Dodaj do ulubionych

Another Sky Scam!

08.12.07, 12:01
Praktyki Roberta Murdoch'a, właściciela Sky, mają wielu przeciwników.
I w skrócie można je podsumować jednym zdaniem: jak daleko posunie się firma by na tym zarobić.

Sky właśnie ogłosiło, że zamierza sprzedać prywatne dane swoich klientów komukolwiek, kto te dane zechce kupić.
W liście zatytułowanym "Dear Customer" (sic!) rozesłanym do klientów, Sky ogłasza zmiany w swoich Terms and Conditions:

"(...) by continuing to be a customer you agree that any member of British Sky Broadcasting may use and share the information you provide and other information we hold about you for account managment, market research and the marketing of Sky's and third parties' products and services."

I dalej najlepsze:
"This may include contacting you by post, telephone, email or SMS unless you tell us you don't want to be contacted in any of these ways by calling us on 870....."

"Information held by the Sky Group about you may also be shared with other companies outside the group, including for sales, marketing and market research purposes by such companies, unless you indicate you wish to be excluded from such uses by contacting us on 0870...."

Czyli w skrócie: jeśli nie chcemy by Sky rozpowszechniało nasze osobiste dane to musimy na własny koszt dzwonić do ich drogich linii i ich o to poprosić!

Przyzwyczaiłam się już, że jak nie chcę by używano moich danych do marketingu to muszę szukać gdzieś drobnego tekstu na końcu kontraktu i "untick the box".
Bo wiem, że jak tego nie zrobię to automatycznie niby zgadzam się na używanie mojego adresu. Przyzwyczaiłam się już, że jak kupuję bilet na samolot to automatycznie dodawane jest ubezpieczenie, i muszę pamiętać by każdorazowo je usunąć zanim zapłacę za bilet.

Ale jeszcze nie słyszałam o firmie, która wymaga by do nich dzwonić, aby powiedzieć im, że nie chcę by robili coś, o co w ogóle ich nie prosiłam in the first place! I jeszcze chamy zarabiają na tych telefonach!
Grrrrrr!

...
moje fotografie ceramika
Obserwuj wątek
    • ralphos Re: Another Sky Scam! 08.12.07, 13:51
      Czy to jest legalne? Raczej nie. Klient musi wyrazić jawną a nie domniemaną
      zgodę na rozpowszechnianie swoich danych osobowych.
      Czekamy na pierwszą osobę która pójdzie z tym do sądu.
    • deadeasy Re: Another Sky Scam! 09.12.07, 01:31
      Kolejna sprawa dla Watchdog?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka