Dodaj do ulubionych

WMS oplaty za wodę

05.09.12, 05:46
Witam,
Czy może mi ktoś wyjaśnić (być może przerasta to moje możliwości :)Kupiłem niedawno mieszkanie i dostałem z WSM powiadomienie o wysokości czynszu i rozbiciem na poszczególne składniki. Zastanawia mnie sposób naliczania opłat za wodę. O ile dobrze rozumiem jest to stawka za wodę pomnożona razy średnie miesięczne zużycie (na podstawie odczytów wodomierzy). Jeśli tak jest (proszę mnie poprawić jeśli nie) to dlaczego jest to jeszcze mnożone razy ilość osób w lokalu? Z tego wynika ze teoretycznie 2 osobowa rodzina zużywająca powiedzmy śr 7metrów płaci mniej niż 3 osobowy z 6 metrami. Rozumiem ze ilości osob jest naliczana do wywozu smieci itd. gdzie trudno byłoby wyliczyc kto ile ich wyrzuca, ale dlaczego tak jest w przypadku wody, przeciez są wodomierze ?
Pozdrawiam,
P.S. proszę bardzo o merytoryczne argumenty jesli nie mam racji, a nie trollowanie :)

Obserwuj wątek
    • Gość: zoliborzanin Re: WMS oplaty za wodę IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 11:14
      argumenty są takie , udać się do spółdzielni i oni wszystko dokładnie wytłumaczą :) proste i sensowniejsze niż pisanie o tym na forum pod wpływem emocji.
      • Gość: łobuz Re: WMS oplaty za wodę IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 12:42
        Odpowiedzi kolegi zoliborzaniana sa tragiczne! napisz kolego o czym mozemy w takim razie pisac na forum bo z tego co zauwazylem jesli ktos tutaj zadaje pytanie to ty od razu piszesz - bez emocji - popytaj gdzie indziej lub zadzon do odpowednich sluzb.
        • Gość: zoliborzanin Re: WMS oplaty za wodę IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 14:11
          nie do każdego tematu coś piszę więc nie płacz
    • mokykla13 Re: WMS oplaty za wodę 05.09.12, 14:37
      Zwykle jest tak, że jest jakieśtam średnie zużycie na osobę ustalone odgórnie, to się mnoży razy liczbę osób zamieszkałych w lokalu i taką zaliczkę miesięcznie płacisz. Wodomierz masz po to, aby mierzyć ile wody faktycznie zużyliście. Jeśli więcej niż przewidywały zaliczki - musisz dopłacić, jeśli mniej - zwrócą ci (raz na pół roku jest u mnie takie rozliczenie wodomierzy, ja mam zawsze zwrot, bo mimo małego dziecka w domu nie zużywamy aż tyle, ile zakłada spółdzielnia).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka