Dodaj do ulubionych

nie uznają Benedykta XVI ?

26.04.05, 10:03
Sądząc po stronie www.bielany.waw.pl radosne "Habemus Papam" nie
dotarło na ul Przybyszewskiego albo Urzędowi nie spodobał się Benedykt XVI i
szykuje nam się jakaś nowa schizma.
Obserwuj wątek
    • donkej Re: nie uznają Benedykta XVI ? 26.04.05, 10:33
      Czy tam taka prawica skrajna w tym urzędzie siedzi, że grozi jej integryzm?
      Bo u nas na Żoliborzu... szkoda gadać, a przynajmniej wydział kultury jest tak
      antysocjalisyczny, że aż cenzurę wprowadza!
      • nascendi Re: nie uznają Benedykta XVI ? 26.04.05, 16:20
        > Czy tam taka prawica skrajna w tym urzędzie siedzi, że grozi jej integryzm?

Taka z domieszką centrum (genealogiczną), więc chyba nie aż tak.
        Ja stawiam, że pójdą do Canossy, jak tylko webmaster się obudzi.
        Pod warunkiem, że tam jest ktoś taki.

• sierzant.podsiadlik Re: nie uznają Benedykta XVI ? 26.04.05, 16:43
          Hmmm...jeżeli za to odpowiada pan rzecznik Bielan, to zmienią przy okazji
          kolejnej duuużej oficjalnej okazji tudzież zamieszczania rozkładu jazdy BOK-u
          na maj. Przy czym - webmasterem na bank jest kto inny, chyba że rzecznik się
          nauczył komputer obsługiwać. Rok temu osobiście uczyłam go kopiowania
          dokumentów z dyskietki na twardy dysk :-))))
          • nascendi Re: nie uznają Benedykta XVI ? 27.04.05, 08:38
            > /.../ webmasterem na bank jest kto inny, chyba że rzecznik się
            > nauczył komputer obsługiwać.

Może witryna jest skrzyżowaniem kompetencji technicznych (Wydział Informatyki)
            i merytorycznych - rzecznik (czy tylko?) i to jej nie wychodzi na zdrowie?
            Bo gdyby wykonać ranking witryn dzielnicowych, to miałaby spore szanse na
            pierwsze miejsce od końca.

• Gość: goja Re: nie uznają Benedykta XVI ? IP: 217.17.46.* 27.04.05, 11:13
              Ja kiedys sprawdzilam.
              Zadzwonilam do IT dzielnicy i zapytalam, dlaczego jest taka nieaktualna
              dowiedzialam sie, ze dlatego, ze nikt nie dal nic do umieszczenia i dostalam
              telefon do tego co powienien zdaniem informatykow dac. Ten ktos przeslal mnie
              do kogos innego i tak rozmawialam chyba z czterema osobami i kazdy byl
              zaskoczony czemu go o to pytam w koncu zrezygnowalam.
              Argument, ze strona od poczatku ekipy nie byla zmieniona tzn to co bylo 'w
              budowie' jest w budowie to co bylo najswiezsze jest 'najswiezsze' jakos nie byl
              dostatecznym argumentem. Jedyne co sie zmienia to program kulturalny na
              poprzedni miesiac i uchwaly rady z poslizgiem dwumiesiecznym pozostale sekcje
              nie maja wlascicieli w urzedzie i poprzednia ekipa tak rozbudowujac strone
              tylko narobila klopotu bo sie ludzie teraz pytaja.
              Juz zrezygnowalam i nie mam zludzen, ze tam sie znajdzie cos interesujacego.
              A tyle ma sie dziac: metro, trasa, pewnie jakies inwestycje nowe
              • sierzant.podsiadlik Re: nie uznają Benedykta XVI ? 27.04.05, 16:48
                Program kulturalny się zmienia, ponieważ placówki kulturalne dostarczają nowy
                program do 25 każdego miesiąca - na dyskietce. Mejlem nie można, bo wymieniona
                przeze mnie w poprzednim poście osoba nie umie obsługiwać poczty
                elektronicznej. Dyskietka ta zapewne jest przekazywana później dalej. Jazda
                zaczyna się, kiedy chce się tą dyskietkę zabrać z powrotem - wtedy zaczyna się
                szkolenie z podstaw informatyki...

