Dodaj do ulubionych

credit check

11.12.06, 01:32
czy ktos wie jak mozna go zrobic albo ma link do strony na ktorej moge go
wykonac?? pojecia nie mam jak go zodobyc a bardzo go potzrbuje... pomozcie...
Obserwuj wątek
    • kraktom Re: credit check 11.12.06, 02:17
      mówisz i masz:
      www.creditexpert.co.uk/
      pzdr
      Tomasz B.
    • vierablu Re: credit check 11.12.06, 14:33
      To moze Ci sie przdac:
      www.moneysavingexpert.com/cgi-bin/viewnews.cgi?newsid1149605730,95768,
      A tu link do agencji, w ktorej mozna sprawdzic credit rating z wszystkich
      trzech firm:
      www.checkmyfile.com/default.asp?ref=CJN/
    • fatemeh Re: credit check 12.12.06, 11:47
      Ja zamowilam swoj raport w
      www.callcredit.co.uk/home
    • confianza1 Re: credit check - jakie informacje ukazane 22.01.07, 20:35
      Jakie informacje o Was byly ukazane?

Czy byly tam zawarte jakiekolwiek rekomendacje, czy tylko ogolne informacje o
      posiadanych kontach, dlugach, kartach kredytowych itp.?
    • anya.po.prostu Re: credit check 22.01.07, 21:33
      Ja polecam zgłoszenie się bezpośrednio do agencji kredytowych.
      W UK są trzy:
      Equifax, Experian and CallCredit.

Mają one obowiązek udostępnić każdemu jego credit record pobierając administracyjną opłatę w wysokości £2.00.

W necie znajdziesz pełno ofert firm, które wyślą Ci Twój credit record, ale wszystkie one korzystają z tych trzech wymienionych agencji.
      Niektóre firmy będą próbować Ci sprzedać różne dodatkowe oferty i skasować od 15-60 funtów. Inne oferują darmowe wysłanie credit record jeśli zapiszesz się na jakąś tam usługę. Mój facet właśnie ostatnio naciął się na takiej darmowej ofercie, bo wysłali mu skrócony raport, podający tylko w porcentach ile jest "wart". Taki wydruk jest nic nie warty, bo nie zawiera żadnych ważnych szczegółów.

Ja jak do tej pory zamawiałam i z Experian i z Equifax. Bardziej podobał mi się Experian bo raport jest bardzo czytelny i łatwy do zrozumienia.

Pełen raport zawierać powinien:
      - wszystkie adresy pod którymi do tej pory mieszkałaś w UK
      - informację czy jesteś na spisie wyborców
      - informacje o kredytach
      - informacje o "zapytaniach kredytowych"

W informacjach o kredytach znajdziesz:
      - kto- czyli nazwa banku, operatora sieci komórkowej itp
      - od kiedy - czyli kiedy podpisałaś z nimi kontrakt
      - ostatni balance
      - jeśli kontrakt się zakończył to informację o tym, kiedy ostatnia należność została spłacona
      - historię płatności - w postaci kółeczek lub innych symboli- tu będzie widać dokładnie kiedy płaciłaś swoje rachunki, czy spóźniałaś się z płatnościami i o ile, czy musieli na Ciebie nasyłać komornika ;)

Zapytania kredytowe pokazują informację o tym, kto przeglądał Twój credit record. Tu znajdziesz adnotacje z tego kiedy na przykład zwiększałaś swój overdraft albo ubiegałaś się o kartę kredytową.

Bardzo ważne jest aby sprawdzić, czy wszystkie zapytania były przez nas autoryzowane. Jest to jeden z podstawowych sposobów uniknięcia kradzieży tożsamości i sprawdzenia czy ktoś pod naszym nazwiskiem nie zaciągnął jakiś długów.
      Spece zalecają "badać" swój credit record dwa razy do roku i właśnie dokładnie sprawdzać tę sekcję.

W tej części również warto uważać, zeby nie narobić sobie zbyt wielu wpisów w krótkim czasie, bo to odstrasza potencjalnych pożyczkodawców. Szczególnie jeśli te zapytania kredytowe nie prowadzą potem do udzielenia pożyczki. Dla potencjalnych kontrahentów jest to znak, że Twoja aplikacja mogła zostać odrzucona. A jak ktoś inny odrzucił Twoją aplikację to mniejsze szanse.

Jest jeszcze jedna sekcja pokazująca "link addresses"
      Wpisy tutaj są dodawane przez pożyczkodawców czy innych finansowych kontrahentów kiedy informujesz ich o poprzednich adresach lub przeprowadzce.

Ogólnie credit record report to bardzo ciekawa lektura ;))))

A tu strony:
      www.experian.co.uk
      www.equfax.co.uk
      www.callcredit.co.uk
      • liley11 Radze sprawdzic we wszytskich trzech .. 23.01.07, 12:34
        ... firmach: Equifax, Callcredit i Experian, gdyz ich "records" sa czesto rozne
        (niepelne). Mozna wprowadzic NOC (Notice Of Correction do 200 slow), a przy
        okazji sprawdzic czy maja poprawne dane. Najlepiej wyglada jesli nie ma wiecej
        niz 6 credit check robionych w ciagu 1 roku (na kazda z firm oddzielnie) przy
        czym nie bierze sie pod uwage wlasnych zapytan, czyli mozna samemu sprawdzac np
        co miesiac ( np w celach zapobiezenia kradziezy tozsamosci). Experian mial
        promocje jesienia (nie wiem czy jeszcze trwa) i cala usluge z rozszezonym
        wgladem (Jak interpretowac dane z chredit check raport, rady jak zwiekszyc
        wiarygodnosc kredytowa, itp..) mozna bylo miec za darmo (trzeba bylo tylko
        wyrejestrowac sie z serwisu przed uplywem 30 dni.) Warto zrobic sobie taki
        kontrolny check przed np ubieganiem sie o mortgage. Moze to ujawnic blad w ich
        danych, ktorego rezultatem moglaby byc odmowa przyznania kredytu, a to
        utrudniloby staranie sie o nastepny kredyt w przyszlosci.
        Pamietajmy, ze w UK nie kazdy pracownik za biurkiem ma wyzsze wyksztalcenie i
        co za tym idzie, jest bystry i rzetelny..a to oni odpowiadaja za wprowadzane do
        systemu dane...
        Z reguly trzeba bedzie jeszcze doslac do nich oryginaly lub online scanned
        ducuments, w celu potwierdzenia tozsamoaci (takie ich zabezpieczenie).
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka