rozyczko 08.09.08, 21:00 Jak w temacie :) Dzieci maja ok. 10 lat i praktycznie nie mowia po polsku. Gdzie moglabym cos znalezc? Ewa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7oz Re: pomoce do nauki polskiego dla anglielskich dz 10.09.08, 01:31 Może jakieś książeczki dwujęzyczne by pomogły albo gry. Przez zabawę zawsze najłatwiej zachęcić dziecko do nauki. Zajrzyj na ten sklep może coś znajdziesz: www.poltrader.com/acatalog/Edukacyjna-Zabawa-Nauka-Polskiego-dzieci-UK.html Moi znajomi, których córka nie za bardzo chce mówić po polsku kupują jej polskie książeczki i DVD z bohaterami bajek które zna z anglielskiej telewizi np z Kubusiem Puchatkiem, to też działa. A tak z ciekawości można zapytać dlaczego chcesz uczyć angielskie dzieci polskiego? To dość niespotykane :) Odpowiedz Link
rozyczko Re: pomoce do nauki polskiego dla anglielskich dz 10.09.08, 20:02 bede uczyc 2 dziewczynki, ktorych mama jest zdaje sie Polka urodzona juz tutaj (Anglia), a tata jest Brytyjczykiem. Efekt taki, ze dzieci wlasciwie nie mowia po polsku, ale rodzice ( i babcia :)chcieliby podtrzymac JAKIKOLWIEK kontakt z jezykiem. Lekcje beda w polskiej szkole. Dzieki za linke do strony :) Odpowiedz Link
ter1230 Re: pomoce do nauki polskiego dla anglielskich dz 02.10.08, 03:36 jesli pracujesz w szkole polsiej bardzo prosze odpisz czy jest zapotrzebowanie na polskich nauczycieli specjalnych, czy tam dzieci niepelnosprawne chodza do szkol czy do innych placowek, jak szukac pracy z osobami niepelnosprawnymi, mam doswiadczenie,jestem jeszcze w Polsce ale jestem bardzo zainteresowana taka praca,pozdawiam Odpowiedz Link
dorcian ter1230 02.10.08, 17:10 Polskie szkoly tutaj to szkoly sobotnie, nie wiem czy tylko takowe cie interesuja - jesli tak - to nie wiem czy potrzebuja w nich pedagogow specjalnych. Jesli chodzi zas ogolnie o szkoly tutaj, to nie ma specjalnych podstawowek (5-11 rok zycia). Wszystkie dzieci bez wzgledu na umiejetnosci akademickie chodza do tzw. mainstream czyli odpowiednikow polskich masowek (pomijajac gleboka niepelnosprawnosc - dla tej grupy sa szkoly podstawowe specjalne). Jezeli maja statement (diagnoze) to maja na ogol przydzielonego asystenta. Niektore szkoly maja tzw. units gdzie sa dzieci ze specjalnymi potrzebami. Sa natomiast srednie szkoly specjalne (secondary - 11-16 rok zycia). Ja w takiej pracuje i tez jestem pedagogiem specjalnym. Jesli interesuje cie praca w szkole na pewno bedziesz musiala zaczac jako TA (teaching assistant - asystent nauczyciela), zeby pracowac jako nauczyciel musisz miec QTS (qualified teacher status). Jezeli masz skonczona tylko polska pedagogike specjalna mozesz miec problem z jego otrzymaniem, bo aby dostac QTS trzeba miec kwalifikacje do nauczania takze w masowce, a tego polskie studia z pedagogiki specjalnej niestety nie daja. jesli masz wiecej pytan - pisz na forum albo gazetowego maila. Pozdrawiam. Odpowiedz Link