W ogóle można by było rozwinąć ten wątek i poruszyć kwestię ogólnej
                niekompetencji informatycznej naszych urzędników...Ulubienica niektórych
                forumowiczów czyli pani z Wydziału Kultury Dzielnicy Zoliborz, nauczyła się np.
                przy okazji gazetki przygotowywanej na happening otwierać pliki pdf...Ja
                rozumiem, że w większości są to ludzie z ery maszyny do pisania. Ale to ich nie
                usprawiedliwia; rewolucja informatyczna jest bezlitosna i nie ma co zawracać
                Wisły kijem. A nauczyć się można, czego dowodem jest każdy zinformatyzowany
                obywatel powyżej 25 roku życia.
                • nascendi Benedykt XVI nadal w niełasce... 28.04.05, 12:50
                  > Ja rozumiem, że w większości są to ludzie z ery maszyny do pisania. Ale to
                  ich nie
                  > usprawiedliwia;

Nie sądziłem, że aż tak żle to wygląda od środka. Choć to tylko częściowe
                  usprawiedliwienie.
                  Nie każdy musi być webmasterem, nawet nie powinien. Do obrobienia wsadu do
                  witryny wystarczy jedna osoba na pół czy nawet ćwierć etatu. Takie czynności
                  można też zlecać na zewnątrz, może nawet taniej i lepiej.
                  Trzeba mieć tylko chęć i przekonanie - i tego chyba brakuje. W braki budżetowe
                  nie wierzę.
                  Jest to tym bardziej dziwne i smutne, że witryny paru innych dzielnic wyglądają
                  całkiem przyzwoicie.

Benedykt XVI nadal w niełasce...
                  Może z Przybyszewskiego zaglądają tu tylko po artykułach w Stołku na tematy
                  aferalno-stanowiskowe jak obsada biblioteki czy kał w basenie?

• sierzant.podsiadlik Re: Benedykt XVI nadal w niełasce... 28.04.05, 13:30
                    Mam wrażenie, ze w przypadku Bielan problem nie rozbija się o webmastera, tylko
                    o troskę o stronę po prostu. Może odpowiedzialna osoba jest przeciążona innymi
                    obowiązkami, ale jezeli jest to biuro rzecznika, to opierając się na własnych
                    doswiadczeniach z tym biurem stawiam na proste niedocenianie tej formy kontaktu
                    z mieszkańcami. Brak aktualizacji strony głównej od tygodnia tylko to
                    potwierdza.
                    -
                    • garma Benedykt XVI 28.04.05, 21:19
                      Nascendi napisał:
                      >albo Urzędowi nie spodobał się Benedykt XVI i szykuje nam się jakaś nowa
                      >schizma.

Nie bój się, z tego schizmy na pewno nie będzie. Benedykt XVI często powołuje
                      się na swojego poprzednika:

www.christianitas.pl/oredzie.php3
                      >Orędzie papieża Benedykta XVI do kardynałów na zakończenie mszy w Kaplicy
                      >Sykstyńskiej
                      >20 kwietnia
                      >
                      >Najdrożsi! W moim sercu przeważa mimo wszystko głębokie poczucie wdzięczności
                      >za dar Bożego miłosierdzia. Uważam to za szczególną łaskę, którą zyskał dla
                      >mnie mój świętej pamięci poprzednik, Jan Paweł II. Czuję, jakby jego mocna
                      >ręka trzymała moją. Zdaje mi się, że widzę jego uśmiechnięte oczy i słyszę
                      >jego słowa skierowane do mnie w tej szczególnej chwili: "Nie lękaj się!".
                      • nascendi Re: Benedykt XVI 04.05.05, 09:30
                        garma napisała:

> Nascendi napisał:
                        > >albo Urzędowi nie spodobał się Benedykt XVI i szykuje nam się jakaś nowa
                        > >schizma.
                        >
                        > Nie bój się, z tego schizmy na pewno nie będzie. Benedykt XVI często powołuje
                        > się na swojego poprzednika:

A gdyby nie powoływał się wcale na poprzednika, to... ? No właśnie - co?
                        Pytanie może głupie, ale bardzo mnie to zaintrygowało. A na teologii zarówno
                        niebieskiej jak i ziemskiej zupełnie się nie znam.
                        • garma Re: Benedykt XVI i inni 04.05.05, 19:30
                          Nascendi napisał:
                          > A gdyby nie powoływał się wcale na poprzednika, to... ? No właśnie - co?
                          > Pytanie może głupie, ale bardzo mnie to zaintrygowało. A na teologii zarówno
                          > niebieskiej jak i ziemskiej zupełnie się nie znam

ach, dopiero teraz zrozumiałam o co Ci chodzi: poprostu chcesz, żeby na stronie
                          Bielan umieszczono wizerunki wszystkich papieży, a nie tylko Jana Pawła II :-)
                    • Gość: goja Re: Benedykt XVI nadal w niełasce... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.05, 22:10
                      Gdyby strona Bielan byla nieaktualizowana od tygodnia to uznalabym, ze jest
                      super aktualna ona jest nieaktualizowana w wiekszosci od trzech lat!.
                      Cala sekcja rozwoj jest aktualna na rok 2002.
                      Pozostale sekcje podobnie.
                      Nie wiemy czy dzielnica cos robie w kierunku wspierania przedsiebiorczosci i
                      rozwoju dzielnicy ale chyba nie bardzo.
                      Pewnie nasza dzielnica jest na szarym koncu pod wzgledem ilosci trwajacych
                      budow zarowno miszkaniowych jak i uslug.
                      dzialki wystawione na sprzedaz 3 lata temu nadal sa na sprzedaz i nie wiem czy
                      dlatego, ze takie male zainteresowanie czy dlatego, ze one sa na sprzedaz
                      kiedys gdy ktos z urzedu bedzie mial ochote by sie tym zajac.
                      Rada dzielnicy szkoda gadac mielismy probke w sprawie przebiegu trasy.
                      Czasami mam wrazenie, ze ludzie tam pracujacy nie chca by cos dzialo sie w
                      dzielnicy bo wtedy trzeba cos robic a juz najgorzej gdy sprowadzaj sie mlodzi
                      gniewni co by chcieli by cos sie dzialo i tylko zawracaja glowe. Wniosek -
                      lepiej nic nie budowac i nie zachecac do rozwoju nie bedzie klopotu z obsluga.
    • camelotty Re: nie uznają Benedykta XVI ? 28.04.05, 21:54
      Dlaczego uwazasz ze nie uznaja Benedykta? Benedykt Benedyktem a pamieć
      pamiecia....to juz nawet nie wolno sobie zdjecia sp Papieza zamiescic? Jak
      umrze Benedykt to na pewno Go tam zobaczymy...
      • nascendi Re: nie uznają Benedykta XVI ? 04.05.05, 09:52
        > Dlaczego uwazasz ze nie uznaja Benedykta?

Dlaczego uważasz, ża ja tak uważam? To nie było twierdzenie lecz pytanie. A
        właściwie obserwacja, nie powiem że pozbawiona ironii.

> Benedykt Benedyktem a pamieć
        > pamiecia....to juz nawet nie wolno sobie zdjecia sp Papieza zamiescic?

Cytowana witryna dowodzi, że nie tylko wolno, ale nawet zamieszczono.

> Jak umrze Benedykt to na pewno Go tam zobaczymy...

Jesteś dobrze poinformowana.
        Imho zobaczymy go tam nawet wcześniej.

(mam nadzieję, że niezainteresowani pomijają ten wątek ;-)
    • Gość: coś Re: nie uznają Benedykta XVI ? IP: *.chello.pl 28.04.05, 23:40
      Koń jaki jest każdy widzi.
      Naprawdę myślicie że radni i ich zbrojne (w internet) ramiona wiedzą cokolwiek
      o Henryku IV? A św. Benedykt z czym im się kojarzy? Może z benedyktyńską
      cierpliwością? Hi... hi...

Jak zwykle nie spełniam, podstawowych na tym forum, wymagań zrozumiałości.

A teraz drogie dzieci pocałujcie Misia w dupę (napewno z automatu wytną więc
      może przeliteruję d. u. p. ę.)
      • donkej Re: nie uznają Benedykta XVI ? 29.04.05, 13:55
        nie ukryjesz się ;-)))))))))))))))))))))
        • jota.40 Re: nie uznają Benedykta XVI ? 04.05.05, 10:03
          Ale - fakt - ja mam kłopoty ze zrozumieniem. Co ma do tego Henryk IV?? Szukam,
          szukam i nic. Królowa Margot, noc św. Bartłomieja, rosołek dla każdego Francuza,
          Navarra... Hę?...
          • nascendi który Henryk lazł do Canossy ? 04.05.05, 10:37
            > Ale - fakt - ja mam kłopoty ze zrozumieniem. Co ma do tego Henryk IV??

Może to nawiązanie do wzmianki o udaniu się do Canossy ?
            • donkej Re: który Henryk lazł do Canossy ? 04.05.05, 12:53
              Ale czy to Henryk IV szedł do Canossy?
              Ja myślałam, że to o mszę za Paryż chodzi?
              • donkej Re: który Henryk lazł do Canossy ? 04.05.05, 12:56

Jeszcze się wysilam, szukam - Dobrochno - o co chodzi? Czy to może nawiązanie
                do zmiany wyznania i integryzmu?
                • jota.40 Re: który Henryk lazł do Canossy ? 05.05.05, 00:40
                  Nie, nie, to nie Henryk IV szedł do Canossy. To całkiem inny. Ja bym prosiła o
                  egzegezę.
                  Stawiam na hugenotów ;)).
                  A może wtedy był ten poprzedni Benedykt papieżem?... Śmiała teza, ale kto wie.
                  • sierzant.podsiadlik Re: który Henryk lazł do Canossy ? 05.05.05, 00:46
                    Do Canossy polazł faktycznie Henryk IV, ale cesarz niemiecki to był. Henryk IV
                    z Nawarry był o jakieś pół wieku młodszy. Stawiam na Canossę...
                    -
                    • sierzant.podsiadlik Re: który Henryk lazł do Canossy ? 05.05.05, 00:46
                      Tfu, wróć, pół tysiąclecia, a nie wieku ;-)))
                      • sierzant.podsiadlik Re: który Henryk lazł do Canossy ? 05.05.05, 00:47
                        A strona Bielan dalej bez aktualizacji :-(((
    • Gość: d Re: nie uznają Benedykta XVI ? IP: *.chello.pl 05.05.05, 01:02
      za encyklopedią PWN:
      Henryk IV (1050-1106), król niem. od 1056 (faktycznie od 1065), cesarz od 1084,
      syn Henryka III; stłumił wielkie powstanie Sasów 1073-75; zakończone zwycięztwem
      nad rz. Unstrutą; rozpoczął walkę o inwestyturę z papieżem Grzegorzem VII;
      wyklęty, upokorzył się przed nim w Canossie 1077, ale 1084 zmusił go do
      opuszczenia Rzymu; obłożony ponownie 1102 klątwą przez papieża Paschalisa II,
      opuszczony przez najbliższych, został wzięty do niewoli przez syna, Henryka V,
      i 1105 zmuszony do abdykacji.

Jasne?
      • jota.40 Re: nie uznają Benedykta XVI ? 05.05.05, 10:27
        Ależ oczywiście, oczywiście. Bardzo wyczerpująco wyjaśniłaś tę kwestię, dzięki.
        Ja - niestety - kulturowo bardziej związana z krajami śródziemnomorskimi, więc
        jak Henryk IV, to tylko ten francuski.
        • donkej Re: nie uznają Benedykta XVI ? 05.05.05, 11:12
          Nie przejmuj się, ja identycznie kojarzę. Wydaje mi się, że jednak w naszej
          kulturze też nieco częściej mówi się o Henryku IV mając na myśli tego od
          Nawarry...
          • jota.40 Re: nie uznają Benedykta XVI ? 05.05.05, 15:10
            No i - przede wszystkim - wydaje sie zdecydowanie sympatyczniejszy, prawda?...;)))
            • donkej Re: nie uznają Benedykta XVI ? 05.05.05, 15:25
              No, ale Margot go podobno nie chciała między innymi też dlatego, że nie mył
              się...
    • Gość: d Re: nie uznają Benedykta XVI ? IP: *.chello.pl 05.05.05, 23:32
      A ja dalej uważam, że powinni przejść się do Canossy (czyli "uznać swój błąd").
      Jak nie rozumieją aluzji może trzeba im to jakoś dosadniej (mniej liberalnie)
      wytłumaczyć...

Może trzeba nam wszystkim "powtórki z historii"?
      Benedykt XVI chyba właśnie na to liczy?
      Św. Benedykt, Monte Cassino, Irlandia...

Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz.

• nascendi "bezbarwni są, bo chcą być szarzy" 06.05.05, 07:50
        > A ja dalej uważam, że powinni przejść się do Canossy (czyli "uznać swój
        błąd").
        > Jak nie rozumieją aluzji może trzeba im to jakoś dosadniej (mniej liberalnie)
        > wytłumaczyć...

Sądzę, że przeceniasz ich perepcję. Trudno "uznać swój błąd" czy "rozumieć
        aluzje" będąc poza ich zasięgiem.

> Może trzeba nam wszystkim "powtórki z historii"?

Szczególnie wyborcom z obszaru Bielan przy następnym głosowaniu.
        Tak przy okazji - czy nami rządzi jakieś ugrupowanie polityczne?

• donkej Re: "bezbarwni są, bo chcą być szarzy" 06.05.05, 09:05
          Nascendi - Ty założyłeś ten wątek już 10 dni temu, a tam nic... :D
          Proponuję zacząć im odliczać czas.

Ja nie jestem z Bielan, ale niektórzy z Was tak - więc proponuję po prostu
          zadzwonić do nich i zapytać - może to podziała, jeśli nie są obeznani z
          internetem i w ogóle komputerem, jak Sierżant pisze.
          • sierzant.podsiadlik Re: "bezbarwni są, bo chcą być szarzy" 06.05.05, 14:05
            Dzwoniłam ;-). Dostałam potwierdzenie, że zajmuje się tym mój ulubiony
            rzecznik, ale nie rozmawiałam z nim osobiście, tylko z panią z sekretariatu
            Zarządu Dzielnicy. Chyba nie byłam pierwsza, bo pani mówiła "ach, więc o to
            chodzi". Strona jest w nieustającej przebudowie ponoć i oni oczywiście mają
            zamiar ją zaktualizować w bliżej nieokreślonej przyszłości. Na moje pytanie,
            jak to wygląda, pani bąknęła coś o rzeczniku i zaczęła wzdychać (cytat)"no bo
            tak to u nas niestety jest...". Ano jest. A licznik bije...
            • Gość: goja Re: "bezbarwni są, bo chcą być szarzy" IP: 217.17.46.* 06.05.05, 17:07
              Juz zdjeli zdjecie ale strona do dawnego koloru wrocila tylko czesciowo tylko
              niektore sekcje sa czerwone jak dawnie inne sa szaro-czarne czyzby Dzielnica
              chciala w ten sposob zasygnalizowac swoje preferencje partyjne rozwoj i e-biuro
              czerwone - lewica
              pozostale czarne - prawica :))0
              Ale chyba caly urzad jest w trakcie budowy kompetencji skoro po dwoch latach
              nikt nie zainteresowal sie jak mozna przez 2,5 roku budowac strone i anie
              jednej nowej sekcji nie umiescic ani nie rozbudowac innych opisanych jako w
              budowie.
              Ale moze dostaniemy po trzech latach strone-samoaktualizoujaca sie na podstawie
              podpisanych dokumentow ;)) i stad to trwa tak dlugo :)
              goja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka