Dodaj do ulubionych

dell laptop za £710 czy to za duzo?

05.04.07, 14:08
po dlugich meczarniach wybralam sobie 17" screen laptop della za £710
inspiron 9400 i sie zastanawiam czy nie przegielam bo w sumie nie mam
strasznie duzo kasy. jest to juz razem z 15 month mcaffe security i carry
case. niestety musze jeszcze dokupic myszke i klawiature bo nie wyrobie na
dluzsza mete z tymi z laptopa.

potrzebney mi do normalnego uzywania - internet, muzyka, dokumenty etc.
desktop na razie odpada z roznych wzgledow. rowniez nie chcialam ekranu 15
calowego. no i chcialam go pouzywac ze 2 -3 lata.

czy to sa normalne ceny w uk - oczywiscie patrzylam w pc world i currys ale
tez w sumie podobne ceny, troche mneijsze za mniejsze ekrany.

nie chce potem zalowac ze wybulilam duzo kasy na jakies cudo ktore wcale nie
jest az takie nadzwyczajne. czy ktos ma taki laptop i czy on jest dobry?

ktos cos ma do powiedzenia na ten temat

dzieki
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 14:21
      O konkretnym laptopie nic nie napisze , bo nie znam.

Polece Ci tylko sklep internetowy : www.dabs.com
      my kupilismy od nich laptopa i byl tanszy niz w innych sklepach.

Co do programow zabezpieczajacych to czesto i tak po kilku tygodniach trzeba
      dokupic reszte oprogramowania :(

wiecej chyba nie pomoge

Milych zakupow.

Pozdrawiam
      Kinga
    • edavenpo Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 15:08

Szczerze mowiac to ja za £750 kupilabym Apple MacBook szczegolnie ze chcesz go
      uzywac do rzeczy typu 'internet, muzyka, dokumenty etc.'

store.apple.com/Apple/WebObjects/ukstore.woa/wa/RSLID?mco=32B42242&nclm=MacBook
      Jako posiadacz i dlugoletni uzytkownik Makow wlaczajac w to obecnego iBooka
      dwulatka ktory chodzi jak zloto i pewnie jeszcze pochodzi pare lat bardzo
      polecam ze wzgledu na to ze sa bardzo stabilne (moj iBook jeszcze nigdy mi sie
      nie zawiesil), przyjazne w obsludze, i dobrze sie starzeja czyli spokojnie
      pochodzi ci kilka lat bez wiekszych problemow.

W pracy laptopa Della (Lattitude 610) i nie dosc ze brzydki klamot to jeszcze
      ciagle mi sie zawiesza. Ja na niego mawiam 'computer (who) says no' ;-)
    • asica74 Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 18:36
      Dell nie cieszy sie dobra opinia, jezeli chodzi o serwis i naprawy gwarancyjne.
      Warto to wziasc pod uwage.
      • duende1 Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 20:21
        asiu, my mamy w domu dwa delle- laptopa i desktopa. korzystalam z serwisu i
        naprawy gwarancyjnej i bylam bardzo zadowolona z obslugi. szybko, sprawnie i
        profesjonalnie. podobnie z dostawa, zawsze przed spodziewanym terminem.

w firmie tez mamy delle i jestesmy zadowoleni z obslugi, ale wiadomo, ze z
        corporate clients obchodza sie zazwyczaj lepiej.
        • asica74 Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 20:38
          Oj, to masz szczescie:) Moi znajomi (nie znaja sie wzajemnie) kupili laptopy z
          della, no i klops sie zrobil straszny, gdy sie zepsuly. Godzinne wiszenie na
          sluchawce, tlumaczenie, przeciaganie naprawy:(

No nic, nie zapeszam :)
          • jaleo Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 20:43
            Ja mam sluzbowego Dell Latitude, i co prawda sie nie "zawiesza", ale ma bardzo
            kiepska konstrukcje - jesli jestem w podrozy i uzywam wbudowanej "myszy", to
            caly panel w okolicy tej myszy sie "przykleja" jesli tylko sie niechcacy
            nacisnie palcem albo reka, i wtedy ta wbudowana "mysz" wariuje.
            • edavenpo Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 23:44
              jaleo napisała:

> Ja mam sluzbowego Dell Latitude, i co prawda sie nie "zawiesza", ale ma bardzo
              > kiepska konstrukcje - jesli jestem w podrozy i uzywam wbudowanej "myszy", to
              > caly panel w okolicy tej myszy sie "przykleja" jesli tylko sie niechcacy
              > nacisnie palcem albo reka, i wtedy ta wbudowana "mysz" wariuje.
              __

Dokladnie!

W pewnym momencie mysz latala mi po ekranie nawet jak nie dotykalam juz samej myszy!

P.S. Odpisalam na maila! Sorry za opoznienie ;-)
              • jacinda Toshiba 06.04.07, 11:01
                Kupilam miesiac temu. 650 funtow. z Vista, 2GB pamieci, 80 twardy dysk.
                nagrywarka DVD, trubrite screen (piekny!), Intel Core 2 Duo.
                Do rzeczy takich jak piszesz: internet, muzyka, filmy.
    • fatemeh Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 05.04.07, 23:05
      A jakie ten Twoj komp ma parametry? Ile ma pamieci? Jaki procesor? Cena nie
      bierze sie z sufitu! Czy chcesz wykonywac kilka rzeczy jednoczesnie (np. sciagac
      pliki, pracowac na trzech otwartych dokumentach, a do tego sluchac muzyki)?
      Nalepka 'Vista capable' tez podnosi cene, oznacza jednak b.dobre parametry
      techniczne...
      • robak.rawback parametry della 06.04.07, 15:43
        fatemeh napisała:

> A jakie ten Twoj komp ma parametry? Ile ma pamieci? Jaki procesor?

no wlasnie chcialam taki zeby mi sie nie zawieszal ciagle jak bede sluchac
        muzyki i miec worda otwartego i szukac czegos na internecie -niby takie
        podstawowe wymaganiea ale wiadomo jak to z komputerami bywa.

parametry ma generalnie minimalne na viste (bo w ofercie byla tylko vista) a ze
        chce xp to sobie wyobrazam ze bedzie chodzil lepiej i szybciej niz jakbym sobie
        na to zaladowala viste; gadalam z nimi i powiedzialam ze chce z windows xp i
        powiedzieli ze ok

widze ze dzisiaj troche inne opcje mam na twardy dysk - ale cena mi wyszla 710
        funtow i tak.

Intel® Pentium® Dual-Core Processor T2060(1.6GHz/533MHz/1MB)

operating system - windows xp

hardware support - Collect & Return, 1 Year Service only

17" Wide Screen WXGA (1440x900) TFT Display

1024MB 533MHz Dual Channel DDR2 SDRAM (2x512)

hard drive - 120GB (5,400rpm) Hard Drive
        lub 100GB (7,200rpm) Hard Drive (ale tu musze dodac 35 funtow do ceny)

Intel® Media Accelerator 950 Graphics Up to 128MB shared graphics memory

Fixed Internal 8X DVD+/-RW Drive

6 Cell, 53Whr Lithium Ion Primary Battery

Dell™ Wireless 1390 802.11b/g Mini-PCI Card (for Pentium Dual Core)

Nylon Extra Large Carry Case

software - Microsoft® Works 8.0

antywirusowy program
    • kingaolsz Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 06.04.07, 17:41
      Coprawda nie ma 17 calowego ekranu, ale parametry dosc podobne, lepszy procesor
      i sprawdza nam sie wysmienicie, glownie uzywany tak jak Ty planujesz.

www.dabs.com/compare.aspx?&ql=4B9J&NavigationKey=0&PageMode=3&SearchType=1&SearchTerms=samsung+r40&SearchK
      ey=All&SearchMode=All

Kinga
      • robak.rawback Re: dell laptop za £710 czy to za duzo? 06.04.07, 18:25
        dzieki za dotychczasowe odpowiedzi - obejrzalam sobie linki i oczywiscie nie
        wiem co mam w koncu wybrac hehe

jak ktos ma jeszcze cos do dodania to bardzo prosze bo caly czas sie
        zastanawiam i porownuje etc etc
        • robak.rawback norton czy mcaffe? subskrypcja 07.04.07, 14:58
          dzis popatrzylam na oferte ta sama della no i troche sie opcje pozmienialy i
          widze ze dodali nortona tez i cena poszla w dol.

i sie zatanawiam ktorego sobie wybrac - norton a czy mcaffee? o ile pamietam na
          forum juz kiedys ktos odradzal nortona? i jak sobie wybiore subskrypcje na
          jakis czas to pozniej nie bedzie problemu z oddnowa ani w jednym ani w drugim?

z kim to sie trzeba skontaktowac zeby sobie odnowic subskrypcje? prosto do
          producenta sie idzie i placi?
          • kingaolsz Re: norton czy mcaffe? subskrypcja 07.04.07, 19:02
            Mialam oba i wrocilam do Nortona.

Jak mija Ci okres "wykupiony" to idziesz np. do PCworld i kupujesz pudelko
            Nortona z napisem UPDATE na dany rok i instalujesz na kompie.
            Mcaffe mozna przez neta uzupelniac , ale u nas byla klapa kompletna, nie
            pamietam szczegolow, ale musielismy wlasnie dokupic Nortona, bo ten internetowy
            upgrade niewiele dal.

Pozdr
            Kinga
            • ralphos Re: norton czy mcaffe? subskrypcja 07.04.07, 19:57
              Jeżeli chodzi o antywirusy to obecnie nie do pobicia jest NOD32. Pracowałem w
              tym samym budynku, w którym siedzibę miały Kaspersky Labs UK i miałem sporo
              okazji, żeby przy herbatce pogawędzić z nimi na temat antywirusów. Jak sami
              przyznali, w tej chwili NOD32 wyprzedził całą konkurencję. Jest prosty w
              obsłudze, bardzo niewiele spowalnia komputer (precz z Nortonem! to tylko program
              do spowalniania komputera) i jest niesamowicie skuteczny w wykrywaniu wirusów.
              Można wykupić licencję na 3 lata z góry, co poważnie redukuje roczny koszt. Polecam.
              • robak.rawback Re: norton czy mcaffe? subskrypcja 07.04.07, 21:44
                ralphos napisał:

> Jeżeli chodzi o antywirusy to obecnie nie do pobicia jest NOD32. Pracowałem w
                > tym samym budynku, w którym siedzibę miały Kaspersky Labs UK i miałem sporo
                > okazji, żeby przy herbatce pogawędzić z nimi na temat antywirusów. Jak sami
                > przyznali, w tej chwili NOD32 wyprzedził całą konkurencję. Jest prosty w
                > obsłudze, bardzo niewiele spowalnia komputer (precz z Nortonem! to tylko
                progra
                > m
                > do spowalniania komputera) i jest niesamowicie skuteczny w wykrywaniu wirusów.
                > Można wykupić licencję na 3 lata z góry, co poważnie redukuje roczny koszt.
                Pol
                > ecam.

ralphos teraz padnie pytanie ktore musialo pasc - czy sam to cudo masz? zaraz
                sobie obejrze na necie co otym pisza. i czy ja bym to dostala w jakiems
                lokalny, pc world czy musze sie nachodzic za tym?

mialam kilka lat nortona ale ciagle slyszalam ze jest nie za dobry mcafee nie
                mialam i slyszalam ze lepszy, wiec sama nie wiem.
                • robak.rawback nod32 07.04.07, 21:51
                  no ciekawe - przeczytalam sobie na ich stronie ze sie emailowo dostaje pelen
                  download do sciagniecia po zrobieniu zamowienia. 23 funty na rok to chyba nie
                  duzo.

ciekawe czy za rok tez tacy dobrzy beda. chyba bym sie nie zdecydowala na kilka
                  lat wykupic licencji produktu o ktorym wlasnie uslyszalam natomiast moge sobie
                  wyobrazic ze produkty najbardziej rozreklamowane i niby swietne sa wlasnie
                  najgorsze.

ralphos jak sie okaze ze sie zdecyduje na to i sie okarze ze kicha to cie
                  namierze internetowo i sformatuje zdalnie dyski hehe
                  • ralphos Re: nod32 08.04.07, 09:00
                    Oczywiście w domu używam NODa, w pracy mamy jeszcze MacAfee, ale jak się skończy
                    licencja, to przekonam szefa że są lepsze antywirusy. Kupiłem licencję na 3
                    lata, bo NODa znam nie od dziś, w dodatku jeżeli fachowcy z Kasperskiego mówią
                    że jest lepszy od ich produktu i się naprawdę boją konkurencji, to ja im wierzę.
                    Przez długie lata uważałem Kasperskiego za najskuteczniejszy program
                    antywirusowy (jako opiekun kilkudziesięciu komputerów w kilku firmach w Polsce
                    miałem możliwość testowania antywirusów w warunkach bojowych i Kaspersky był
                    bezapelacyjnie najlepszy), chociaż niestety bardzo skomplikowany w obsłudze i
                    bardzo spowalniający komputer. Jakiś czas temu pojawił się NOD, który nie dość
                    że bardzo niewiele spowalnia komputer, to jeszcze jest skuteczniejszy od
                    Kasperskiego!

A to że nazwa Tobie nieznana, to nie znaczy że to produkt firmy-krzak. Znasz
                    może monitory Barco? Przeciętnemu użytkownikowi komputera nazwa nic nie mówi,
                    jednak graficy wiedzą dobrze o co chodzi.
                    • robak.rawback Re: nod32 08.04.07, 15:44
                      no wlasnie o to chodzi - wiekszosc ludzi nie jest specjalistami w tej
                      dziedzinie, zna pare najbardziej znanych produktow komputerowych i softwerow i
                      to wszystko; wiec beda mniej sklonni przezucac sie na cos o czym nie maja
                      zielonego pojecia - nawet jesli jest lepsze

a czy ja nie znajac tego noda bede w stanie sobie sama z nim poradzic? bo
                      szczerze mowiac musze w tym wzgledzie liczyc na siebie i nie bede miala kogos
                      kto mi bedzie to wszystko konfigurowal i obslugiwal?
    • robak.rawback dell - order on delivery - ?? dostawa? 18.04.07, 14:44
      mam pytanie - czekam wlasnie na zamowiony laptop i sprawdzalam w hisorii
      dostawy - track and trace no i status jest - order on delivery - jako ze
      estimated time jest dzisiaj wiec zakladam ze mi to dzisiaj dostarcza? czy mam
      racje?

pytam sie bo juz jestem cala w nerwach bo niedlugo musze do pracy isc a ich
      jeszcze nie ma. powiedziano mi w delu ze dostawa odbywa sie kilka razy na dzien
      jesli klienta nie bedzie w domu - i na pewno przyjada przed 12 w poludnie
      pierwszy raz - ale juz jest prawie druga i niekogo nie bylo.
      • kast Re: dell - order on delivery - ?? dostawa? 20.04.07, 13:36
        I jak, dostarczyli? :)

----------------
        Serdecznie pozdrawiam, Kasia
        Jestem w UK od...
        • robak.rawback Re: dell - order on delivery - ?? dostawa? 20.04.07, 13:54
          dostarczyli, tak, ale niestety juz zalatwilam sobie laptop replacement bo sie
          okazalo ze glosnik jeden mi skrzeczal od razu od wlaczenia pierwszy raz
          komputera. nie jakos przerazliwie ale mnie denerwowalo to.

nie dali mi terms n conditions chociaz po wlaczeniu odr razu sie wyswietlio ze
          mam akceptowac jakies terms n conditions ktorych na ekranie nie ma, wiec tez o
          tym wspomnialam, packing slip tez nie dali, i chyba byo cos nie tak z dvd
          drive. nie chcialo mi sie czasami otwierac jak plyte wyciagalam - wiec doszlam
          do wniosku ze za 600 funtow to sie nie bede z tym szamotac.

mam nadzieje ze teraz mi dobry przysla i nie bedzie jakis innych wad - na
          przyklad mmnie przesladuje mysl o dead pixels. boje sie zeby nie bylo -
          zamienil stryjek siekierke na kijek hahaha.

ale laptop ogolnie mi sie bardzo podoba. z wygladu przynajmniej. dlugo go nie
          pouzywalam wiec nie wiem czy bedzie chodzil czy nie. wkurza mnie tylko ze moj
          czas marnuja, bo naprawde nie mam kiedy tego odbierac i oddawac.

za pierwszym razem to z pracy sie musialam zwolnic zeby go odebrac.
          • kast Re: dell - order on delivery - ?? dostawa? 20.04.07, 14:05

Ja tez sie przymierzam do zakupu laptopa, dzieki za cenne wskazowki :) Bede
            wiedziala na co zwrocic uwage :)

----------------
            Serdecznie pozdrawiam, Kasia
            Jestem w UK od...
          • jacinda Re: dell - order on delivery - ?? dostawa? 20.04.07, 14:25
            robak.rawback napisała:

> dostarczyli, tak, ale niestety juz zalatwilam sobie laptop replacement bo sie
            > okazalo ze glosnik jeden mi skrzeczal od razu od wlaczenia pierwszy raz
            > komputera. nie jakos przerazliwie ale mnie denerwowalo to.
            >
            > nie dali mi terms n conditions chociaz po wlaczeniu odr razu sie wyswietlio
            ze
            > mam akceptowac jakies terms n conditions ktorych na ekranie nie ma, wiec tez
            o
            > tym wspomnialam, packing slip tez nie dali, i chyba byo cos nie tak z dvd
            > drive. nie chcialo mi sie czasami otwierac jak plyte wyciagalam - wiec
            doszlam
            > do wniosku ze za 600 funtow to sie nie bede z tym szamotac.
            >
            > mam nadzieje ze teraz mi dobry przysla i nie bedzie jakis innych wad - na
            > przyklad mmnie przesladuje mysl o dead pixels. boje sie zeby nie bylo -
            > zamienil stryjek siekierke na kijek hahaha.
            >
            > ale laptop ogolnie mi sie bardzo podoba. z wygladu przynajmniej. dlugo go nie
            > pouzywalam wiec nie wiem czy bedzie chodzil czy nie. wkurza mnie tylko ze moj
            > czas marnuja, bo naprawde nie mam kiedy tego odbierac i oddawac.
            >
            > za pierwszym razem to z pracy sie musialam zwolnic zeby go odebrac.

Dlatego ja zdecydowalam sie kupic w normalnym sklepie. Na poczatku myslalam o
            Dellu ale jak porownalam ceny i potem jak poszlam i zobaczylam te piekne
            Toshiby (a szczegolnie ich ekrany) to wiedzialam ze nic wiecej poza Toshiba,
            odebrana prosto ze sklepu nie chce.
            • fatemeh Re: dell - order on delivery - ?? dostawa? 21.04.07, 00:47
              Ja kupilam tu
              www.technoworld.com/
              Pierwszy order odwolali (komputer wycofano ze sprzedazy :(( - potwierdzilo sie
              to na stronach Acera), ale potem wszystko bylo OK. Bralam na kredyt (buy now pay
              9 months later) - to rowniez pomoglo w wyborze oferty. Komputer (odpukac) dziala
              super. (2048 MB :)))
              • robak.rawback nastepna reklamacja 28.04.07, 14:54
                przyslali nowy laptop ale sie okazalo ze cos chyba nie tak z twardym dyskie m
                bo dziwne dzwieki wydaje. wiec nastepny complaint wyslalam zeby mi w koncu
                przyslali fault free. no i ciekawe czy mi nie poweidza zebym sie odwal;ila grrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka