Dodaj do ulubionych

Assignement- jak napisac?

14.01.07, 16:20
przyszła kryska na matyska i dłuzej juz zwlekac nie mogę - musze sie zabrac
za pisanie pracy semestralnej. na szczescie to tylko max 2500 słow i nie musi
byc bardzo formalnie (a nawet wskazane jest by nie bylo formalne) - na
zasadzie compare and contrast, ilustrujac przykładami z wlasnej praktyki.
czy znacie jakies strony w sieci, gdzie mogę znalesc informacje/podpowiedzi ,
jak takie cudo pisac? jaka budowa, słownictwo, jak przypisy itp. to bedzie
moja pierwsza powazna praca po angielsku.
Obserwuj wątek
    • patch_of_heaven Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 16:53
      Jesli chodzi o literature i przypisy to na mojej uczelni stosowany jest tzw.
      'Harvard System' (ja mam wytyczne z uczelni, ale jestem pewna, ze w internecie
      jest mnostwo na ten temat). 'Assignments' to tez zwykle 2500 slow, ja zwykle
      pisze tzw. 'rationale' do projektu, ktory wykonalam. Podobnie jak w naszej
      rozprawce: wstep, rozwiniecie i podsumowanie.
    • patch_of_heaven Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 16:55
      libweb.anglia.ac.uk/referencing/harvard.htm
    • jagienkaa Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 17:32
      a nie dali Ci żadnych wytycznych? Materiałów, poprzednich prac?...
      U mnie na uniwersytecie najważniejsze jest właśnie referencing i nic kurczę nie
      można napisać bez podania źródła. Też stosuje się Harvard Style.
      Budowa to chyba esejowa, czyli wstęp+rozwinięcie+zakończenie;) u mnie każą
      zawsze we wstępie pisać o czym będzie praca, a w zakończeniu nie dawać
      żadnych 'nowych' myśli... ja mam napisać pracę dyplomową do maja na ok 10 000
      słów haha mam 1500 jest fajnie:)
    • basiak6 Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 17:53
      Wstep czyli nasze zalozenia, rozwiniecie to udowadnianie naszej hipotezy,
      podajac konkretne dowody, analizujac je, oceniajac (wazne jest podawanie
      wlasnych ocen i opinii), i w zakonczeniu podsumowanie, czyli np potwierdzenie
      naszej hipotezy, bo cos tam.
      Reszte poszukaj w poradnikach o pisaniu. Ja napisalam tutaj juz dziesiatki prac,
      plus analizy w pracy, jedno co zawsze bylo bardzo wazne, to dobra analiza
      dostepnych zrodel, jak najwiecej wlasnych mysli, wnioskow i 'challenging ideas':)
      I dobre wnioskowanie oraz podsumowanie.
      • jagienkaa Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 18:01
        haha Basiu u nas nic nie można od siebie napisać. Wszystko musi być
        udokumentowane wcześniejszymi badaniami czy źródłami. Straszna kicha.B o tak
        naprawdę to przecież właśnie to jest plagiat;) ale faktycznie zawsze ma się
        plusy jak się np krytycznie zanalizuje dostępne źródło.
        • basiak6 Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 19:50
          Jagienka, przeczytaj mojego posta dokladnie:))
          Napisalam " Wstep czyli nasze zalozenia, rozwiniecie to udowadnianie naszej
          hipotezy,podajac konkretne dowody, analizujac je, oceniajac (wazne jest
          podawanie wlasnych ocen i opinii), i w zakonczeniu podsumowanie, czyli np
          potwierdzenie naszej hipotezy, bo cos tam"

Podawanie wlasnych opini na temat danego zrodla czy opracowania to wlasnie jest
          pisanie od siebie. Wiele razy zdarzylo mi sie porownywac rozne zrodla i
          krytykujac niektore z nich, np za niezbyt szeroki research sample, etc.
          Chyba u was pisanie prac nie polega na kopiowaniu tekstu zrodlowego bez
          podawania wlasnej analizy oraz interpretacji danego zrodla?
          Moja kazda praca tutaj, zarowno jak robilam BA jak i MSc, oraz w pracy (pisze
          zawodowo analizy z tematyki finansow) musza miec konkretna analize dostepnych
          zrodel, wraz z wlasnymi wnioskami i ustosunkowaniem sie do tematu.
          W pracy mamy zasade pisania tak ze kazdy paragraf musi zawierac jakis konkretny
          argument, jesli nie wnosi nic ciekawego mozna go wywalic.
          Tak samo obowiazuje zasada pamietania o 'so what'. Czyli co z tego ze napisze iz
          index FTSE100 spadl o iles tam, wazne jest aby dodac co w zwiazku z tym oznacza
          to dla inwestorow i jakie moze miec konsekwencje.

Nie chce mi sie wierzyc ze u was na uczelni oczekuja wylacznie kopiowania tekstu
          zrodlowego... Faktycznie kicha, moze to tylko niektorzy wykladowcy tak do tego
          podchodza?
          • jagienkaa Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 20:36
            mnie chodzi o to, że ja nie mogę sobie napisać: emigracja Polaków jest większa
            niż przewidywano. tylko muszę na przykład napisać, że Guardian (2005) podał że
            emigracja Polaków jest większa niż przewidywano. I w sumie tak naprawdę nie
            mogę napisać tego co JA chcę. Jedynie właśnie gdzie tak naprawdę się pozwala
            pisać swoje wnioski to właśnie analizując poprzednie źródła. Mnie to wkurza bo
            czasem żeby napisać jedno konkretne zdanie muszę przeszukać dziesiątki różnych
            źródeł. Nie chodzi o kopiowanie samo w sobie, bo musi pasować do argumentu,
            chodzi o to że nawet pisząc co sama uważasz - popełniasz plagiat.
            • basiak6 Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 21:00
              Hihi, Jagienka, ale ja nigdzie nie pisalam ze mozna samemu wymyslac fakty i
              pisac cos bez podania zrodel:)))) Pisalam o podawaniu wlasnych opinii i
              komentarzy w oparciu o konkretne dowody.

Oczywiscie ze mozesz pisac co chcesz, ale nie mozesz pisac co ci sie wydaje,
              musisz miec na to konkretne dowody, inaczej jaka wartosc ma taka praca?
              Moze sie okazac zwyczajnie ze po przejrzeniu zrodel zobaczysz ze twoja hipoteza
              jest nieprawdziwa.
              Bo hipoteze mozesz miec wlasna i osobista, dopoki ja dobrze udowodnisz:)))
              Mozesz w hipotezie pracy napisac ze emigracja Polakow jest wieksza niz
              przewidywano ale potem musisz rozwinac temat i podac konkretne dowody na to.

Nie popelniasz plagiatu jesli ustosunkowujesz sie do zrodla podajac wlasna
              opinie, nawet jesli jest ona zgodna z tym co mysli wiekszosc spoleczenstwa:)

Nie wkurzaj sie tym, wyrobisz sobie dobry nawyk!
              • jagienkaa Re: Assignement- jak napisac? 14.01.07, 21:13
                nie no nie mam wyboru;) po prostu czasem coś się chce napisać na dany temat,
                ale nikt inny przed Tobą nic takiego nie napisał (czy nie można znaleźć nic na
                ten temat) i wtedy jest niefajnie.
      • formaprzetrwalnikowa challenging ideas ;) 14.01.07, 18:50
        to ja mam takie, ze boje sie pisac.
        obawiam sie,z e słów moze mi zabraknąć. zdecydowałam sie zostawic sprawe na
        powazniejszą okazję - na master degree za dwa lata.
        zresztą, potzrebuję do tego więcj praktyki - bo to wszystko ma być poparte
        przykładami z mojej własnej pracy klinicznej.
        ;)
    • formaprzetrwalnikowa dziękuję 14.01.07, 18:52
      za podpowiedzi :)
      idę robic notatki
      :)
      • robak.rawback forma 14.01.07, 20:33
        napisalam na priva
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka