This is known as post-
              herpetic neuralgia.

Signs and Symptoms

Herpes zoster causes a wide range of problems affecting the skin and the eye.
              They range in severity depending on the extent of the outbreak. Some problems
              listed occur indirectly from the inflammation caused by the disease.

Problems affecting the body

Flu-like symptoms (fever, headache, fatigue)

Rash

Red, sensitive, sore skin

Blisters and sores on the skin

Pain (may be burning or throbbing), itching and tingling

Problems affecting the eye

Redness

Light sensitivity

Swollen eyelids

Dry eyes

Blurred vision (depending on how the eye is affected)

Corneal inflammation that may lead to scarring

Inflammation inside the eye and optic nerve

Glaucoma

Cataract

Double vision

Loss of sensation

Detection and Diagnosis

When the eye is affected, the doctor will perform a thorough examination with a
              slit lamp microscope and an ophthalmoscope. Visual acuity and intraocular
              pressure are also monitored. Signs of breakout on the face and body are
              noted.

Treatment

Herpes zoster is treated with anti-viral, pain and anti-inflammatory
              medications. Eye drops and ointments may be prescribed to treat ocular
              problems. In some cases, secondary conditions caused by herpes zoster may
              require surgery.

Those who are infected should avoid contact with people who may be more
              susceptible to contracting the disease such as: the elderly, children,
              pregnant women, or anyone with a compromised immune system.

Ide do doktora jutro to brzmi okropnie!
            • natalia.brzeska Re: To chyba nie ROZYCZKA 21.03.06, 18:46
              słyszałam właśnie shingles.
              • jaleo Re: To chyba nie ROZYCZKA 21.03.06, 23:27
                Shingles nigdy nie mialam, ale slyszalam, ze jest bardzo zarazliwe. I wysypka
                jest, przynajmniej na poczatku, tylko po jednej stronie ciala, bo wirus atakuje
                wezly nerwowe po jednej stronie.
            • tuti magna,magna;) 21.03.06, 18:51
              Cleverness is good, patience is better

patience
              (choc ja jakbym sobie wyobrazila ze mam cos co swedzi to chyba bym sie kazala
              do lozka przywiazac, albo rece zabandazowac, ja mam straszne i bez swedzocych
              kropek inklinacje do drapania!!)
              badz dzielna!
            • hopplik Re: Jeśli to nie ROZYCZKA 21.03.06, 19:35
              a pólpasiec, to 'powinna' cię bardzo boleć głowa
              szwagier med rep. przechodził taką infekcję miesiąc temu. tylko na głowie, nie
              jak zwykle w okolicach 'boczków' wysypka się pojawiła
              dostał blokadę nerwu szyjnego, bo nie mógł się pionizować z bólu i lek heviran,
              bardzo silny i skuteczny
              pędź do lekarza
        • mama5plus Re: ROZYCZKA 21.03.06, 18:37

Kiedy bylam dzieckiem kuzynka zachorowala na
          > raz na swinke i rozyczke. Nasze mamy postanowily ze jesli jedna, to i droga
          > niech zachoruje; wiec ja z kuzynka bawilam sie i spalam i nie zarazilam sie
          > swinka a rozyczke mialam tylko przez jeden dzien (lekarka do domu przyszla
          > sprawdzic co z nami jest).

Nie znam sie na tym, ale skoro mialas rozyczke jednodniowa to moze nie tak do
          konca ja przechorowalas (moze nie wytworzyly sie przeciwciala czy jakos (??)
          Jesli chodzi o szczepienia to ja mialam po pierwszej ciazy (poniewaz nigdy nie
          chorowalam na to i nie bylam szczepiona wiec w ramach przygotowania do kolejnej
          ciazy). Nadal mam przeciwciala wiec nie powtarzalam szczepionki.
    • wolkam Re: ROZYCZKA 21.03.06, 00:12
      Większość kremów do pielęgnacji...pupy u niemowląt zawiera cynk, a on
      rzeczywiście łagodzi i trochę wysusza. Spróbuj Penatena albo Johnsona w
      metalowych płaskich pudełkach (półki z akcesoriami dla maluchów np. w BOOTSie).
      Upewnij się czy w składzie jest cynk.
      Życzę powrotu do zdrowia
      Agnieszka
    • hopplik Re: ROZYCZKA 21.03.06, 06:44
      podobny do maści cynkowej jest sudocrem, ale on jak i maść cynkowa
      nie 'rozsmarowuje' się idealnie na dużych powierzchniach,

w tym calamine lotion jest cynk + wapń

samo wapno w tabletkach też może troszeczkę złagodzić

spróbuj fenistil firmy novratis w aptece w żelu miejscowo, a w kropelkach
      doustnie. jest co prawda na alregiczne reakcje, ale może swędzenie złagodzi

na swędzenie najlepszy jest diphergan na receptę (nie dla kierowców !!!),
      sprawdza się nie tylko przy każdej wirusowej wysypce ale i przy alergicznej
      reakcji
    • tuti Re: ROZYCZKA 21.03.06, 12:43
      a ja jeszcze nie mialam ani rozyczki ani zadnych innych kwiatkow:/
      Trzymaj sie lapami daleko od reszty ciala,
      i zdrowiej
      a A propos maila, to to bylo last weekend :) to juz nie bede odpisywac
      • monia72 Re: ROZYCZKA 21.03.06, 15:58
        co do polpasca - to zwiazany jest z ospa a nie rozyczka. Zgadza sie - znam
        osoby ktore chorowaly na ospe po da razy :((( niestety. A w zeszlym rolu moj
        maz zachorowal na ospe (zaraz po dziecku). Maly chorowal tydzien i nie
        wiedzial, ze cos sie dzieje, maz 3 tygodnie - niestety znacznie gorzej. Mam
        nadzieje, ze czujesz sie lepiej i pozdrawiam Iza. Co do calamine lotion - moj
        maz twierdzil, ze mu nie pomaga ale ulge mu przynosi samo smarowanie :)
        • mama5plus Re: ROZYCZKA 21.03.06, 18:32
          Tak, oczywiscie polpasiec to po ospie wietrznej.
          Natomiast sama ospe przebywa sie z reguly raz, acz tez znam takiego, ktory sie
          zaraza przy kazdej okazji.
          Ale ma z systemem obronnym cos nie tak wiec to akurat dlatego.
          Mgna, trzymaj sie!!
        • princessjobaggy Re: ROZYCZKA 22.03.06, 00:19
          monia72 napisała:

> co do polpasca - to zwiazany jest z ospa a nie rozyczka.

No wlasnie, zorientowalam sie, ze zle napisalam zaraz po tym jak wyslalam, ale
          skonczyla mi sie przerwa na lunch i nie moglam skorygowac.
    • izabelski Re: ROZYCZKA 21.03.06, 19:13
      a czy srodki przeciwbolowe nie dzialaja?
    • rozyczko Re: ROZYCZKA 22.03.06, 12:20
      mgna napisała:

> Na stare lata rozyczke dostalam!
      >
      A ja juz myslalam, ze specjalnie dla mnie ktos watek zalozyl :)
      Serdecznie pozdrawiam w chorobie! Sama leze od tygodnia zmorzona grypa !

Ewa... RozyczkO :)
      • robak.rawback Re: ROZYCZKA do rozyczki 22.03.06, 19:17
        haha ale sie usmialam z tego postu hahaha
        • mgna Re: ROZYCZKA do rozyczki 23.03.06, 14:17
          Dziendobry Wszystim :)

Wczoraj poszlam do doktora, okazalo sie ze nie mam ani rozyczki, ani polpasca,
          tylko cala wysypka jest na tlach nerwowych (nie macie pojecia jaki okrutny
          tydzien mialam, dol dolow...moj organizm juz nie wytrzymuje ciaglego stresu).

Wiec, wysypke "lecze" kapielami z oats i mleku kozim, i po kapielach smaruje
          cale cialo aloe vera (liscmi ktore znalazlam w sklepie arabskim), oprocz tego
          pije sok z aloe vera...lekarz przepisal tabletki przeciw alergi (lodamine? -
          cos tak chyba, nie chce mi sie schodzic na dol do kuchni zeby sprawdzic ich
          dokladna nazwe) ktore zarzywam raz na dzien i jakis krem ktory dzis z apteki
          odbieram. Moja PT z wf ma mnie skontaktowac z kolega ktory moze mi pomoc w
          stresie (jak na razie nie wiem w jaki sposob on ma mi pomoc - dowiem sie we
          wtorek). No i pilates i yoga pomoga mi rowniez w opanowaniu tych negatywnych
          sytuacji w zyciu....

Wysypka swedzi, wczoraj wieczorem tak okropnie, ze machnelam reka na wszystko i
          uzadzilam sobie sesje drapania, ktora trwala wiecej niz piec minut i
          pozostawila moje cialo cale czerwone niczym przypalone, w niektorych miejscach
          az do krwi. Ochydnie to wygladalo, ale za to nie swedzialo tylko pieklo. Zaraz
          po tym kapiel (jak powyzej opisana) zeby zlagodzic ten atak moich palcow na
          mojej skorze. Dzis wysypka nie swedzi, skora juz sie uspokoila, choc po tej
          drapaniznie wczorajszej niektore naczynka sa popekane...zagoi sie
          kiedys....wazne zeby nie swedzialo...a (Tuska) cierpliwosci to ja nie mam jesli
          chodzi i swedzenie....cleverness...chyba tez mnie omija skoro tak sie
          wydrapalam...

Dziekuje wszystkim za rady. Ucalowania, M
          • mgna Re: ROZYCZKA do rozyczki 23.03.06, 14:18
            ach rowniez pije herbate z melisy...uspokaja
          • deszczowawyspa wysypka! 23.03.06, 14:51
            Mgna
            tez mialam kiedys wysypke na tle nerwowym.. jak i wysypke z powodu noszenia
            ciezkich rzeczy?! No ale moja to wygladala jakby ktos mi milion igielk na raz
            wbil gdzie popadnie i nie swedziala!!
            Kochana nie ma co sie stresowac..bede w Manchesterze juz niebawem wiec
            wyciagniemy cie z domu z J. i sie jakos zabawimy (cokolwiek to oznacza;)hi hi
            hi).Na stres pomaga tez alkohol w przyjacielskim gronie i wycieczka w moje
            strony!!
            Calusy K.
            • mgna Re: wysypka! 23.03.06, 18:15
              Hee, hee, hee...ta wycieczka w wasze strony coraz blizsza mi sie wydaje.
              Ustalimy konkrety kiedy sie znow spotkamy, dobrze?

Mamusia dzis przywiozla Gorzka (pomylila z Z|oladkowa, czy moze to to samo?)
              Gorzka jest oparta na ziolach, a Zoladkowa z tego co u Agcyb wyczytalam jest
              oparta na suszonych owocach. Strzele sobie drinka przed snem...

Ach, Polacy wy, Polacy! Czy poprawniej: Europejczycy wy, Europejczycy! (jakos
              na tym kontynencie wiecej trunkow jest sporzywanych - tak na oko to wyglada).
              Zaczelam pomiedzy wami wypisywac i teraz na noc mysli o strzelaniu wodeczki
              przed snem chodza mi po glowie ;) Ela, jak by twoja droga polowa proponowala
              podawac Gorzka? :) Czy powinnam kieliszeczki do niej tez zamrozic?

Znow zaczelo mnie swedziec....teraz pod pachami!!!!!!!!!

• jagienkaa Re: wysypka! 23.03.06, 18:30
                gorzka to żołądkowa:)
                oj biedaku a u lekarza byłaś?
                • mgna Re: wysypka! 24.03.06, 23:18
                  Jeszcze jej nie skosztowalam...no moze dzis...ze mnie jest pijaczka ziolowych
                  herbatek a nie wodeczek ;) ale skosztuje...

Tak, bylam u lekarza zeby sie upewnic co to jest. Dowiedzialam sie, w zamian,
                  co to napewno nie jest :) Dzis pojechalam odebrac krem ktory
                  przepisal...okazalo sie ze na steroidach oparty wiec nie wzielam...ja jestem
                  cala w kropeczkach, wiec cala sie nie bede nim smarowala! Nadal sa (kropeczki),
                  swedzi ale nie az tak okrutnie, powolusienko chyba skora sie goi. Nadal kapiele
                  w owsiance, mleku kozim stosuje, i smarowanie sie na noc aloesem. Do wesela (w
                  maju) sie zagoi...mam nadzieje. Zrodlo stresu "truje" melisa, a sama siebie nia
                  uspokajam.

Jednego z moich znajomych partner jest akupunktorem wiec choc igiel bardzo sie
                  boje to rozmyslam czy by nie uregulowac mojej chi ta wlasnie metoda...

Na silowni juz od tygodnia nie bylam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka