Dodaj do ulubionych

partnerzy z poza UE?

15.08.06, 13:28
Witam serdecznie! mam zaszczyt dolaczyc do Waszego szanownego grona i milo mi bardzo z tego powodu...
I w zwiazku z tym, ze juz tutaj jestem mam zapytanie do tych Wszystkich Was, ktorych partnerzy (mezowie, zony) sa z poza UE...Czy bedac w zwiazku z obywatelem UE, moj partner ma szanse na bezproblemowe zalegalizowanie pobytu na Wyspach? Slyszalam cos o family visa, czy ktos wie cokolwiek na ten temat? Bede naprawde wdzieczna za wszelkie informacje.
z pozdrowieniami
u.
Obserwuj wątek
    • athandavan Re: partnerzy z poza UE? 15.08.06, 13:35
      poszukaj w polityce laczenia rodzin UE.

No i zapraszam na forum gazety zwiazki mieszane.
      • ulina_sz Re: partnerzy z poza UE? 15.08.06, 13:49
        Dzieki serdeczne!
    • puziaczek Re: partnerzy z poza UE? 15.08.06, 16:26
      Jako Family Member bedzie mial takie same prawa jak ty. W paszporcie bedzie
      mial wpisane twoje nazwisko. Bezproblemowosc jest oczywiscie wzgledna - w moim
      przypadku HO potwierdzil wszystkie artykuly o balaganie w tej instytucji.
      • athandavan puziaczek dlaczego moje nazwisko??? 17.08.06, 16:02
        Myslalam, ze kwestia nazwiska jest niezalezna (zalezy od preferencji malzonkow)...
        Spouse of EU citizen ma prawo do multiply visa w kraju UE, a takze (chyba)
        ulatwione starania o work permit.
        Prosze wyjasnij mi to, jak bedziesz miala troche czasu.
        • puziaczek Re: puziaczek dlaczego moje nazwisko??? 21.08.06, 12:01
          Nie bedzie nosil twojego nazwiska, tylko bedzie mial stempelek w paszporcie
          potwierdzajacy prawo do pobytu i tam bedzie wpisane twoje nazwisko, bo
          otrzymuje to prawo poprzez ciebie. Wieczorem obejrze meza paszport i wpisze ci
          dokladnie co tam stoi.
          • athandavan dzieki wielkie 21.08.06, 13:12
            :-)
            • puziaczek Re: dzieki wielkie 22.08.06, 10:54
              No i z wieczora zrobil sie ranek :)
              Na poczatku wbijaja Family Member Stamp, ktory wyglada tak: "In accordance with
              the Imigration (European Economic Area) Regulations 2000 (nazwisko partnera)
              has a right to reside in the United Kingdom as a family member of (twoje
              nazwisko) who is working in the United Kingdom for an authorised employer in
              accordance with the Accession (Imigration and Worker Registation) Regulations
              2004. Until (tu data do kiedy wazne)."
              Jesli juz sie "dorobisz" statusu Rezydenta to partner dostaje taki
              stempelek: "A right of residency in the United Kingdom as the family member of
              an EEA national (twoje nazwisko)who is ...nieczytelne... in the United Kingdom
              in the ...nieczytelne... right is hearby? given until (data - 5lat)". Wybacz,
              ale ta druga pieczatka jest strasznie rozlana. Posiadacz takiej pieczatki moze
              pracowac w UK - nie musisz zalatwiac osobnego Work Permit.
              • athandavan dzieki puziaczek. 22.08.06, 13:13
                teraz wiem na czym stoje/ stoimy :-)
              • pati.zop78 Re: pieczatki 22.08.06, 23:58
                tez nie moge doczytac co tam jest napisane.
                z tymi pieczatkami to trzeba uwazac. w zeszlym roku moj maz pojechal w podroz
                sluzbowa do Pakistanu i mial problemy z powrotem. zarowno pakistanskie jak i
                angielskie immigration twierdzily, ze takich pieczatek sie nie uzywa. nie ma tez
                wzoru na stronie HO. dlatego wczepilam mu teraz do paszportu list, ktory dostal
                wraz z paszportem. w razie watpliwosci HO znajac ref. number moze z latwoscia
                potwierdzic autentycznosc stempelka
    • pati.zop78 Re: partnerzy z poza UE? 15.08.06, 22:56
      tu sa wszystkie informacje:
      www.ind.homeoffice.gov.uk/applying/eeaeunationals
      ma chyba znaczenie czy jestescie po slubie.
      czy twoj partner jest juz w UK czy dopiero ma zamiar do ciebie dolaczyc (dla obu
      przypadkow obowiazuje nieco inna procedura)?

jesli chcesz to napisz do mnie na adres gazetowy. moze bede mogla ci pomoc.
      -----
      pozdrawiamy
      Patrycja i Rizvani
      • ulina_sz Re: partnerzy z poza UE? 16.08.06, 15:53
        Patrycjo napisalam do Ciebie maila na gazetowy adres
        pozdrawiam
        u.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka